Kerran poistuin kotoa
Suomi Suunnitelmat

Suomi vihdoin haltuun vuonna 2017?

Mainiota alkanutta vuotta 2017 ja hip hei pyöreitä täyttävälle Suomelle jo näin vähän ennakkoon! Rakas kotimaa onkin ollut satavuotissynttäreidensä takia aikamoisessa hypessä viime aikoina, eikä suotta.

Ensimmäisiä Suomen ylistyksen aloittajia taisi olla Lonely Planetin Best in Travel 2017 -kooste, jossa Suomi rankattiin viime vuoden lopulla tämän vuoden kolmanneksi mielenkiintoisimmaksi matkailumaaksi. Lisäksi Suomea ja eritoten sen mahtavaa luontoa on taidettu suitsuttaa aika monestakin suunnasta viime aikoina.

Suomi 100 – hyvä syy juhlistaa kotimaata!

Moni onkin varmasti tästä innostuneena tai muuten vain kotimaanmatkailua hypettääkseen päättänyt panostaa tänä vuonna erityisesti ihanan Suomen tutkimiseen. Niin myös minä. Kuten aiemmin kirjoittelin, viime vuoden kotimaanreissuista ei jäänyt paljoakaan kerrottavaa jälkipolville. Tällä saralla on siis paljon parannettavaa!

Tällekään vuodelle lähtökohdat Suomen kiertelyyn eivät ole maailman parhaat. Olen säästökuurilla ensi vuoden suurien matkasuunnitelmien takia, ja olenkin asettanut itselleni tälle vuodelle satasella reissuun -haasteen. Kotimaan kiertelyynkään ei siis ole suuresti roposia tuhlattavaksi, mutta aina voi sentään jotain yrittää tehdä! Siksi aloinkin miettiä realistisia ja kiinnostavia kohteita, joihin olisi mahdollisuus päästä suhteellisen pienellä vaivalla ja rahankulutuksella:

Merenkurkun saaristo

kuva osoitteesta pixabay.com

kuva osoitteesta pixabay.com

Entisen kotikaupunkini Vaasan hujakoilla sijaitsee Merenkurkun saaristo, jossa olen varmasti joskus pienempänä vieraillut, mutta muistikuvat ovat hatarat. Saaristo on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Kun sisämaassa on asunut jo yli vuosikymmenen, meri vetää entistä enemmän puoleensa. Vaasassa varmasti tulee reissattua tänä vuonna, joten miksei samalla vaivalla lähdettäisi käymään retkellä noilla kolkilla!

Helsingin saaret

kuva osoitteesta pixabay.com

kuva osoitteesta pixabay.com

Helsinkiin ei ole Tampereelta matka eikä mikään ja kiitos julkisen liikenteen kilpailun, matkan suuntaansa voi helposti taittaa parilla eurolla. Helsingissä itsessään on jo vaikka mitä nähtävää, mutta ihan eniten mua vetävät puoleensa taas kerran saaret. Suomenlinnaan pitäisi päästä seikkailemaan ja ihmettelemään. Olen tainnut siellä joskus tosi nuorena käydä, mutta kunnollisten muistikuvien puutteessa uusinta ei olisi pahitteeksi. Lisäksi mähän fanitan linnoja ja linnoituksia. Lonna ja Vallisaari kiinnostavat myös.

Tampereen seudun luontokohteet 

IMG_0283

Tampereelta ja sen ympäristöstä löytyy luontoa vaikka muille jakaa. Ja vaikka siellä onkin tullut seikkailtua, niin kohdevalinnat ovat pitkälti jääneet Tampereen keskustaan ja lähitienoille. Pyhäjärven ympäri olisi mahtavaa pyöräillä, harmi vaan etten omista polkupyörää! Pitäisi ehkä tutustua kaupunkipyöriin, jos siitä vaikka saisi menopelin alleen.

Lempäälästä löytyvä Pirunlinna houkuttaa jo nimensä perusteella. Se on vaan hassua, että bussimatka Helsinkiin saattaa olla edullisempi kuin naapuriin Lempäälään…

Tampereen vanhat kartanot

P1166107

Tampereella sijaitsee myös erilaisia kartanoita, joihin pitäisi käydä tutustumassa paremmin! Näsilinnan kartano on jo plakkarissa, Hatanpään kartanossa olin taas vuosikymmen sitten yhden kesän töissä, kun siellä oli vielä museotoimintaa.

Rauma

rauma

kuva osoitteesta pixabay.com

Raumalle mua on pariltakin suunnalta houkuteltu käymään. Siellä(kin) olen joskus nuorempana käynyt, ja pari kesää sitten juhlimassa kaverin valmistujaisia, mutta kunnon seikkailu kaupungissa ja sen lähitienoilla vielä puuttuu. Erityisesti Vanha Rauma sekä Kylmäpihlajan majakka kiinnostavat.

Porvoo

kuva osoitteesta pixabay.com

kuva osoitteesta pixabay.com

Porvoo-korttia toivoin pelattavaksi jo viime vuoden käytyihin kohteisiin, mutta toisin kävi. Josko tänä vuonna olisi vihdoin tämän aika? Kaikki kauniit kuvat Porvoosta ovat hurmanneet mut täysin, eikä Porvookaan nyt niin kaukana Tampereesta ole.

Vantaa

IMG_2390

Mikään ei saa mua reissaamaan ympäri Suomen niin kuin hyvät bändit ja niiden keikat. Vantaa nappasi itselleen kesäksi oivan saaliin Rammsteinin muodossa, joten näillä näkymin olisi tarkoitus lähteä niille tienoille humppaamaan.

Tässäpä mun (toivottavasti) realistiset suunnitelmani Suomen valloitukseen tälle vuodelle. Toivottavasti en tule taas loppuvuodesta häntä koipien välissä toteamaan, että yhdessäkään listan kohteessa en sitten tullut käyneeksi.

Miltä sun alkanut vuosi näyttää kotimaanmatkailun osalta? Onko meillä samoja kohdesuunnitelmia? Tai onko sulla heittää jotain hyvää vinkkiä Tampereen lähistöltä, mikä mun listalta selkeästi puuttuu?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Jasmin | Wanderwall
  1.1.2017 at 16:31

  Mulla on aikalailla samat suunnitelmat! Asun ulkomailla ja tuun viettämään kesän Suomessa eli suunnitelmissa on ottaa siitä kaikki ilo irti. Mun tavoitteena on käydä ainakin viidessä kansallispuistossa ja sen lisäksi ois kiva päästä käymään ainakin Suomenlinnassa ja Porvoossa. Kummassakaan en oo koskaan käynyt! 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.1.2017 at 21:07

   Jes, suunnitelmasamiksia! 😀 Oi, toivotaan ihanaa kesää Suomeen, niin päästään molemmat nauttimaan mahdollisimman paljon Suomen annista. Huh, viidessä kansallispuistossa käyminen on jo aika kunnianhimoista, toivottavasti onnistut siinä! Kansallispuistot kiinnostaisivat muakin, mutta tuntuu, että autottomana niitä on monesti aika hankala lähestyä. Tai sitten mielikuva on vaan mun päässä…

 • Reply
  sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  1.1.2017 at 18:06

  Mun on ollut tarkoitus käydä myös Vaasan saarista Valassaarilla ja Mikkelinsaarilla. Tietääkseni niihin järjestetään retkiä, mutta vielä on jäänyt käymättä. Jannen saunaan tehtiin muutama kesä sitten reissu. Raippaluodossa olen käynyt muutamia kertoja ja lapsuudessa vietettiin paljon aikaa Köklotissa, saari sekin vaikka autolla sinne pääsee. Vaasan saaristo on niin erilaista kun Turun seutu. Hyviä Suomi-suunnitelmia.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.1.2017 at 21:05

   Mä en ole vielä yhtään sen enempää ajatellut minne tuonne haluaisin tai miten sinne pääsee. Kunhan vain päätin, että sinne haluan 😀 Turun saaristossa en ole tainnut koskaan käydä, mutta sinnekin pitäisi joskus ehtiä retkeilemään. Onneksi Suomi on pullollaan hyviä kohteita, niin löytyy tälle vuodellekin varmasti joitain, missä ehtii käydä.

 • Reply
  ananas2go
  2.1.2017 at 23:11

  Vaasan saaristo! Kiitos vinkistä!

  Kaavailen blogiin tänä vuonna #KotimaanKaupunkiloma-sarjaa, ja Porvoo on kyllä sillä listalla, joskin ensimmäisenä vuorossa taitaa olla Turku. Kun on niin helppo lähteä merta edemmäs kalaan muille maille, ja toisaalta luontomatkailusta kirjoitetaan kyllä paljon, muutama viikonloppuvinkki kiehtovista kaupungeista löytäisi ehkä lukijansa?

  Tampereelta muuten ajelee Onnibussi tänne Kotkaan, ja kesällä täällä pääsee tuurilla (moottorilla) saariin. Linnoituksiakin riittää. Vinkkaa, jos satut päivän, parin retkelle.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.1.2017 at 19:24

   Ole hyvä! Blogeissa on kyllä se hyvä juttu, että niistä saa inspiraatiota puolin ja toisin. Kotimaan kaupunkilomat kuulostaa toteuttamisen arvoiselta konseptilta. Vaikka tuntuu että monia matkabloggaajia kiinnostaa enemmän luontokohteet, niin ehkä “tavallisia” reissaajia vetävät paljon puoleensa myös helpot kaupunkikohteet. Varmasti niistä kertoville jutuille löytyy kysyntää ja lukijoita. Turku on ihana kaupunki, asuisin ehkä siellä jos Tampere ei olisi vienyt mun sydäntä.

   Kiva tietää, että Tampereelta huristelee Onnibussilla Kotkaan. Sielläkään en ole koskaan käynyt, mutta varmasti syytä olisi. Pitää pistää ehdottomasti korvan taakse!

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  3.1.2017 at 11:33

  Porvoo ja Rauma on aivan ihania! Ehdottomasti suosittelen. Minulla on ollut joka kesä ideana käydä jossain Suomen kohteessa. Viime kesän Suomi-kohteeni oli Hanko sekä Bengtskärin majakka. Huimia kohteita nekin molemmat. Mutta tervetuloa myös kotikaupunkiini Savonlinnaan, joka varsinkin kesällä on aivan ihastuttava!! Oma tulevan kesän Suomi-kohde on vielä mietinnässä. Kesälle on varattuna vasta Islanti…. ahh, monen vuoden haaveilun jälkeen <3.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.1.2017 at 19:20

   Porvoosta ja Raumasta oon kuullut pelkkää hyvää ja kovasti odotan edes jompaankumpaan ehtiväni tänä vuonna. Kivalta kuulostaa tuo sun kesäidea ja varsinkin Bengtskärin majakka! Majakat on niin upeita. Kiitos, Savonlinna houkuttaisi kovasti. Jo sen linnan takia. Viime kesänä taisin yrittää löytää jotain edullista julkista liikennettä Tampereelta sinne, mutta en muistaakseni onnistunut. Ehkä tänä vuonna pitää koittaa uudelleen. Intoa lähteä sinne kyllä löytyisi 🙂 Islanti on mahtava valinta, menetin sille sydämeni kertaheitolla. Mun blogista löytyy sinne vinkkejä, jos niitä tarvitset!

 • Reply
  Sisko
  3.1.2017 at 11:42

  Siuron koskiteatteriin olisi kesällä tarkoitus mennä. Ainakin upeissa maisemissa on teatteri! Itse olen miettinyt samaa, että liian vähän tulee matkustettua kotimaassa. Nähtävää ja tehtävää olisi varmasti vaikka millä mitalla jokaiselle!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.1.2017 at 19:14

   Siuron koskiteatteri on mulle ihan tuntematon juttu, mutta pienen googlettelun perusteella vaikuttaa varsin mainiolta! Maisemat ovat kyllä upeat. Suomessa kyllä riittää nähtävää. Onneksi lähiseudun tai vaikka kotikaupungin tutkiminen ei onneksi paljoakaan vaivaa vaadi, joten varmasti tänä vuonna Suomessakin tulee seikkailtua!

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  3.1.2017 at 12:04

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan sun budjettiprojektia ja Suomen matkailua. Itteltäkin on Suomi jäänyt aika paitsioon. Jospa mäkin edes tuon Porvoon tänä vuonna kävisin!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.1.2017 at 19:10

   Kivaa! Budjettiprojektin suhteen olo on toiveikas ja innostunut, kotimaanmatkailun suhteen taas… No, viime vuosi meni niin käsille Suomen osalta, ettei toiveet ole kovin korkealla. Mutta ehkä tästä ei pääse kuin ylöspäin 😀 Ehkä heitetään molemmille Porvoo-haaste tälle vuodelle ja katotaan mitä tapahtuu!

Leave a Reply