Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Parhaat vinkit Dubliniin: 6+1 tärppiä kaupunkiin

Jotkut kaupungit tuntuvat heti omilta. Joku kaupungin tunnelmassa, arkkitehtuurissa tai vaikka ihmisissä tuntuu heti kotoisalta ja siltä, että kaupungissa on hyvä olla. Vaikka Dublinissa en ehtinytkään taannoisella Irlannin reissullani viettää kuin pari päivää, jäi kaupungista heti todella positiivinen fiilis. Sieltä löytyi rentoa meininkiä, leppoisia ihmisiä, mielenkiintoista historiaa, värikkyyttä, persoonaa ja koko kaupungin fiilis oli heti kuin olisi kotiin tullut. Lisäksi kaupunki oli helposti käveltävissä, mistä annan aina plussaa! Mitä Dublinissa sitten kannatta nähdä, ihmetellä ja kokea?

1. Trinity College ja sen upea kirjasto

P8152488

Aloitetaan omalla suosikillani, Dublinin upealla ja historiallisella Trinity Collegella. Trinity Collegen historia vie niinkin kauas kuin 1500-luvun loppupuolelle, jolloin paikka sai myös ensimmäisen kirjastonsa. Josta tosin ei ole jäänyt jälkipolville nähtävää. Vaikka Harry Potter ei liitykään näihin tiluksiin millään tapaa, tuli koulun alueella sekä kirjastossa vaellellessa vahvat Potter-fiilikset. Collegen annista pääsee halutessaan nauttimaan 30 minuutin opastetuilla kierroksilla. Tämä jäi multa ajanpuutteen vuoksi tekemättä, mutta se on varmasti ohjelmassa seuraavalla kerralla! Trinity Collegen kirjastosta olen kirjoittanut oman postauksensa.

P8152493

trinity college dublin

trinity college library dublin

Trinity Collegen löydät Dublinin keskustasta, osoitteesta College Green

2. Ihastuttava Dublin Castle

dublin castle

dublin castle view

Kaupunki jossa on linna, ei voi olla huono kaupunki! Dublinin linnalla, ja linnan paikalla on pitkä historia. Ennen nykyistä linnaa kyseistä maatilkkua on komistanut muun muassa viikinkilinnoitus. Nykyisen linnan rakennuksia käytetään kävijöiden viihdyttämisen lisäksi erilaisiin valtiollisiin ja hallinnollisiin tehtäviin. Olisiko aika siistiä työskennellä linnassa!

Dublin Castlen alueelle pääsee seikkailemaan ilman maksua, kuin myös osaan sen nähtävyyksistä. Linnan lisäksi alueelta löytyy myös museoita, kahviloita, mielenkiintoinen kirjasto (josta löytyy enemmän samasta postauksesta kuin johon kirjoittelin Trinity Collegen kirjastosta) ja kutsuvia puutarhoja. Linnan alueella käydessämme kohdalle sattui varsin harvinainen aurinkoinen ja lämmin päivä, joten paikan puutarhat pääsivät silloin oikeuksiinsa.

dublin castle garden

dublin castle tower

Dublin Castlen löydät myös Dublinin keskustasta, osoitteesta Dame Street.

3. Dublinin runsas historia

Kunnon markkinoijan tapaan voisin tähän väliin todeta, ettei kahdessa ensimmäisessä kohdassa vielä kaikki, vaan Dublinista voisi poimia vaikka kuinka paljon historiallisia paikkoja ja rakennuksia, joita ihailla. Nostan tässä vielä erikseen esiin kaksi mielestäni kiinnostavaa ja näyttävää kohdetta, Christ Church Cathedralin ja St Auden’s Churchin.

Christ Church Cathedral

christ church cathedral

christ church cathedral dublin

Christ Church Cathedral, tai The Cathedral of the Holy Trinity, on Dublinin vanhin rakennus, ja jolla on lähes tuhatvuotinen historia. Kirkko on varsin näyttävä, eikä vähintään varsin goottilaisen ulkokuorensa takia. Olen varmasti jo aika monesti maininnut fanittavani goottilaista arkkitehtuuria. Kirkosta löytyy myös kuuluisat maanalaiset kryptat, joihin en valitettavasti ehtinyt. Ensi kerralla pitää Dublinia varten varata varmasti viikon verran aikaa.

the cathedral of the holy trinity

En kai ole ainoa, joka näkee tuossa D: -naaman!

Christ Church Cathedral löytyy osoitteesta Christchurch Pl.

St Audoen’s Catholic Church

st audoen's

st audoen's dublin

St Audoen’s oli kirkko, johon eksyimme sattumalta seikkailtuamme ensin sen naapurissa sijainneen Christ Churchin luona. Pääsimme sinne juuri ennen sulkemista ja onneksi pääsimme. Kirkkoon on lisäksi ilmainen sisäänpääsy, joten käy ihmeessä tutustumassa. Kirkossa oli esillä paljon mielenkiintoista historiaa, ja siellä oli helppo kierrellä myös ilman opasta, sillä tietoa löytyi kattavasti. Kirkon paras anti oli kuitenkin sen sisäpiha, josta löytyi vanhan kappelin aavemaisia holvikaaria.

st audoen's church

St Audoen’s löytyy osoitteesta High Street.

4. St Stephen’s Greenin tunnelmallinen puisto

st stephen's green

st stephen's green ducks

st stephen's green park

Siinä missä fanitan historiaa, linnoja ja goottilaista arkkitehtuuria, sykkii mun sydän aina myös puistoille. Dublinin keskustan laitamilta löytyvä St Stephen’s Green oli puisto mun makuun. Siellä riitti lääniä, puita, kasveja, lintuja, vettä ja rentoa tunnelmaa. Se oli juuri sellainen paikka, jonne voisi mennä hyvien eväiden kanssa tuntikausiksi nauttimaan elämästä. Koko Irlanti on uskomattoman vehreä maa, mutta jos maan luontoon ei ehdi sen kummemmin tutustua, vieraile edes jossain puistossa sitä ihmettelemässä. Irlannissa puiden rungotkin kasvavat lehtiä!

st stephen's green dublin

st stephen's green trees

St Stephens Green löytyy osoitteesta St Stephen’s Green.

5. Kaupungin värikkäät ovet

dublin colorful doors

dublin doors colors

Dublin on täynnä ihastuttavia, värikkäitä ovia. Ne tuntuvat olevan jopa yksi kaupungin tunnusmerkeistä. Ovia, ja myös niitä kannattelevia värikkäitä taloja, on hauskaa bongailla seikkaillessaan ympäri kaupunkia. Suomen varsin tylsään talo- ja rakennuskantaan verrattuna kaikki värikkyys ja vaihtelevuus on mun mielestä varsin ihastuttavaa ja tervetullutta. To travel is to live -blogin Laura on kirjoittanut hauskan postauksen Dublinin värikkäistä ovista!

6. Kaupungin katutaide ja värikkäät yksityiskohdat

dublin street art

dublin statue

Värilinjalla on hyvä jatkaa. Dublinin viehätys ei rajoitu värikkäisiin oviin, vaan koko kaupunki on täynnä väriä ja hauskoja yksityiskohtia. Ehkä kompensoidakseen maan usein haltuun ottavaa harmaata sadesäätä. Katutaide on ihanan suurieleistä ja pirskahtelevaa. Brittein saarilta tutut punaiset postilaatikot löytyvät myös Dublinin katukuvasta – tosin maalattuna saaren väreihin sopivasti vihreällä. Kaupunkikuva on myös täynnä kukkia ja kaikkea muuta pientä, joka saa hymyn kasvoille. Mielestäni Dublin on kaupunki, jossa ei voi olla pahalla tuulella!

dublin colors

dublin flowers

dublin mail box

+1 Kilmainham Gaolin vankila

jail-1817900_1280

kuva osoitteesta pixabay.com

Dublinin keskustasta reilun kolmen kilometrin päässä sijaitsee Kilmainham Gaol -niminen entinen vankila ja nykyinen museo. Itse en suureksi harmikseni ehtinyt täällä vierailla, mutta kohde vaikutti erittäin kiehtovalta. Olen käynyt entisissä vankiloissa niin Tallinnan Patareissa kuin Philadelphian Eastern State Penitentiaryssakin, joten tämä on varmasti ensi reissuni kohdelistalla. Tätä uskallan siis suositella ilman omaa kokemusta, jos tällaiset synkemmät paikat vähääkään kiinnostavat. Vankilaan pääsee vain opastetuilla kierroksilla, joten muista varata paikkasi etukäteen, jos olet sinne menossa!

Parissa päivässä Dublinia ehti nähdä jo hyvin, mutta ei läheskään niin paljon kuin olisin halunnut. Moniin kohteisiin tutustuminen jäi pelkäksi pintaraapaisuksi, toisiin taas en ehtinyt ollenkaan. Dublin on kaupunki, jonne tulen vielä ehdottomasti palaamaan!

Mikä on sun suosikkijuttu Dublinissa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  24.1.2017 at 17:41

  Pääsiäisenä matkaan ekaa kertaa Irlantiin, silloin käyn sekä Dublinissa ja Corkissa. Tää oli kiva listaus nyt näin etukäteen katsottavaksi. 🙂

 • Reply
  Katja
  25.1.2017 at 18:09

  Dublin on ollut jo kauan listalla, jonne haluaisin. Vielä ei ole vaan sattunut lennot kohdalleen oikeaan hintaan ja oikeaan aikaan. Oon samaa mieltä, että kaupunki, jossa on linna ei voi olla huono! 😀 Tää lista pitää pistää kirjanmerkkeihin tulevaisuuden varalle.

  Ps. Tervetuloa Madridiin! Täällä on tällä hetkellä aurinkoista ja sellasta 12 päivälämpönä. Kannattaa kattoa muuten etukäteen, miten pääset lentokentältä lähimmäksi sun hotellia. Metrolinja 8 (joka on kätevin norskin 2 terminaalista) menee huomenna remonttiin ja on rempassa huhtikuulle asti. :/ Terminaali nelosesta kuitenkin kulkee cercania juna C1 ihan normaalisti ja terminaalia pääsee vaihtamaan ilmaisbussilla. Bussejakin varmasti menee suoraan kakkosesta, mutta niitä en oo ite käyttänyt.

  Pistähän viestiä kun pääset maisemiin niin käyään sun aikataulun salliessa vaikka jossain kahveilla. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   25.1.2017 at 21:32

   Harmi, ettei Dubliniin ole vielä ollut saumaa lähteä. Sinne näyttää onneksi olevan sen verran usein lentotarjouksia, että eiköhän sunkin kohdalla vielä tärppää 🙂

   Hei hyvä kun kerroit tosta metrolinjan remontista. Voi olla, etten olisi sitä muuten huomannut! Mun hostelli on onneksi aika hyvällä sijainnilla metroasemien suhteen ja se lentokenttäjunan asemakaan ei tainnut olla kovin kaukana.

   Pistin eilen sulle sähköpostia siihen sun blogin sivupalkissa olevaan osoitteeseen. Onkohan se tullut perille? Mitään aikataulutettua ohjelmaa mulla ei vielä reissulle ole, joten lauantaina ja sunnuntaina ainakin kävisi kahvittelut tai muut koska tahansa 🙂 Perjantaina ja maanantaina lennän, joten niille päiville en uskalla oikein mitään sopia.

 • Reply
  Katja
  25.1.2017 at 21:39

  Hei, joo kyllä on tullut perille. Ipad ei ollut reissussa mukana, joka aina ilmoittaa tuon sähköpostin viesteistä enkä ollut sitä vielä katsonutkaan. Vastaanpas sulle nyt heti!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   25.1.2017 at 22:32

   Hyvä homma! Ajattelinkin kyllä, että huhuilen kohta itse perään, jos susta ei mitään kuulu. Sähköposteista kun ei ikinä tiedä miten ne viestejä suodattaa 🙂

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  26.1.2017 at 16:01

  Mä tykkäsin kans tuosta Trinity Collegen kirjastosta! Se tuoksu!!! Ja St Stephens Green oli todella viihtyisä. Eikä vähiten sen vuoksi, että siellä oli tosi hyvä leikkipuisto, missä Tytär sai juosta ylimääräisiä energioitaan. Todella kaunis puisto lampineen ja paviljonkeineen.

  Eikä mua haitannut kyllä yhtään kaljotella Temple Bar -alueellakaan (vaikka se ylikallis ymsymsyms onkin). 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.1.2017 at 18:54

   Tuo kirjasto oli kyllä upea. Kirjastotätinä ja vanhojen rakennusten ja upean arkkitehtuurin ystävänä se oli niin mun paikka! St Stephen’s Green oli kyllä todella kaunis, ja varsin monipuolisen oloinen. Mulle onneksi riittää pitkin puistoa haahuilu, mutta varmasti siellä on lapsiperheillekin paljon puuhaa 🙂

   Haha, mä oon vähän huono baarihommissa reissun päällä. Joko harmittaa se, että kökkii sisällä kun ulkona on vaikka tosi kiva auringonlasku (näin on käynyt :D) tai sitten en raaski ainakaan omia rahojani juoda, koska nekin voi – yllättäen – käyttää muuhun reissailuun 😀 Mutta varmasti jos ei ole näin vaikea persoona, siellä nautti olostaan. Siitä kun suhailtiin ohi, niin varsin eläväiseltä paikalta se vaikutti!

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  26.1.2017 at 16:23

  Tuttuja maisemia ja hyviä vinkkejä! Multa oli mennyt jostain syystä ihan ohi syksyllä se Trinity Collegen postauksesi – hyvä, että siihen oli vielä tässä linkki (ja kiitos muuten linkkauksesta blogiini!). Meillä jäi kanssa väliin tuo vankila, vaikka olisi kyllä kiinnostanut käydä. No, ehkä sitten ensi kerralla, jos tulee mentyä Dubliniin joskus uudelleen. Tuo mainitsemasi kirkon sisäpiha näyttää ja kuulostaa myöskin kiehtovalta. Mä tykkäsin Dublinissa kaupungin jotenkin synkästä ulkoasusta (vaikka siellä onkin niitä värikkäitä yksityiskohtia). Ja ihmisistä – kaikki kohtaamiset olivat tosi hauskoja!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.1.2017 at 18:58

   Kiitos, kiva kuulla! Ei kaikkia postauksia vaan voi huomata, vaikka kuinka yrittäisi. Ainakin musta tuntuu, että paljon postauksia on jäänyt huomaamatta ainakin ilmestymishetkellä. Onneksi osan niistä bongaa myöhemminkin. Onneksi Dublin on sen verran lähellä, ja sinne näyttää usein olevan hyviä lentotarjouksia, niin sinne olisi suht kivutonta palata 🙂 Mäkin tykkäsin siitä, että Dublinissa oli se tietty synkkä fiilis, siis juuri rakennuskannalta. Vähän samaa kuin Edinburghissa, jossa se on tosin vielä paremmin edustettuna. Muuten synkkä kaupunki ei tosiaankaan ole kyseessä. Paljon mukavia kohtaamisia mahtui omaankin reissuun.

 • Reply
  Hanneli/ duunireissaaja
  26.1.2017 at 17:29

  Parin viikon kuluttua menossa, joten kiitos ajoituksesta! Samoja juttuja minäkin varmasti käyn katselemassa, ja muutama muu kohde valikoituu sitten kelistä riippuen.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.1.2017 at 19:00

   Haha, jos tätä postausta ei voisi pistää ihan sen piikkiin että vihdoin yritän saada viime vuoden reissut pakettiin, niin voisin melkein väittää mittatilaustyöksi 😉 Ihanaa reissua, toivottavasti ihastut kaupunkiin myös!

Leave a Reply