Kerran poistuin kotoa
Yleinen

Lukuvinkki: Euroopan kauneimmat kansallispuistot -kirja

Vaikka en sinänsä usko horoskooppeihin, ainakaan päivä-sellaisiin, olen monessa mielessä se tyypillinen härkä, joksi olen syntynyt. Olen hyvin jääräpäinen, perusteellinen, kärsivällinen ja antaumuksella omistautunut itselleni tärkeisiin asioihin. Lisäksi rakastan kaikkea kaunista, oli kyseessä sitten vuorimaisema, autiotalo, Instagram-kuva, muki, vaate tai vaikka kirja.

Luen edelleen paljon perinteisiä matkaoppaita, koska saan töissä niitä näppärästi käsiini. Tärkein ominaisuus mulle niissä on kauniit värikuvat. Mondon oppaita lukuunottamatta olen lähes valmis tuikkaamaan roviolle kaikki mustavalkokuvin varustetut kirjaset. Niistä ei ole mulle mitään iloa, koska ensikipinäni kiinnostaviin kohteisiin saan nimenomaan kuvista.

Jos kuva on kiva, sitten luen tekstin ja yleensä innostun. Täynnä hyvää faktaa oleva kirja menee kohdallani hukkaan, jos mulle tärkein asia, värikuvat, puuttuu sen sivuilta.

P1013378

P1013381

Vähän aikaa sitten töissä törmäsin hyvin kauniiseen uutuuskirjaan. Niin kauniiseen, että nappasin vaivihkaa uutuuspinosta yhden kappaleen ja kävin vähän pussailemassa selaamassa sitä hyllyjen välissä. Kyseinen kirja oli nimeltään Euroopan kauneimmat kansallispuistot, joka jo nimensä perusteella antaa hyvän kuvan siitä, kuinka juuri mulle sopiva kirja onkaan kyseessä. Ette varmasti ylläty kun kerron, että yksi kappale tuota sydämeni valittua on mulla tälläkin hetkellä lainassa.

Kirjan pääpaino on arvatenkin kuvissa, jotka ovat henkeäsalpaavan kauniita. Tämä on juuri niitä kirjoja, jotka olisin halunnut itse kirjoittaa ja kuvittaa. Pariinsataan sivuun ei kuvakavalkadin lisäksi mahdu paljon faktoja puistoista, mutta mua se ei haittaa.

Tämä kirja on nimittäin se täydellinen alkuinnoittaja, täydellisyyteen asti hiottu puistomaistiainen, jonka perusteella innostua hakemaan lisää tietoa. Koska nyt tiedän minne kaikkialle haluan ja voin laittaa Googlen laulamaan lisätietoa etsiessäni. Ja pakko kai se on myöntää – haluan päästä oikeastaan jokaiseen kirjassa kuvattuun paikkaan!

P1013383

P1013384

Vaikka kirjaan ei paljoa tekstiä mahdukaan, on se silti laadukasta ja yllättävää. Se täydentää kauneudessaan hyvin kuvien maalaamaa upeaa lukutuokiota. Tekstistä löytyy puhtaan puistofaktan lisäksi  tunnelmapaloja, anekdootteja, tietoa puistojen kasveista ja eläimistä sekä mielenkiintoisia nostoja paikkojen menneisyydestä. Historiallisista tapahtumista ja henkilöistä, jotka paikkoihin liittyvät.

Kirjassa esiintyi paljon mulle ennestään tuttuja puistoja ja paikkoja. Läheskään kaikissa niistä en ole vielä käynyt, mutta joista olen kuullut ja innostunut jo aiemmin. Ja nyt haluan päästä niihin entistä pahemmin!

Mutta siitä löytyi todella paljon paikkoja, joista olen ollut autuaan tietämätön. En ole koskaan sen suuremmin ajatellut, että Bulgariasta löytyisi upeannäköisiä kansallispuistoja ja niissä huikeita vuorimaisemia. Mutta nyt olen taas hieman viisaampi. Pirinin ja Rilan kansallispuistoihin voisi lähteä vaikka heti tutustumaan.

euroopan kansallispuistot kirja

euroopan kauneimmat kansallispuistot

Mielestäni kirja oli siis varsin mainio juuri tällaisena kuin on. Innoittavana, visuaalisena silmäkarkkina, jonka pääpaino on upeissa kuvissa ja jota ei ole puuduttavaa lukea. Ahmaisinkin kirjan hetkessä, mutta monesti palasin ihastelemaan sen upeita kuvia, erityisesti vuoristoista.

Ainoa pieni miinus kirjalle lähtee siitä, ettei siinä ollut tarkempia sijaintitietoja kuin maakohtaiset (tai saarikohtaiset) sijainnit kansallispuistoista. Itse olisin kaivannut pieniä karttakuvia tarkempaa hahmottamista varten. Muuta huonoa en kirjasta keksi. Tai no, pankkitili ehkä pitää huonona sitä, että sain taas aivan liian paljon matkainnostusta, haluan päästä ihmettelemään ja seikkailemaan mahdollisimman monessa kirjan kauniissa paikassa!

Oletko sä tutustunut tähän kirjaan? Tai onko joku muu kirja antanut sulle viime aikoina reissuinspiraatiota?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply