Kerran poistuin kotoa
Bussilla ja junalla Matkavinkit Pohjois-Amerikka

AirTrain – nopeasti ja kätevästi Newarkista Manhattanille

Newark on varmasti tullut monille tutuksi New Yorkin lentokentäksi kiitos jatkuvien hulppeiden lentotarjousten. Esimerkiksi SAS on päräytellyt viime aikoina ilmoille monia vastustamattomia tarjouksia New Yorkiin, enkä mäkään ole voinut niitä uhmata.

SAS lentää lentonsa Newarkin lentokentälle, joka sijaitsee Manhattanista etelään, New Jerseyn puolella. Koska New York on suuri kaupunki, jossa riittää sekä ihmisiä että liikennettä, riittää siellä myös ruuhkia ja siirtymät paikasta toiseen voivat olla pitkiä. Niin saattaa olla myös lentokentille ja niistä pois kulkemisen kanssa.

AirTrain on nopein tapa päästä Newarkista Manhattanille

Itse olen lentänyt Newarkiin kahdesti. Ensimmäisellä kerralla siirryimme lentokentältä Manhattanille bussilla, mikä oli sangen näppärä tapa liikkua. Lipun sai ostettua lipunmyyjältä ja matka meni varsin mukavasti.

Mutta bussilla oli kolme jättöpaikkaa Manhattanilla, meidän tietenkin jäädessä viimeisellä mahdollisella pysäkillä, joten köröttelyyn Manhattanin vilkkailla kaduilla meni varsin paljon aikaa. Toisella kerralla olin varautunut paremmin ja bongannut lentokentän sivuilta AirTrainin, jota voinkin lämpimästi suositella!

airtrain newark manhattan

kuva osoitteesta pixabay.com

Kahdella eri junalla perille

AirTrain koostuu kahdesta eri junatyypistä. Kun lähtee lentokentältä Manhattanin suuntaan, ensiksi hypätään kyytiin varsinaiseen AirTrain-puksuttimeen, joka on kirjaimellisesti maanpinnan yläpuolella liikkuva muutamavaunuinen juna, jolla liikutaan Newarkin eri terminaalien ja parkkipaikkojen väliä. Tähän tarkoitukseen AirTrain-kyyti on ilmainen. AirTrainin päätepysäkki on Newark Liberty Airport Station, jossa vaihdetaan kulkupeliä toiseen junaan, joka vie matkustajat aina Manhattanin Penn Stationille asti.

Vaihda junaa Newark Liberty Airport Stationilla

Newark Liberty Airport Stationilla kulkupelistä toiseen vaihtaminen on varsin sujuvaa. Asema ei ole kovin suuri eikä junien lähtölaitureille ole pitkä matka. Junia Manhattanin suuntaan menee useampi, usealta raiteelta, joten valinnanvaraa on.

Junanvaihdon jälkeenkin matkanteko on varsin simppeliä, mutta siihen sisältyy pienenpieni haaste. Matkan varrella Manhattanin Penn Stationille juna pysähtyy vain kerran – Newark Penn Station -nimisellä asemalla. Tämä ei siis ole vielä oikea paikka jäädä pois, jos mielii Manhattanille asti. Kun tämä seikka oli meillä tiedossa, ei väärällä pysäkillä jäämisestä ollut huolta.

kuva osoitteesta pixabay.com

kuva osoitteesta pixabay.com

Menomatkalla juna, johon vaihdoimme AirTrainista oli varsin vanhaa kalustoa. Vaunusta tuli hieman mieleen VR:n museohenkeä muistuttavat pikajunat. Penkkirivit olivat pitkiä ja kolkkoja kuin kirkossa, istuinten selätkin olivat korkeita. Vähän kuin olisi istunut ahtaassa karsinassa. Paluumatkalla kohdalleni osui onneksi paljon modernimpi juna, joka oli esteettisesti paljon miellyttävämpi kokemus. Mutta junien ulkonäkö ei matka-aikaan vaikuttanut.

AirTrain liikkuu lentokentällä tiheään tahtiin ympäri vuorokauden, mutta lentokentän ulkopuolella junayhteys Manhattanille ei kulje yhtä tiuhaan. Yöllä kahden ja viiden välissä junat eivät kulje lainkaan. Kannattaa varata matka-aikaan reilusti yli 30 minuuttia, varsinkin päivän vilkkaimpien tuntien ulkopuolella. Junien aikataulut voi varmistaa Amtrakin tai NJ Transitin nettisivuilta, jotta välttyy turhalta odotukselta.

Pieni vinkkiboksi AirTrainista

  • Lipun junamatkalle voi ostaa Newarkissa lippuautomaatista tai myyntitiskiltä ennen lentokentän AirTrain-osuudelle hyppäämistä
  • Penn Stationilla on myös omat lipunmyyntiautomaattinsa ja myyntitiskinsä
  • Yhdensuuntaisen lipun hinta näyttää olevan tällä hetkellä $13, muistaakseni meno-paluuta ei saa edullisemmin.
  • Lippua tarvitaan kahdesti, paikallisjunaosuudella Penn Stationin ja Newark Liberty Airport Stationin välillä lipuntarkastaja haluaa nähdä lipun, ja uudelleen Newark Liberty Airport Stationilla lipuntarkastuslaitteissa.
  • Junamatkan pituus on reilu puoli tuntia, matka-aikaan vaikuttaa se, kuinka pitkään joutuu odottamaan seuraavaa junaa Newark Liberty Airport Stationilla. Tosin päiväsaikaan odotus ei ollut 10-15 minuuttia pidempi.
  • AirTrainin reitti ja lippuhinnat
  • Hyvä englanninkielinen nettisivu junailusta Newarkin ja Manhattanin välillä

Mielestäni AirTrain on yksinkertainen ja aikaasäästävä tapa kulkea Newarkin ja Manhattanin välillä. Lisäksi lipun hintakaan ei päätä huimaa, shuttle bussin hinnat samalta matkalta ovat $16 yhteen suuntaan, $28 meno-paluu. Taksien hinnat ovat taas 50-70 dollaria, riippuen siitä, minne päin Manhattania haluaa. Lisäksi junalla välttyy Manhattanin ruuhkilta ja voittaa siis itselleen lisää aikaa tehdä muutakin kuin tuhlata reissuaikaansa autossa istuen!

Onko sulla kokemuksia AirTrainista?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM  | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply