Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

7+1 syytä käydä ihastumassa Philadelphiaan

Lokakuisen USA:n reissun yhteydessä vietin myös pari päivää Philadelphiassa. Ajatus tuntui tietyllä tapaa hullulta, sillä miksi jättää käyttämättä nekin kaksi päivää New Yorkissa, tuossa kaupunkien kaupungissa, ja mennä pariksi päiväksi jonnekin, joka ei ole New York.

Philadelphiasta mulla ei ollut etukäteen kauheasti odotuksia, tai edes käsityksiä. Osasin nimetä kaupungin jääkiekkojoukkueen, Flyersin. Siinäpä se. Mutta niinhän se yleensä menee, että pienin odotuksin saattaa saada vastineeksi liudan positiivisia yllätyksiä. Näin kävi myös Philadelphiassa, ja jälkeenpäin harmittaakin, että varasimme kaupungille vain kaksi päivää. Eihän siinä ajassa ehtinyt tehdä mitään! Pari päivää lisää ei olisi ollut pahitteeksi.

Philly on varsin kätevällä etäisyydellä New Yorkista – parin tunnin bussimatkan päässä. Joten kynnys lähteä käymään kaupungissa ei toivottavasti kasva ainakaan sen takia kovin suureksi. Ja jotta madaltaisin kynnystä entisestään, ja levittääkseni kaupungin ilosanomaa, päätin tehdä postauksen siitä mitä kaikkea kaupungissa kannattaa kokea:

1. Kaupungin kontrastit

philadelphia_park

logan_square

old_philadelphia

philadelphia_skyscrapers

Philadelphia on USA:n viidenneksi suurin kaupunki, asukkaita siellä on noin 1,5 miljoonaa. Mutta kaupunki ei ole kiireen ja ruuhkan pesäke, vaan siinä on myös selvää pikkukaupungin tuntua ja tunnelmaa. Kaupungin meno on rentoa ja letkeää, jopa kaikkien pilvenpiirtäjien lomassa.

Kaupungilla on pitkä historia, mikä näkyy katukuvassa ihastuttavina vanhoina rakennuksina. Jotka ovat sulassa sovussa vierekkäin modernin arkkitehtuurin kanssa. Kaupunki tuntuu pieneltä ja se onkin helppo ottaa kävellen haltuun, mutta myös levittäytyy silmänkantamattomiin, kun sitä tarkastelee ylävinkkelistä.

2. Eastern State Penitentiary -vankila

philadelphia_prison_14

philadelphia_prison_4

ESP:n entinen vankila, nykyinen vankilamuseo on mielenkiintoinen läpileikkaus maan vankilahistoriaan, vankien oloon ennen ja nyt, vangitsemiskulttuurin muutokseen maassa sekä myös täydellistä silmäkarkkia rappioromantiikan ystäville.

Vankilan aavemaisen varjoisia käytäviä pitkin astellessaan ja kolkkoihin selleihin vilkuillessaan ei voi kuin arvostaa omaa vapauttaan. Eastern Staten kuuluisin vanki on Al Capone, jonka selli oli hieman toista luokkaa muiden vankien elämään verrattuna. Olen kirjoittanut paikasta oman postauksensa, sen voi käydä lukemassa tästä.

3. Kaupungin parhaat näköalat

philadelphia_sunset

philly_sunset

One_liberty_philadelphia

philly_architecture

Kaupunki kuin kaupunki on aina erilainen, kun sen näkee eri perspektiiveistä. Philadelpian keskustasta löytyy mainio näköalapaikka, One Liberty Observation Deck, joka tarjoaa huikeita näkymiä kaupungin joka suuntaan.

Me osuimme paikalle juuri auringonlaskun aikaan, enkä oikein osaa kuvitella parempaa aikaa kaupungin ihailemiseen. Ostimme liput vasta paikan päältä, mutta auringonlaskun aikaankaan ei ollut ruuhkaa. Lisäksi saimme lippujen hinnasta pienen alennuksen!

4. Historiallinen Philadelphia

historic_philadelphia

philly_history

historic_philly

liberty_bell

Philadelphian kaupungilla on pitkä ja huomattava historia, joka näkyy edelleen kaupungin katukuvassa. Kaupunki on toiminut lyhyen aikaa USA:n pääkaupunkina, siellä on allekirjoitettu maan itsenäisyysjulistus, sieltä löytyy kuuluisa Liberty Bell ja Independence Hall, jossa hyväksyttiin itsenäisyysjulistus ja maan perustuslaki ja paljon muuta.

Historian havinan tuntu on edelleen käsinkosketeltava ja onkin hienoa huomata, kuinka kaupungin menneisyyttä edelleen vaalitaan. Lisäksi Unesco on valinnut Philadelphian USA:n ensimmäiseksi maailmanperintökaupungiksi, eikä syyttä!

5. Edgar Allan Poen talo

edgar_allan_poe_house

edgar_allan_poe_house2

edgar_allan_poe_basement

edgar_allan_poe1

Kuuluisa amerikkalainen kirjailija ja runoilija Edgar Allan Poe vietti kuusi vuotta elämästään asuen Philadelphiassa. Ne olivat hänen uransa tuotteliaimpia vuosia, mutta myös vaikeimpia. Poen asuttama talo Philadelphian keskustan laitamilla on pyhitetty kirjailijan muistolle ja on todella mielenkiintoinen käyntikohde, vaikkei olisikaan Poen tuotantoon sen suuremmin perehtynyt. Kaiken lisäksi paikkaan pääsee ilmaiseksi!

Talosta löytyy pieni näyttely kirjailijan elämästä ja vaikutuksesta, lisäksi pääsimme katsomaan vajaa 10 minuuttia kestäneen filminpätkän kirjailijan elämästä. Paikalla oli myös opas, joka kertoi vuolaasti lisää niin kirjailijan elämästä kuin paikan historiasta. Lisäksi taloa sai kierrellä omin päin. Paikka on vailla sisustusta, sillä ei ole varmuutta siitä, miltä se näytti Poen elinaikana. Mutta kolkot huoneet, ikkunoista siivilöitynyt valo ja ajan patina tekivät paikasta kutkuttavan. Itsekin olisin varmasti inspiroitunut siellä kauhujuttujen kirjoittamisesta…

6. Tunnelmalliset puistot

philadelphia_park

philly_park

flowers

Kaupungista löytyy monia pieniä ja vähän suurempiakin puistoja. Keskustan alueelta löytyy esimerkiksi Matthias Baldwin Park, Logan Square sekä Franklin Square pienempiä puistotunnelmointihetkiä varten ja keskustan laitamilta taas Fairmount Park -puisto, josta ehdimme nähdä pienen pintaraapaisun. Lähestyvä syksy toi puistoihin oman tunnelmansa, ja pienet hengähdyshetket niissä tulivat tarpeeseen.

7. Kauniit naapurustot

IMG_4518-2

IMG_4546

IMG_4664

IMG_4771

Philadelphia on varsinainen Instagram-kaupunki, sieltä löytyy niin paljon kaunista ja persoonallista ihailtavaa. Kaupunki on täynnä taidokasta ja värikästä katutaidetta, patsaita, pieniä yksityiskohtia sekä lämmintunnelmaisia kortteleita. Vehmaita puita kasvaa joka paikassa luomassa tunnelmaa. Kaupunki yksinkertaisesti tuntui kotoisalta ja viihtyisältä heti ensi askeleilta ja piti tuon tunnelman loppuun asti.

8. Gelato

IMG_4839

Gelato naisen tiellä pitää! Parhaat gelatot Italian ulkopuolella olen syönyt USA:ssa, ja Philadelphian makuelämyksillekin voin noistaa hattua. Gelatopaikoista voin suositella lämpimästi ainakin Capogiroa. Niiden kiivisorbetti oli huumaavaa.

Kahdessa päivässä ehti nähdä paljon, mutta paljon jäi myös tuleviin kertoihin. Flyersin peliin pitää joskus päästä, muidenkin lajien ystäville kaupungista löytyy urheilujoukkueita mistä valita. Museoissa olisin voinut viettää enemmänkin aikaa, ne vaikuttivat oikeasti mielenkiintoisita. Lisäksi kävely Delavare-joen rannoilla jäi odottamaan parempia aikoja.

Mitä sä tiedät Philadelphiasta? Entä onko sulla heittää hyviä vinkkejä kaupungista?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  11.12.2016 at 18:20

  Eräs kaverini on käynyt jo kolmellakin reissulla Flyersin pelissä, ja hänelle Philadelphian pakollinen juttu on “Rockyn portaiden” juokseminen ylös. Kerran meinasi lainata harmaata hupparianikin mukaan 😀 Muuten en osaa vinkkejä kertoa kun en ole itse käynyt, mieleen tulee urheilun lisäksi vain Bruce Springsteenin biisi sekä Philadelphia-suletejuusto, jolla ei välttämättä ole mitään yhteyttä kaupunkiin. Voisin kyllä joskus tuonnekin lähteä, jos vaan jotenkin malttaisi ne pari päivää New York -ajasta uhrata.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.12.2016 at 21:13

   Voi vitsi, me ollaan kävelty ihan noiden portaiden läheltä tietämättä niistä mitään! Kun saavuttiin Phillyyn niin kävelyreitti bussiasemalta Airbnb-paikkaan kulki tuon museon toiselta puolelta. Rockysta en perusta, mutta oon vähän porrasfriikki, niin ne olisin voinutkin juoksennella 😀 No, muutenkin haluan takaisin kaupunkiin koska niin paljon kivaa jäi tekemättä, joten porrasjuoksutkin säästyy sitten ensi kerralle 🙂 Ymmärrän kyllä, että New York -ajasta ei millään malttaisi uhrata muihin tarkoituksiin. Mutta jos joskus sattuu ihan hurjalle päälle, niin suosittelen lämpimästi!

Leave a Reply