Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

New Yorkin ihanat puistot: Ikisuosikkini Central Park

Aloitin tovi sitten blogissani pienimuotoisen juttusarjan New Yorkin upeista puistoista, sillä niitä siellä riittää. Ensimmäisessä postauksessa fiilistelin High Linea, Nyt on vuorossa Central Park, jota melkein voisi tituleerata kaikkien puistojen äidiksi!

Lokakuinen visiittini Central Parkiin oli mulle jo toinen. Ensimmäinen kerta ajoittui tämän vuoden maaliskuulle, joka ei varmasti ollut kaikkein otollisin ajankohta puistovierailuun, sillä sekä puisto että sää kilpailivat siitä, kumpi on harmaampi. Puisto vei silti sydämeni, ja siitä lähtien olinkin hinkunut paikkaan takaisin. Paremmalla säällä ja huomattavammalla vihreyskertoimella. Lokakuu ei mua pettänyt, vaan tarjosi Central Parkin kuulautta ja vehreyttä parhaimmillaan.

central_park_lake1

central_park_trees1

central_park_view1

Lokakuinen Central Park lumoaa

Lokakuun puolivälissä puisto kylpi mitä autuaimmissa kesätunnelmissa. Se oli niin vehreä, että Irlantikin soitti sille kateellisena ja pyysi hillitsemään tahtia. Lisäksi aurinko helli puistokävijöitä ja tunnelma oli muutenkin ihan eri kuin maaliskuun karuudessa. Jos silloin puisto tuntui ehkä hieman salaperäiseltä ja kutkuttavalta, nyt se oli taas lämmin, avoin ja kutsui seikkailuille ja viihtymään.

Olenkin saanut pienen päähänpinttymän siitä, että haluaisin nähdä puiston mahdollisimman monissa eri asuissa. Siinä, kun kevät ottaa puiston haltuunsa ja se alkaa kukoistaa, syksyn väriloistossa, talvella lumivaippaan vaipuneena. Tässäpä siis mulle tekemistä.

belvedere_castle

bethesda_fountain

central_park_horse

Ota rennosti, nauti ja bongaile oravia

Central Park ei ole niitä paikkoja, joita varten kannattaa tehdä suuria etukäteissuunnitelmia. Niistä ei kumminkaan pysty pitämään kiinni, sillä puisto vie mennessään. Toki joitain mielenkiintoisia tärppejä voi miettiä etukäteen, mutta ei kannata pahastua, jos jalat ja silmät päättävätkin, että muualla on tarjolla kiinnostavampaa näkemistä.

Mun puistoreissut ovatkin oikeastaan perustuneet siihen, että on menty sinne, mikä on tuntunut hauskimmalta. On ollut ihanaa seurata pieniä polkuja, juosta kiinnostavien juttujen perässä ja vaikka pysähtyä seuraamaan paikan oravia! Niitä pikku söpöläisiä voisi tuijottaa vaikka tuntien ajan.

central_park_orava1

central_park_orava2

central_park_squirrel1

central_park_squirrel2

Puistopiknik on aina hyvä idea!

Central Parkiin kannattaa varata aikaa tuntikausia. Ja piknik-eväät. Ehkä myös viltti, vaikka penkkejäkin puistossa riittää. Mutta niin riittää nurmeakin, joka kutsuu viekottelevasti luokseen.Vaikka olen seikkaillut puistossa kahdesti, en silti ole ehtinyt näkemään siitä kuin murto-osan.

Molemmilla kerroilla olen pelmahtanut puistoon eteläpuolelta, kerran Upper East Siden, kerran Upper West Siden puolelta. Parhaimmillani olen päässyt pituussuunnassa noin puiston puoliväliin asti. Ensi kerralla puistoa pitäisikin lähestyä Harlemista käsin. Vaikka tuosta alemmasta puolikkaastakin on niin paljon näkemättä.

central_park_trees1

central_park_trees2

central_park_trees6

En edes tiedä, mikä puistossa on mielestäni parasta. Siellä on niin paljon upeita asioita! Rakastan paikan monipuolisuutta, luonnollista vaikutelmaa (puistohan on ihmisten suunnittelema ja toteuttama), pikku polkuja, oravia, kauniita puita, paikan väriloistoa, salaperäisyyttä. Kaikkea. Se on niin upea, että uskon käyväni siellä myös kaikilla tulevilla reissuillani kaupunkiin, jos aikataulut sen vain mitenkään sallivat.

Puisto on varmasti jokaisella käyntikerralla erilainen, riippuen päivän- ja vuodenajasta, säästä, valitsemastaan reitistä ja siitä mitä haluaa puistossa nähdä. Se on kuin puistojen runsaudensarvi, ehtymätön aarreaitta!

central_park__view3

central_park_lake2

central_park_lake3

Mikä sun mielestä on parasta Central Parkissa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM |  TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply