Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Kirjastokauneutta maailmalta – New York Public Library

Mä olen viime aikoina miettinyt, kävisinkö reissuillani paikallisissa kirjastoissa, jos en olisi kirjastotäti. Ehkä joskus printtaamassa jotain, kyllä. Tai käyttämässä nettiä hätätilanteessa. Muuten tuskin niihin tulisi mentyä. Ainakaan niihin tavallisiin ja moderneihin. Mutta en tiedä, kävisinkö kovin innokkaasti edes niissä maailman kauneimmissa kirjastoissa, historiallisissa helmissä, joihin astuessa suusta karkaa spontaani “vau”. Niissä, joissa mielestäni jokaisen pitäisi käydä. Oli sinänsä kirjastoihin kallellaan tai ei.

New York Public Library sai sen spontaanin “vaun” karkaamaan mun huulilta, kun astuin sinne sisään. Tai siis itse asiassa New Yorkin yleisten kirjastojen Stephen A. Schwarzman Building, joka on juuri se ikoninen pylväsrakennus Viidennellä avenuella ja Bryant Parkin syleilyssä.

nyc_public_library_2

nyc_public_library_3

nyc_public_library_4

Yli sata vuotta vanha kirjastorakennus

Kirjastorakennus on valmistunut vuonna 1911 ja on siis hengästyttävän upea. Sisään astuessaan ei tiedä, minne katsoisi ensimmäisenä. Pitäisikö vierittää katsettaan pitkin aulan pylväitä, ja etsiä siellä jossain korkeuksissa väijyvää kattoa? Vai pitäisikö keskittyä kummallakin sivulla kohoavaan portaikkoon? Vai olisivatko lukuisat kattokruunut silti kaikkein kiinnostavimpia?

Onneksi jalat tekivät tällä kertaa päätöksen näköaistin ylikuormituttua ja johdattivat mut ensin varovaiselle kierrokselle ympäri rakennuksen ensimmäistä kerrosta. Siinä missä Dublinin ihastuttava Trinity Collegen kirjasto tarjosi suppean pinta-alan kävijöilleen, New Yorkissa mahdollisuudet seikkailuille jo kirjaston sisällä tuntuivat loputtomilta.

nyc_public_library_5

nyc_public_library_6

nyc_public_library_7

Ihasteltavaa löytyy enemmän kuin riittämiin

Vähän kuin Pietarin Eremitaasissa ja  Vatikaanin museossa, täälläkin näköaistiaan sai hyödyntää koko sen skaalalla. Nähtävää oli katosta lattiaan. Varmasti pyörin käytävillä ja saleissa kuin väkkärä, yrittäen nähdä kaikkialle ja joka kulmasta.

Jos pääsisin käymään Tylypahkan kirjastossa, voisin kuvitella siellä näyttävän hieman tältä. Pitkiä, varjoisia käytäviä, jykeviä tummapuisia kirjahyllyjä, arvokkaita vanhoja esineitä. Kaiken yllä leijuu hieman harras tunnelma.

nyc_public_library_8

nyc_public_library_9

nyc_public_library_10

Rose Main Reading Room

Upea Rose Main Reading Room

Mulla kävi vierailuni kanssa todella hyvä ajoitus. Kirjaston yksi ikonisimmista paikoista, Rose Main Reading Room oli avattu juuri reilua viikkoa aiemmin yli kaksi vuotta kestäneen remontin jäljiltä.

Ja olihan se käymisen arvoinen paikka. Niin tyylikäs ja ylväs huone, että jos mun pitäisi mennä sinne kirjoittelemaan vaikka joskus graduani, niin katseeni harhailisi jatkuvasti kyllä kaikkialle muualle kuin työn ääreen.

nyc_public_library_11

Rose Main Reading Roomin kattoa

nyc_public_library_12

nyc_public_library_13

Tunsin seikkailun lomassa pienen kateuden piston. Sillä joillekin on tarjolla noin upea paikka työskennellä ja nauttia. Oli hassua nähdä siellä väkeä opiskelemassa, lukemassa, tekemässä niitä arkipäiväisiä kirjastoasioita, mitä siellä kuuluukin tehdä. Hassulta siksi, että paikka näytti museolta tai linnalta. Paikalta, jossa ei varmastikaan oleskella tai maleksita. Siellä vain käyttäydytään arvokkaasti ja sitten mennään kotiin.

nyc_public_library_14

nyc_public_library_15

nyc_public_library_16

Neljän kerroksen koluamiseen meni mulla varmasti toista tuntia. Sain seikkailla omassa rauhassani juuri sinne minne mieli teki, ja mielihän teki. Jotkut paikat kiersin kahdesti. Ihan siksi koska voin.

Miksi käydä New York Public Libraryssa?

Miksi sun sitten pitäisi käydä paikkaan tutustumassa? Sen lisäksi, että paikka on huikea arkkitehtuurin näyttämö, se on ilmainen! Saat nauttia kunnon estetiikkapläjäyksestä ihan ilman kustannuksia.

Lisäksi paikka tarjoaa ilmaisia vessoja ja maksuttoman wifin. Ja no tietenkin siksi, että kauniit paikat ovat aina käymisen arvoisia. Varsinkin silloin, kun ne ovat kirjastoja.

nyc_public_library_17

nyc_public_library_18

nyc_public_library_19

Pieni vinkkiboksi Stephen A. Schwarzman -kirjastosta:

  • Kirjasto löytyy 5. ja 6. avenuen ja 40. ja 42. kadun välistä. Vieressä on Bryant Park.
  • Kuten jo yllä mainitsin, kirjastoon on ilmainen sisäänpääsy!
  • Kirjasto avaa ovensa maanantaista lauantaihin kymmeneltä, sunnuntaisin yhdeltä. Aukioloaikoja voi tarkastella paikan nettisivuilta.
  • Kirjastossa valokuvaaminen on sallittu lähes kaikkialla, kieltotaulut ovat selkeästi esillä paikoissa, joissa se on kielletty.
  • Paikan päältä voi napata itselleen esitteen, jossa on mm. kirjaston pohjapiirustus suunnistamista helpottamaan. Tästä on hyötyä, jos etsii jotain tiettyä huonetta tai salia.
  • Paikkaa voi kiertää halutessaan ilmaisen audio guiden säestämänä. Niitä voi tiedustella Astor Hallin infotiskiltä.
  • Paikan ensimmäisestä kerroksesta löytyy lahjatavarakauppa. Kävin hypistelemässä puolia tuotteista.
  • Kirjastosta poistuttaessa henkilökunnan edustaja haluaa tarkistaa laukkusi, ettet vain ole anastanut paikasta mitään.

Käytkö säkin lomalla kirjastoissa? Vinkkaa mulle paras löytösi!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply