Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohdinnat

Suosikkikaupunkieni top 10 – Mondon innoittamana

Matkailulehti Mondo julkaisi tovi sitten Top 50 -lukijakyselyn tuloksia, ja mä olin heti kahlaamassa niitä innokkaasti läpi. Varsinkin kaupunkikohteiden lista kiinnosti mua suuresti, sillä on aina hauskaa nähdä, kuinka yhteneväinen muiden reissumaku on suhteessa omaani.

Mondon kymmenen kaupungin kärki näyttää tältä:

 1. New York
 2. Lontoo
 3. Rooma
 4. Pariisi
 5. Barcelona
 6. Berliini
 7. Tokio
 8. Bangkok
 9. Praha
 10. Wien

Lista on täynnä itsellenikin varsin tuttuja kaupunkeja. Kahdeksassa olen käynyt, vain Bangkok ja Tokio odottavat ensivisiittiään. Pariisi ei mua onnistunut aikanaan vakuuttamaan. Tosin yksi harmaa ja kylmä toukokuun päivä ei varmaan monestakaan kaupungista anna lämmintä ja kutsuvaa kuvaa.

Mä tykkään listailla kaikkea mahdollista ja tästä innostuneena päätinkin listailla omien suosikkikaupunkieni kymmenen kärjen:

10. Singapore

P5173511

Laitetaan Singapore tässä edustamaan kaupunkia, jossain toisessa listassa se voi sitten mennä valtiosta. Mä en Singaporen reissuni alkupäivinä meinannut saada kiinni kaupungin taiasta. Moni oli sitä hehkuttanut, mutta mun mielestä se oli pelkästään hassu ja hikinen.

Kunnes parin päivän jälkeen olin sen verran toipunut pitkästä matkustamisesta sinne, että jaksoin jäädä luuhaamaan kaupungille pimeän laskeutuessa ja pääsin kiinni Singaporen maagisuuteen. Vaikken yleensä välitä futuristisesta kaupunkiotteesta, niin Singapore valoineen ja hassuine rakennelmineen toimii. Lisäksi kaupunki on helppo kävellä, selkeä ja varsin viihtyisä.

9. Barcelona

IMG_0794

Barcelona on mun mielestä niitä harvoja kaupunkeja, joissa riittää oikeasti tekemistä ja näkemistä useaksi päiväksi. Toki kaupunkia voi haahuilla ristiin rastiin ja jäädä puistoihin hengailemaan ja nauttimaan elämästä, mutta Barcelona toi kasan mielenkiintoisia juttuja eteen melkein joka kulman takaa.

Barcelona on ihanan värikäs ja outo. Ja historiallinen. Sieltä löytyy paljon kivoja näköalapaikkoja, viihtyisiä puistoja, markkinoita, arkkitehtuuria. Kaikkea. Barcelonakin on vielä siinä kokoluokassa, että siellä pystyy tekemään kävelyretkiä. Ja käydä uudelleen ja uudelleen katsomassa, joko Sagrada Família olisi jo valmistunut!

8. Montreal

IMG_8970

Joskus parikin päivää kaupungissa ehtii tehdä lähtemättömän vaikutuksen. Näin kävi Montrealin kanssa. Vaikka Montreal onkin miljoonakaupunki, se tuntuu paljon pienemmältä ja kotoisammalta. Kaupungissa on kiireetön, rento ja boheemi tunnelma. Kaikkialla on kauneutta niin vanhojen rakennusten kuin luonnonkin muodossa.

Montrealissa kietoutuvat taidokkaasti yhteen kaupungin historia ja nykypäivä. Lisäksi pitää antaa erityismaininta kaupungin katutaiteelle, niin upeita ja värikkäitä taideteoksia en muista muualla nähneeni! Tänne haluan joskus viettämään kiireettömiä kesäpäiviä.

7. Praha

IMG_1755

Praha on kauneimpia kaupunkeja, joissa olen käynyt. Se on melkein kuin oppikirjaesimerkki siitä, mitä mun mielestä jokaisessa kauniissa kaupungissa tulisi olla. Siellä on linna, goottilaisia kirkkoja, upeita hautausmaita, hurmaava vanhakaupunki ja huikaisevan kauniit jokivarsimaisemat.

Olen ihastunut Prahan kauneuteen niin paljon, että ajatus sinne paluusta jopa hieman pelottaa. Mitä jos mielikuvani murenevat? Vaikka kaupungin tietyt kolkat ovat suuri turistisumppu, löytyy sieltä myös onneksi tilaa hengittää. Ja kävellä kenkänsä halki.

6. Lontoo

IMG_3392

Barcelonan lailla Lontoo on niitä kaupunkeja joissa aika ei käy heti pitkäksi. Nähtävää ja tekemistä riittää vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Reissuja Lontooseen on tällä hetkellä takana kolme, ja käyntilistalle on tupsahdellut viime visiitin jälkeen taas uusia kohteita, joten voisin suunnata sinne vaikka saman tien. Taas kerran.

Mä rakastan Lontoon värikkyyttä ja monipuolisuutta. Vaikka kyseessä on hektinen suurkaupunki, suurimpia turistisumppuja lukuunottamatta siellä vallitsee miellyttävän rento tunnelma. Pakko muuten mainita, että mä rakastan Lontoon metroa! Voisin huristella sillä vaikka koko päivän. Tai no, ehkä välillä malttaisin nousta sieltä maan pinnalle ihmettelemään Lontoon antia.

5. Kööpenhamina

P7101701

Köpis on kaupunki, joka ilman kahta kuluneen kesän visiittiäni sinne ei killuisi tällä listalla. Vaikka kaupungista pidinkin ensikäynnistäni alkaen, vasta nyt olen alkanut lämmitellä rakkaussuhdetta siihen. Köpiskin on huiman monipuolinen kaupunki.

Sieltä löytyy niin monia kontrasteja alkaen Christianiasta ja päättyen leppoisiin puisto- ja linnamaisemiin. Ja se kaikki vaan toimii. Köpis on ehkä vähän kuin New York pienoiskoossa, sen sisään mahtuu paljon eri tapoja elää. Lisäksi kaupunki on hurjan kaunis. Monet seudut, kadut ja kaupat ovat kuin Instagramia varten tehtyjä.

4. Edinburgh

IMG_1095

Edinburgh on niitä kaupunkeja, joilla on kyky hurmata kävijänsä jopa sateisen harmaana. En edes tiedä, kuinka paljon sydämeni olisi sykkinytkään tälle kaupungille, jos joka toisen reissukuvan kulmaa ei olisi vahingossa koristanut pala vaaleansinistä sateenvarjoa.

Kaupunki on historiafanin ja esteetikon unelma! Täynnä kauniita, vanhoja rakennuksia ja mieletöntä luontoa kaupunkimiljöön välittömässä läheisyydessä. Ihanan kompaktin kokoinenkin se on, ja ihmiset Brittein saarille kuuluvaan tapaan niin herttaisia. Prahan lisäksi tämä on kaupunki, johon mua jopa hieman pelottaa palata, mitä jos kaikki kauniit muistikuvani murenevat…

3. Rooma

IMG_8523

Kun vihdoin pääsin alkuvuonna tekemään ensivisiittini Roomaan, mun sydän oli haljeta onnesta. Se oli niin upea! Kuin jatkuva ulkoilmamuseo, tai aikamatkasimulaattori. Upeat historialliset rakennukset levittäytyivät ympärille joka puolella.

Samaan aikaan olin onneni kukkuloilla sekä täynnä ihmetystä. Ihmetystä siitä, miten hyvin niinkin monet rakennelmat ovat säilyneet tähän päivään asti. Vaikka raunioitakin kaupungista löytyi vaikka muille jakaa. Mikään kaupunki ei ole varmasti ilahduttanut sisäistä historiafaniani yhtä suuresti, kuin Rooma. Tänne palaan varmasti uudelleen vielä monta kertaa!

2. New York

P3157640

New York. Mitä kaupungista voi edes sanoa? Ainakin sen, että se on superlatiivien mekka. Iso Omena keikkuu vasta kakkosena listallani ehkäpä siitä syystä, että vaikka olen kaupungissa käynyt kahdesti, on visiittien yhteiskesto ollut noin 30 tuntia. Ja siinäkin ajassa olen ollut aivan myyty.

Ensimmäisellä kerralla pidin hiuksistani kiinni tammikuisen puhurin myllätessä Brooklyn Bridgellä seikkailijoita ja kävelin kenkäni läpimäriksi seuraavana päivänä piiskannessa sateessa. Toisella kerralla lumouduin alkukeväänharmaasta Central Parkista.

Kolmas, ja tällä kertaa pidempi reissuni kaupunkiin on ihan kulman takana. Jos tuuli, sade ja harmaus ovat nostaneet kaupungin heti sijalle kaksi, saa nähdä mitä toivottavasti heleän aurinkoiset alkusyksyn päivät onnistuvatkaan tekemään…

1. Tukholma

IMG_9786

Ykkössuosikkini ei varmasti yllätä ainakaan niitä, jotka ovat höpötyksiäni seuranneet enemmän. Rakastan Tukholmaa, Ruotsia ja ruotsin kieltä. Tukholmassa olen käynyt niin monesti, että tarkan summan laskemiseksi pitäisi varmasti lainata jo kaverinkin sormia. Siellä voi käydä vaikka monta kertaa vuodessa ja silti olla joka kerta yhtä onnellinen siitä, että on Tukholmassa.

En voi kuin ylistää Tukholman monipuolisuutta, kaunista kaupunkimiljöötä, näköalapaikkoja, vanhankaupungin tunnelmaa, ihania ihmisiä, pehmeitä r-kirjaimia, jotka saavat sukat pyörimään jaloissani ja kaikkea. Tänne voisin vaikka muuttaa!

Jos listani olisi ollut 11-kohtainen, olisi sinne mahtunut Mondon listallakin komeileva Berliini. Nyt omani ja muiden suomalaisten maku kävi sentään 50-prosenttisesti yhteen. Wienkin on kiva kaupunki, vaikka kahdella käyntikerrallakaan en ole vielä ollut täysin myyty sille. Bangkokia kohtaan odotukseni eivät ole suuret, mutta kaupunki on varmastikin joskus koettava. Tokioon taas lähden mielelläni, kun reissuun vaan tulee sopiva sauma. Pariisillekin voisin ehkä vielä antaa toisen mahdollisuuden.

Onko sulla samoja suosikkikaupunkeja kuin Mondon listassa? Vai löytyykö mun listalta enemmän samoja lemppareita?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  miija
  7.10.2016 at 15:22

  Tosi kiva postaus! Montrealista en ole oikein aiemmin tiennyt mitään, mutta sait sen kuulostamaan kyllä kovin houkuttelevalta… 🙂 Ystäväni asuu miehensä kanssa Edinburgissa, joten sinne olisi hyvä syy mennäkin, en ole vaan vielä saanut aikaiseksi. Sekin kyllä kiinnostaisi kovin.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.10.2016 at 20:03

   Kiitos, kiva kuulla 🙂 Mullakaan ei ollut kauheasti odotuksia Montrealista, vaikka kaveri olikin kehunut sitä maasta taivaisiin. Mä lähdin sinne ensisijaisesti jääkiekon takia, mutta yllätysbonuksena sain myös aivan mahtavan kaupunkikokemuksen. Hyvä, että sain sen tuntumaan houkuttelevalta! Oi, olisipa mullakin tuttuja Edinburghissa. Tosin jos olisi niin en varmasti muuta tekisikään kuin kävisin siellä 😀

 • Reply
  Katja
  7.10.2016 at 19:25

  Oon käynyt tosta Mondon listalta viidessä kaupungissa ja omassa sydämessäni Praha ja Tokio nousee nuista yli muiden. Ehkä olen vain enemmän pikkukaupungin kasvatti, koska esim. Pariisi ja Lontoo on musta vain ihan kivoja. Toisaalta Madrid teki muhun suuremman vaikutuksen kuin Barcelona ja nyt mua ehkä vähän pelottaa palata sinne. Entäs jos se ei enää maailmaa enemmän nähneenä olekaan niin kiva… 😀 Mutta mielenkiintoinen listaus. Edinburghissa haluaisin ehdottomasti päästä käymään ja miksen myös Singaporessa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.10.2016 at 20:10

   Praha voisi olla mun listalla vieläkin korkeammalla, jos olisin reissannut siellä vähän myöhemmin kuin ihan ekoina reissailun aktiivivuosinani. Vaikka sainkin paljon irti kaupungin fiiliksestä ja kauneudesta jo silloin, niin voi olla että uusi visiitti auttaisi löytämään kaupungin taikaa entistä paremmin. Se jäänee nähtäväksi 🙂 Mä oon toisaalta tykännyt aina myös suurkaupungeista, vaikka pienemmissä kaupungeissakin on ehdottomasti oma viehätyksensä. Yleensä isot kaupungit vaan tuppaavat olemaan paljon monipuolisempia. Siinä vain taas on hieno raja suuren ja kaoottisen välillä. Ja kaoottisuudesta en taas oikein perusta. Madrid kiinnostaisi mua tällä hetkellä kovasti. Se tuntuu olevan aika erilainen kuin Barcelona. Mä ymmärrän tuon pelon, joskus vähän jännittää palata kivaan kaupunkiin ja mahdollisesti pilata omat muistikuvansa siitä. Mutta joskus pitää ottaa riskejä 🙂

 • Reply
  salaine
  9.10.2016 at 20:47

  Pitäisikö tehdä vastaava juttu,. Vaikka täytyy sanoa, että lista elää varmasti sen mukaa, kun kaupunkeja kertyy lisää. Mutta tämän hetken top 10 kaupungit kyllä löytyy.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.10.2016 at 04:16

   Tee ihmeessä, muidenkin suosikkikaupungeista olisi kiva kuulla! Mietin ensin, että kannattaako listausta tehdä, sillä uudet kohteet tulevat varmasti aina sekoittamaan suosikkien listaa, kuten itsekin pohdit. Mutta toisaalta vaihtuuhan Mondonkin listaus aina uutta tehtäessä, joten on se myös meille sallittua 🙂

   • Reply
    salaine
    22.10.2016 at 20:36

    No tuli se oma lista tehtyä. Joitakin samoja kuin sinulla ja jopa samoja fiiliksiä. Mistä päin Lontoota tuo kuva on? Voisi olla seuraavan Lontoon matkan kohde. Annetaan listan elää ja uusitaan listaa aika ajoin 🙂

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     23.10.2016 at 12:47

     Mulla on mennyt sun postaus ohi silmien. Kiva kun tulit ilmoittamaan, käynkin lukemassa sen heti 🙂 Tuo Lontoon kuva on Camden Townista napattu. Mielestäni tällainen listaaminen, samoin kuin reissupostaukset yleensä, on sen hetken mielipide. Ensimmäisen Pariisin reissuni jälkeen (jos olisin jo silloin blogia kirjoittanut) olisin voinut julistaa kaupungin tylsäksi ja ankeaksi, enkä koskaan menisi sinne uudestaan. En ole vielä kaupunkiin palannut, tosin uskon sen joskus olevan edessä, ja varmasti myös mielipide sen jälkeen olisi erilainen 🙂 Samoin kuin kaupunkilistani vuoden-parin päästä. Onneksi mielipiteet saavat muuttua!

 • Reply
  Tanja/Levoton matkailija
  10.10.2016 at 22:26

  Kiva idea tehdä tällainen postaus! Katsotaam jos vaikka itsekin tekisin samanlaisen 🙂 Mäkään en Pariisista tykännyt, tai Ranskasta yleensä. Mondon listasta mä en ole käynyt kuin kolmessa kaupungissa 😀 Mä oon todennäköisesti suuntaamassa Tukholmaan joulukuussa, joulumarkkinoita kiertelemään. En oo kuin kerran Tukholmassa käynyt, ja siitäkin alkaa olla 15v aikaa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.10.2016 at 04:30

   Kiitos, tätä oli kyllä hauska miettiä! Tee ihmeessä, jos innostut. Kiva olisi lukea muidenkin suosikkeja ja syitä siihen, miksi ne on niin kivoja. 🙂 Kolmekin on jo aivan hyvä luku, kyllähän niitä kaupunkeja ehtii vielä kartuttaa. Oi, toivottavasti viihdyt Tukholmassa! Mä en ole mikään joulu(markkina)ihminen, niiden aikaan en ole siellä koskaan käynyt. Mutta voisin kuvitella että jos markkinoista pitää niin Tukholma tarjoaa kävijöille parastaan.

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  21.10.2016 at 20:04

  Mäkin innostuin tästä, voisin jossain vaiheessa naputella omani. 🙂 Mullakin olisi varmasti Barcelona ja Edinburgh omalla listalla ja tosiaan Nykiin ensi vuonna. Kovat on odotukset ja sun New York -juttu sai kyllä innostumaan vielä lisää!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.10.2016 at 21:02

   Toivottavasti säkin innostut näistä kirjoittelemaan, olen muiden listoja mielenkiinnolla lukenut 🙂 Ihmiset näkee samatkin kaupungit niin eri tavoin! Kiva jos mun jutut on saaneet entistä enemmän NY-kuumetta ilmoille.

Leave a Reply