Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Philadelphian paras löytö – aavemainen entinen vankila

Musta tuntuu siltä, että monet parhaat reissulöydöt ja -kohteet tulevat vastaan ihan sattumalta. Näin kävi myös Philadelphiassa. Etukäteen olin selaillut kaupungista yhden matkaoppaan, mutta jos olisin tehnyt visiittejä pelkästään siitä bongaamiini kohteisiin, olisin jäänyt paljosta paitsi. Philadelphian mielestäni paras kohde, Eastern State Penitentiary, lähes käveli odottamatta meitä vastaan ensimmäisenä päivänämme.

IMG_4523

IMG_4527

En muista koska viimeksi olen kävellyt lähes täydellisessä Instagram-potentiaalia ja rauhaa huokuvassa kaupunginosassa ja yhtäkkiä tien toisella puolella kohoaa uhkaavana pari tornia ja jykevä muuri, jonka loppua piti hakea niskat ojossa. Tietenkin sitä piti mennä ihmettelemään lähemmin!

Osoittautui, että kyseessä oli ainakin toimintavuosinaan yksi maailman kuuluisimmista vankiloista, nykyinen museo ja tärkeä historiallinen kohde. Jos joku paikka on niin mua, niin juuri tällainen kolossaalinen, goottilaista henkeä ilmentävä, kaikessa rappeutuneisuudessaan hurmaava rakennus.

Jos rakastaa Tallinnan juuri ovensa sulkeneen Patarein vankilan estetiikkaa, mutta ei koskaan ehtinyt siellä käydä – tai jos haaveilee jostain samanlaisesta, tätä kohdetta ei kannata jättää väliin, jos Philadelphiaan ikinä osuu!

philadelphia_prison_3

philadelphia_prison_15

Entiseen vankilaan käydessään astuu ensimmäiseksi sisäpihalle. Meitä helli lämmin sää ja siniseltä taivaalta helottanut aurinko. Ei tuntunut kovin piinaavalta ensin seistä siinä ja ihmetellä ensitunnelmia paikasta, lukea infotauluista karuja tarinoita ja toistaa audio guidesta ensimmäiset tarinat. Mutta siinä vaiheessa, kun astui sisään ensimmäiseen sellisiipeen, pääsi kertarysäyksellä sisään vankilan tunnelmaan.

philadelphia_vankila_19

philadelphia_vankila_20

philadelphia_vankila_21

Mikä ihmeen Eastern State Penitentiary?

Eastern State Penitentiary ei ole mikä tahansa entinen vankila. Sen toiminta alkoi jo vuonna 1829 ja se pyrki uudistamaan amerikkalaista vankilajärjestelmää. Ennen kaikki vangit, niin miehet, naiset kuin lapsetkin, olivat laitettu samoihin tiloihin ja siellä sitten selviteltiin välejä ja haettiin paikkaa vankilan hierarkiassa sen minkä ehdittiin. Täällä jokaiselle vangille pyrittiin tarjoamaan oma selli ja heitä yritettiin aktivoida erilaisiin puuhiin ja kehittää heitä ihmisinä, ei keskitetty pelkästään rankaisuun.

philadelphia_prison_2

Näistä hylätyistä selleistä napsin vaikka kuinka monta kuvaa! Joku tuossa kadotuksen tunteessa vaan vetosi muhun.

philadelphia_prison_4

philadelphia_prison_6

philadelphia_prison_7

Sellisiipiä vankilassa on seitsemän ja ne kiertävät säteittäin niiden keskellä kohoavaa tornia, josta vankilaa ja vankeja oli helppo pitää silmällä. Sellikäytävät ovat pitkiä ja kolkkoja. Kun astuu sisään yhteen, toisen pään oviaukko kajastaa kaukaisuudessa kuin heikko valo tunnelin päässä.

Seinillä kukoistaa paikan rappio. On ruostetta, värjäytymiä, hilseilevää maalia. Ovet ovat jykeviä, seinät paksuja kuin virtahepo. Kattoikkunoista pilkahtelee ajoittain muisto ulkona odottavasta auringosta.

philadelphia_vankila_6

philadelphia_vankila_12

philadelphia_vankila_14

Patarein rappioestetiikka jatkaa kukoistustaan myös tässä vankilassa. Mutta löytyy paikkojen väliltä erojakin. Siinä missä Patarei oli keskikesälläkin hyytävän kylmä, oli Eastern State aikanaan hyvin edistyksellinen. Siellä tarjottiin jokaiseen selliin keskuslämmitys, juokseva vesi sekä vesivessa. Aikana, jolloin Amerikan ikonisessa Valkoisessa Talossa näitä ei tarjottu edes maan presidentille!

philadelphia_prison_11

philadelphia_prison_13

philadelphia_prison_14

Eastern Statessa aika pysähtyy

Eastern Staten käytäviä vaellellessa aika tuntuu katoavan. Siltä varmasti vangeistakin tuntui. Pitkien käytävien varrelle mahtui useitakymmeniä sellejä vieri viereen. Kurkkaan jokaiseen, johon voin. Ne eivät ole paljoakaan pientä koppia isompia. Sinne mahtuu sänky ja ehkä pieni lipasto. Siinä on kilpisettynä koko ihmisen elämä vankilassa. Lisäksi jokaisessa sellissä on oma kattoikkuna. Sen on tarkoitus luoda mielikuva jumalan silmän alla olemisesta.

philadelphia_vankila_2

philadelphia_vankila_3

philadelphia_vankila_8

Paikan kuuluisin vanki oli Al Capone

Paikan kuuluisin vanki, ja Suomessakin tunnettu nimi on varmasti Al Capone. Hän vietti vankilassa vajaan vuoden. Siinä, missä lähes jokainen muu selli on rapistuneen maa- ja rakennusaineksen kuorruttama ja täynnä hylättyjä, ruostuneita ja lohkeilleita huonekaluja, joiden väriskaalana toimii rappion eri asteet, on kuuluisan Arpinaaman selli eri maata.

Kokoluokka siinäkin on koppi, mutta sieltä löytyy huonekalua ja viihdykettä pidempääkin visiittiä varten. Muut vangit eivät varmasti ole huterien rautasänkyjen ja imelänväristen peruskalusteiden keskellä arvostaneet Caponen mahtipontista sisustustyyliä.

al_capone_prison

Al Caponen selli. Ei varmasti ihan hirveästi harmittanut.

Eastern State jättää toisaalta hyvin samanlaisia tuntemuksia kuin Patareikin. Sen, että ei vangin elämä helppoa ole. Pieni oma tila yksinkertaisine varusteineen, tiukka kuri, alati valvonnan alla oleminen ja kalseat puitteet eivät ole omiaan piristämään ketään. Mutta rappioestetiikan rakastajalle molemmat paikat ovat täydellisiä.

Eastern Statessa on helppo samoilla yksin, tutkailla paikan rapautuneita kaltereita, sellejä, kattoja, seiniä ja ihailla sitä kauneutta. Toisin kuin Patareissa, tässä paikassa taisivat jäädä kaikki kurjimmat tarinat kuulematta, eikä olo ollut niin painostava siinä vaiheessa, kun astui muurien ulkopuolelle, takaisin vapauteen ja heleään auringonpaisteeseen.

philadelphia_prison_8

philadelphia_prison_9

Vinkkiboksi paikasta kiinnostuneille:

  • Paikan kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.easternstate.org/home
  • Eastern State Penitentiary sijaitsee Philadelphian keskustan laitamilla, osoite on 2027 Fairmount Avenue
  • Ohjeita paikan päälle löytämiseen paikan kotisivuilta
  • Avoinna joka päivä kello 10-17, viimeinen sisäänpääsy kello 16
  • Poikkeuksina kiitospäivä, jouluaatto ja -päivä sekä uudenvuodenpäivä, jolloin paikka on suljettu
  • Lippuja voi ostaa etukäteen netistä tai paikan päältä. Etukäteen ostetut liput ovat hieman edullisempia
  • Lipun hintaan kuuluu todella mainio audio guide, myös opastettuja kierroksia on tarjolla
  • Halloweenin aikaan paikasta löytyy myös iltapainotteisia Terror behind the walls -kierroksia, joissa voi käydä pelottelemassa itseään
  • Philadelphiaan pääsee esimerkiksi New Yorkista bussilla parissa tunnissa, joten jos olet niillä kulmilla, niin tee vaikka päiväretki Philadelphiaan!

Mikä on paras kohde, mihin olet törmännyt reissuilla ihan sattumalta?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

27 Comments

Leave a Reply