Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Lonely Planetin valinnat vuoden parhaiksi – voittavatko Mondon?

Loppuvuosi tuntuu tuovan muassaan monia matkailukatsauksia. Matkailulehti Mondo julkaisi pari viikkoa sitten Mondo Top 50 -listauksen, jossa kartoitettiin suomalaisten suosikkeja niin kaupunkien, rantojen, kotimaan kohteiden, hotellien kuin lentoyhtiöidenkin osalta. Itsekin innostuin puimaan suosikkejani kaupunkien osalta.

Monen mielestä Mondon lista oli jopa hieman yllätyksetön ja tylsä. Itsekin olen sitä mieltä, että selkeät yllättäjät jäivät tältä listalta puuttumaan. Mutta se lienee oletettavaakin, kun kysytään suuren yleisön suosikkeja, eli kohteita johon monet matkustavat, ovat matkustaneet ja haluavat matkustaa. Siellä ei paljoa Sivu-Mongolian pieniä ylänkökaupunkeja, näin kärjistyksenä, varmastikaan nähdä. Ainakaan ennen kuin joku taho bongaa niiden hienouden ja yhtäkkiä kaikki haluavatkin matkata sinne.

Lonely Planetkin innostui vastikään listailemaan. Toisin kuin kotimainen vastineensa, Lonely Planet keskittyi listaamaan tulevia suosikkeja niin maiden, kaupunkien, alueiden ja budjettikohteiden (tai kohteiden, jotka tarjoavat takuuvarimmin rahoille vastinetta) osalta. Jos Mondon valinnat olivat hieman ennalta-arvattavia, Lonely Planet tarjoaa poimintoineen varmasti paljon enemmän yllätyksiä, ja ehkä jopa niitä Sivu-Mongolian helmiä (en edelleenkään ole liian tosissani tämän termin kanssa).
naissaari

Ensi vuoden parhaiden maiden joukkoon pääsi monen riemuksi rakas kotimaamme Suomi! Kansallemme ominaisesti kellumme hyvällä sijalla kolme, ei liian kiinni gloriassa, mutta kuitenkin parhaamme yritettiin ja katsottiin mihin se riittää -hengessä kaikkemme antaneena. Moni media Suomen sijoituksen noteerasikin, muun muassa Mondo sekä Yle. Hehkutuksessa muistettiin mainita myös se, että Suomi nostettiin listalle ainoana eurooppalaisena maana. Kyllä meidän kelpaa!

Tuntuu, että blogeissa on viime aikoina keskitytty kaiken muun reissailun ohessa myös Suomessa seikkailemiseen ja niistä tarinoista kertomiseen. Niin sen pitääkin olla. Itsekin olen yrittänyt muistaa keskittää huomiotani myös armaaseen kotimaahan, vaikka ulkomaat ovatkin yleensä ajaneet reissulistan kärkisijoille. Ensi vuonna voisin yrittää Lonely Planetin innoittamana panostaa enemmän myös Suomeen, onhan pian satavuotias juhlakalumme sen ansainnut.

canada

kuva osoitteesta pixabay.com

Maalistan ykkösenä komeilee Kanada, enkä yhtään ihmettele miksi. Suuri maa on täynnä upeaa luontoa, mielenkiintoisia ja persoonallisia kaupunkeja sekä letkeää menoa. Tein itse tänä vuonna ensimmäisen reissuni Kanadaan, kun kävin maaliskuussa Montrealissa ja Quebecissä. Palo takaisin maahan on valtava. Varsinkin sen luontoon, mutta lisää kaupunkejakin kartottaisin mielelläni.

Toisena listalla oleva Kolumbia taas tuntuu pesseen kasvojaan ja luoneen itsensä uudelleen, astetta turvallisempana matkailumaana. Etelä-Amerikkaankin suuntasin kulkuni ensi kertaa tänä vuonna, ja myös siihen parempaan tutustumiseen jäi suuri kipinä. Miksei sitten vaikka seuraavaksi Kolumbiaan. Muutenkin huippumaiden lista tuntuu pitävän sisällään paljon luonnonkauneutta (Nepal, Bermuda, Mongolia) ja sopivassa suhteessa myös eksotiikkaa ja mystiikkaa.

Suomikin sopii hyvin tähän sakkiin. Onhan meillä huikean kaunis ja monipuolinen luonto, jota tahdittaa neljä vuodenaikaa. Lisäksi tiheään asuttujen maiden asukkaiden mielestä avara ja hiljainen Suomi ja jurottavat suomalaiset ovat varmasti eksotiikan huipentuma.

lissabon

kuva osoitteesta pixabay.com

Entä sitten Lonely Planetin valinnat ensi vuoden mielenkiintoisimmiksi kaupungeiksi? Tämän listan ykkösenä komeilee Ranskan Bordeaux, josta itselläni ei ole kyllä sitten minkäänlaista mielikuvaa. Varsin mielenkiintoinen valinta siis, mutta ehkä juuri siksi kohde alkoi hieman kutkuttaa…

Toisin kuin Mondon kaupunkilista, josta itsekin olin vieraillut kahdeksassa kansan suosikissa, tämän listan kaikki kaupungit vielä odottavat tutustumista. Ohridin, Lissabonin ja Moskovan näkisin kaikki jopa ensi vuoden potentiaalisina kohteina. Makedonian Ohridia on kaverini Pia jo monen vuoden ajan hehkuttanut, joten oma uteliaisuutenikin sitä kohtaan on vain kasvanut kasvamistaan. Mielenkiintoisia ja monipuolisia valintoja, joista jokainen poiminta vaikuttaa käymisen arvoiselta.

Siinä missä Mondo tarjoaa suuren massan mielipiteitä ja helppoja kohteita, Lonely Planet esittelee enemmän jotain uutta ja virkistävää. Ja vanhoista tutuistakin se tuntuu keksivän pyörän uudelleen. Lonely Planetin valintoja olen seurannut mielenkiinnolla jo monen vuoden ajan, sieltä kun löytyy ehkä enemmän niitä minunlaisiani, hieman vaihtoehtoisempiakin kohteita. Vaikka kertoohan se myös omista reissutaipumuksistani jotain, että suuressa osassa Mondon listan kaupungeista mä olin käynyt, kun taas Lonely Planetin kaupunkilistalta jokainen poiminta on vielä vailla tutustumista. Toisaalta, eikö tämä kerro juuri siitä, että ne todella ovat niitä kohteita, jotka odottavat löytymistään!

Löytyikö sulle Lonely Planetin listoilta uusia kohdevinkkejä? Kummalla listauksella on sulle enemmän annettavaa, Mondolla vai Lonely Planetilla?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  salaine
  27.10.2016 at 19:39

  Moskova ja Lissabon löytyvät minun ja Lonelyplanetin listalta, niihin siis voisin matkustaa, vielä en ole käynyt. Lontoo, Rooma, Praha ja Berliini löytyivät minunkin suosikeistani . Ja nämä olivat Mondn listalla. Olen siis tavis. Tai voisinko sanoa, matkustanut sen verran vähän, että olen päässyt vasta käymään valtavirran suosimissa paikoissa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.10.2016 at 22:24

   Monelta reissaajalta löytyy varmasti käydyistä kohteista enemmän paikkoja Mondon kuin Lonely Planetin listoilta. Mikä on varmasti ihan ymmärrettävää, sillä tuskin sitä heti ensimmäisistä reissuista alkaen suuntaa jonnekin sademetsien uumeniin tai pieniin eteläamerikkalaiskyliin. Vaikka katu-uskottavuutta sellainen toisikin 🙂 Ja vaikka haluaisikin käydä myös näissä tarjotuissa erikoisuuksissa, niin välttämättä niihin ei pääse suoraan lentäen, vaan perille tulee koukattua jonkin “tunnetun ja taviksen” kaupungin kautta. Niitähän kertyy siis ihan väkisinkin omille listoille 😉

 • Reply
  Hanna
  27.10.2016 at 22:14

  En tiennytkään, että Bordeaux on päässyt listan ykköseksi. Ymmärrän kyllä täysin, miksi 🙂 Kävin siellä vaihtovuonna ja koko meidän viiden hengen porukka ihastui ihan täysin kaupunkiin. Jos Bordeaux rupesi kiinnostamaan, niin kurkkaa mun blogista lisää: https://www.rantapallo.fi/revesetvoyages/2013/07/09/ranskan-ihanin-kaupunki-oodi-bordeauxlle/
  Kolumbia on alkanut kiinnostamaan muakin, vaikka vielä pari vuotta sitten maasta esitelmää tehdessäni ajattelin, että tuonne en ikinä kyllä tule matkustamaan. Instagramissa näkyneet kuvat Cartagenasta ovat kuitenkin kääntäneet pään…

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.10.2016 at 22:27

   Hei mainiota, pitääkin käydä lukemassa sun fiiliksiä Bordeauxista! Pelkkä googlettelu ja kuvahakujen tulokset ei aina riitä välittämään sitä tunnelmaa 🙂 Mullakin on ollut pitkään fiilis, että Kolumbiaan ei ainakaan, vaikka muuten Lattarit vetävät puoleensa. Mutta hengestään pääseminen ja varma ryöstetyksi tuleminen (näin kärjistettynä!) eivät ole ihan hirveästi kiehtoneet 😉 Mun yksi kaveri kävi siellä tovi sitten ja viimeistään siinä omakin kiinnostus nousi taas pari pykälää!

Leave a Reply