Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Testissä Tallinnan näköalapaikat

Mä rakastan näköalapaikkoja! Kyllähän kaupungin koon tavallaan hahmottaa sen katuja tallaamallakin. Ainakin loppuillasta, kun jalat huutavat sekä hoosiannaa että rehellisesti apua. Mutta aivan uutta perspektiiviä sen kokoon, muotoon, taloryppäisiin ja oikeastaan kaikkeen saa, kun pääsee katsomaan sitä muusta kuin katutasolta.

Jo Tallinnan reissua suunnitellessani huomasin, että kaupungista löytyy näköalapaikka poikineen. Ennakkoon ajattelin piipahtaa ainoastaan Olevisten kirkon tornissa, mutta niin vain ihana kesäsää ja jalat veivät mennessään, ja päädyin ihastelemaan Tallinnaa vaikka kuinka monesta eri vinkkelistä!

Olevisten kirkko (St. Olaf’s Church)

P6251166

P6251140

P6251151

Tuollaisen liuskan päällä tornin nokassa heiluttiin. Oli oikein mukavaa päästä ihmisten ohi niissä ruuhkapaikoissa…

Tästä aloitin oman Tallinna uudesta perspektiivistä -tutkailuni, enkä pettynyt! Kirkon torni on noin 124 metriä korkea, joten jo sen puolesta osasin odottaa kelpo näköaloja. Lisäksi tornin huipulta on esteetön näköala ympäri kaupungin, ei siis vain yhteen suuntaan, mistä saa aina multa plussaa.

Tornin huipulle johtaa 232 askelmaa, enkä voi suositella tornia ahtaan- tai korkeanpaikankammoisille. Huipulle johtaa ahtaat, liukkaat ja kapeat kierreportaat, joita samoja mennään sekä ylös että alas. Voitte kuvitella, millaista oman elämän temppurataa siinä on tullut vedettyä, kun tilaa liikkua ei olisi kuin yhteen suuntaan, ja silti jengiä lappaa ylös alas niin että olo on kuin sillipurkissa.

P6251144

IMG_2205

P6251147

Masensin muuten jotain mun edellä ylös kiivennyttä pariskuntaa. He kun puuskuttivat ja taukoilivat mennessään ja päättivät päästää mut ohi, itse kun kiukulla ja kostoksi päätin edetä niin nopeasti kuin mahdollista. Huikkasin heille kiitoksena, että ei nämä portaat ole mitään verrattuna siihen, kun kiipesin edellisessä kuussa Machu Picchulle. Eivät tainneet arvostaa…

No, lähes intiimin ja melkein klaustrofobisen nousun jälkeen maisemat silti maistuivat. Näköalatasanne oli tarpeeksi korkealla, jotta itse oli vanhankaupungin kattojen yläpuolella ja näkymät joka suuntaan olivat huikeat. Parhaasta on hyvä aloittaa, tämän huikeampia maisemia Tallinnan yli en enää omalla reissullani ehtinyt löytää.

Osoite Lai 50, sisäänpääsymaksu torniin aikuiset 2e, lapset 1e, auki heinä-elokuussa klo 10-20, muulloin klo 10-18.

Patkuli vaateplatvorm (Patkuli viewing platform)

IMG_2242

P6251213

Rakkaan naapurimaamme kieli saa mussa joskus hepuleita aikaan. Oikeasti, Patkuli vaateplatvorm kuulostaa joltain ripulilääkemerkiltä… Jos olisin sen pelkästään nimen perusteella bongannut, olisin skeptikkona varmasti jättänyt käynnin väliin.

Onneksi seikkailujen lomassa satuinkin bongaamaan Tallinnan vanhankaupungin laitamilta portaat. Ja koska oon vähän hullu ja rakastan portaita, niin pakkohan niitä oli kiivetä! Onneksi kiipesin, niiden huipulta aukesi varsin passelit maisemat.

P6251218

IMG_2238

IMG_2240

Tätä neuvoa pitäisi muistaa noudattaa useammin!

Vaikka aivan Olevisten kirkon voittajaksi paikka ei noussut, varsin mukava se silti oli. Näkymät eivät antaneet aivan yhtä moneen suuntaan kuin Olevisten tornista, mutta kuvakulma oli mainio, ja ihailukorkeuskin riittävä. Täältä oli hyvät näkymät myös Olevisten kirkolle!

Paikalla oli jonkin verran muitakin maisemien ihailijoita, mutta hyvästä maisemabongailupaikasta ei tarvinnut kynsin hampain taistella. Vahva suositus tällekin paikalle, varsinkin koska se on ilmainen!

Osoite Rahukohtu 3, ei pääsymaksua.

Kohtuotsa vaateplatvorm

IMG_2302

IMG_2306

Mun ei varmaan edes tämän kohdalla tarvitse mainita erikseen hilpeästä paikannimestä tai mielikuvista siihen liittyen. Totean vaan, että eipä siinä! Kohtuotsakin löytyi ihan sattumalta, vanhankaupungin kujien tallailun lomassa. Kohtuotsa antaa taas hieman uuden perspektiivin Tallinnaan, paikkana se on varsin samanlainen kuin hurmaava nimikaverinsa Patkuli. Näkymää ei ole 360 asteen verran, mutta aivan riittävän paljon, samoin kuin katselukorkeutta.

P6251289

P6251290

Vaikka tässä vaiheessa päivää olinkin nähnyt Tallinnan useasta eri perspektiivistä, jokainen katselupaikka oli ollut omanlaisensa, eikä maisemien ihailu onneksi koskaan taida mua kyllästyttää. Olevisten kirkko oli taas helppo bongata kaikkia muita maamerkkejä ylväämpänä, mutta sen lisäksi näkyi hyvin sataman suuntaan ja siellä hengaileviin risteilyaluksiin.

Ehkä tästä perspektiivistä Tallinna muistutti yllättävän paljon Tsekin toiseksi suurinta kaupunkia Brnoa ja eritoten sen vanhaakaupunkia. Tämäkin paikka menee jatkoon!

Osoite Kohtu 12, ei pääsymaksua.

Vanhankaupungin muuri

P6251188

Tuolla vasemmanpuoleisen tornin juuressa, pinkin rakennuksen vieressä, oli sisäänpääsy muurille.

P6251196

Jos Olevisten kirkontorni oli jo yksi ennen reissua bongattu käyntikohde, oli toinen toivelistalla oleva paikka Tallinnan vanhankaupungin muuri. Sinne pääsee ilmeisesti useammastakin kohtaa, mutta oman katsantopaikkani bongasin jostain siitä hujakoilta, missä Gümnaasiumi-katu vaihtuu Kooliksi. Ainakin Google heittää tuolle tienoille kohteen nimeltä Tallinna Linnamüür, joten varmasti tuon lokaation onnistuin löytämään.

Paikka ei ole näköalapaikka siinä mielessä missä kolme muuta edellä mainittua. Oma muurinpätkäni ei ainakaan ollut niin korkealla, että sieltä olisi saanut hienoja näkymiä kaupungin yli. Mutta varsin erilaisen perspektiivin se silti antoi.

IMG_2230-2

IMG_2232

IMG_2234

Muurinpätkää riitti ehkä toistasataa metriä, lisäksi oli mahdollista pujahdella parista oviaukosta portaikkoihin ja pieniin huoneisiin. Paksut kivimuurit konkretisoituivat sieltä käsin, ei niiden jykevyyttä oikein maan tasalta hahmottanut. Paikkaan oli kahden euron pääsymaksu, mutta mielestäni se oli varsin kohtuullinen hinta hauskasta seikkailusta.

Paikka taitaa olla hieman huonosti markkinoitu, itseni lisäksi taisin siellä nähdä vain pari muuta kävijää. Eikä ihme, paikan oven huomasin sattumalta, kun siitä joku muu edelläni marssi sisään. Vaikka hulppeita näköaloja paikka ei tarjoa, antaa se silti uuden perspektiivin Tallinnaan, joten jatkoon tämäkin!

Osoite Gümnaasiumi 3, pääsymaksu 2e.

Voisin suositella lämpimästi jokaista käymääni paikkaa. Tosin Olevisten tornia pienellä varauksella, sillä nousu sinne voi olla joillekin liikaa. Paljon hienoja näköalapaikkoja Tallinnasta jäi varmasti vielä löytymättä, mutta ainahan jotain pitää jättää seuraavaan kertaan!

Muita näköalapaikkojen faneja? Entä mitkä on sun suosikkinäköalat Tallinnassa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply