Vaikka mä olen ammatiltani kirjastotäti, niin siitä huolimatta – tai juurikin sen takia en usein käy vapaa-aikanani tai varsinkaan matkoilla kirjastossa. Työt on hyvä jättää työpaikalle siinä vaiheessa kun leimaa itsensä lomalle. Mutta on maailmassa onneksi myös kirjastoja, joiden vuoksi olen valmis tekemään poikkeuksia. Lähinnä siksi, että ne ovat ammattikuntani kauneuden ruumiillistumia, täynnä historian havinaa, upeita aarteita ja jylhää arkkitehtuuria. Entisaikaan osattiin tehdä hengästyttävän upeita kirjastoja.
TRINITY COLLEGE LIBRARY DUBLIN

Kirjastoon oli menossa pari muutakin ihmistä. Onneksi tästä ilosta selvisi alle puolessa tunnissa.
Viimekuisella visiitilläni Irlantiin mulla ei ollut kauheasti ennakkosuunnitelmia siitä, mitä haluaisin Dublinissa tehdä. Mutta yksi asia oli pakko toteuttaa, halusin vihdoin päästä käymään Trinity Collegen huikean kauniissa kirjastossa! Olin nähnyt paikasta kuvia ties missä “Maailman upeimmat kirjastot” -kuvakollaaseissa ja viimeistään vakuutuin siitä, että paikalle on päästävä, kuin luin Unelmatrippi-blogista postauksen paikasta.
Trinity Collegella, jossa kirjastokin sijaitsee, on hurjan pitkä historia. Paikka on perustettu vuonna 1592, ja samalla sinne on rakennettu ensimmäinen kirjasto. Siitä ei nykypäivänä kuitenkaan ole enää mitään jäljellä. Mutta 1700-luvun alkupuolella rakennetussa Old Libraryssa vierailijat pääsevät käymään.

On se kaunis <3
Kuuluisa The Book of Kells
Kirjastoon tutustuminen alkaa näyttelytilasta, jossa on esillä kuuluisa The Book of Kells, Kellsin kirja ja siihen liittyvä pieni näyttely. Kirja on valmistettu noin vuonna 800 ja se on latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus.
Kirja on huikean koristeellinen ja taidokkaasti tehty. Näyttelyssä kerrottiin paljon mielenkiintoista tietoa kirjan synnystä ja sen monista yksityiskohdista. Olin tässä vaiheessa kuitenkin ehkä liian täpinöissäni siitä, että seuraavaksi edessä avautuisi itselleni kirjaston tärkein osa, The Long Room, eikä keskittymiseni näyttelyyn ollut maailman parasta.

Book of Kellsiä tai sitä koskevaa näyttelyä ei saanut kuvata. Nämä kaksi seuraavaa kuvaa on lainattu WIkimedia Commonsista.
Kirjaston odotetuin nähtävyys – The Long Room
Odotukseni kumminkin palkittiin, kun pienen kävelyn jälkeen edessäni avautuivat ovet tuohon maagiseen huoneeseen, The Long Roomiin. Vaikka tiesin mitä odottaa, suustani pääsi varmasti ihastuksen huokaus. Se oli niin kaunis, niin taidokas ja niin massiivinen paikka!
Huoneen pituus on 65 metriä ja sen hyllyjä koristaa noin 200 000 paikan vanhinta kirjaa. Tuntuu, että tuon huoneen jokainen yksityiskohta oli täydellisesti mietitty. Niin harmoninen ja tyynnyttäväkin se kaikessa massiivisuudessaan oli. Tai sitten tämä on vain joku kirjastotätien ammattitauti!
Siellä pyöriessäni ja ihastellessani taisin salaa mielessäni kirjoittaa työhakemusta tuonne kirjastoon. Edes kahdessa kerroksessa majailevat kirjat, kierreportaat sekä tikapuumeri eivät mua hätkähdyttäneet. Oikeastaa päin vastoin. Ajattelin ansioluettelooni laittaa maininnan siitä, että olen noussut omin jaloin Machu Picchulle. Ne jalkalihakset varmasti tulisivat hyötykäyttöön tuollakin!
Trinity Collegen kirjasto on huikea käyntikokemus ja kauneudessaan ja massiivisuudessaan vetää varmasti puoleensa muitakin kuin tämän jalon ammattikunnan harjoittajia. Suosittelen siis lämpimästi siellä käyntiä!
Vinkkiboksi kirjastossa vierailusta kiinnostuneille:
- Kirjasto on avoinna kesäkuusta syyskuuhun ma-la klo 8.30-17, su 9.30-17, lokakuusta joulukuuhun ma-la 9.30-17, su 12-16.30
- Lippujen hinnat: aikuiset 11e, opiskelijat ja muut alennukset 9e, perhelippu 22e, alle 12-vuotiaat maksutta
- Lippuja voi ostaa etukäteen netistä
- Paikalla kannattaa varautua pieneen jonotukseen, jos ei ole ostanut lippua etukäteen. Meillä jonotusaika oli kauniina kesäpäivänä vajaa 30 minuuttia, ja olimme paikalla joskus yhdentoista aikaan
- Trinity College sijaitsee Dublinin keskustassa, osoite on College Green. Kirjastolle on alueella hyvin näkyvät opasteet. Kirjaston sijainti Trinity Collegen alueella löytyy tästä linkistä
- Book of Kellsin ja siihen liittyvän näyttelyn kuvaaminen on kielletty, mutta The Long Roomissa sai onneksi kuvata
CHESTER BEATTY LIBRARY
Toinen Dublinin mielenkiintoisista kirjastoista löytyy Dublinin linnan alueelta. Chester Beatty Library ei ole kirjasto samalla tavalla kuin Trinity Collegen kaunotar, mutta silti varsin mielenkiintoinen (ja ilmainen!) käyntikohde. Se on enemmänkin katsaus kirjataiteeseen.
Sen kokoelmaan kuuluu käsikirjoituksia, kuvia, ikoneja, varhaisia painettuja kirjoja ja muuta aiheeseen liittyvää. Niitä on ympäri maailmaa: Aasiasta, Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta sekä Euroopasta. Varsinkin Lähi-idän taide, niin rakennustaiteen, kirjoitusten ja värimaailmojen tiimoilta on alkanut viime aikoina kiehtoa mua suuresti, joten sen suhteen tämä paikka oli kuin mua varten.

Myös nämä seuraavat kaksi kuvaa Wikimedia Commonsista, koska näyttelyjä ei saanut kuvata.
Kirjaston kokoelma ei ole järin suuri, mikä on sinänsä hyvä asia, sillä moni kokoelman kuva veti huomion pitkiksi toveiksi. Siihen oli aivan kuin tiivistetty entisaikojen kirjaperinteen kauneus. Vaikka nykyäänkin tehdään jonkin verran omaa silmää miellyttäviä kirjoja, niin kyllä entisaikaan osattiin! Rakennuksen modernius taas toimi virkistävänä vastapainona historialliselle kokoelmalle. Pelkistetyt tilat vetivät huomion sinne minne se kuuluu, eli kirja- ja kuvitustaiteeseen.
Vinkkiboksi kirjastossa vierailusta kiinnostuneelle:
- Kirjasto löytyy Dublin Castlen, Dublinin linnan alueelta pienen puistoalueen vierestä. Tästä linkistä löytyy paikan kartta ja tarkempaa tietoa kirjaston sijainnista
- Kirjastoon ei ole pääsymaksua
- Paikan aukiolot vaihtelevat, tarkista aukiolot paikan kotisivuilta
- Näyttelyitä ei valitettavasti saanut valokuvata
- Paikkaan on mahdollista tutustua myös opastetuilla kierroksilla. Lisätietoa kierroksista
Muita kirjastojen faneja? Mikä on upein kirjasto, jossa sä olet vieraillut?
Lue myös nämä:
- Kirjastokauneutta maailmalta – New York Public Library
- 6+1 vinkkiä ihanaan Dubliniin
- Yö irlantilaisessa (kummitus)linnassa
Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:
FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU
2 Comments
ananas2go
26.9.2016 at 10:31Kiitos vinkeistä! Rakastan kirjastoja, kirjakauppoja ja -kahviloita. Ihanin taitaa silti olla kotoinen Rikhardinkadun kirjasto.
Noora | Kerran poistuin kotoa
26.9.2016 at 20:39Ole hyvä, kiva jos vinkit kelpaa! Rikhardinkadun kirjastossa pitäisi ehdottomasti käydä! Oon kuullut ja nähnyt siitä niin paljon hyvää 🙂