Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Viides kerta toden sanoi – mitä Tallinnaan ihastuminen vaati?

Mä olin pitkään yksi niistä suomalaisista, joka oli käynyt Tallinnassa kerran jos toisenkin, mutta en koskaan ollut kunnolla perehtynyt Tallinnaan. Antautunut tutkimusmatkoille, heittäytynyt jalkojen vietäväksi, ihmetellyt ja ihastunut. Tosin ei niillä aiemmilla, alle vuorokauden kestäneillä shoppailu- ja keikkareissuilla kauheasti ollut moisiin ollut aikaakaan.

Moni hehkutti mulle ihastustaan kaupunkia kohtaan, mutta mä en ihan saanut siitä kiinni. Olin ehkä nähnyt Tallinnasta sen väärän puolen. Vähän kolkon, vähän kliinisen. Vähän tylsän, vähän epäystävällisen. Mutta onneksi tuli kesä ja loma ja muutama päivä vailla tekemistä, joten päätin suunnata pariksi yöksi Tallinnaan todistamaan itselleni olleeni väärässä.

Ja väärässähän mä olinkin. Onneksi sain sen vihdoin todistettua! Se varmasti vaati kesän, tarpeeksi aikaa ja kompromissittoman seuran – vain itseni – että sain löydettyä Tallinnan hyvän ja kauniin. Mistä mä sitten pidin Tallinnassa niin, että ihastuin ihan korviani myöten?

Rappioromantiikka

IMG_2007

IMG_2011

P6251175

Mun mielestä on ihanaa, jos kaupungilla on niin pitkä historia, että osa siitä on ehtinyt vähän vinksahtaa ja muuttua vähän sinnepäin olevaksi. Esimerkiksi Dubaista en saanut otetta siksi, että se oli liian moderni ja kliininen. Siitä puuttui särö ja aito elämä. Tallinnasta sitä taas löysin.

Visuaalinen puoleni rakastui palavasti Patarein vankilaan, joka kaikessa karuudessaan sekä kylmäsi, että olisi vetänyt tunneiksi puoleensa. Vanhaa, kaunista, anarkistista ja aitoa löytyi myös muualta.

IMG_1996

IMG_2023

IMG_2032

Kovin pitkälle Tallinnan syövereihin en reilun parin päivän aikana ehtinyt, mutta vanhakaupunki ja kovasti pinnan alla kupliva Kalamajan kaupunginosa antoivat molemmat mulle parastaan. Harmittavasti Kalamajaa ja Patareita valloittaessani Tallinnaa piti vallassaan erittäin synkkä ja vetinen sää, mikä hillitsi hieman kiertelyintoa sekä haittasi hetkien ikuistamista. Kuvauskaluston kun halusi yrittää pitää kuivana. Kalamajaa haluan jatkossa tutkia enemmäkin. Esimerkiksi Telliskiven alue jäi valitettavan vähälle tutustumiselle sateen ja juhannuksen häiritsemien aukiolojen takia.

Aurinkoinen vanhakaupunki

P6251129

P6251136

P6251167

Säästin tarkoituksella käyntini Tallinnan vanhassakaupungissa reissun aurinkoisimpiin hetkiin – enkä tehnyt huonoa päätöstä. Vaikka vanhakaupunki ei olekaan pinta-alaltaan kovin suuri, vietin tuntitolkulla sen pienillä, mutkittelevilla kujilla ihastellen kaikkea, mikä vastaan tuli.

Lumouduin paikan värikkyydestä, ilahduin mainiosta katutaiteesta, kuvasin toinen toistaan kauniimpia ovia, bongailin torneja, näköalapaikkoja ja yllättäviä näkövinkkeleitä.

P6251171

IMG_2230

IMG_2279

Olin tätä reissuani ennen samoillut vanhankaupungin kujia kerran aiemmin, mutta silloin en muista erityisemmin ihastuneeni paikkaan. Lähes ainoat muistikuvani reissusta olivat kylmä päivä ja Tallinnan harmaus.

Pari tuttua juttua bongailinkin uusintavisiitilläni, mutta nähtävästi paljoakaan ei jäänyt ensikosketuksesta mieleen. Nyt bongailin ja nautin senkin edestä. Ja rakastuin. Ihanaa, että noin mahtava, historiallinen, persoonallinen ja hyvin säilynyt paikka löytyy noinkin läheltä Suomea!

Katutaide, yksityiskohdat ja ovet

IMG_2027

IMG_2062

IMG_2226

Ok, ovet mainitsin jo ylempänä, mutta ne ansaitsevat tulla mainituksi toistamiseen. Voiko somempia ovia olla kuin Tallinnassa! Katutaide ihastuttaa mua aina, varsinkin jos se on muuta kuin tarkoituksetonta sotkua. Mutta mitä väri-iloittelua, oivalluksia ja taidonnäytteitä Tallinna olikaan täynnä. Patarein ulkoalueet olivat todellinen taiteen aarreaitta, vanhakaupunki ei ehkä ollut niin runsas, mutta se oli yllätyksellinen. Kalamajaan taideteokset taas sopivat kuin hansikas käteen.

IMG_2030

IMG_2057

IMG_2299

Tietyllä tapaa Tallinnassa ja Kööpenhaminassa, toisessa vastikään mulle parhaat puolensa näyttäneessä kaupungissa, on paljon samaa. Persoonaa, historiaa, taidetta, värikkyyttä ja hiven anarkismia. Siinä missä Tallinnassa bongailin ovia, Köpiksessä bongailin talon tornimaisia päätyjä. Ihanaa, kun kaupungilla on se oma juttunsa.

Puistot

P6251249

P6251253

P6251258

Vasta kesä saa panemaan merkille sen, miten vehreä kaupunki voikaan olla. En ollut tajunnut, että Tallinnassakin on puistoa ja viheraluetta vaikka kuinka. Mä rakastan puistoja. Niissä on aina ihanaa istua ja hengähtää pieni tai pitkäkin tovi reissailun lomassa.

Jos ei muuta niin lepuuttaa hetken verran väsyneitä jalkojaan ja ihmetellä paikallista elämää. Sitä kun puistoissa tuntuu yleensä näkevän enemmän kuin turistien kansoittamissa keskeisissä nähtävyyksissä.

IMG_2268

P6251241

Tallinnassa en ehtinyt nauttia puistoista niin paljon kuin olisin halunnut, mutta muutama pieni ihmettelytauko piti silti ohjelmaan mahduttaa. Joku kerta pitää homma tehdä kunnon puistohengailuna, mielellään hyvässä seurassa!

Kartanluvun unohtaminen

Tallinna on ihanan kompaktin kokoinen kaupunki, ja siellä voi autuaasti heittäytyä jalkojensa vietäväksi ilman, että päätyy liian kauas. Mutta se on myös kaupunki, joka tarjoaa matkan varrelle jatkuvasti silmäkarkkia. Itsekin lähinnä vain lähdin jonnekin suuntaan ja katsoin, mitä tuli vastaan. Patarein ja vanhankaupungin summittaisen tutkimisen lisäksi mulla ei kauheasti valmiiksi lyötyjä suunnitelmia ollut, mutta niitä tuli vastaan kuin itsestään.

IMG_2224

P6251287

Viides kertani Tallinnassa oli sen verran mainio, etten malta odottaa pääseväni sinne taas uudestaan! Tästä voisi ehkä ottaa vuosittaisen tradition. Ainakin kiva kesäinen viikonloppu noilla kulmilla kuulostaa jo nyt hyvältä ajatukselta.

Mitä sä tykkäät Tallinnasta? Ootko ihastunut kertaheitolla, pitkän ajan kuluessa vai et ollenkaan? Entä mikä on sun suosikkipaikka kaupungissa?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  8.8.2016 at 16:47

  Tähän oli pakko tarttua ihan sen takia, miten olit otsikoinut jutun. Mä olen nimittäin kirjoittanut lähes identtisen Tallinna-huokailun, joka tapahtui toki neljännellä visiitillä. 😀 https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/01/27/11-viro/

  Mutta Tallinna on kyllä mielettömän kaunis kaupunki ja se rappioromantiikka on osa viehätystä ehdottomasti. Nyt Tallinnasta kirjoitellaan ihan hirveästi ja on kaikenlaisia ravintoloita ja paikkoja, joita täytyisi käydä katsomassa seuraavan kerran kun sinne menee. 🙂 Kesän Baltia-reissulla ei pysähdytty siellä juuri sen takia, että siellä on kuitenkin käyty joskus.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.8.2016 at 21:28

   Great minds think alike! 😀 Pitää joskus ajan kanssa käydä lukemassa toi sun postaus. Nyt reissun päällä jo tää kommentteihin vastaaminen on tarpeeksi haastavaa… Tallinna on kyllä upea ja monipuolinen. Paljon sinne jäi tuleviakin kertoja varten, juuri ravintoloita, ja kaikkea muutakin. Varmasti oli viisasta jättää Tallinna pois tuolta reissulta, sinne kun pääsee niin helposti muutenkin.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  8.8.2016 at 20:23

  Kyllä, Tallinna on aivan ihana. Rappioromantiikka viehättää myös mua, en oikein ole sellaisen kliinisen ympäristön ystävä (vaikka ymmärrän kyllä tavallaan senkin viehätyksen). Tallinna on valokuvauksellinen ja kansainvälinen. Tallinnan erinomaisiin puoliin kuuluvat myös loistavat, mutta tasoon nähden ja suomalaisiin hintoihin verrattuna edulliset ravintolat. Olen syönyt kaupungissa aivan mahtavia illallisia.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.8.2016 at 21:35

   Summasit kyllä Tallinnan hyvin tuossa kommentissasi. Kliininen ympäristö varmasti toimii tietyissä tilanteissa, mutta mä en kyllä yleensä syty siitä. Onneksi Tallinna oli niin paljon muutakin. Vaikka kaupunki ei edes ole kovin suuri, niin siellä on silti todella paljon näkemistä ja tekemistä. Mikä on ihanaa, koska sinne pääsee niin usein 🙂

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  8.8.2016 at 22:48

  Tervetuloa Tallinna-faniklubiin! 😀

 • Reply
  Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa
  14.8.2016 at 15:44

  Hienoja kuvia ja hauska teksti! 🙂

Leave a Reply