Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Malmö ja Lund – eteläisen Ruotsin tunnelmallinen kaksikko

Tiedättekö sen tunteen, kun olisi niin paljon kivoja reissujuttuja jaettavana, mutta elämä heittää pölkkyjä tarinankerronnan kärrynpyörien väliin? Sormet syyhyten katselen kaikkia upeita reissumaisemia ja odotan pääseväni kertomaan ihanista maailmankolkista teillekin, mutta kun muut asiat vaativat huomiota.

Ensinnäkin sain riesakseni sitkeän silmätulehduksen, joka on kyllä koetellut hoivaviettini rajoja viimeiset pari päivää (miksi se ei mene vaan pois kun moista en edes pyytänyt!). Sitten naapurimaan hassut sotametallistit, Sabaton nimittäin, menivät julkaisemaan uuden albumin, enkä tässä olekaan muuta halunnut tehdä kuin humpata säkkipillien tahdissa. No ok, ei niitä säkkipillejä ole kuin yhdessä biisissä mutta silti. Ihania ja kamalia häiriöitä on siis ollut virtuaalielämän esteenä.

Sabaton heittääkin kevyttä aasinsiltaa rakkaaseen Ruotsiin, sillä tunnelmia tulee tällä kertaa tuolta länsinaapurin eteläosista. Kesähän on kivaa aikaa matkustaa melkein minne tahansa. Niin kivaa, että toukokuussa Skandinaviakin kylpi auringossa ja lämmössä. Mikäs sen parempaa, kuin nauttia silloin lähitienoiden parhaista jutuista.

Mä kävin kuluvan kesän aikana kahdesti Köpiksessä, mutta kahdesti karkasin sieltä myös hetkeksi Ruotsin puolelle. Ihan siksi, että Ruotsi on ihana. Ja siksi, että Ruotsi on niin ihanan lähellä! Ensimmäinen reissuerä vei Lundiin ja Malmöön, seuraava karkurikerta taas Helsingborgiin. Siitä lisää hieman myöhemmin.

P5290866

Näyttökuva 2016-8-23 kello 23.52.55

Kööpenhaminasta kätevästi päiväretkelle Ruotsiin!

Vaikka Kööpenhaminassa riittää vaikka kuinka paljon kivoja asioita, yksi niistä on ehdottomasti nopea väylä Ruotsin puolelle. Malmöön hurauttaa sieltä kevyesti alle tunnissa, jopa nytkin kun rajatarkastukset pohjoiseen päin mennessä olivat vielä käytössä.

Me sompailtiin Assin kanssa Ruotsin puolelle eurooppalaisella Onnibussin vastineella, Flixbusilla, lippu yhteen suuntaan taisi olla 5 euroa. Ei paljoa syönyt rahavaroja.

Malmössa hypättiin vain kulkuvälineestä toiseen ja vaihdettiin onnikka paikallisjunaksi, jolla puksuteltiin kymmenisen minuuttia ja oltiin Lundissa. Lundin suhteen meillä ei ollut ihmeempiä suunnitelmia. Paikan päälle meidät oli lähinnä houkutellut Googlen kuvahaun upea kuvakavalkadi. Vanhaa, kaunista ja tunnelmallista kaupunkikuvaa lähdettiin etsimään ja sitä myös löydettiin!

Kuvankaunis Lund

P5290861

Näyttökuva 2016-8-23 kello 23.29.58

Näyttökuva 2016-8-23 kello 23.28.18

P5290819

Kuten jo mainitsin, sää Ruotsissa oli kuin morsian, jolloin ulkonakin oli kiva seikkailla päämäärättömästi ja etsiä esimerkiksi kauniita puistoja, joissa viihtyä. Matkareittimme suuntasi juna-asemalta kasvitieteelliseen puutarhaan, toki aika monen yllätyspysäyksen ja kiertoreitin kautta, sillä kaikkea kaunista pilkisteli näkyviin vähän joka kulman takaa.

Kasvitieteelliseltä puutarhalta taas ajauduimme pikku hiljaa Stadsparkeniin. Vaikka kierros ei ollutkaan kilometreissä mitattuna suuri, meni meillä kävellessä ja kaikkea tutkaillessa tuntitolkulla. Taidettiin olla kaupungissa varmasti lähemmäs viisi tuntia.

P5290854

IMG_1661

P5290830

Jos puistot olivat kauniita ja kesäisiä, niin muukin Lund oli somaa kuin keksipakettikokoelma. Kaupungista löytyy kortteleittain rakennuksia, jotka ovat kuin satukirjoista. Ja vanhoilta hyviltä vuosikymmeniltä. Kaupungin kirkkokanta on myös astetta komeampi.

Kaupungin tuomiokirkko kohosi yhtäkkiä keskellä herttaista kaupunkitunnelmaa varsin kolossaalisena. Sisältäkin se olisi varmasti ollut katsomisen arvoinen. Valitettavasti olimme liikkeellä juuri sunnuntaina, emmekä viitsineet mennä kuokkimaan jumalanpalvelukseen.

Näyttökuva 2016-8-23 kello 23.35.07

Moi saanko tulla sinne töihin!

Näyttökuva 2016-8-23 kello 23.35.57

Näyttökuva 2016-8-23 kello 23.37.50

Kaikkein parasta antia Lundista tarjosi kumminkin kaupungin yliopiston kirjasto. Se oli niin kaunis rakennus, että melkein raapustin sinne työhakemuksen. Kyllä varmasti melkein kelle tahansa kelpaisi olla töissä noin kukkeassa rakennuksessa!

P5290805

P5290806

P5290827

Lund on fiilistelijän ja nauttijan kaupunki. Kaupunki ei varmastikaan tarjoa tekemisen etsijöille hirveästi, päämäärättömälle haahuilijalle ja yllätysten ystävälle taas vaikka mitä. Olisin voinut jäädä sinne mielellään koko päiväksi tai vaikka pariksikin ihastumaan. Harmi vaan, että lento Suomeen odotti illalla, ja Malmössakin piti vielä heittää pikavisiitti. Jos olet noilla kulmilla, käytä elämästäsi edes muutama tunti Lundiin, se on sen ansainnut!

Lämmintunnelmainen Malmö

IMG_1762

IMG_5839

IMG_1715

Mä olen käynyt Malmössa nyt kahdesti, molemmat kerrat Köpiksen reissun yhteydessä. Ensikosketus kaupunkiin syntyi lähes vahingossa, lähdimme kaverin kanssa sinne suklaaostoksille ilman mitään odotuksia kaupungin suhteen. Mutta oliko se sitten kesä, Ruotsi, niiden yhdistelmä vai joku mystinen asia, niin sydämeni sykki kaupungille valtavasti. Niin valtavasti, että Köpis jäi jopa hieman jalkoihin. Uutta visiittiäni odotin pienellä jännityksellä: olisiko kaupungin taika tallella, vai iskisikö ensihuuman jälkeinen märkä rätti naamaan?

IMG_1693

IMG_1697

IMG_1731

Uusintakierros Malmöön ei onneksi pettänyt. Kaupunki oli vähintään yhtä ihana kuin ensikokemalla. Tietyllä tapaa Malmö ja Lund ovat samantapaisia kaupunkeja. Molemmat ovat täynnä kauniita rakennuksia, mukavaa tunnelmaa ja tunnelmallisia puistoja. Malmö henkii kumminkin paljon selkeämmin suurkaupungin fiilistä siinä missä Lund on kuin pullantuoksuinen lähiö.

Vaikka Malmö veti meitä ensisijaisesti puoleensa lupaamalla hurjan herkullista gelatoa (mitä sieltä todellakin sai, käykää Dolce Siciliassa kun osutte nurkille!), kietoi kaupunki meidät silti syleilyynsä pariksi tunniksi ennen kuin haikein mielin erkanimme.

IMG_1756

IMG_1757

IMG_1740

Kyllä meillä vähän oli leuoissa keräilemistä, kun tää patsasrykelmä bongattiin…

Malmössa on kaunis vanhakaupunki. Jotkut liputtavat myös sen modernien alueiden puolesta, mutta itse itseni tuntien en viitsinyt niihin tuhlata aikaani. Paljon kivempaa oli taas vaan seikkailla, herkutella gelatolla ja nauttia puistoista ja kaupungin tunnelmasta. Malmön ydinkeskustan tuntumassa on suuri puistoalue, jossa on nähtävää vaikka kuinka. Sen laitamilta löytyi myös linnoitus, jonka tutkiminen tosin piti jättää toiseen kertaan, sillä lento ei edelleenkään olisi odottanut yhtä kaiken kauniin ihastelijaa.

Pakko antaa puistoalueelle myös propsit yhdestä hämmentävimmistä taideinstallaatioista ikinä. En ymmärrä tuota kauris(?)lauman funktiota, varsinkaan noita maasta esiin työntyviä päitä. Osaako kukaan valottaa tuon patsasrykelmän tarkoitusta?

IMG_1682

IMG_1720

IMG_5857

Malmö ja Lund on näppärä kaupunkikaksikko esimerkiksi päiväreissuksi Köpiksestä. Ne kiertää päivässä, jopa tällainen haahuilijakaksikko, joka jää ihmettelemään ja valokuvaamaan suunnilleen kaikkea näkemäänsä. Tosin, jos mulla ei olisi ollut kiire lennolle, oltaisiin me ehkä edelleen samoilemassa jossain päin Etelä-Ruotsia. Kaupunkien välillä seikkaileminen ei ole mitenkään haastavaa tai kallista.

Me oltiin ostettu etukäteen ainoastaan aamun bussiliput Köpiksestä Malmöön, niiden edullisen hinnan takia. Muuten kaupunkien välillä tuntui kulkevan busseja ja junia sen verran tiuhaan, ettei pitkiä asemilla haahuilija päivään mahtunut. Jos en ihan väärin muista, niin koko reissu taisi maksaa noin 25 euroa. Köpis-Malmö -bussilippu sen vitosen, viiden euron luokkaa oli myös juna Malmön ja Lundin välillä. Malmösta Köpikseen taas kustansi junalla kympin verran.

Muita Malmössa tai Lundissa käyneitä? Entä onko sulla suositella mulle vielä jotain muuta kivaa kohdetta Etelä-Ruotsista?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  miija
  25.8.2016 at 15:47

  Tosi söpönnäköisiä paikkoja! Ja kauniita kuvia olet kyllä saanut otettua. 🙂 Ruotsi on itelle vaan jotenkin “liian lähellä”, että sinne ei juuri tule mentyä. Ennemmin lähtee sitten vähän kauemmaksi ja aina kohti uutta ja tuntematonta. 😀 Mutta Ruotsissakin on kyllä paljon paikkoja, jossa olisi kiva joskus käydä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   25.8.2016 at 15:58

   Kiitos! 🙂 Söpö on kyllä hyvä sana kuvaamaan noita kaupunkeja. Mulla taas oli pitkään Ruotsin kanssa se ongelma, että jumituin aina Tukholmaan, sillä se on yksi mun lempikaupungeistani, enkä ikinä malttanut vierailla missään muissa kaupungeissa 😀 Mutta ymmärrän kyllä tuon ongelman, itselläni on sama vika myös joidenkin lähikohdeiden kanssa! Ruotsi on kyllä pullollaan kaikkea ihanaa, kun sille vaan antaa mahdollisuuden 🙂

 • Reply
  Outi
  26.8.2016 at 01:04

  Ihania kuvia ja aina hyvät jutut, Noora!

Leave a Reply