Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet

IGTT: Reissujeni keräilyharrastus – kaivonkansiselfiet

Iloisaa elokuun ekaa torstaita! Instagram Travel Thursday on taas täällä, ja koska elokuu on teematon kuukausi, niin ajattelin hyödyntää tätä ja esitellä teille yhden keräilyharrastukseni. Ne teistä, jotka mua Instan puolella seuraavat, ovat varmastikin jo nähneet otteita tästä puuhasta. Satunnaisia kaivonkansia ja yleensä jalkaparin tai kaksi sen lähitienoilla.

Mä en yleisesti perusta kuvattavana olemisesta, oma naama kekkuloimassa nähtävyyksien edessä ei ole se mun juttu. Mutta nämä ovatkin onneksi vähän eri juttu. Mä sanoisin että nämä mun selfieni ovat vähän kuin leimoja passiin, tosin kaupungeista eikä pelkästään maista. Todisteita siitä, että olen ollut jossain, mutta hieman eri tavalla kuin jatkuvalla naama ja nähtävyys -virralla sosiaalisessa mediassa.

brat

Bratislavan kansi on mun suosikki!

brno

Naapurimaan Brnon oma taas oli paljon vaatimattomampi.

Varmasti joku muukin harrastaa tätä bongausta, tosin en itseni (ja satunnaisten jalkapariseuralaisteni) lisäksi tiedä ketään muuta. Siksi olenkin luonut hommalle omat sääntöni joita noudatan. Koska hauskanpito ilman sääntöjähän olisi aivan kamalaa… Jalkaselfieitä varten kaivonkansiksi kelpaavat vain kannet, joissa lukee paikkakunnan nimi. Kuva kannessa olisi kiva, mutta ei pakollinen. Joskus, kansien puutteessa, olen kelpuuttanut saaliikseni myös jalkakäytävistä löytyneet laatat tai vastaavat, jos niissä vain lukee paikkakunnan nimi. Nimettömiä, kuinka hienoja tahansa ovatkin, en kokoelmaani kelpuuta.

Tämä keräily- tai bongailuharrastus sai alkunsa vahingossa vajaa vuosi sitten. Olimme silloin kaverini kanssa käymässä Kööpenhaminassa, josta lähdimme spontaanisti päiväretkelle Malmöön. Malmön puolella ollessamme ja ihmetellessämme bongasimme keskusta-alueelta hienon kaivonkannen, jossa vielä luki kaupungin nimi. Napsimme pari kuvaa siitä ja jalkateristämme – saisihan siitä myöhemmin hauskaa kuvamatskua someen kertomaan päivän seikkailuista! Sen jälkeen asia hieman unohtui. En tainnut seuraavilla reissuillani kiinnittää kansiin tai niiden sisältöihin sen suurempaa huomiota.

fred

Frederiksbergin pikkukunnasta löytyi myöskin omansa, mikä lämmitti suuresti bongaajan mieltä.

tukh

Tukholman omakin on varsin näyttävä. Noita samoja kansia löytyy Tampereen Ratinastakin pari kappaletta jostain syystä…

Kunnes parin kuukauden päästä ensibongailustani käytin ulkomaista kaveriani Hämeenlinnassa, missä oli Sibelius-aiheisia kansia koristamassa katuja. Yhden sellaisen kanssa pitikin napata samanhenkinen kuva kuin Malmössakin! Siitä bongausintoilu taas lähti, pikkuisin askelin käyntiin. Ensin bongailin niitä satunnaisesti, silloin tällöin kun satuin muistamaan. Viime keväästä alkaen aktiivisemmin. Jopa niin aktiivisesti, että pari kaverianikin on oppinut tavoille ja bongailee kaivonkansia mun kanssa mulle kuvattavaksi! Kuinka siistiä.

Tekstillisiä kaivonkansia tuntuu löytyvän eniten kaupunkien keskustojen alueelta. Kaikkialta niitä ei löydy ollenkaan. Toisista kaupungeista löytyy enemmänkin. Alkuinnoittajani Malmö tarjoaa ainakin kahdella eri kuvalla ja Malmö-tekstillä varustettuja kansia. Tämän huomasin, kun palasin toukokuussa rikospaikalle. Harmikseni taas heinäkuussa käymissäni Helsingørissä ja Helsingborgissa oli todella hienoja kansia, purjeveneine kaikkineen. Mutta ilman kaupungin nimeä.

mont

Montrealin omaa ei ollut kauneudella pilattu, mutta ainakin kohde tulee heti selväksi!

room

Rooman omassa teksti on harmittavan pientä, mutta kannen muoto on kivaa vaihtelua.

Suosikkikanteni olen löytänyt Malmön lisäksi Bratislavasta. Sieltäkin vasta monen tunnin kiertelyn jälkeen, mutta kannen upeus hyvitti kaiken. Komea linna ja kaupungin nimi isolla präntillä. Ei siitä voi kansi enää paremmaksi päästä! Harmittavimmat oharit olen kokenut Kööpenhaminassa. Sieltä kaveri lähetti mulle kuvaa hienosta kannesta, mutta viime reissuni ovat suuntautuneet sen verran keskustan ulkopuolelle, ettei yhtään niistä osunut silmieni – tai jalkojeni – eteen.

Myös kuvausolosuhteet saattavat joskus olla haastavia. Sateinen sää saa kannen kiiltämään, eikä teksti meinaa erottua. Joskus taas rakennus tai auringon suunnasta johtuen oma vartalo luo kannen ylle ikävää varjoa. Optimaalisin kuvausolosuhde on siis aurinkoinen sää, sellainen kun valo tulee oikeasta suunnasta. Ja kun ei ole hetkeen satanut. Montrealissa jouduimme etsimään sateelta suojaan jäänyttä kantta pienen tovin. Frederiksbergissä taas asettelimme itseämme ja kameraa ties mihin asentoihin varjot välttääksemme.

piet

Venäjää en osaa, mutta kovasti toivon kannessa olevan tekstin tarkoittavan Pietaria!

tall

Tallinnan omastakin tykkään, sillä siinä on hyväkokoinen teksti.

Kansikuvakokoelmani on jo varsin kattava. Kansia ja vastaavia olen bongaillut jo lähes paristakymmenestä kaupungista. Tähän postaukseen en viitsinyt teidän iloksenne joka ikistä löytöäni laittaa. Mutta Instani arkistoista ne kyllä löytyvät jokainen. Postauksen kuvituksena toimivat kaivonkansien lisäksi myös tunnelmakuvat kyseisistä kaupungeista, ettei nyt pelkkien kansien ja jalkojen tuijottamiseksi menisi tämä kooste.

Onko teillä mitään keräily- tai bongausharrastusta reissuillanne?

Lue myös nämä:


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Rimma + LauraTravellover ja Muru Mou. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

26 Comments

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  4.8.2016 at 10:42

  Tää kansibongaus on kyllä hauskan kuuloinen harrastus! 😀 Mä en ole sitä koskaan tehnyt, mutta parilla viime matkalla oon aina välillä katsonut miilaisia kansia tulee vastaan. Mitään hienoja ei ole näkynyt, joten on kuvatkin jäänyt ottamatta 🙂
  Löytyykö noita kansia muuten helposti, sellaisia missä lukee kaupungin nimi? Ei kaikki kaupungin kannet varmaan ole tuollaisia missä lukee kaupungin nimi?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2016 at 19:28

   Kansibongaus on ihan paras harrastus! Nyt vaan kaikki innolla harrastamaan 😀 Noita kansia, joissa on kaupungin nimi, löytyy aika vaihtelevasti. Joskus on saattanut koluta kaupunkia (lähinnä keskusta-aluetta) vaikka kuinka pitkään, ennen kuin löytyy edes yksi. Joissain paikoissa niihin törmää taas useammin. Mutta suuri osa kansista ei kyllä ole noita, missä on kaupungin nimi painettuina. On ihan tekstittömiä tai sitten jotain, missä on mainittuna vesi/sähkö/puhelinoperaattori. Mutta se tekee hommasta vaan hauskempaa 🙂

 • Reply
  Anni
  4.8.2016 at 11:50

  Oon selvästi ottanut susta vaikutteita, koska oon ittekkin ruvennut satunnaisesti bongailemaan näitä! Mm. Italiassa nimellisiä näkyi aika monessa pikkupaikassakin, ja Berliinissä oli oikein hieno kuvallinenkin!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2016 at 19:29

   Hahaa, parhaat jutut alkaa levitä huomaamatta. Instassa salaa ujutan kohta kaikki harrastamaan tätä 🙂 Kiva tietää, että Italiaan ja Berliiniin kantsii suunnata! Ehkä jaellaan kohta jotain bongausvinkkejä koordinaatteineen.

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  4.8.2016 at 12:59

  Haha tää oli kyllä hauska, oot tosi innoissasi noista kansista! Ja ne onkin muuten makeita 😀 Mä oon myös just tollainen, että jos keksii jonkun oman leikin tms. niin sille keksii heti sääntöjä. Mutta musta ne säännöt tekee kaikesta hauskempaa! Mikähän syndrooma sääntöinnostus on?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2016 at 19:32

   No siis lapsi on innoissaan kun se leikkii 😀 Parasta ja pahinta tossa on se, kun ei vaan voi tietää, onko noita tarjolla kyseisessä kaupungissa vai ei. Mutta sehän tuo jännitystä reissuun. Ja toki pitää olla sääntöjä, muutenhan vois tehdä ja puuhastella ihan mitä sattuu ja kaikki kävis! Jos bongaat sääntöinnostukselle syndroomanimen niin tuu ihmeessä kertomaan 😉

 • Reply
  Ansku BCN
  4.8.2016 at 13:23

  Ihan mahtava idea! Itsekin olen noita joskus satunnaisesti ottanut (mm. Bratislavasta!), mutta olisinpa itse tajunnut tehdä sitä ihan säännönmukaisesti 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.8.2016 at 19:32

   Kiitos! Ja niin mustakin 🙂 No, nyt voit sitten alkaa harrastaa säännöllisemmin, kun saat siihen hyvän syyn 😀

 • Reply
  Hanneli/duunireissaaja
  4.8.2016 at 17:46

  Hauska idea! Tulee hinku keksiä joku oma vastaava juttu.

 • Reply
  sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  4.8.2016 at 22:40

  Tää oli hauska idea. Kiva keräilykohde ja hauskoja muistoja. Hyviä kansienbongausta jatkossakin.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  5.8.2016 at 15:30

  Aivan mahtava harrastus! Loistava idea 🙂 Mulla ei ole mitään bongaus- tai keräilyharrastusta matkoilla, mutta kerran Pariisissa ollessamme bongailimme työkaveriemme nimiä (tai jonkinlaisia muunnelmia) ja otimme niistä hölmöjä kuvia. Homma lähti siitä, kun näimme ison kyltin Pierre-ystävämme nimestä, mutta viimeistään suomalaisten nimien kohdalla homma vaikeutui niin paljon että jäi sitten kesken. Mutta hauskaa oli niin kauan kun sitä kesti 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.8.2016 at 17:16

   Kiitos 🙂 Haha, toi kuulostaa just hyvältä bongauskohteelta! Suomalaiset nimet kyllä varmasti toi omaa haastettaan hommaan 😀 Mä en oo koskaan ihan tuollaista harrastanut reissun päällä, mutta mulla on tapana bongailla ulkomailla liikkeiden/ravintoloiden/tuotteiden nimiä ym., jotka on suomea. Oon tehnyt löydöistäni joskus postauksenkin. Ties mitä koloa ja rakoa löytyi talojen seinistä ja muista 🙂

 • Reply
  sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi
  6.8.2016 at 12:57

  Hihi, mäkin olen aina välillä ottanut kuvia näistä, kun on tullut jotain oikein hienoja yksilöitä kohdalle. Hauska bongailukohde. :–)

 • Reply
  Anna / Tämä matka -blogi
  7.8.2016 at 08:31

  Mä tajusin tuon kaivonkansijutun vasta melko myöhään. Olen varmaan hiihdellyt monen ihanan kannen ohi maahan vilkaisemattakaan. Muutama vuosi sitten Saksassa rupesin katsomaan kansia kunnolla ja voi että kuinka monenlaisia niitä onkaan. Monissa kaupungeissa todellakin panostetaan niihin!

  Samoin monessa kaupungissa on maaahan upotettu vaikka minkälaisia laattoja ja tunnuksia. Hienoja katsottavia. Tässä mun suosikki.

  https://www.instagram.com/p/BEvkvFtPpvo/?taken-by=tamamatka

  Hieno on sun kokoelmasi.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.8.2016 at 21:23

   Mäkin oon varmasti marssinut vaikka kuinka monien hienojen kansien ohi aikanani. No, toivottavasti en enää! Reissatessa alkaa vaan mennä pää pyörälle, kun tämän bongailuharrastuksen myötä pitää taas tuijottaa yhteen suuntaan lisää. Toi sun linkittämä on aivan mahtava, ihanaa että joissain kaupungeissa panostetaan!

 • Reply
  säppä
  7.8.2016 at 23:25

  Ei vitsi, miten hauska keräilykohde 😀 Mä ite oon aina jostain syystä päätyny kuvaamaan kylttejä, varsinkin täällä Espanjassa – ne on jotenkin niin täynnä tunnelmaa. Niitä on hauska bongailla muidenkin kuvista, kun heti iskee sen kaupungin fiilis ne nähdessä. 🙂

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  8.8.2016 at 17:30

  Olen katsellut näitä sun kuvia instassa, joten oli kiva lukea tämän mainion harrastuksen taustat! Täytyypä itsekin alkaa ottamaan vastaavia kuvia tilaisuuden tullen.

  Roomassa lähes kaikissa kaivonkansissa lukee S.P.Q.R., joten hyvä kun löysit myös Roma-tekstin. Tuo on lyhenne sanoista “Senatus populusque Romanus” eli “Rooman senaatti ja kansa”. Mutta tällaiset lyhenteet ei taida mennä sun säännöistä läpi 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.8.2016 at 21:32

   Jes, kiva kuulla että tän harrastuksen alkumetrien selvittäminen kiinnosti 🙂 Ja ala ihmeessä ottaa, mielellään ihastelen muidenkin bongauksia! Noita lyhennekansia tulikin Roomassa vastaan vaikka kuinka. Merkitystä en tosiaan tiennyt kuin vasta nyt, mutta enpä olisi niitä kokoelmaan kelpuuttanut. Koska varmasti moni muukaan ei olisi tuota mystistä koodia osannut avata 😀 Säännöt on tarkat 😉

 • Reply
  Annika | Travellover
  21.8.2016 at 12:42

  Jotenkin epähuomiossa jäi näkemättä selfie-sana. Mietin, miten kukaan oikeasti keräilee kaivonkansia ja roudaa niitä Suomeen, ja mitä ihmettä niillä voi tehdä! On muuten niin totta, että paljon kaunista jää huomaamatta, jos ei laske katsetta – tai nosta sitä. Olen vasta oppinut kulkemaan välillä nokka pystyssä ja katsomaan, kuinka upeita ikkunoita tai kattoja rakennuksissa voi olla.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.8.2016 at 21:09

   Haha, sain tästä kyllä päivän naurut! Mitähän siitä tulisi, jos luikkisin pitkin kyliä bongaamassa paikallisia viemärinkansia, nappaisin ne irti kun silmä välttäisi ja kätkisin selkäreppuun. Ja vailla omantunnontuskia jättäisin katuun ammottavia aukkoja, joihin tippuisivat vuorollaan mummot ja natiaiset 😀 Pitäneekin pistää homma korvan taakse, jos reissailu alkaa muuten tuntua tylsältä 😉

 • Reply
  Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi
  31.8.2016 at 17:50

  Hahahaha! Ihan mahtava postaus 😀 Pitääkin selkeesti alkaa katsomaan vähän tarkemmin jalkoihinsa. Jossain joskus ollaan otettu tämmöinen kuva. Olisko ollut Uudessa-Seelannissa?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.8.2016 at 21:54

   Kiitos! Mahtavista harrastuksista saa mahtavia postauksia 😀 Jalkoihinsa kyllä kannattaa reissatessa katsoa, vaikka kaikki muutkin suunnat siitä huomiosta kilpailevat. No niin, hyvin aloitettua harrastusta voi sitten jatkaa tulevaisuudessakin 🙂

Leave a Reply