Kerran poistuin kotoa
Etelä-Amerikka Kaupunkilomat

Perun suklaamuseot – herkkusuun ehdoton käyntikohde

Museot. Lomareissujen kirosana. Sivistyksen vuoksi niissä olisi yleensä suotava käydä, mutta kuka haluaa tuhlata reissupäiviään vanhoja kippoja tuijotellen. Ainakaan hyvällä säällä. Itse käyn museoissa jonkin verran, mutta sisätila-aktiviteetteina ne jäävät yleensä niiden mahdollisten sadepäivien varalle. Auringon paistaessa seikkailen mieluummin ulkosalla. Perussa tuli kuitenkin tehtyä poikkeus totuttuun ja käytyä museossa aurinkoisena päivänä!

Kuka voisi vastustaa ilmasta suklaata

Meihin iski Cuscossa akuutti raunioähky ja halusimme tehdä jotain muuta. Pienen googlettelun jälkeen selvisi, että kaupungista löytyisi varsin kehuttu suklaamuseo, Choco museo. Kun vähän kuivakan aktiviteetin eteen liittää noin herkullisen määreen, ei paikasta voi kuin kiinnostua. Viimeisen arkun menonaulaan löi taikasana ilmainen. Kyllähän sitä nyt aina yhden museovierailun voi tehdä, jos maksaakaan ei tarvitse.

IMG_1211

Museo sijaitsee todella viihtyisällä paikalla!

IMG_1213

Heittäydy suklaan maailmaan opastetun kierroksen avulla

Cuscon museolle satuimme juuri sopivasti, siellä oli alkamassa opastettu kierros. Toki menimme innolla sille mukaan. Oppaamme puhui englantia aika espanjavoittoisella aksentilla, lisäksi osa juttelusta meni suoraan espanjaksi. Ihan kaikesta en saanut kiinni, mutta suuresta osasta silti.

Aluksi meillä maistatettiin kaakaopapuja, jotka olivat yllättävän pahoja. Siinä kävi mielessä, että kuka onkaan nähnyt tuon pienen ja pahanmakuisen kikkareen potentiaalin yhdeksi maailman suositummaksi herkuksi. Se tyyppi ansaitsisi Nobelin palkinnon!

IMG_1218

Suklaan syntyprosessin esittelyä

Kaakaopapujen jälkeen meitä hemmoteltiin sitten hieman paremmilla maistiaisilla. Saimme suklaateetä, jota siemaillessamme kuuntelimme suklaan syntyvaiheista ja prosessista pikku papusista suklaaksi. Lisäksi saimme vastauksen siihen, onko valkosuklaa oikeasti suklaata. Kyllä, se on. Siinäkin nimittäin käytetään kaakaopavun yhtä ainesosaa, kaakaovoita. Valkosuklaafani kiittää ja kuittaa!

IMG_1220

Museovierailun kruunaa ruhtinaallinen maistiaistarjoilu

Ilmainen opaskierros huipentui kunnon maistiaisiin. Ensimmäiseksi maistelimme eri suklaalaatuja Perun eri osista. Taisimme saada neljää-viittä eri alueen suklaata kokeiltaviksi, ja pieniä eroja huomasi jokaisen suklaan mauissa. Suosikkini oli hieman appelsiiniin vivahtava suklaa. En enää valitettavasti muista mistä päin Perua tuo herkku oli.

Sitten pääsimmekin päivän kohokohtaan. Suklaisten alkoholien maailmaan! Muutamia eri suklaayhdistelmiä tuli kokeiltua, mutta ties johtuiko tyhjästä vatsasta vai mistä, niin jälkipolville ei jäänyt suuremmin muistikuvia siitä, mitä makuja tulikaan testailtua. Hyvää oli, sen muistan. Hölkyn kölkyn.

IMG_1221

IMG_1222

Totta kai mainion museokierroksen jälkeen piti jäädä paikkaan nauttimaan lounasta. Museon yhteydestä löytyy myös pieni kahvila, toki varsin suklaapainotteisella menulla. Päivän lounaani oli pala suklaapiirakkaa, joka tarjoiltiin upeiden maisemien kera.

IMG_1224

IMG_1223

Näitä maisemia sai herkutellessa ihailla!

Käydessämme myöhemmin samalla reissulla Limassa törmäsimme sielläkin suklaamuseon toimipisteeseen. Siellä käynti oli nopeampi, mutta saimme myös nauttia siellä ilmaisista maistiaisista. Eräs paikan työntekijöistä selitti meille myös suklaan syntyprosessin, lyhyenä versiona.

Kiitos hänen paremman englantinsa, saimme prosessin vaiheista enemmän irti kuin Cuscon museokäynnillä. Molempien museoiden yhteydessä on myös kaupat, joista saa ostaa suklaalevyjä ja -paloja, sekä myös muita suklaatuotteita. Pakkohan sieltä oli vähän kotiintuomisia hankkia.

Muutama vinkki suklaamuseosta kiinnostuneille:

  • Suklaamuseoita löytyy Perun lisäksi neljästä muustakin maasta: Guatemalasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Nicaraguasta ja Kolumbiasta. Choco Museon nettisivuilta löytyvät tarkemmat tiedot kaikista kohteista.
  • Cuscon museo sijaitsee osoitteessa Entrance Garcilaso street 210. Museo on rakennuksen toisessa kerroksessa, käynti sisäpihan kautta. Porttikongi löytyy kadun oikealta puolelta, jos lähestyy kohdetta Plaza de armasin suunnalta.
  • Museoissa on mahdollista osallistua myös maksullisiin work shopeihin, joissa pystyy tekemään itse suklaata. Lisätietoa work shopeista.

Muita suklaamuseoissa vierailleita? Entä mikä on erikoisin museo, missä olet käynyt?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply