Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Iisakinkirkko – huikeat näkymät Pietarin yli + syyssuunnitelmia

Huh. Sellainen asia kuin lomalista saattaa saada pienen stressinpoikasen aikaan. Meillä siis töissä lomatoiveita kysellään aina hyvissä ajoin. Suuressa yksikössä, jonka pitää olla aina toiminnassa, jokainen ei vaan voi lomailla heinäkuussa. Yleensä tuon listan ilmestyminen ilmoitustaululle on ollut vain suuri ilo, suunnitelmia kun tulee tehtyä varsin paljon etukäteen. Mutta vielä alkuviikosta näytti siltä, että syksylle on varattuna vain kysymysmerkkiä.

Vähän jo ehdin asiasta ahdistuakin: edes kaikkia kesän lomia ei ole vielä lusittu ja nyt pitäisi tietää koska haluaa loppuvuonna lomailla. Onneksi ongelmaan tarjosi ratkaisun SAS, jopa hieman yllättävästi. Pari päivää sitten FB:n uutisvirtaan lävähti Lentodiileissä tarjous syyslennoista New Yorkiin alkaen 276€, tarjouksen ollessa voimassa vain sinä päivänä.

No, siinä ei kauaa nokka tuhissut, kun matkapäivät oli arvottu, matkaseura löydetty ja lennot maksettu. Nyt sitten istun sormet ristissä ja toivon, että lomaakin tippuu tuolle ajalle 😀 Mutta New York jee! Kaksi kertaa aiemmin oon kaupungissa ehtinyt käydä, mutta noiden visiittien yhteiskesto on noin 30 tuntia, jotta jos nyt ehtisi vähän kauemmin nauttia Ison Omenan fiiliksistä.

P6200949

P6200951

Iisakinkirkko on upea näköalapaikka

Mutta sitten voitaisiin palailla taas menneisiin reissuihin, jotta niitä saisi kaavittua pois alta ennen tulevia. Kesäkuisella Pietarin reissulla pääsin fiilistelemään monen muun ohella myös upeita näköaloja! En varmastikaan ole ainoa, joka fanittaa näköalapaikkoja.

Ne tarjoaa yleensä huikeita näkymiä kaupungin yli ja auttaa hahmottamaan kaupungin mittasuhteita aivan eri tavalla kuin katuja tallatessaan. Plus koska oon vähän hullu ja masokisti, niin tuskaisissa porrasnousuissakin on sitä jotain…

Pietarin näköalapaikaksi valikoitui mainion keskustasijaintinsa takia Iisakinkirkko (Исаакиевский собор). Tämä on muuten se pytinki, josta lausahdus “rakennetaan kuin Iisakinkirkkoa” on saanut alkunsa. Kirkkoa kun rakennettiin aikanaan 40 vuotta ja se valmistui vuonna 1858.

IMG_1873

P6200975

Kirkolla, tai sen korkealla kupoliosalla on korkeutta rapiat 100 metriä, joten vaikka se ei ehkä kuvissa tai maantasaltakaan huikaisevan korkealta näytä, niin hyvin sen huipulta silti näkee joka puolelle. Mun mielestä kaikkein parhaita näköalapaikkoja ovat juuri tornit ja muut, jotka tarjoavat näkymää joka suuntaan. Iisakinkirkko tarjosi juuri tämän. Eremitaasin massiivisuuskin oikein korostui tuosta perspektiivistä!

P6200953

P6200956

P6200959

Ei ahtaanpaikankammoisille!

Kiipeäminen huipulle on muuten varsin helppoa hommaa, siis suhteessa siihen kuinka mukavaa portaita on ylipäätään nousta. Kierreportaikko on varsin leveää ja askelmat maltillisen matalia. Mutta nousun lopussa, ja myös laskun alussa edetään tovi varsin ahdasta portaikkoa. Joten jos olet ahtaanpaikankammoinen tai horisontaalisesti haasteellinen, paikka ei ehkä ole sinua varten. Mutta muuten pienen nousun vaiva kannattaa, sillä näkymät ylhäältä käsin ovat vaikuttavat!

P6200967

P6200970

P6200973

Pietarin suuruus hahmottuu kirkon huipulta

Näköalatasannekin on kohtuullisen kokoinen. Elintilastaan tai hyvistä kuvauspaikoista ei tarvinnut hirveästi taistella, vaan kuvaamaan pääsi siellä missä halusi. Mä olin paikalla juuri ilta-auringon aikaan, minkä pehmeä valo teki oikeutta kaupungille.

Näköalatasanteelta näkyi kauas, ja paljon aikaa menikin vain siihen, että ihmetteli kaikkea näkemäänsä. Tuollaisissa paikoissa yritänkin nykyään muistaa sen, että vaikka valokuvat ovat mukavia muistoja reissuista ja blogiakin ajatellen varsin tärkeitä, niin eniten näkymistä nauttii omin silmin, eikä kameran linssin läpi!

P6200977

P6200978

Paikan faktat lyhyesti:

  • Lipun hinta 150 ruplaa, noin 2 euroa
  • Lippuja voi ostaa mm. kirkon ulkopuolella olevista kioskeista. Myyjät puhuvat myös englantia.
  • Myös kirkkoon voi ostaa lippuja, hinta 250 ruplaa, noin 3,5 euroa
  • Osoite Isaakievskaya pl 4
  • Avoinna päivittäin klo 10.30-18.00 toukokuusta lokakuun loppuun, muulloin kuun kolmas keskiviikko suljettu
  • Toukokuun alusta lokakuun loppuun avoinna myös iltaisin, kello 18.00-22.30
  • Kesällä tarjolla myös yöaukioloja, tarkista ajankohdat ja kellonajat paikan nettisivuilta

Tykkäätkö säkin näköalapaikoista? Entä missä on sun mielestä Pietarin parhaat näköalat?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply