Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Bratislava – pikkukaupungin tuntua pääkaupungissa

Tämä reissuvuosi on kyllä ollut ihan mahdoton. Uusia reissuja siintää näköpiirissä niin paljon, ettei vanhoja meinaa ehtiä purkaa tänne blogin puolelle ennen kuin taas laukku pakattuna kököttää Helsinki-Vantaalla odottamassa uutta lähtöä. Pääsiäisreissuuni sisältynyttä Bratislavaakaan en ole täällä vielä sen kummemmin ehtinyt fiilistellä. Mutta nyt fiilistelen, koska se oli oikein mainio käyntikohde!

Bratislava on loistava päiväretkikohde

Bratislava on siis Slovakian pääkaupunki, ja vaikka Suomesta ei Slovakiaan taida kovin moni lentoyhtiö lentää, ainakaan ilman suuria mutkia tai hintalappuja, niin Bratislavan visiitin voi näppärästi yhdistää vaikka päiväreissuksi Wienissä käydessään.

Junalla kaupunkien välillä puksuttaa tunnin verran, bussilla reitistä riippuen tunnista reiluun tuntiin ja varttiin. Lippujakin kulkupeleihin saa edullisesti, viidellä tai kymmenellä eurolla pääsee jo ainakin toiseen suuntaan. Ei paha!

IMG_9497

IMG_9638

Pääkaupungiksi Bratislava on kotoisa

Mielestäni tuo on myös varsin pieni vaiva, sillä Bratislava on varsin kaunis, tunnelmallinen ja helposti hallittavissa oleva kaupunki. Vaikka se onkin maansa pääkaupunki, siellä asuu alle puoli miljoonaa ihmistä, eikä ainakaan maaliskuussa sen katuja tallatessa tullut tunnetta hurjana velloneista ihmismassoista tai turistiryppäistä.

Bratislavan parasta antia on mielestäni sen vanhakaupunki, jonka kiertää helposti jalan. Mä tykkään kaupungeista, joissa on helppo jalkautua ihastelemaan, ihmettelemään ja yllättymään, joten tästä suurta plussaa Bratislavalle!

IMG_9628

Parasta Bratislavassa: linna ja vanhakaupunki!

Mä saavuin Bratislavaan Tsekin Brnosta, johon ihastuin valtavasti. Bratislavassa oli paljon samanlaisia kaupunkiviboja kuin Brnossa: vanhoja rakennuksia, pieniä kujia, värikylläisyyttä, linna kaupungin keskustan laitamilla. Myös nyt kesällä, kun vihdoin ehdin tutustua kunnolla Tallinnaan, huomasin tiettyjä yhtäläisyyksiä myös sen vanhaankaupunkiin.

Varmasti Euroopasta löytyy myös muita, vuosisatoja sitten elämänsä aloittaneita kaupunkeja, joissa on näitä samoja piirteitä. Mutta vaikka on nähnyt niistä yhden, ei silti mielestäni ole nähnyt niitä kaikkia. Jokaisella kaupungilla on silti se oma juttunsa, tunnelmansa ja pienet yksityiskohdat, jotka erottavat sen muista.

IMG_9561

IMG_9529

Bratislavassa mun mielestä parasta oli kaupungin linna. No, linnafanina en olekaan aivan puolueeton näissä asioissa! Bratislavan linnan kukkulalla on pitkä historia. Linnoja siellä on ollut jo vuosisatoja sitten, ensimmäinen kivilinnakin sinne on rakennettu jo 900-luvulla.

Viimeisin linna on tuhoutunut 1800-luvun alkupuolella ja vasta muutama vuosikymmen sitten sen jäämistöt entisöitiin siksi, mitä se on nykyään. Vaikka linnasta näkikin, ettei se ole nähnyt vuosisatojen havinaa, niin kuulaana kevätpäivänä valkoinen, moitteettoman näköinen linna oli valtavan kaunista katseltavaa.

IMG_9540

IMG_9567

Miten päivä Bratislavassa kannattaa viettää?

Mielestäni vanhakaupunki tarjoaa näkemistä ja ihmettelemistä tunneiksi. Samaten Bratislavan linna. Linnalle kannattaa kivuta jo huikeiden näkymien takia, sieltä käsin koko kaupunki avautuu aivan uudesta näkövinkkelistä!

Tonavan rannalla oli myös mukavaa tehdä pieni kävelylenkki. Lisäksi kaupunkialueella oli paljon pieniä puistoja ja viheralueita, jonne pysähtyä aistimaan tunnelmaa ja lepuuttamaan jalkojaan. Kesällä puistopiknik ei olisi yhtään huono idea!

IMG_9579

IMG_9654

En osaa sanoa, onko Bratislavassa kovin paljoa tekemistä. Koska itse olen esteetikko, niin nautin lähinnä päämäärättömästä vaeltelusta ja kaiken kauniin ihastelemisesta. Seikkailemisesta pienillä kujilla. Yllättävien yksityiskohtien bongailusta. En itse edes kaivannut mitään muuta.

Kovin moneksi päiväksi Bratislava ei taida ihmeteltävää tarjota. Yhdessä päivässä sen ehtii ottaa haltuun hyvin. Kaksikaan päivää ei olisi huono, jos haluaa ottaa lunkimmin ja ehkä ihmetellä kaupunkia laajemminkin. Mutta kolmantena päivänä itse olisin jo viimeistään kaivannut muualle.

IMG_9606

IMG_9612

Oletko sä koskaan käynyt Bratislavassa? Millaisia fiiliksiä kaupunki jätti?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  29.7.2016 at 10:55

  Meinattiin heittää tänne päiväretki Budapestista, olisi onnistunut ihan hyvin aikataulujen puolesta. Ei sitten kuitenkaan jaksettu… Vaikuttaa kyllä juurikin mainiolta päiväretkikohteelta. 🙂

  • Reply
   Noora
   29.7.2016 at 20:50

   Eipä Budapest myöskään kaukana ole, aivan hyvin sieltäkin olisi voinut päiväretken tehdä. Mutta eipä sitä tosiaan aina jaksa. Mun oli tarkoitus käydä Bratislavassa jo joku 5 vuotta sitten, kun reissattiin kaverin kanssa noilla kulmilla, mm. Wienissä ja Budapestissa. Mutta silloin myös laiskuus voitti. Nyt sitten tuli otettua vahinko takaisin 🙂 Mutta mainio päiväretkikohde se kyllä on!

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  29.7.2016 at 20:21

  Mä en ole koskaan käynyt Bratislavassa, mutta tuo onkin hyvä vinkki yhdistää se Wienin-lomaan. Sielläkään en oo vielä koskaan käynyt. Tuosta vanhastakaupungista tuli myös vähän mieleen Riika!

  Haastoin sut muuten kertomaan erikoisimpia reissusattumuksiasi. Kirjoittele, jos tulee jotain mieleen! 🙂 https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/07/29/that-fucking-onion-ja-nelja-muuta-erikoista-reissukokemusta/

  • Reply
   Noora
   29.7.2016 at 20:53

   Wieniä (ja siten myös Bratislavaa) suosittelen kyllä reissukohteeksi! Wienissä oon käynyt kahdesti ja vaikka se ei ole vielä ihan ykköslemppariksi noussut, niin eipä siellä kurjaakaan ole ollut 😀 Riika on tosiaan myös samanhenkinen. Mun ainoa kosketus Riiaan vaan on valitettavan kylmä helmikuu muutama vuosi sitten, jolloin ulkona ei tullut seikkailtua aivan älyttömästi. Joskus kesällä kyllä pitäisi lähteä sinne uudestaan, sen verran paikasta tykkäsin 🙂

   Jee, haaste! Nää on aina kivoja. Tartun tähän heti kun ehdin. Kiitos haastamisesta! 🙂

 • Reply
  Tuuli-Maria Siukonen
  31.7.2016 at 10:53

  Oltiin tossa touko-kesäkuun vaihteessa Bratislavassa kolme päivää, eikä meillä käynyt aika pitkäksi. Varsinaisesti ei jäänyt fiilistä, et ois pitäny olla pitempään, mut uskoisin et oltais keksitty tekemistä myös neljännelle päivälle. Itelle jäi Bratislavasta päällimmäisenä mieleen se, kuinka huonossa kunnossa kaupunki on. Tuo oli minulle ensimmäinen kerta kaupungissa, jota ei ole aikojen saatossa kunnostettu tarvittavaa vauhtia. Onneksi asialle myös tehdään jotain, joka paikassa oli erilaisia rakennustyömaita. Meidän hotelli oli huikea ja muutenkin oli ihan kivaa, et kyllä sinne voi hyvinkin mennä myös parin päivän reissulle.

  • Reply
   Noora
   31.7.2016 at 14:11

   Tuo, miten kauan jossain kaupungissa viihtyy, on niin kovin yksilöllistä. Varmasti tekemistä löytyisi monestakin useaksi päiväksi, mutta mulla tulee helposti sellainen olo, että kaikki mua eniten kiinnostava on jo nähty ja mieluummin lähden sitten katselemaan uusia tienoita. Pitäisi ehkä oppia hieman maltillisemmaksi matkaajaksi 🙂 Bratislava tosiaan oli hieman rempallaan. Tosin mä olen rappioromantiikan ystävä, jolloin rakennukset, joiden kunto oli vähän sinnepäin, oli mun mielestä lähinnä vaan kaunista. Eri asia varmasti olisi, jos niissä pitäisi itse asua. Rakennustyömaita oli kyllä jonkin verran myös tuolloin maaliskuussa.

Leave a Reply