Kerran poistuin kotoa
Etelä-Amerikka Raha-asiat

Perun reissun budjetti – mitä lysti maksoi

Mä tykkään tehdä budjettilaskelmia. Vaikka, tai juuri siksi koska reissaan paljon, niin haluan silti yrittää tehdä kaikki reissuni mahdollisimman edullisesti. Toki nyt en missään katuojassa ensisijaisesti nuku, tai raahaa omia eväitä maailman toiselle puolelle. Yritän reissata mukavasti, mutta silti pienellä budjetilla.

Perun reissun kuluistakin pidin jonkinmoista kirjaa. Jo ihan siksi, etten ollut aiemmin Etelä-Amerikassa käynyt eikä mulla ollut sen takia konkreettista käsitystä siitä, miten kallista tai edullista kaikki olisikaan. Se oli jo etukäteen selvää, että kaikista turistihommista saisi pulittaa enemmän kuin vähemmän, mutta hostellimajoitus ja ruoka eivät olisi kalleimmasta päästä.

Tässä Perun reissun budjettini. Olen eritellyt kulut ennen reissua tapahtuneisiin ostoihin, majoituskuluihin sekä hintaesimerkkeihin reissun päällä käytetystä rahasta.

Etukäteen maksetut kulut

Lennot Peruun 825 euroa

Pitää toki huomauttaa ensialkuun, että en lentänyt Suomesta suoraan Peruun, vaan lensin täältä Orlandoon, ja vietin pari päivää Floridassa ennen matkan jatkumista Peruun. Lentohinnat pilkkoutuvat tässä seuraavasti: Helsinki-Orlando 270e, Fort Lauderdale – Lima – Fort Lauderdale 350e, Fort Lauderdale-Kööpenhamina 205e.

FB:n lentodiileissä olen bongaillut satunnaisesti lentoja Peruun noin 520 eurolla ja parilla koneenvaihdolla. Mutta varmasti mitä tahansa 500 ja 1000 euron välillä on realistinen hinta-arvio Peruun pääsemisestä.

Maan sisäiset lennot 210e

Peru on suuri maa ja etäisyydet varsinkin vuoristojen takia hurjan pitkiä. Bussimatka Limasta Cuscoon olisi kestänyt lähemmäs vuorokauden verran, lentäen matka taittui reilussa tunnissa. Lyhyellä reissulla säästi mieluummin aikaa kuin rahaa. Aamulento Limasta Cuscoon kustansi 75e.

Toinen maan sisäinen lento, Juliacasta, Titicaca-järven rannoilta takaisin Limaan oli 135 euroa. Liman ja Cuscon välillä hintavaihtelua tuntui olevan enemmän yhtiöstä ja kellonajasta riippuen. Titicacalta tuo oli edullisin hinta, mitä noin kuukautta etukäteen reitille löytyi.

Pääsylippu Machu Picchulle 42,5e

Netistä etukäteen ostettu lippu Machu Picchulle, joka sisälsi myös vierailun Wayna Picchulla kustansi noin 42,5 euroa. Tästä hinnasta olin ihan positiivisesti yllättynyt, olin odottanut jopa vielä kovempaa kiskurihintaa tuohon paikkaan pääsemisestä. Ilman Wayna Picchun käyntioikeutta lippu näyttäisi kustantavan noin 34 euroa.

Junaliput Machu Picchulle 130e

Matkasimme junalla Cuscosta Machu Picchulle ja takaisin puolimatkaan Ollantaytambon kylään asti. Jos jostain osataan Perussa rahastaa niin turistien junamatkailusta! Cuscosta, tai periaatteessa sen juna-asema sijaitsee Poroyssa, matkaa Machu Picchu Puebloon (siihen kylään Machu Picchun juurelle) on hieman päälle 80 kilometriä, mutta matka-aika on noin 3,5 tuntia maaston mutkittelevuudesta johtuen.

Menomatka Cuscosta Machu Picchu Puebloon maksoi n. 83 euroa (!) ja paluujuna Cuscosta Ollantaytamboon 47 euroa. Junamatka oli silti niin upea huikeine maisemineen, että se kannattaa hurjasta hinnasta huolimatta taittaa edes toiseen suuntaan.

Bussi Cuscosta Punoon 50 euroa

Älä pelästy, halvemmallakin olisi päässyt! Paikallisia busseja käyttämällä hinnaksi olisi varmasti muodostunut muutamia euroja, turistibusseillakin on tarjolla montakymmentä euroa halvempaa lystiä.

Me vaan haluttiin nähdä tuon pitkän bussimatkan varrella muutakin kuin tienvartta ja varattiin Inka Expressiltä Route of the Sun -bussiretki, mihin sisältyi pelkän bussissa istumisen sijaan visiitit Andahuaylillasin kirkossa, Checacupen kauniissa jokivarsimaisemissa, Raqchin Inkaraunioilla, La Rayan jylhissä vuorimaisemissa ja Pukaran Inka-museossa. Lisäksi hintaan sisältyi oikeasti herkullinen buffetlounas.

Etukäteen maksetut kulut yhteensä: 1257,5e

Yöpymiset

Me valittiin hostelleissa yöpyminen hotellien sijaan, eikä se ollut mielestäni huono veto. Yksikään yöpaikoista ei ollut kammottava, vaan jopa dormeissa tuli nukuttua hyvin ja saatua tavarat lukkojen taakse. Hostellihinnat on ilmoitettu per henkilö.

Machu Picchu Pueblo, Supertramp hostel 10e/yö

Olin yllättynyt siitä, että Machu Picchulla yöpyminen ei kustantanut tuon enempää. Eikä me edes valittu kaikkein edullisinta hostellia! 10 eurolla sai vuoteen kahdeksan hengen sekadormista. Hintaan sisältyi aamupala, leipää ja munakasta. Koska kävimme hostellilla lähinnä nukkumassa, niin paikka ajoi asiansa enemmän kuin hyvin. Täällä yövyimme kaksi yötä.

Cusco, Kokopelli hostel 13e/yö

Cuscossa yövyimme myös sekadormissa. Tällä kertaa kuuden hengen sellaisessa, jossa jokaisella yöpyjällä oli kerrossängyssään sängyn eteen vedettävä verho, lukuvalo ja oma lukollinen lokero, jonka sisällä oli kaksi sähköpistoketta. Varmasti parhaita dormisänkyjä, missä olen nukkunut! Tämänkin hostellin hintaan kuului aamiainen, jossa oli tarjolla leipää, jugurttia + raksuja ja omavalintainen hedelmä. Täällä yövyimme kolme yötä.

Puno, Ollanta Inn 15e/yö

Punossa vaihdoimme dormimajoituksen omaan huoneeseen. Ajattelimme, että reissun loppua kohden kaipaa enemmän omaa rauhaa, ja Punossa, Titicaca-järvellä hinnat olivat majoituksen suhteen huokeat. Siellä satsasimme huoneeseen omalla kylpyhuoneella. Hintaan sisältyi myös aamiainen, joka tosin oli pelkkää vaaleaakin vaaleampaa paahtoleipää ja juustoa, minkä jätin suosiolla väliin. Täällä yövyimme kaksi yötä.

Lima, Pay Purix 12,5e/yö

Limassa yövyimme hostellissa, joka oli lentokentän vieressä. Lentomme Titicacalta Limaan oli perillä vasta ennen puoltayötä, emmekä halunneet maksaa kallista yötaksia Liman keskustaan yöpaikan takia. Onneksi hostelli löytyi läheltä ja edullisesti. Täälläkin yövyimme omassa huoneessa, johon sisältyi oma kylpyhuone ja aamupala. Jonka tosin valitettavasti missasimme. Täällä yövyimme yhden yön.

Hostelliyöt, kahdeksan yötä yhteensä 101,5e

Jos lennoissa ja junissa jonkin verran törsäsin, niin sen voitin aika tehokkaasti takaisin edullisissa yöpymisissä!

Hintaesimerkkejä Perusta

Voisin antaa lopuksi hintaesimerkkejä siitä, minkälaisissa hintatasoissa esimerkiksi ruuat ja palvelut Perussa liikkuvat. Nämäkin ovat toki suppeita esimerkkejä muutamasta kaupungista ja henkilöltä, joka ei tykkää tuhlata liikaa rahaa esimerkiksi ruokaan.

Taksi Cuscon lentoasemalta Poroyn juna-asemalle 15e

Lentokenttiin liittyvät taksimatkat tuntuvat Perussa olevan varsin kalliita. Meillä oli Cuscoon saavuttaessa sen verran kiireinen aikataulu lentokentältä junaan, ettemme ehtineet jäädä etsimään mahdollisia edullisempia kulkutapoja, vaan nappasimme taksin. Hinta 60 solia, eli noin 15 euroa. Henkilöä kohti siis 7,5e.

Collectivo Ollantaytambo-Cusco 4e

Koska Perun junaliikenne oli kallista, otimme junan Machu Picchulta vain puolimatkaan palatessamme Cuscoon. Ollantaytambosta otimme collectivon, paikallisen joukkoliikennevälineen. Ne ovat minibusseja tai henkilöautoja, jotka keräävät samaan paikkaan meneviä matkustajia ja lähtevät kun auto on täynnä.

Me löysimme henkilöautocollectivon, johon tuli yhteensä neljä matkustajaa. Vajaa parin tunnin automatka kustansi henkeä kohden 15 solia (tingattiin 20 solista), eli noin 4 euroa.

Ruokailu ravintoloissa 2-10e

Cusco oli mielestäni pääsääntöisesti kaikista käymistämme kaupungeista kallein, mutta jokaisessa pystyi tarvittaessa syömään myös edullisesti. Halvin ateria, mikä eteen osui oli Punossa, paikallista keittoa alkuruuaksi ja kala-riisi -annos pääruuaksi, jälkkäriksi vielä kuumaa mehua. Hinta 7 solia eli noin 1,9e.

Kalleimmat syömäni annokset olivat noin 40 solin, eli reilun kymmenen euron hujakoilla. Keskimääräinen annoshinta meillä taisi olla noin 20 solia, eli viitisen euroa. Sillä sai hyvän mielen ja täyden vatsan, eikä ruuan laadustakaan tarvinnut tinkiä.

Vesipullo 0,25-0,50e

Perussa hanavesi ei ole juomakelpoista ja vettä tulikin ostettua useampi pullo. Ison vesipullon sai noin 2 solin (50 snt) ja pienemmän noin 1 solin (25 snt) hintaan.

Paikallisbussi Limassa 0,40e

Limassa halusimme päästä päiväksi hostelliltamme lentokentän kupeesta kaupungin keskustaa tutkimaan. Koska lentokenttä on taksimatkaajalle Perussa hieman kirosana, olisi taksikyyti keskustaan ollut suhteellisen hintava. Muistaakseni noin 45 solia eli noin 12 euroa.

Onneksi oli vaihtoehtona myös paikallisbussi, joka vei vain hieman pidemmässä ajassa mutta rutkasti halvemmalla samaan paikkaan. Bussimatkan hinta oli 1,5 solia eli noin 40 senttiä.

Tässäpä nälkävuottakin pidempi budjettipostaus. Peruun pääseminen ei ole maailman edullisinta, ellei onnistu nappaamaan hyvää lentodiiliä. Lisäksi turistipaikat ja niihin pääseminen on suhteellisen hintavaa lystiä. Mutta onneksi rahankulutusta voi kompensoida edullisella majoituksella ja ruokailulla.

Hintaesimerkkejä ruokakaupoista en suoraan muista, mutta alle 10 solilla sai ostettua jo pientä purtavaa (keksejä, pähkinöitä, suklaata, jugurttia, vauvanruokaa) ja vettä. Jos Perun hintataso tai muu herättää kysymyksiä, tai en ole tässä osannut esitellä hintatietoja joita kaipaisit, kysy ihmeessä!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Hanna / Ranskatar reissaa
  11.6.2016 at 22:25

  Budjeteista on aina kiva lukea! Peru vaikuttaisi hintatasoltaan melko paljonkin Chileä ja Argentiinaa halvemmalta, mutta noista turistijutuista kyllä osataan aina kiskoa hintaa. Etelä-Amerikassa hostellit olivat muuten yleensä aina siistejä ja niissä oli viihtyisät yhteistilat! Esimerkiksi Ausseissa hostellit olivat pitkälti teinien bilepaikkoja, kun taas Etelä-Amerikassa yövyttiin monessa ihan huippukivassa hostellissa 🙂

  • Reply
   Noora
   12.6.2016 at 11:18

   Budjettipostaukset on kyllä kivoja! Varsinkin Euroopan ulkopuolisista maista, koska ainakin mulle niiden hintatasoa on hankalampi hahmottaa. Peru kyllä yllätti edullisuudellaan, ainakin noissa ei-turistihommissa. Oli ihanaa syödä edullisesti mutta silti hyvin. Mullakaan ei ole kuin oikeastaan hyvää sanottavaa meidän hostelleista. Ne oli todella viihtyisiä ja värikkäitä. Ja hintaansa nähden tosi laadukkaita. Ei meillekään tainnut mitään kunnon bilehostellia osua matkan varrelle (tosin varasin kaikki majoitukset etukäteen ja netin arvostelut auttoivat hyvin siinä), vaikka toki yleisä yhdessäoloa ja tunnelmointia niissä riittikin. 🙂

 • Reply
  Kattis
  22.7.2017 at 01:36

  Heippa. Oon lähdössä machu pichulle muutaman kuukauden kuluttua. Jes 🙂
  Kyselisin vähän hassua asiaa… Muistatko mitä maksoi neulepaita, myssy ja lapaset alpakan villasta? Vai mitä villaa ne niihin ihaniin värikkäisiin vaatteisiin käyttävät 🙂 mut kuitenkin niiden hinnat kiinnostaisi, jos muistaisit “noin” hintoja.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.7.2017 at 13:02

   Moi! Oi, sulla on edessä mahtava reissu. Machu Picchu on yksi suosikkipaikoistani koko maailmassa 🙂 Mun on pakko myöntää, että ihan tarkkoja muistikuvia mulla ei enää ole, näin reilun vuoden jälkeen. Sen verran muistan, että ostin sieltä noin 1,5 x 1,5 metrin kokoisen viltin, joka maksoi noin 10 euroa ja neuleen, joka muistaakseni maksoi suunnilleen saman verran kuin tuo viltti. Ne sitten olivatkin oikeastaan ainoat kotiinviemiseni. Alpakkatuotteet ovat muistini mukaan hieman kalliimpia kuin muut villa- ja neuletuotteet. Jos sanoisin, että alpakkaneuleen voisi löytää 10-20 eurolla ja pienempiä tuotteita 5-10 eurolla, en varmasti ole hirveän väärässä. Toki hinnat aina riippuvat myyjästä, mahdollisesta kilpailusta ja tinkimisestä. Tosin kun tuotteet ovat silti eurooppalaisella mittapuulla edullisia, en kehdannut kovasti alkaa tinkiä köyhässä maassa 🙂

 • Reply
  Kattis
  22.7.2017 at 16:24

  No niin on 🙂 en malttaisi odottaa. Okei, no ne ei kalliita ole kun mietin että voiko yksi neule maksaa n. 100 dollaria.
  Kiitos tosi paljon vastauksesta 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.7.2017 at 11:38

   Ole hyvä, toivottavasti muistikuvani pitävät paikkansa 🙂 Ainakaan en katukojuissa ja markkinoilla mitenkään älyttömän suuriin hintalappuihin törmännyt. En muista onko Perussa ihan jotain erikoismyymälöitä alpakkatuotteille, mutta jos on, niin niissä voi olla vastassa suurempikin hintalappu. Jos hinta taas tuntuu liian alhaiselta, voi olla, ettei tuote ole alpakkaa.

 • Reply
  Booa
  26.9.2019 at 15:24

  Oi tälläsistä mä tykkään!

Leave a Reply