Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Unelmista totta: NHL-pelissä Montrealissa!

Mun ensimmäiset lapsuusmuistot jääkiekosta on ajalta, kun olin muutaman vuoden ikäinen. Muistan kun mun isä katsoi telkkarista jotain jääkiekkopeliä, varmaan jotain arvokisoja. Vaikken pelistä sinänsä mitään ymmärtänytkään, niin muistan silti pelin tunnelman. Siinä oli se joku, joka kiehtoi mua syvästi.

Lisäksi muistan erityisen hyvin Jari Kurrin noilta ajoilta. Varmasti miehen erikoinen nimi jäi mieleen ennen savutuksia, mutta siitä se kaikki sitten lähti. Muutaman vuoden vanhempana mun huoneen seinille nousi muutama jääkiekkojuliste ja keräilin ahkerasti jääkiekkokortteja. SM-liigaa seurasin ehkä vähän siinä sivussa, enemmän kiinnosti NHL.

Vuosien saatossa keskityinkin enemmän kotoisan kiekkoliigan seuraamiseen ja niissä peleissä käymiseen, oli mulla silti aina se unelma siitä, että NHL-peliin on vielä päästävä. Olihan Suomessakin tarjolla mahdollisuus siihen, NHL-joukkueita kävi täällä pyörähtämässä. Mutta mä en kelpuuttanut. Enkä koskaan tehnyt sen suurempaa efforttia siihen, että olisin Jenkeissä reissatessani käynyt pelissä Floridassa tai New Yorkissa.

Montreal – mielestäni ikonisin jääkiekkokaupunki

Vaikka suurin osa NHL-joukkueista on amerikkalaisia, mulle Kanada on silti NHL-kiekon mahtimaa. Kun pari vuotta sitten kävi niin mainiosti, että tutustuttiin Assin kanssa Miamissa ollessamme amerikkalaiseen Adamiin, joka fanitti Montrealia, tiesin, että nyt on mun tilaisuus päästä toteuttamaan ne hullut unelmani. Lähteä NHL-peliin mulle ikoniseen jääkiekkomaahan ja siellä (ehkä vähän TPS-fanin silmin katsottuna) siihen ikonisimpaan kiekkokaupunkiin Montrealiin.

IMG_8985

Aloin tietenkin ahneeksi siinä, kun tajusin pääseväni vihdoin toteuttamaan hullua unelmaani. En halunnut nähdä ihan mitä tahansa peliä, jos voin yhtään vaikuttaa siihen, mitä menisimme katsomaan. Mulla ei ole koskaan ollut yhtä suosikkijoukkuetta NHL:ssä. Enemmänkin oon seurannut kiinnostavien suomalaisten tekemistä.

Sillä perusteella valikoinkin haluamani pelin: mennään katsomaan kun ikoninen joukkue pelaa kiinnostavia suomalaisia vastaan. Lisäksi onnistuimme saamaan liput, joten se oli varmaa. Pelinä toimi Montreal Canadiens-Minnesota Wild. Peli, jonka katsojana en voinut kuin voittaa.

IMG_8986

Kun saavuimme Montrealiin peliä edeltävänä iltana, sain jo heti esimakua tulevasta. Kun käveltiin Adamin kanssa hostellillemme, ohitimme jonkun todella hienon hotellin, jonka pihassa pönötti kukas muu kuin Mikael Granlund jakamassa nimmareita. Oli siellä jotain muitakin Wildin pelaajia, mutta no, en mä niitä tunnistanut. Suomalainen ujous kumminkin iski siellä oli jonossa kumminkin niin paljon porukkaa, etten jaksanut jäädä odottelemaan. Ehkä sitten ensi kerralla.

IMG_9008

Centre Bell on todella urbaani jäähalli!

Seuraavana päivänä mulla oli kyllä vähän perhosia vatsassa. Onneksi ennen illan peliä kiersimme puoli Montrealia jalan, joten liikaa ei ehtinyt jännitysmielialaa lietsoa. Mutta siinä vaiheessa kun kiskaisin päälleni Adamilta lainatun Canadiensin pelipaidan ja suuntasimme Centre Belliä kohti, perhoset alkoivat vetää discobileitä mun sisuskaluissa.

Centre Bellin sijainnille on annettava plussaa, se on ihan keskellä kaupunkia! Me käveltiin sinne hostelliltamme ehkä kymmenessä minuutissa. Tosin jos jäähallia ei olisi koristeltu kaikella Canadiensiin liittyvällä, en välttämättä olisi tunnistanut sitä kiekkoilupaikaksi. Se oli niin neliskulmainen ja pelkistetty, että mulle se olisi mennyt isosta virastorakennuksesta.

IMG_8981

Centre Belliä ulkoa

IMG_8983

Centre Bellin sisällä tunnelma oli sentään jo paljon kiekkoisampi. Joukkueen pelipaitoja ja värejä vilahti esiin ja ohi joka välissä ja muutenkin jengiä oli kuin pipoa. Paljon. Oltiin hallilla sen verran hyvin ajoissa ennen pelin alkua, että ehdittiinkin kierrellä sitä enemmän. Siellä näkyi Montrealin pitkä kiekkoperinne. Tuttujen pelaajien nimiä vilahteli ympärillä ja joukkueen historian tutkimiseen olisi voinut pistää vaikka kuinka pitkän ajan.

Yksi mulle pakollinen kohde oli tietenkin fanituotekauppa. Olisihan niitä tuotteita varmasti muualtakin saanut, mutta halusin tukea virallista instanssia. En tiedä onko hallissa niitä useampiakin, mutta se mihin me onnistuttiin itsemme änkeämään, oli tupaten täynnä. Hallitse ja hajoita -taktiikalla siellä ei päässyt etenemään. Lähinnä sitä pullahteli eteenpäin siinä missä ihmismassat velloivat ties mihin suuntiin.

Ostoskoriin tarttui pipo ja avaimenperä. Piposta olin erityisen mielissäni, onnistuin löytämään jonkun Old time hockey -teemaisen Canadiens -pipon vihreän ja harmaan väreissä. Olen nainen ja turhamainen ja mun mielestä Canadiensin perusväritys ei vaan toimi!

IMG_8984

IMG_9011

No se pipo!

Pelin tunnelma välittyy yläkatsomoon asti

Vaikka istuttiin varsin korkealla, näki sieltä sentään pelin vielä aivan hyvin. Adam kertoi, että jäähallin yläkatsomoissa on myös paikkoja, jotka ovat niin korkealla ja huonossa kulmassa, ettei niiltä nää jäälle ollenkaan, kiitos kaikkien katossa roikkuvien screenien sun muiden. Eli jengi maksaa siitä, että se saa katsoa livepeliä jäähallin katon kuvaruutujen kautta. Se on jo omistautumista.

Koska aiempaa kokemusta kiekkopeleistä Montrealista mulla ei ole, niin en tiedä kuinka tavallinen lauantain runkosarjapeli vetää jengiä katsomoon, mutta kovin montaa tyhjää paikkaa en kyllä ympärilläni nähnyt. Centre Bell vetää sisäänsä yli 20 000 katsojaa, joten ihan kiitettävästi väkeä oli paikalla.

IMG_8989

IMG_8990

Noilta kahdelta katossa kiinni olevalta screeniltä jotkut raukat joutui tuijottamaan koko pelin.

Jääkiekkopeli Kanadassa on elämys

Kanadassa kiekkokulttuuri on hieman erilaista kuin Suomessa, ainakin näin yhden pelin perusteella. Siinä missä Suomessa pelikatkot painottuva biisien soittamiseen, tuolla se oli yleisön show. Screenillä vilkkui koko ajan ties millä verukkeella valittuja faneja heilumassa, kannustamassa ja ties mitä tekemässä. Tosin, Suomessa tuollaisiin temppuihin suostuisivat ehkä ne kolme eniten humalassa olevaa juottolasta käsin peliä seuraavaa arjen sankaria.

Myös kannustuksen määrä tuntui olevan eri. Siinä missä Suomessa pidetään kiitettävästi meteliä lähes pitkin peliä, ellei omat ole jo maanrakoon lyötyjä, tuolla kannustaminen oli harvempaa. Mutta siinä vaiheessa kun Centre Bellin yleisö piti meteliä, se todellakin piti meteliä. Mulla tulee vieläkin kylmät väreet sitä ajatellessani. Huh!

IMG_8994

IMG_9004

No hei, kattokaa kuinka hienon kuvan otin Mikko Koivusta 😉

Peli päättyi suuren osan kannalta valitettavaan Minnesota Wildin voittoon. Itseäni ei paljoa haitannut, Granlund teki pelissä kaksi maalia ja oli hienoa päästä näkemään Granlund eka kertaa pelaamassa livenä, Mikko Koivu taas pitkän tovin jälkeen. Ehkä illan olisi tehnyt ihan täydelliseksi se, jos Saku olisi vielä kiekkoillut Montrealin riveissä, mutta kaikkea ei voi saada. Pääsin jo nyt toteuttamaan niin suuria haaveitani, etten voi kuin olla onnellinen siitä kaikesta!

Vähän huonolaatuista, mutta silti blogin ekaa videokuvaa! Huikeaa pelinaloitusfiilistä tarjolla. Blogilla on nyt siis oma YouTube-kanavansa, jonne ehkä tulee jatkossakin videoita.

Oletko sä päässyt toteuttamaan reissuilla hulluja unelmiasi?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Kohteena maailma
  12.5.2016 at 17:09

  Itselläkin on tavoitteena nähdä kiekkopeli vielä Kanadan puolella. Toki Montreal ja Toronto Orginal six joukkueina kävisivät molemmat. Itse tykkään näistä Amerikan ammattilaissarjojen peleistä juuri siksi, että pelitapahtuma on kokonaisuutena show!

  • Reply
   Noora
   12.5.2016 at 21:26

   Toivottavasti pääset joskus itsekin tuonne peliin! Mulla oli ainakin todella mahtavaa. Mua kiinnostaisi kyllä käydä katsastamassa muidenkin ikonisten kiekkokaupunkien menoa, just esimerkiksi Toronton. Minnesotakin nyt omalla tavallaan olisi kiva nähdä kotihallissa. Pitäähän sitä jenkkiläistä ja kanadalaista kannatuskulttuuria päästä vertaamaan 🙂 Olihan tuo show todella näyttävää, se vaan kun Suomessa on tottunut niin eri meininkiin, niin juonen päästä kiinni saaminen vei vähän aikaa.

 • Reply
  Vintagella
  12.5.2016 at 19:18

  Ooh! Mahtavaa! Mun suuri aarre on Sakun Canadiensin paita nimmarilla varustettuna, mutta yhtään NHL peliä en vielä ole nähnyt. Hamburg Freezers ei ihan vetänyt vertoja, edes Tepsille..

  • Reply
   Noora
   12.5.2016 at 21:28

   Mahtavaa se todellakin oli! Oi, tuosta paidasta olen kyllä vähän kade. Toivottavasti pääset säkin joskus NHL-peliin, on se niin oma maailmansa. Haha, Hamburg Freezers kuulostaa joltain hampurilaispakastimelta 😀

 • Reply
  Maarit Johanna
  13.5.2016 at 10:59

  Voi vitsi mikä unelmamatsi!! Mie en ole koskaan käynyt muissa peleissä, kuin katsomassa SM-liigaa Oulun Energia Areenalla 😀 Kyllä vain piisasi sielläkin meteliä, mutta olishan tuo ihan omaa luokkaansa. Jos joskus Kanadaan, niin tuo on aivan ehdoton käydä kattomassa. Mulle tosin kyllä kelepais mikä tahansa peli, kunhan vaan pääsis kiekkofiilikseen!

  • Reply
   Noora
   13.5.2016 at 22:02

   No sitä se kyllä oli! Mullakin oli tota ennen takana lähinnä SM-liigapelejä Turussa ja Tampereella, ja sitten pari MM-kisojen Suomen alkulohkon peliä Saksassa. Mutta oli toi sitten se ihan oma juttunsa 🙂 Kannattaa kyllä lähteä peliin Kanadassa, jos vaan sinne on menossa. On se ero kotiliigaan verrattuna niin huima. Varmasti mikä tahansa peli siellä olisi oikein mainio kokemus, itse onneksi pääsin vielä katsomaan mulle the pelin. 🙂

 • Reply
  Tanja
  14.5.2016 at 17:05

  Ei vitsit, toi ois kyllä hienoa! Ois kyllä hienoa päästä seuraamaan NHL-peliä, paikalla ei mulla niin väliä, mutta Kanada voisi olla hyvä vaihtoehto 🙂
  Mä kävin 2013 katsomassa Helsingissä jääkiekon MM-kisojen Suomi-Usa pelin, minkä Suomi tietenkin hävisi. Mutta ei siinä, hauskaa kuitenkin oli, ja onhan siinä ihan eri fiilisi seurata peliä livenä paikalla kuin kotona telkkarista.
  Saako udella mitä NHL-pelin lippu maksoi, noin suurin piirtein?

  • Reply
   Noora
   16.5.2016 at 02:04

   Toi oli kyllä niin upeeta! Joo, ei huonoa paikkaa NHL-pelin seuraamiselle varmastikaan ole, mutta toki jos vaan on mahdollista lähteä Kanadaan asti, niin mun mielestä aina vaan parempi! Musta tuntuu, että mä oon ollut kattomassa tota samaa MM-kisapeliä! Mulla oli just poistettu hammas edellispäivänä, joten se peli meni vähän ohi 😀 Saa udella, mun piti hinta laittaakin mutta en sitten yhtäkkiä löytänyt sitä lippua. Mutta joku 45-50 euroa se oli. Toki paremmat paikat maksoi sitten paljon enemmän, mutta ei toi mun mielestä paha hinta ollut, varsinkin kun näkymät jäälle oli aivan hyvät 🙂

Leave a Reply