Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Montreal – viehättävä yhdistelmä kotoisuutta ja suurkaupunkia

Maaliskuisella road tripillä Montreal oli koko matkan the kohde. Ei itse pelkästään kaupungin takia, vaikka ihastuinkin siihen palavasti lyhyellä visiitillämme, vaan jääkiekon takia. Halusin nähdä NHL-pelin nimenomaan Montrealissa, sillä se on mielestäni ikonisin kiekkokaupunki maailmassa. Se, että kaupunki oli myös kaverini, jonka kanssa reissasin, mielestä mahtava, ei haitannut tippaakaan.

Adam on käynyt Montrealissa niin monesti, ettei varmaan edes ekstrasormin varustetun henkilön kapasiteetilla määrää laskettaisi. Mä sain siis kerrankin nauttia harvinaisesta luksuksesta, lähes paikallisoppaasta, ja lyhyellä reissulla kaupungista saikin sillä tapaa paljon irti.

Mun mielestä Montreal oli jännittävä sekoitus Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Se oli suurkaupungin näköinen, mutta lämpimän pikkukylän tuntuinen. Pilvenpiirtäjät pönöttivät mahtipontisesti vanhojen rakennusten kanssa rinta rinnan. Kaduilla oli ihmisiä, mutta kiireen tuntua tai ihmisryöppyä ja sumppuja ei tullut missään vastaan.

Jos sanoisin, että Montreal toi mulle mieleen suosikkikaupunkini New Yorkin, Singaporen, Rooman ja Lontoon, en toivottavasti valehtele pahasti. Arkkitehtuurisesti modernit pilvenpiiräjät ovat kuin suoraan Singaporesta, New Yorkista taas muistuttavat vanhemmat korkeat rakennukset. Boheemius tulee kuin suoraan Lontoosta ja kaupungin lukuisat pylväiköillä koristellut rakennukset oli kuin toisinto Roomaa.

P3127502

Näitä lippuja näki monessa tangossa. Vasemmalta oikealle Quebecin provinssin, Kanadan ja Montrealin kaupungin liput.

MITÄ MONTREALISSA KANNATTAA NÄHDÄ:

Mont Royalin huikeat näköalat

P3127441

Lähes ensimmäiseksi Adam vei mut Mont Royalille ihailemaan kaupunkinäkymiä. Mont Royal on ihan Montrealin keskustan kupeessa oleva kukkula, tai jos nimestä haluaa johtaa niin pieni vuori. Mont Royal ei ole niin korkea, että sen päälle kiipeäminen vaatisi tuntien ponnistelua, mutta sopivan korkea, että sieltä saa nauttia huikeista näkymistä. Montreal näyttää sieltä paljon enemmän suurkaupungilta kuin miltä se katutasossa tuntuukaan.

Mont Royalilla on myös lukuisia polkuja, joita pitkin vuorta voi seikkailla ristiin rastiin. Paikalliset tykkäävät käydä siellä lenkillä, myös lumen ollessa maassa. Ja oli varsin lannistavaa katsella, kun he Legolaksen lailla kevein askelin loikkivat matkaansa jäiseen ylämäkeen siinä missä mä puuskutin eteenpäin ja kuvaustaukojen varjolla keräsin itseäni joka viides metri…

P3127412

Montrealilaisten käsitys aivan hyvästä lenkkeilymaastosta.

IMG_8930

Notre-Damen goottilainen kirkko

No ylläri, että vedän taas kirkkoarkkitehtuuria ylistävän kortin esiin! Mutta olipahan vaan käymisen arvoinen kirkko. Ulkoapäin se ei kyllä piekse suosikkejani goottilaisista kirkoista, mutta sisältä pytinki oli varsin vaikuttava. Värejä ja yksityiskohtia oli paljon. Todella paljon. Olihan niitä monessa italialaisessa kirkossakin, mutta Notre-Dame oli tietyllä tapaa överimpi. Siitä tuli jopa mieleen kartano.

P3127448

P3127461

Kirkossa on mahdollista osallistua ilmaisille opaskierroksille. Me osuimme keskelle yhtä ja vaikka alun missasimme, pääsimme silti kuulemaan parhaat palat. Opastuksia on siis myös englanniksi, ranska multa kun ei taivu paria kohteliaisuutta ja yhtä hävyttömyyttä enempää. Kirkkoon maksaa 5 Kanadan dollaria, eli noin 3,5 euroa, mikä ei ollut liian paha nakki.  Kirkko sijaitsee osoitteessa 110 Rue Notre-Dame Ouest, Montealin vanhassa kaupungissa.

kirkko1

P3127480

Lumoudu kaupungin historiasta

P3127498

Kaupungintalo

P3127452

Vaikka Montrealista varmasti pistävätkin ensimmäisenä silmään pilvenpiirtäjät, kaupunkiin on kätkeytynyt valtava määrä kauniita vanhoja rakennuksia. Montrealista löytyy myös vanhakaupunki, jonka yksi kirkkaimpia helmiä Notre-Damen lisäksi on kaupungintalo. Muita erityisiä tärppejä en osaa antaa, kaikkein parasta on antaa jalkojen ja silmien viedä ja mennä sinne, missä on kaikkea kaunista. Tosin se voi aiheuttaa spontaania liikakävelyä, koska mulla oli ainakin usein vaikeuksia päättää, minne mennä seuraavaksi.

P3127501

IMG_8913

Ihastele katutaidetta

IMG_8970

IMG_8971

En ole koskaan minkään kaupungin katutaiteesta ollut yhtä vaikuttunut kuin Montrealin omasta! Se ei ollut pelkkiä graffiteja siellä sun täällä, vaan koko kaupunki oli täynnä oikeasti hienoja taideteoksia. Monet talonpäädyt loistivat lähes sateenkaaren väreissä ja olivat täynnä mitä mielikuvituksellisimpia luomuksia. Pelkästään näitä ihmetellessä olisi voinut viettää pitkän tovin. Mitään yhtä tiettyä bongauspaikkaa en osaa antaa, koko Montrealin ydinkeskusta tuntui pursuavan näitä taideylläreitä.

IMG_8968

Koe jääkiekon huumaa

IMG_9002

Jos vain saat liput hommattua, käy Canadiensin pelissä! Niin mäkin tein. Kaverini on armoton Canadiens-fani ja sanoi että jopa 3/4 Centre Bellin, Canadiensin kotihallin, paikoista kuuluu kausikorttilaisille ja yksittäisten lippujen saanti ainakaan suoraan virallisilta tahoilta on hankalaa. Mutta tuon yli 21 000 henkeä mahduttavan areenan tunnelma on koettava ainakin kerran. Koska pelistä on tulossa ihan oma postauksensa, en vielä sen enempää spoilaa meininkejä.

Ruokaile paikallisittain

… mutta omalla vastuulla. Terveisin nirso. Quebecin provinssin ja muidenkin lähialueiden paikallinen erikoisuus on poutine-niminen ruoka, johon tulee ranskalaisia, epämääräisiä juustosattumia ja ruskeaa kastiketta. Adam kehui maasta taivaaseen, mutta itse katselin sivistyneesti vierestä toisen herkutteluhetkeä.

Tosin löytyi Montrealista mullekin paikallisia ruokaelämyksiä. Nimittäin överimpiä aamupaloja, mitä oon ikinä syönyt. Yleensä tykkään aamupaloistani varsin maltillisina, hedelmä-, jugurtti- ja smoothiepainotteisina. Mutta kerrankos (tai kaksi) sitä vähän ampuu yli. Coctail Hawaii nimittäin tarjosi sen verran tujut aamupalaöverit, että niitä oli pakko testata kahdesti. Olisi sieltä saanut halutessaan myös maanläheisempiä vaihtoehtoja.

IMG_8908

Aamupala numero yksi – lätty banaaneilla, mangolla, mansikoilla, vaahterasiirapilla ja suklaajäätelöllä.

IMG_9015

Aamupala numero kaksi – vohveli banaanilla, mansikoilla ja suklaaöverillä.

Montrealista näytti Mont Royalin lisäksi löytyvän paljon pieniä ja suuria puistoja ja muita viheralueita. Niiden viihtyisyyttä maaliskuun talvisissa keleissä ei tullut sen enempää testailtua, mutta kesällä viihtyisin niissä varmasti. Lisäksi Montreal sijaitsee saarella, joten vesi ympäröi kaupunkia. Olen vähän salaa haaveillut paluusta Montrealiin jo tänä kesänä, kaupunki on varmasti kesällä vielä niin paljon viihtyisämpi kuin kevättalvella, mutta ehkä ajanpuutteessa se pitää jättää tuleville vuosille.

Onko muita Montrealiin ihastuneita? 

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Tanja
  5.5.2016 at 22:36

  Täällä ilmoittautuu yksi Montrealille sydämensä menettänyt 🙂 Kaupungissa olen käynyt kaksi kertaa talvisaikaan, koska matkakumppaninani on myös Montreal Canadiens-fani. Vaikka itse en jääkiekkoa seuraa, on tunnelma peleissä kyllä todella mahtava ja ehdottomasti hieno kokemus. Poutinesta olen täysin samaa mieltä, kuten myös pienensuuren eurooppalaiskanadalaisen kaupungin tunnelmasta. Unelmana olisi päästä joskus kiertämään ympäri Kanadaa, mielellään myös jääkiekkosesongin ulkopuolella.

  • Reply
   Noora
   6.5.2016 at 13:17

   Jes, hienoa löytää kohtalotovereita 🙂 Kiva kuulla, että pelin tunnelma välittyy myös jääkiekkoa seuraamattomille. Itse kyllä nautin siitä tunnelmasta valtavasti. Hienoa, että joku jakaa mun mielipiteen poutinesta. En vaan ymmärrä sen viehätystä 😀 Mäkin haluaisin kierrellä ympäri Kanadaa, vuoria ja luonnonpuistoja varsinkin. Nyt plakkarissa on Montreal ja Quebec, mutta jos muu Kanada on yhtä mahtavaa kuin nuo kaksi kaupunkia, niin ei haittaa yhtään!

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  6.5.2016 at 10:11

  Siinäpä mun pulma, jos Kanadaan joskus menen niin Montealiin vai Torontoon… 🙂

  • Reply
   Noora
   6.5.2016 at 13:18

   Voin lisätä sun ongelmaa: Quebec on myös ihan mahtava ja jos meillä olisi ollut enemmän aikaa niin olisin halunnut ehdottomasti myös Ottawaan 😉 Enkä edes aloita niistä vuorista…

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  8.5.2016 at 11:34

  En ole koskaan käynyt Kanadassa. Jotenkin minulla oli Montrealista modernimpi kuva. Miellyttävältä se vaikuttaa silti. Toivottavasti jo lähivuosina pääsen valloittamaan Kanadaa.

  • Reply
   Noora
   9.5.2016 at 10:26

   Vaikka mä tiesin kaverin kertoman perusteella aika hyvin, mitä Montrealilta odottaa, niin kyllä kaupunki silti vähän yllätti mut. Juuri sillä kuinka paljon sieltä edelleen löytyykään sitä historiaa. Kuvissa kun usein hallitseva elementti on ne pilvenpiirtäjät. Toivottavasti pääset käymään Kanadassa, mä ainakin pidin hirveästi maasta ja toivon jo pääseväni takaisin 🙂

 • Reply
  ankka
  8.5.2016 at 18:55

  En tiedä Montrealista kuin Frontenacin linnan ja sekin on Quebecissa, just googlasin. Jäin tuohon lätkään kiinni ja vaikken mikään lätkäfani enkä tietäjä olekaan, niin ehkä eeppisin lätkäkaupunki on Magnitogorsk. Exäni kannattaa Kanadan ja Suomen joukkueita, minä taas punakonetta ja kolmea kruunua. Ranskalainen osa Kanadaa kuulostaa kiinnostavalta. Lausutaanko “poutine” niin kuin Putin vaiko niin kuin Citroen? Jos edellisellä tavalla, niin onko poutinen ystävä poutinisti?

  • Reply
   Noora
   9.5.2016 at 10:49

   Toi Frontenacin linna tuli nähtyä samalla reissulla, käytiin Montrealin jälkeen Quebecissa ja aika huikean näköinen mesta se oli. Venäjällä kaikki on niin eeppistä, että varmasti Magnitogorsk ansaitsee tittelinsä. Mä en koskaan se maan jääkiekkoa ole sen suuremmin seurannut, niin en osaa yhdistää sen maan kaupunkeja potentiaalisiin jääkiekkoreissujen kohteisiin. Poutine lausutaan enemmän Citroeniin taittuen. itse tosin kutsun sitä aina putiniksi, enkä sen ällöttävästä ulkonäöstä johtuen 🙂

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  10.5.2016 at 01:39

  Kanada on pitkään ollut toivelistallani ja jääkiekkopeliin olisi ihan huikeeta päästä! Totta, kun matkaa alkaisi suunnitella niin ensimmäiseksi tulisi vaikea kysymys eteen, mikä kaupunki?

  • Reply
   Noora
   10.5.2016 at 21:09

   Muakin olisi kiinnostanut Kanadassa vähän kaikki, mutta onneksi jääkiekkopeli ja reissuun varattu aika vähän pakon sanelemina päättivät sen, mihin ehtii ja mihin ei. Muuten olisinkin varmasti ollut helisemässä kohteiden kanssa, niin paljon mielenkiintoista Kanadassa on.

 • Reply
  Lotta Watia | Unagidon
  12.5.2016 at 11:35

  Onpas mielenkiintoisen oloinen kaupunki. Olen Kanadassa käynyt vain lyhyesti, mutta en Montrealissa saakka. Haaveissa olisi joskus reissata maassa enemmänkin. Täytyy nämä vinkit pistää ylös.

  Huh noi lätyt ja pannukakut. NAM!

  • Reply
   Noora
   12.5.2016 at 21:21

   Montreal oli kyllä todella mielenkiintoinen ja monipuolinen. Kannattaa ehdottomasti tutkia maata enemmänkin. Montrealin ja Quebecin verran nähneenä voin molempia suositella ehdottomasti. Noi aamupalat oli kyllä niin omaa luokkaansa! NAM todellakin 🙂

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  14.5.2016 at 20:58

  Kivan näköinen kaupunki ja upea tuo kirkko! Meillä Kanada on varmaan tässä lähivuosina matkalistalla mutta valloitetaan varmaan ensin Vancouver koska se on meitä lähinnä kun Kaliforniassa asutaan. Mutta ehdottomasti joskus on Montrealissakin käytävä.

  • Reply
   Noora
   16.5.2016 at 02:08

   Vancouver on varmasti mainio valloituskohde, mä kyllä lähtisin mielelläni melkein mihin tahansa Kanadan kaupunkiin. Montrealin puolesta kyllä liputan, jos joskus niille nurkille eksyt 🙂

Leave a Reply