Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Linnat

Brnon Špilberkin linna – yli 700 vuotta linnahistoriaa

Kun päätin käydä pääsiäisreissullani Brnossa, tuossa Tsekin toiseksi suurimmassa kaupungissa, jonka nimi kuulostaa lähinnä murahdukselta, odotin eniten reissultani käyntiä kaupungin yllä kohoavassa komeassa linnassa, Špilberkissä. Vaikka lähdin kaupunkiin lähinnä linnan takia, tykkäsin siitä muutenkin ihan valtavasti.

Brnon linna oli vähän kuin se kirsikka kakun päällä, joka kruunasi koko visiitin. Linnat on ehkä mun suosikkirakennuksia maailmassa ja vaikka Neuschwansteinin satulinnan jälkeen moni linna kalpeneekin sen rinnalla, on niissä silti aina kiva käydä.

P3267754

P3267775

Linnalle kannattaa kavuta, vaikka ei mikään maailmanluokan linnafani olisikaan. Linnalle ei tarvitse huhkia tuntitolkulla jyrkkää ylämäkeä, muutamassa minuutissa on jo päässyt Brnon ytimestä linnanmäelle. Ja tästä alkaakin huikea maisemailottelu! Brnon linnan kukkula toimii myös näköalapaikkana, josta näkymät levittäytyvät mahtavasti yli kauniin kaupungin.

Ylämäkeen tuli kavuttua ihan huomaamatta, kun joka välissä sai hyvän tekosyyn pysähtyä ihastelemaan maisemia. Kaupungin katedraalin massiivinen koko pääsi täältä käsin katsottuna oikeuksiinsa. Lisäksi kun näkee kaikki ne somat keksipakettitalot vieri vieressä, viimeistään tajuaa, kuinka värikäs kaupunki Brno onkaan.

P3267786

P3267771-2

P3267834

Linnan alueella saa kierrellä ilman pääsymaksua. Itse linnaan maksaa, mutta mun päivä hujahti sen verran Brnoa ihastellessa ja ihmetellessä, etten ehtinyt sisällä asti käymään. Linnassa toimii museo, jossa oli varsin mielenkiintoise kuuloisia näyttelyitä. Muun muassa linnoitusarkkitehtuuri on esillä.

Jos olisin ollut kaupungissa kaksi päivää, olisin varmasti raaskinut pistää aikaani myös linnan sisuksissa vierailuun. Mutta linnan ulko-osatkin tarjosivat niin paljon nähtävää, että niitä ihmetellessä taisi kulua pari tuntia ihan huomaamatta.

P3267789

P3267804

P3267842

Tuolta tornista ikuistin ne mielestäni parhaat näkymät Brnon yli!

Itse kiertelin linnan aluetta oikeastaan kaikkialle, minne ilman lippua pääsi ja se sisälsi varsin monta kolkkaa. Monesta kohtaa kurkin muurin yli ja ihailin alla lepääviä maisemia. Mutta linnan alue on myös täynnä pieniä yksityiskohtia, joita jää helposti tutkailemaan.

On patsaita, pienoisveistos linnasta, kukkia ja puita, pieni kulmatorni, josta otin parhaat kaupunkikuvat. On vallihautaa, eri arkkitehtuurien kerrostumia, uusia kuvakulmia ja vaikka mitä. Ehdin kyllä seikkailla pääni pyörälle ja suuntavaistoni sekaisin ihan jo linnan ulkopuolta ihmetellen.

IMG_9403

P3267800

P3267823

Vaikka linnan historia on pitkä, on sen vanhimpia osia varsin vähän jäljellä. Linnoituksena se toimi muutaman sata vuotta. Sitten se toimi vankilana ja maailmansotien aikana sotavankeja pidettiin siellä. Suuri osa linnoituksen rakennuksista on 1800-luvulta, osa vielä myöhemmältä ajalta. Varsin modernilta linnan vaaleat osat näyttävätkin.

Mutta linnarakennusten välissä kulkiesaan näkee kerroksia ja aavistuksia vanhemmista ajoista. Tämän takia linna jätti jopa hieman ristiriitaisen kuvan. Kaunis se on ja näyttäväkin, sen sijainti kruunaa linnan massiivisuuden. Mutta se tietty historian havina siitä puuttuu. Eihän hehkuttamani Neuschwansteinkaan kaikkein vanhin linna ole, mutta se taas on niin satumainen, että se hengästyttää.

P3267840

P3267812

P3267817

Linnalta takaisin kaupunkiin seikkaillessani koukkailin pitkin linnan viereistä puistikkoa ja löysin palan tiilimuuria ja graffititaidetta. En tiedä, onko tuo rapistuva muurinpätkä joskus ollut osa linnaa. Ainakin samanlaisia tiilirakennelmia näin ylempänä linnan alueelle.

Tässä vaiheessa mielikuvitukseni alkoi laukata ja hahmotteli kaikenlaisia salakäytäviä ja unhoitettuja kolkkia noiden paikkojen välille. Ties vaikka aarteenkin. Vaikka en tiedä, liittyikö tuo muuriosuus mitenkään linnaan, se teki silti visiitistä aavistuksen paremman. Se loi linnalle lisää historiaa ja salaperäisyyttä. Sitä, mitä sen modernit rakennusosat ovat onnistuneet hävittämään.

IMG_9416

IMG_9420

IMG_9425

Onko teidän mielestä linnat parempia sisä- vai ulkopuolelta ihailtuna?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply