Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Wien – historian havinaa ja urbaania säröä

Mulla oli aika vauhdikas pääsiäinen. Teemana oli “Neljä päivää, neljä kaupunkia, neljä maata”. Heittelin alkuvuodesta Momondon sivuilla lentorulettia ja etsin edullisia ja järkeviä lentoja pääsiäiseksi lähes minne tahansa Eurooppaan. Harmi vaan, että muutama muukin haluaa yleensä matkustaa pääsiäisen tienoilla ja jos ei ole hullun aikaisin liikkeellä lentojensa kanssa, joutuu kehnoistakin yhteyksistä maksamaan pitkän pennin.

Mulle kävi pienoinen onnenpotku. Löysin suorat lennot Wieniin reilulla sadalla eurolla – Tukholmasta. No onneksi Tukholmaan pääsee edullisesti ja sain kaupanpäällisinä mahdollisuuden viettää sielläkin yhden päivän.

Wien nyt ei ehkä olisi ollut pääsiäisen ykkössuosikkikohteeni. Olin käynyt siellä muutama vuosi sitten kesällä, ja vaikka kaupunki olikin kiva, ei se silti jättänyt musertavaa kaihontunnetta eron hetkellä.

Onneksi Wienin lähistöllä sijaitsi pari muutakin kiinnostavaa kaupunkia: Brno ja Bratislava, joista lisää myöhemmin, niin saatoin iloisin mielin syytää rahani taas yksiin lentolippuihin. Vietin Wienissä yhden päivän ja koska kaikki ns. pakolliset kiinnostuksen kohteet oli tullut nähtyä jo edellisellä visiitillä, saatoin keskittyä siihen mitä haluan nähdä, ei siihen mitä kaupungista ehkä kuuluisi nähdä.

SÄIHKYVÄ HISTORIA

IMG_9224

Stephansdom

IMG_9281

Wien on täynnä historiaa. Sitä voi ammentaa pitkin poikin Wieniä. Kaupungin kartan kanssa voisi melkein leikkiä aasinhännän kiinnitystä, ja kiinnityspaikasta löytyisi jotain menneistä vuosikymmenistä tai -sadoista muistuttavaa.

Viime kerralla kävimme kaverini kanssa katsomassa nähtävyyden poikineen ja kiersimme siinä kaupunkia ristiin rastiin, joten tällä kertaa jo aikaa säästääkseninkin päädyin pyörimään lähinnä Ringstrassen hujakoilla historiaa ammentamassa. Reitti on näppärä, jos kaupungille on aikaa vain vähän, mutta haluaa silti pienellä vaivalla haukata aimo annoksen Wienin historiallista antia. Esimerkiksi tältä Wien-aiheiselta nettisivulta voi käydä tsekkaamassa, mitä kaikkea tuon kierroksen varrelle mahtuu.

IMG_9283

Kaupungintalo

IMG_9295

Omia suosikkejani olivat goottilaishenkinen Votiivikirkko, koska goottilainen arkkitehtuuri nyt vaan saa mut äimistelemään joka kerta ja kaupungintalo, joka oli hämmentävän identtinen Münchenissä ja Brysselissä näkemieni vastaavien kanssa. Tietääpähän ainakin, millainen on ollut menneen ajan suosituin kaupungintalomuoti!

Myös pientä poikkeamaa Ringstrasselta sisemmälle kaupungin sykkeeseen suosittelen. Viime käynnilläni huikea goottilainen kirkko Stephansdom oli remontin takia piilossa pressujen alla, mutta tällä kertaa mua onnisti! Siinä se nökötti ilman suojavaatetusta, ja olihan se kunnon näkemisen arvoinen. Kirkon hujakoilta löytyy myös yleensä ihastuttavia markkinakojuja, joten suosittelen poikkeamaa lämpimästi.

IMG_9275

Votiivikirkko

IMG_9301

VEHREÄ WIEN

IMG_9205

P3257708

Seikkailujeni varrella osuin oikeastaan sattumalta ihanaan puistoon, Stadtparkiin. Musta on alkanut tulla aikamoinen puistofani, ehkä taannoisella visiitilläni Cenrtal Parkiin saattoi olla osuutensa asiaan. Tykkään puistojen tunnelmasta, ne ovat niin rauhoittavia ja hengittäviä palasia kaupunkia kaiken hektisyyden ja vilinän keskellä.

Lisäksi olen huomannut fanittavani puita. Enkä nyt ehkä minään puidenhalailuhippinä, mutta suurissa, jylhissä ja ehkä vähän kieroonkasvaneissa puissa on sitä jotain. Stadtpark oli vielä suurilta osin aikaisen kevään harmaanruskeassa asussa, mutta onneksi sieltä löytyi muutama kukassa oleva puu, mikä piristi paikan ilmettä huomattavasti. Hortonomian opinnot jäivät multa aikanaan välistä, mutta olettaisin tuon pinkin silti olevan kirsikkapuu. Toinen puistopeukku menee Volksgartenille. Se jäi tällä reissulla väliin, mutta viime kerralla tuli sen paikan kauneus käytyä toteamassa.

IMG_9193

IMG_9266

KATUTAITEEN ULKOILMAGALLERIA

IMG_9252

IMG_9257

Kun googlettelin ennen reissuani tekemistä Wieniin, yritin löytää myös sen urbaanimpaa ja vaihtoehtoisempaa puolta. Mua kiinnostaa katutaide, varsinkin jos se on oikeasti kauniisti toteutettua, eikä vain sotkua sotkemisen ilosta. Wienistä löytyi ihan oma, katutaiteelle pyhitetty ulkoilmagalleria Tonavan kanaalin, ei siis sen varsinaisen joenuoman, varresta. Varsinkin Schwedenplatzin ja Schottenringin metroasemien välistä kanaalinpätkää suositeltiin. Eikä syyttä!

Jos tykkäät urbaanista taiteesta, tee ihmeessä kävelylenkki täällä. Taitoin siellä itse matkaa varmasti ainakin parin kilometrin verran, eikä taideteokset vaan ottaneet loppuakseen. Kanaalin molempia puolia koristivat niin monet pienet ja suuret kuvat ja tekstit, että pääni pyöri varmasti enemmän kuin keskiverrolla tenniksenkatsojalla! Lisäksi kanaalin rannoilla on pieniä puistikkoja, jonne voi pysähtyä ihastelemaan tai vaikka lepuuttamaan jalkojaan.

IMG_9248

Vaikka Wien ei vieläkään ihan ykkössuosikkejeni joukkoon noussut, on se silti ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki. Se on monipuolinen, boheemi, yllättävä, edullinen ja helppo ottaa haltuun. Suuren osan reissustani taitoin omin pikku jaloin, ja jos nyt ei Ringstrassen ympyrästä kovin kauaksi keskustan ulkopuolelle poikkea, se on hyvin käveltävissä.

Myös Wienin metroa testailin pidemmillä siirtymillä ja se on todella simppeli. Suuri peukku lähtee Wienin edullisille ruokailumahdollisuusille. Juna- ja metroasemilta tai niiden välittömästä läheisyydestä löytyy mainioita katukeittiöitä tai pieniä ruokakioskeja. Söin aika monta kiinalaista ateriaa, sillä niiden keskihinta huiteli kolmen euron hujakoilla, ja maku oli mainio!

Löytyykö sulta samoja suosikkeja Wienistä?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  14.1.2017 at 16:59

  Kiitti hyvistä vinkeistä! Ollaan menossa Villen kanssa Wieniin myöskin juuri pääsiäisenä 😀
  Nuo Tonavan kanaalin katutaiteet täytyy ainakin käydä katsastamassa!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.1.2017 at 12:46

   Jee, kohdesamis 😀 Wien on kyllä mainio paikka juuri tuollaisille reissuille. Ja peukut katutaiteen tsekkaamiselle, ne oli varsin upeita 🙂

Leave a Reply