Kerran poistuin kotoa
Pohjois-Amerikka Road trip

Vähän makeampi reissukohde: Ben & Jerry’s -tehdas

Oletko koskaan ajatellut käydä Vermontissa? Ei se mitään, nyt saat kaksi hyvää syytä: vuorimaisemat ja jäätelö! Kun aloimme kaverini kanssa suunnitella road trippiämme USA:sta Kanadan puolelle, kävi nopsaan selväksi, että reittimme kulkisi Vermontin halki, ja että tuonne matkan varrelle mahtuisi Ben & Jerry’sin tehdas, joka tarjoaa vielä mahdollisuuden tutustumiskäynnille tehtaaseen. Sanomattakin oli selvää, että tuo etappi olisi pakko mahduttaa matkapäivän varrelle.

IMG_8866

IMG_8869

Mikä ihmeen Ben & Jerry’s -tehdas?

Ben & Jerry’s -tehdas sijaitsee Vermontin Waterburyssa huikeiden vuorimaisemien keskellä. Mulle tässä oli siis kaksi erittäin validia syytä päästä käymään siellä. Vuorien lisäksi jäätelö on erittäin lähellä mun sydäntä. Ainakin tällaiset kunnon jäätelöt, ei mitkään Suomessa myytävät kioskipallot, joiden jokainen maku maistuu vaniljalta…

En edes tiedä kummasta olin enemmän innoissani, tehtaasta vai Vermontin maisemista. Vermontin osavaltion pohjoisnaapurina kököttää Kanada, ja noin korkealla vuoria riitti.

IMG_8861

IMG_8844

Miten tehtaassa pääsee käymään?

Tehdas itsessään on jo näky. Se on ihanan värikäs ja kutsuva. Amerikkalaiset osaavat tuotteistamisen! Aulassa oli odottamassa vaikka mitä houkutinta, tehdaskierrokset alkavat ovelasti gift shopin vierestä.

Etukäteen ei tarvinnut varata lippuja, me marssittiin sisään ja ehkä kymmenen minuutin odottelun jälkeen päästiinkin jo seuraavalle alkavalle kierrokselle. Kierroksia lähti noin 10-15 minuutin välein, joten odottavan aika ei käy turhan pitkäksi.

IMG_8849

IMG_8860

Meille osui oppaaksi omaan makuun hieman turhan amerikkalainen opas. Siis vähän liian teatraaliseen teennäisyyteen taipuva. Mutta osasi hän silti kertoa myös mielenkiintoisia faktoja tehtaasta. Kierros alkoi lyhyellä elävän kuvan muodossa tapahtuneella Ben & Jerry’s -historiakatsauksella.

Oli kiva huomata, että siellä panostettiin siihen, että jäätelö olisi mahdollisimman reilun kaupan tuotteilla valmistettu. Leffakatsaus oli juuri sopivan lyhyt intro kierroksen alkuun. Vaikka syönkin sujuvasti heidän jäätelöään, en merkin historiasta sen enempää tiennyt.

IMG_8846

IMG_8856

Siitä matka jatkui katsastamaan itse tuotteiden valmistusprosessia. Sitä tietenkään ei saanut valokuvata. Tehdas oli tältä osin pienempi kuin osasin odottaa. Toki saattaa olla, että kaikkea ei yleisöllekään näytetty. Sieltä yläilmoista koneita ja työntekijöitä tuijotellessa tuli hieman vaivaantunut olo. Varmasti kivaa yrittää keskittyä työntekoon, kun jatkuvalla syötöllä parinkymmenen uteliaan naama painuu huoneen yläosan lasi-ikkunoihin.

IMG_8845

IMG_8847

Kierroksen loppuhuipennus – maistiaiset!

Kierros loppui tietenkin siihen, mitä kaikki eniten odottivat – maistiaisiin! Opas selitti maistiaisen olevan milloin mitäkin, mutta monesti esimerkiksi mahdollisia uusia jäätelömakuja. Voin myöntää, että jäätelön odotus sai hieman keskittymiseni herpaantumaan, mutta jos kuulin oikein niin meillä maistatettiin mahdollista uutuusmakua. Ja jos nyt en vielä äskeistä enemmän valehtele, niin jäätelön makukirjo taisi sisältää ainakin vaahterasiirappia. Hyvää oli, vaikka itse annos olikin pienenlainen. Tosin jos hyvin käy ja kierroksella ei ole osallistujista liikaa tunkua, voi saada toisenkin annoksen!

P3117396

P3117399

Entisten jäätelömakujen hautausmaa

Seuraavaksi hyviä uutisia hautausmaiden ystäville. Ben & Jerry’s -tehtaan yhteysessäkin on mahdollisuus vierailla sellaisella! Nyt en sentään puhu mistään groteskista entisten työntekijöiden viimeisestä leposijasta vaan tehtaan ulkopuolella, kivenheiton päässä, on entisten jäätelömakujen hautausmaa. Hauska idea, ja kyllä siellä muutama tovi vierähti muistokirjoituksia lukiessa. Lisäksi hautausmaa tarjoaa entistä huikeammat näkymät Vermontin vuorimaisemiin.

IMG_8858

P3117402

Pelkästään tehdaskierrosta varten Suomesta ei ehkä kannata Vermontiin asti reissata, ellei nyt ole ihan hardcore jäätelöfani. Mutta jos sattuu olemaan lähistöllä, niin kierros kannattaa tehdä. Se kestää vajaa puoli tuntia ja kustantaa neljä dollaria. Ei mielestäni lainkaan paha. Tehdas on todella kauniin värinen ja jäätelömaistiaisten lisäksi oli kiva nähdä myös jäätelöprosessia ja kuulla merkin historiasta. Lisäksi jo Vermont itsessään on vierailun arvoinen. Siellä silmä lepää.

Lisätietoa kiertokäynneistä: http://www.benjerry.com/about-us/factory-tours

Kelpaisiko sulle kierros jäätelötehtaassa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Jenna/Live your dreams
  16.4.2016 at 18:15

  Hihii ihan mahtava postaus! En koskaa oo ajatellut et tonne tehtaalle pääsis oikeasti käymään, joten toivottavasti sitä joskus päätyisi lähistölle niin pääsisi piipahtamaan. 😀

  • Reply
   Noora
   18.4.2016 at 12:37

   Kiitos, kiva kuulla 🙂 Toivottavasti pääset joskus käymään! Itse ainakin tykkäsin kovasti.

 • Reply
  Jenni / Globe Called Home
  18.4.2016 at 22:04

  Chocolate chip cookie dough, nams… Haisiko siellä? Äitini on nuorena ollut töissä jäätelötehtaassa ja kertoi, että siellä todellakin haisi.

  Meillä on täällä lähellä Celestial Seasoningsin teetehdas, jonne olen useaan otteeseen vienyt vieiraita, mutta en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa kokemuksesta juurikin siksi, ettei sielläkään saa kuvata, eikä voi oikein näyttää blogin kautta, miltä siellä näyttää. Tuolla kierroksella pääsee jopa ihan tehdashallin lattialle kävelemään. Opiskeluaikoina tehtaissa tuli käytyä useamman kerran vuodessa tutustumassa opintojen takia, joten todellakin kiinnostaa ihan mikä vaan tehdas!

  • Reply
   Noora
   19.4.2016 at 18:21

   Ei haissut! Tai ainakaan niillä alueilla, joilla päästiin kiertämään. Toki se tuotantopuoli voi olla eri asia, sitä ei nähty kuin osa yläpuolelta ja lasien takaa. Toi valokuvakielto on kyllä tylsä homma, ainakin bloggaajan kannalta. Kuvatonta juttua on varsin ikävä raapustaa. Onneksi Ben ja Jerry ova tainneet ymmärtää sen päälle, että kuvien avulla on helppo markkinoida hommaa entisestään. Toki myös ymmärrän valokuvakiellon, ja eihän tuollakaan saanut kuvata itse laitteita ja muuta tuotantoprosessia. Tehdashallin lattialle jalkautuminen on varmasti ollut aika siistiä. Mä en ole kovin paljoa tehtaissa käynyt, mutta voisin kyllä muihinkin lähteä tsekkailemaan. Sen verran utelias ja kaikesta kiinnostunut mä olen 🙂

Leave a Reply