Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Salem – uusienglantilaista kauneutta ja noitavainoja

Jos ilmoille heittää nimen Salem, se varmasti yhdistyy automaattisesti noitiin ja noituuteen. Itse en ainakaan olisi kauheasti muuta osannut kertoa tuosta massachusettsilaisesta kaupungista ennen siellä käyntiäni. Ja myönnän autuaasti, että kaupungin synkkä menneisyys oli juuri se asia, miksi halusin tilaisuuden tullen siellä käydä.

Tein siis maaliskuussa kaverini kanssa road tripin Rhode Islandin Providencesta Montraliin, Quebeciin ja takaisin Providenceen. Salem osui lähes matkan varrelle, joten pieni koukkaus siellä kiinnosti meitä molempia.

IMG_8810

Salemin surulliset noitavainot

Salemin noitavainot ovat varmasti tunnetuimmasta päästä. En ainakaan itse yhteenkään toiseen kylään tai kaupunkiin yhdistä niitä yhtä vahvasti. Salemissa noitaoikeudenkäynnit sijoittuvat 1600-luvun lopulle, mutta noitavainot ja noitiin liittyvä hysteria sai alkunsa Euroopassa jo pari vuosisataa aiemmin.

Siinä missä 1500-luvun puolivälistä alkaen Euroopassa poltettiin noitia roviolla, Salemissa “tyydyttiin” vain hirttämään noidiksi todetut. Noitaoikeudenkäynneissä epäiltynä oli yli 150 henkeä, myös miehiä. Parikymmentä heistä pääsi hengestään.

Ei siis mikään maailman iloisin menneisyys tällä kaupungilla, mutta koska historia kiehtoo mua suuresti, oli mielenkiintoista saada tilaisuus päästä näkemään tämä brutaalin menneisyyden näyttämö ja siihen liittyneitä paikkoja ihan omin silmin.

IMG_8818

P3117346

Ensimmäiseksi Salemiin päästyäni aistin kaupungin tunnelman. Mielestäni jokaisella kaupungilla on omansa. Salemissa se oli salaperäinen. Synkkä. Ei kuitenkaan uhkaava. Mutta siinä paikassa oli se joku juttu, joka sai aina välillä vilkaisemaan taakseen ja tarkistamaan, mikä varjoissa liikkuukaan.

Kaupunki henkii historiaansa, joka kietoutuu rakennusten kivijalkoihin, kävijän ylle kumartuvien puiden oksiin ja tuntuu liian viekkaasti livahtavan nurkan taakse, kun sitä yrittää tavoittaa. Kaupunki näyttää ja tuntuu juuri siltä, kuin historiallisen, salaperäisen ja synkän kaupungin kuuluukin.

IMG_8805

The Witch House

Kuuluisa The Witch House

Rakennuskannallisesti paljoakaan paikkoja, jotka voisi suoraan liittää Salemin synkkiin tapahtumiin, ei ole jäljellä. The Witch House – tai The Jonathan Corwin House –  on ainoa tällainen talo. Siellä asunutta tuomaria pyydettiin tutkimaan Salemin mahdollista saatanallista toimintaa.

Taloon on mahdollista päästä tutustumaan, mutta valitettavasti ollessamme paikalla juuri sesongin ulkopuolella, emme siellä päässeet käymään. Vierailu olisi varmasti ollut mielenkiintoinen. Ainakin ulkoapäin talo näyttää sen verran hyytävältä ja luotaantyöntävältä, että olisin ollut innolla sinne menossa.

P3117384

The Burying Point

P3117372

IMG_8834

Kaupungin vanhin hautausmaa

Toinen noituuden aikoihin yhdistävä paikka Salemissa on The Burying Point, kaupungin vanhin hautausmaa. Sinne on haudattu muun muassa yksi noitaoikeudenkäyntien tuomareista. Hautausmaan vierestä taas löytyy noitaoikeudenkäynneille pystytetty muistopaikka The Witch Trials Memorial.

Vaikka hautausmaalle ei ketään noituudesta syytettyä, tai ainakaan siitä tuomittua, olekaan haudattu, oli paikassa silti sama tietty hyytävä tunnelma kuin The Witch Housessakin. En tiedä johtuiko se omasta vilkkaasta mielikuvituksestani, vai synkästä alkukevään päivästä kaupungissa, joka on vielä luonnon suhteen karu ja paljas, vai hautausmaan vieressä sijainneesta autiotalosta, niin tunnelmanluonti ainakin osui omalle kohdalleni nappiin.

IMG_8817

Punainen suunnistusviiva ja hienoa katutaidetta!

Historiallisille paikoille on helppo löytää

Salem pyörii hyvin paljon (noita)turismin varassa. Siitä on todisteena muun muassa kaupungin keskeisimpiä nähtävyyksiä yhteen sitova punainen raita kadussa. Et siis tarvitse karttaa ottaaksesi haltuun Salemin olennaisimmat paikat. Osuva värivalinta ainakin oli. Kutsuimme viivaa trail of bloodiksi.

Reittiä seuraamalla pääsee ottamaan haltuunsa useita historiallisia rakennuksia, moni myös jälkeen noitavainojen, mutta silti rakennettu kaupungin tunnelmaa mukaillen. Witch History -museossa olisin halunnut käydä, mutta aika ei riittänyt siihen. Muutama tunti kaupunkia ristiin rastiin kävellen antoi kumminkin jo varsin hyvän kuvan siitä, minkälainen paikka Salem on, ja ennen kaikkea, on ollut.

IMG_8840

IMG_8842

Modernimpi Salem

On Salemissa toinenkin puoli. Se on hip ja trendikäs. Toki omalla tavallaan. Salem sijaitsee meren rannalla, ja tuolla keskustan rantakaistaleen tienoilla voi bongata kaupungin värikkäimmät talot. Sen lisäksi siellä on mihin tahansa urbaaniin ja boheemiin kaupunginosaan sopivia pieniä kahviloita ja kauppoja, jotka myyvät söpöjä postikortteja ja ihanaa salted caramel -suklaata. Näissä paikoissa Salemin synkkä puoli unohtuu hetkeksi.

P3117388

Kannattaako Salemiin sitten mennä? Ehdottomasti, sanon toki puolueellisena. Mielestäni kaupungissa oli edelleen tallella oma tunnelmansa ja muistonsa menneiltä ajalta, mitä moderni rakentaminen ei ollut jyrännyt alleen. En usko, että missään törmää paikkaan, jolla on samanlainen fiilis.

Mielestäni kaupunki oli karun kaunis ja kiinnostava. Vaikka historia ja menneisyyden kamaluudet eivät kiinnostaisikaan, löytyy sieltä myös moderni puolensa. Ja Salem on mielenkiintoinen pala autenttisempaa Amerikkaa kaiken pintaliidon, kimalluksen ja neonvalojen vastapainoksi.

Oletko sä käynyt Salemissa? Tai kiinnostavatko tällaiset historialliset paikat?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

22 Comments

 • Reply
  Iira
  9.4.2016 at 18:08

  Nyt harmittaa etten aikanani tajunnut käydä Salemissa kun oltiin Massachusettsissa 😀 Ehkä vielä joskus, mua ainakin myös kiinnostaisi tuon paikan historia.

  • Reply
   Noora
   10.4.2016 at 10:12

   Toivottavasti pääset käymään siellä! Kun mä olin ensi kertaa tuolla suunnalla, tehtiin retki Bostoniin. En vielä silloin edes tajunnut Salemin olevan siinä ihan lähellä. Sitten kun jälkeenpäin tajusin, niin hieman harmitti että valittiin niin “tylsä” kohde (vaikka Boston olikin tosi kiva :D). Mutta onneksi nyt tuli uusi mahdollisuus käydä, oli kyllä visiitin arvoinen 🙂

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  10.4.2016 at 11:26

  Kyllähän tällaiset paikat yleisellä tasolla kiinnostavat. Lieneekö vika minussa vai historian opetuksessa, mutta en ollut Salemista ennen kuullut (vaikka olen käynyt Bostonissakin).

  Tuo suunnistuviiva on hyvä idea, niin näkeepähän helposti tunnetuimmat tapahtumapaikat kaupungista – turismista kuitenkin kaupunki elää 🙂

  • Reply
   Noora
   10.4.2016 at 21:22

   Voi olla, että mä elän jossain kuplassa, jossa kaikkia kiinnostaa historialliset anekdootit ja jossa Salem on tuttu ainakin nimenä. En itse osaa sanoa, mistä nimi on ensimmäisen kerran jäänyt mieleen, mutta varsin kauan se on muistissa kumminkin ollut. Suuntaviiva oli varsin hyvä idea. Oli meillä tietyt paikat offline-kartalle sijoitettuna, mutta tuo kyllä helpotti suunnistamista entisestään. Ja mahdollisti myös muiden matkan varrelle sattuneiden löytöjen tekemisen 🙂

 • Reply
  Miffa
  11.4.2016 at 01:55

  Mä en ollut Salemista kuullutkaan, mutta näistä kuvista kyllä välittyy sellanen jännän synkkä ja mystinen tunnelma. Tykkään jotenkin tosta kaupungin rakennustyylistä ja rannan kahvilameiningit kyllä houkuttais noitajuttujen lisäksi 🙂

  • Reply
   Noora
   11.4.2016 at 10:09

   Kiva kuulla, että tunnelma välittyy kuvien kautta! Mäkin tykkään kovasti tuosta rakennustyylistä, se tukee kaupungin muuta historiaa hyvin. Noi kahvilat oli kiva lisä kaupunkiin, se olisi saattanut mennä aika raskaaksi, jos ei olisi ollut tuollaisia piristyksiä tasapainottamassa tunnelmaa 🙂

 • Reply
  ankka
  11.4.2016 at 12:23

  En ole käynyt Salemissa enkä koko osavaltiossa, mutta tiesin Salemin tämän yhden asian tiimoilta. Hyvin ovat amerikkalaiset osanneet asiansa markkinoida, sillä onhan näitä noitavainoja ollut Suomessakin, mutta mikään paikkakunta ei ole profiloitunut asialla mitenkään. Asiasta ollaan hiljaa, vähän samoin kuin esimerkiksi natseista. Mutta siis Salem, minä ainakin olisin mielelläni käynyt turreilemassa keskeiset hyytävät monumentit yöllä tunnelman lisäämiseksi.
  Ainoa mesta, missä minulle on tullut tunnelma tällä vuosisadalla, että levottomat sielut huutavat haudoistaan, on ollut Murheen risti.

  • Reply
   Noora
   11.4.2016 at 21:25

   Joo, Suomessa varsinkin asioiden markkinointi ontuu pahemman kerran. Salem olisi varmasti ollut mahtava yöllä. Nyt vaan reissuaikataulu päätti käyntiajankohdaksi aamupäivän. Ei sekään onneksi huono ollut.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  11.4.2016 at 20:09

  Onkohan tuo tunnelma oikeasti kaupungissa vai historian tuntevan ihmisen mielessä 🙂 Eli jos historiaa lainkaan tuntematon eksyisi tuonne, niin eroaisikohan se mitenkään naapurikaupungista 🙂

  • Reply
   Noora
   11.4.2016 at 21:27

   Varmasti osa tunnelmasta tuli omasta takaa, mutta mielestäni koko Uusi Englanti on tietyllä (hyvällä) tapaa pikkaisen aavemainen. Varmasti johtuu yleisestä rakennustavasta, värien käytöstä ym. Ja alkukevään riisutusta luonnosta. Varmasti kokemus olisi ollut erilainen aurinkoisena kesäpäivänä mutta uskon silti kaupungin tunnelmassa olevan sen ekstran verran jotain 🙂

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  12.4.2016 at 06:33

  Hyi tuo talo!! En ole varma haluaisinko mennä, vaikka varmaan uteliaisuus voittaisi ja menisin. Aika mielenkiintoinen historia tällä kaupungilla.

  • Reply
   Noora
   12.4.2016 at 17:19

   Haha, se on kyllä vähän kammottavan oloinen! En kyllä itse sinne varmasti koskaan yksin ja/tai yöllä olisi mennyt. Mutta muuten olisi kyllä uteliaisuudesta vilkaissut myöskin. Historia on kyllä mielenkiintoinen.

 • Reply
  Tero / Laamanaaman maailma
  13.4.2016 at 15:51

  Mäkään en ollut Salemista kuullut aiemmin, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta. Hautausmaissa on jotain outoa magiikkaa ja voisin kuvitella, ettei tuossa takana olevassa valkoisessa talossa olisi mitenkään mukavaa viettää yötä 🙂

  • Reply
   Noora
   14.4.2016 at 08:38

   Hautausmaissa todellakin on sitä jotain! Tuolla reissulla ylipäätään taisin vierailla ainakin neljällä 😀 Sama, en kyllä suostuisi yöpymään siinä valkoisessa talossa. Mun mielikuvitus, jos ei muuta, olisi aivan liikaa mulle 🙂

 • Reply
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  13.4.2016 at 20:43

  No nyt ollaan sellaisessa kaupungissa jossa minä varmasti viihtyisin koko päivän! 🙂 Mielenkiintoinen kaupunki, aikaisemmin en ole kuullut mutta ehdottomasti kävisin jos kulmilla olisin. 🙂

  • Reply
   Noora
   14.4.2016 at 08:39

   Mäkin olisin varmasti viihtynyt tuolla kauemmankin, mutta onneksi pääsin edes muutamaksi tunniksi. Se on aina parempi kuin ei mitään 🙂

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  14.4.2016 at 21:32

  Tää oli kyllä tän viimeisimmän sunnuntaistriimin mielenkiintoisin kohde! 🙂 Salem on nimenä jostain tuttu, mutta hyvä että kerroit historiastakin. Tuolla näyttää kyllä aika spookylta… Tosin yhtä spookylta ovat näyttäneet muutkin amerikkalaiset pikkukaupungit, joiden läpi ollaan yöbusseilla siellä ajeltu. 🙂

  • Reply
   Noora
   15.4.2016 at 08:31

   Kiitos, kiva kuulla 🙂 Mua aina vähän arveluttaa postailla näistä ns. vaihtoehtoisimmista kohteista että kiinnostaako ketään. Mutta kiva jos kiinnostaa! Jenkeissä on kyllä paljon semmosia pikkasen spookyja pikkukaupunkeja. Mutta musta se on vaan ihanaa. Mun ensikosketus USA:an oli Miami, joka taas aiheuttaa mulle edelleen painajaisia 😀 Tosin eri tavalla ku noi ihanat pikkukaupungit… Niin on ihanaa huomata, ettei se maa ole yhtä kuin Florida, joka ei oo yhtään mun juttu.

 • Reply
  Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
  16.4.2016 at 23:27

  oikeassa olet – en olisi Salemia osannut edes kartalle laittaa, mutta historia on kyllä tuttu. KYllä tuo hautausmaakin (varmasti juuri sen historiankin valossa) näyttää asteen verran maagisemmalta…!

  • Reply
   Noora
   18.4.2016 at 12:39

   Tuolla Uuden Englannin suunnalla on parikin Salemia ihan vierekkäisissä osavaltioissa. Toisen ohi ajettiin tuolta Massachusettsin Salemista eteenpäin jatkaessa. Että jos hyvin käy niin ainakin jonkun Salemin kohdalle saattaa osua, jos kartan kanssa pelaa veikkaa ja voita -kisaa 😀

 • Reply
  Anne | Metallia Matkassa
  21.4.2016 at 07:07

  Vau, tämä olis kyllä just niin sopiva kohde mulle!! Todella mielenkiintoinen postaus 🙂

  • Reply
   Noora
   21.4.2016 at 15:21

   Kiitos, mahtavaa kuulla 🙂 Tää kyllä olis varmasti niin sun kohde! Toivottavasti pääset joskus käymään tuolla.

Leave a Reply