Kerran poistuin kotoa
Matkavinkit

Matkapahoinvointiranneke – huonovointisen matkaajan pelastus

Mä olen kärsinyt matkapahoinvoinnista niin kauan kuin muistan. Pahimpia kulkuvälineitä vaivani kannalta ovat bussit. Joskus jo kymmenen minuuttia paikallisbussin kyydissä riittää aiheuttamaan tarvetta vaipua kaksinkerroin penkkiin, tuntea kun kylmä hiki aaltoilee pitkin kehoa ja yrittää estää näkymätöntä ongenkoukkua kiskaisemasta sisäelimiä suun kautta ulos. Herkullista, eikös!

Tähän peilaten pidemmät bussimatkat ovat olleet jo ajatuksen tasolla kauhistus. Toinen paha on aallokossa pomppiva vene tai laiva. Henkilöautot, junat ja lentokoneet ovat onnekseni inhimillisten kulkuvälineiden sarjassa. Muutenhan matkustaminen ylipäätään olisi mulle jatkuvaa tuskaa.

P4047974

Pidemmistä bussimatkoista olen yleensä selvinnyt sillä, että keskityn pitämään silmäni kiinni, liikkumalla mahdollisimman vähän (eli en esimerkiksi lainkaan vessaan) ja syömällä hyvin ennen lähtöä. Nälkä omassa tapauksessani yleensä pahensi tunnetta. Kahta tuntia pidempiä bussimatkoja en suostunut yleensä tekemään.

Laivalla osuin kasvokkain matkapahoinvointini kanssa ensimmäistä kertaa kunnolla pari vuotta sitten Karibialla. Iso paatti keikkui kunnon myrskyssä tuntikausia ja mä tein kuolemaa. Puolet päivän ohjelmasta meni sivu suun. Sen jälkeen päätin, että kärsimys ei ole vaihtoehto, vaan asialle tulisi tehdä jotain.

P4047991

Mistä apua matkapahoinvointiin?

Googlettelin erilaisia apukeinoja matkapahoinvointiin. Paljon löysin erilaisia pillereitä, laastareita ja mainintoja inkivääristä. Mikään näistä ei kumminkaan tuntunut ihan omalta. En tykkää syödä mitään ylimääräisiä lääkkeitä jos ei ole pakko.

Ensinnäkin olen maailman huonoin saamaan alas edes maailman pienintä pilleriä. Toiseksi ylimääräinen kemikaalikuorma aina arveluttaa, lisäksi mahdolliset sivuvaikutukset eivät kiinnostaneet. Myös laastarin käytössä tuntui olevan omat ongelmansa ja sivuvaikutuksensa. Lisäksi monessa tapauksessa lääkkeen tai laastarin tarve pitäisi osata ennakoida tunteja etukäteen. Enkä kokenut halua altistaa kroppaani lääkkeille ja sivuvaikutuksille ihan vain “varmuuden vuoksi”.

P4047982

Mikä on matkapahoinvointiranneke?

Sitten törmäsin jonkun nettiapteekin sivuilla matkapahoinvointirannekkeisiin, ja tämä ratkaisu tuntui omalle kohdalleni täydelliseltä! Rannekkeiden käyttö perustuu akupunktioon, ei kemikaaleihin. Niiden kanssa ei tarvitse ennakoida tunteja tai päiviä ennen matkaa, sen kun laitat ne ranteisiin ennen liikkeellelähtöä. Eikä niiden viimeistä käyttöpäivää tarvitse tuijotella.

Ostin omani reilu vuosi sitten, uutta Karibian-risteilyä ja uutta mahdollista myrskyä ennakoiden ja peläten. Se jäi onneksi sillä kertaa kokematta, mutta monissa muissa tilanteissa olen rannekkeita ehtinyt testailla.

Onko matkapahoinvointirannekkeesta apua?

Olin aluksi skeptinen rannekkeiden toimivuudesta. Voiko muka joustava kangaspala, jossa on rannetta painava muovimöllykkä, oikeasti pelastaa mut pahoinvoinnin aalloilta ja jatkuvalta kärsimykseltä?

Testailinkin niitä ensin pikkuhiljaa, ensin lyhyillä laiva- ja lauttamatkoilla Kreikassa ja Istanbulissa. Pienet alukset keikkuivat aalloissa sen verran, että olisin saattanut kärsiä pahoinvoinnista mutta toisin kävi. Pystyin olemaan matkat aivan normaalisti, nauttimaan merimaisemista ja jopa liikkumaan ympäriinsä.

P4047979

Oikeasti eroon matkapahoinvoinnista!

Ehkä kovimpaan testiin rannekkeet pääsivät taannoisella USA:n reissullani, kun edessäni oli reilun neljän tunnin bussimatka Providencesta New Yorkiin. Ennen en olisi edes haaveillut moista bussimatkaa tekeväni, olisin mieluummin maksanut montakymmentä dollaria enemmän junasta välttääkseni monen tunnin kuolemaa enteilevän olon.

Mutta mä selvisin tuosta matkasta! Joka lopulta venyi lähes viisituntikseksi, kiitos maan aamuruuhkien ja tietöiden verrattoman yhdistelmän. Oloni oli koko matkan normaali. Uskalsin käyttää kännykkääni muutakin kuin kelloa katsoakseni (minkäänlainen lukemiseen viittaavakin olisi ennen ollut aivan mahdotonta bussissa) ja pystyin käymään vessassa. Ennen liikkuvassa autossa liikkuminen olisi myös ollut mahdotonta.

P4047985

En saa tästä postauksesta mitään korvausta, tämä on syntynyt aidosta, vilpittömästä halustani suositella tuotetta. Varmasti siellä ruudun toisella puolella on muitakin matkapahoinvoinnista kärsiviä. Tämä on siis vinkkini teille.

Rannekkeet ovat mielestäni todella mukavia ja helppoja käyttää. Ne eivät purista eikä edes akupunktio-osan paino ranteessa tunnu pahalta. Rannekkeet menevät pieneen tilaan, mulla ne esimerkiksi kulkevat yleensä meikkipussissa mukana. Lisäksi värivaihtoehtoja on useita. Itse valitsin mustan, sillä musta sopii kaikkeen 😉 Hintaa näillä näyttää olevan 15-20 euron hujakoilla, ja koska rannekkeita voi käyttää monen monituista kertaa, tuo on mielestäni pieni satsaus siihen, ettei tarvitse kärvistellä pahoinvointinsa kanssa.

Onko matkapahoinvointiranneke tuttu? Tai onko sulla muita hyviä vinkkejä matkapahoinvoinnin kanssa taisteluun?


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Pirita L /Omatoiminen pakettimatkailija
  5.4.2016 at 17:12

  Kiitos kirjoituksestasi! Itse kärvistelen saman ongelman kanssa ja olen miettinyt, kannattaako tuollainen ostaa. Ennen olen lentokoneessa pärjännyt ilman lääkitystä, mutta sunnuntainen paluulento turbulensseineen oli aivan hirveää. Sait vakuuttumaan tuon tehokkuudesta, joten täytyypä laittaa ostoslistalle.

  • Reply
   Noora
   5.4.2016 at 20:40

   Kiva kuulla, että tästä on ollut iloa! 🙂 Mulla ei onneksi yleensä lentokoneissa tule mitään oireita, korkeintaan jos laskeutuminen on todella pomppuinen. Mutta lentomatkakaan ei varmasti ole miellyttävä, jos pitää pahoinvoinnista kärsiä. Toivottavasti nämä tehoavat sulla yhtä hyvin kuin mullakin. Olin oikeasti jopa hämmästynyt siitä, että paha olo pysyy loitolla noinkin tehokkaasti.

 • Reply
  Leo
  5.4.2016 at 17:48

  Mihin tuon rannekkeen teho perustuu?

 • Reply
  Hanna / Ranskatar reissaa
  5.4.2016 at 21:13

  Täytyy laittaa vinkki korvan taakse, mä kärsin kanssa herkästi matkapahoinvoinnista. Mulle laivat on pahimmat, bussien suhteen sietokyky on kasvanut ja Etelä-Amerikassa meni parhaimmillaan 16 tunnin bussimatkat ihan ilman huonoa oloa. Ostin Australiasta jotain luonnonmukaisia inkivääripillereitä satamasta, kun näin kyltin “Buy your sea sickness tablets now – or regret it.”, ja ne toimi kyllä yllättävänkin hyvin. Mutta huonosti nukuttu yö ja heikko aamupala sai kyllä toisena päivänä pillereistä huolimatta olon huonoksi. Mutta ranneke kuulostaa kätevämmälle, kun oon kanssa onneton pilleriennielijä 🙂

  • Reply
   Noora
   6.4.2016 at 10:26

   Suosittelen kyllä kokeilemista! Mullakin on bussien suhteen sietokyky kasvanut, enää pahoinvointi ei iske niin herkästi. Mutta silti se aina toisinaan iskee, eikä se ole mukavaa. Hui, 16 tunnin bussimatkaa kuulostaa aikamoiselta. Hienoa, että sä selvisit siitä 🙂 Tota inkivääriä on tosi monessa paikkaa kehuttu. Siihen olisin varmasti päätynyt, jos rannekkeita ei olisi ollut saatavilla. Se on kyllä totta, mullakin vähä uni ja ruoka pahentavat yleensä tilannetta. Ja sitten kun se pahoinvointi iskee, se sitten iskee ja siinä vaan sitten laskee tunteja siihen, että pääsee pois matkantekovempeleestä 😀

 • Reply
  Vintagella
  5.4.2016 at 22:15

  Parasta olisi, jos noita tehtäisiin koirille. Kai niilläkin akupisteitä jossain on? Se olisi ainakin puolueeton tutkimus, koiralla placebovaikutuksen luulisi olevan olematon.

  • Reply
   Noora
   6.4.2016 at 10:27

   Mua ei edes haittaa perustuuko toi vaikutus oikeasti akupisteisiin vai siihen, että luulen sen perustuvan akupisteisiin ja se onkin placeboa. Pääasia, ettei mun tarvii kärsiä tuntitolkulla kulkuvälineissä 🙂 Tokihan se olisi varmasti hauskaa testailla ihan tieteellisestikin, että mihin se vaikutus perustuu!

   • Reply
    Vintagella
    6.4.2016 at 20:12

    Olen ihan samaa mieltä, perustuu sen teho mihin tahansa, niin sitä kannattaa kokeilla. Mä olen käynyt vuosia akupunktiossa ja uskon, että akupunktiolla voi vaikuttaa matkapahointiin. Mutta toimiiko se rannekkeen kautta, on eri juttu. Voi hyvinkin toimia.

    Mä toivoisin voivani huijata itseäni placebolla joskus ja lääkkeiden sijaan ottaa vaikka vitamiineja lääkepurkista. Mutta ei se varmaan toimi, jos tiedän itse vaihtaneeni pillerit vitamiineihin. 😀

    • Reply
     Noora
     6.4.2016 at 21:04

     Mä en ole muuten akupunktiota sen enempää kokeillut, mutta näiden hyvien kokemusten perusteella ehdottomasti voisin. Enkä nyt koskaan ole kyseenalaistanut koko hommaa muutenkaan. Moni toki sitäkin saattaa pitää huuhaana. Itsensä placebohuijaaminen olisi kyllä niin parasta. Ehkä toimisi sitten vanhempana, jos alkaa dementoitua ;D

 • Reply
  Maarit Johanna
  25.10.2016 at 19:57

  Mie niin tartten tuon!!

Leave a Reply