Kerran poistuin kotoa
Bussilla ja junalla Matkavinkit

Junamatkustaminen Euroopassa ilman Interrail-korttia

Eurooppaa voi kulkea ristiin rastiin monella tapaa. Voi seikkailla autolla, hypätä onnikan kyytiin tai vaikka kolkuttaa koko mantereen halki junan kyydissä Interrail-kortti taskussa. Junamatkustamista Euroopassa voi hyödyntää myös ilman Interrail-intoa. Itse olen monesti matkaillut Euroopassa kiskoja pitkin.

Koskaan en ole kuitenkaan nähnyt tarvetta varsinaisen Interrail-lipukkeen hankkimiseen, sillä reissuni kestot ja/tai etäisyydet ovat olleet sen verran lyhyitä. Jaankin nyt tässä vinkkejäni ja näkemyksiäni siitä, miten Euroopassa voi matkustaa edullisesti ilman reililippua.

Tarvitsetko reililippua vai riittäisikö yksittäiset junaliput?

Reilikortti on varmasti järkevä niille, jotka saavat oikeasti rahoilleen vastinetta seikkailemalla mantereen halki, poikki ja pinoon tai niille, jotka eivät halua tehdä tarkkoja suunnitelmia. Jos matkapäivien lukkoonlyönti ennakkoon taas ei haittaa tai matkustat esimerkiksi sen verran lyhyitä etäisyyksiä, ettei reililippu kannata, suosittelen ennakkolippujen ostamista juniin.

Homma toimii pitkälti hyvin samalla tavalla kuin VR:llä, osta netistä lippu haluamallesi reitille ennakkoon ja säästä pitkä penni. Ihan jokaiselle reitille ei alennuksia ole, tai ainakaan yhtä hyviä sellaisia, mutta useimmiten varsin kilpailukykyisiä hintoja löytyy. Esimerkkeinä voisin heti antaa pääsiäisreissullani tekemät kaksi junamatkaa Wien-Brno, hinta 9 euroa, matka-aika 1,5 tuntia ja Brno-Bratislava, hinta noin 7 euroa ja matka-aika samoin 1,5 tuntia. Ei mielestäni lainkaan paha kahden maan välillä taitetuista matkoista!

IMG_0039

Mistä ostan lipun?

Mistä päin Internetin ihmemaata junalippuja tulisi alkaa metsästää? Itse olen yleensä aloittanut homman googlettamalla haluamani maan junayhtiön sivut. Sivut löytyvät yleensä yksinkertaisella haulla kuten “railway germany”. Joskus jotain maata hakiessaan tuntuu löytyvän parikin virallista lippujenmyyntisivua. Niiden sisältöä kannattaa vertailla.

Itse olen ainakin huomannut, että jollain mailla on erikseen maan sisäiseen liikenteeseen ja maiden väliseen liikenteeseen omat myyntisivunsa. Lisäksi jos taittaa matkaa maasta toiseen, esimerkiksi Tsekistä Itävaltaan, voi tarkistaa ja vertailla lippujen hintoja molempien maiden junayhtiöiden sivuilta. Toisessa hinta saattaa olla piirun verran halvempi.

P4248424

Milloin kannattaa ostaa junalippu ennakkoon?

Alennuslipuissa on tietenkin se huono puoli, ettei niillä ole palautus- tai vaihto-oikeutta. Mutta jos olet jo varannut yöpymiset haluamissasi kaupungeissa valmiiksi, miksi et ostaisi myös junalippuja? Öisin on tietenkin aina hyvä aika siirtyä kaupungista toiseen, säästää majoituskuluissa eikä tarvitse tuhlata kallista reissuaikaansa junassa istumiseen.

Itse suosin yleensä aamuja ja aamupäiviä junamatkaamiseen. Aikahaarukkaan saa yleensä aina jonkun lipputarjouksen ja ajankohta on yleensä se, kun edellisestä majoituksesta on joutunut kirjautumaan ulos, mutta jona ei vielä pääse seuraavaan sisään. Miksei siis käyttäisi sitä kaupungista tai maasta toiseen siirtymiseen!

P1011883

Onko nettisivuja helppo käyttää? Mitä tarvitsen lippua ostaessani?

Junalippujen osto netistä on mielestäni varsin yksinkertaista. En ainakaan muista törmänneeni sivustoon, joka olisi ollut todella hankalaa käyttää. Sivuston saa yleensä aina englanniksi, mikä helpottaa ostotapahtumaa. Lippujen ostoon tarvitsee yleensä luottokortin ja itse ainakin koen sen turvalliseksi tavaksi maksaa junaliput.

Lippujen oston yhteydessä moni sivusto saattaa vaatia myös passin/henkilökortin numeroa tietoonsa. Lippujenostaja tunnistetaan yleensä junassa lipuntarkastuksen yhteydessä joko henkkareilla tai ostotapahtuman yhdeydessä annetuilla luottokorttitiedoilla. Nämä on siis syytä pitää matkassa mukana!

IMG_2080

Printtaanko itse ostamani lipun? 

Ostamansa junaliput on yleensä syytä tulostaa itse tai lunastaa juna-asemilta. Itse olen ottanut tavaksi printata dokumenttini. Välillä juna-asemilla on sen verran kovat ruuhkat, että jos on liikkeellä kiireellä aikataululla, ei jonotteluun ole välttämättä aikaa. Netistä ostetut liput toimitetaan sähköpostilla, joten liput pysyvät hyvässä tallessa, ellei itse kadota tiedostojaan.

Lippuja tarkastetaan oman kokemukseni mukaan varsin säntillisesti, joten matkadokumentit ja niihen vaadittavat lisätodisteet (luottokortti tai passi) on syytä pitää mukana. Usean maan kautta kulkevissa junissa on monesti lipuntarkastukset myös aina kun maa, ja sitä myöden junan henkilökunta, vaihtuu. Kannattaa siis pitää lipustaan huolta myös ensimmäisen lipuntarkastuksen jälkeen.

IMG_0110

Onko junamatkustus helppoa?

Junamatkustaminen on mielestäni Euroopassa varsin vaivatonta. Juna-aikataulut ovat selkeitä ja isot juna-asemat hyvin ohjeistettuja. Asemilla ja junissa henkilökunta puhuu yleensä edes auttavaa englantia. Myös kuulutuksia, ainakin suosituilla kansainvälisillä reiteillä, tulee myös englanniksi. Junissa on usein myös taulut, joista voi seurata, mikä pysäkki tulee seuraavaksi.

Junat ovat pääosin samanlaisia kuin Suomessa. Suurin erikoisuus on mielestäni monissa junissa olevat vaunuosastot, eli yleensä kuuden penkin kopit, joita koko junavaunu on täynnä.

IMG_1625

Kuuluuko lipun hintaan paikkalippu? Mistä tiedän missä istua?

Juniin ei yleensä ole pakko varata paikkalippuja, tosin esimerkiksi yksityisillä junyhtiöillä se yleensä on pakollista. Asia selviää lippua ostaessa. Varsinkin Keski-Euroopassa on omaan makuuni hieman hämmentävä tapa merkitä varatut penkit. Vaunuosaston kopin oveen tai penkkiparin yläpuolelle hattuhyllyn tienoille kiinnitetään pieni lappu, josta pitäisi osata päätellä, että paikka on varattu jollekin.

Itseäni on ainakin useamman kerran häädetty pois muiden paikoilta, kun en ole tuota systeemiä osannut tulkita. Jotkut junat ovat varsinkin viikonloppuisin varsin täynnä ja vapaita paikkoja hankalaa löytää. Lippuvarauksia voi ainakin oman kokemukseni mukaan tehdä myös jälkeenpäin. Se ei siis ole välttämätöntä heti lippua ostettaessa, jos jälkeenpäin tuleekin katumapäälle varauksen tekemättömyyden suhteen. Paikkavaraus maksaa tietenkin vähän ekstraa.

P1011881

Netistä löytyy monia Euroopan junamatkailuun liittyviä ja keskitetysti monen maan junalippuja myyviä nettisivuja. Niitäkin toki kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Joidenkin kanssa olen vain huomannut ikävän piilokulujen ilmiön, jolloin aluksi löytynyt junalipun hinta onkin kohonnut erilaisten varausmaksujen ja muiden myötä. Junayhtiöiden sivuilla en ole piilokuluihin törmännyt.

Onko sulla heittää hyviä vinkkejä edulliseen junamatkustamiseen Euroopassa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Hanna / Ranskatar reissaa
  27.4.2016 at 14:20

  Hyviä vinkkejä! Rajan ylityksissä kannattaa tosiaan olla passi myös mukana, sillä ainakin Ranskan ja Espanjan rajalla viranomaiset tarkistavat passit kaikilta matkustajilta. Raja-asemilla vaihdettaessa taas passia ei yleensä kysytä, itsellä oli hieman kuumottava tilanne, kun tajusin matkalla Nizzasta Italian puolelle San Remoon, että passi on muuten hostellilla säilössä. Onneksi molempiin suuntiin oli vaihto maiden rajalla Ventimigliassa eikä passin perään kyselty 🙂 Itselle on kertynyt paljon kokemusta Ranskan SNCF:stä, ja siellä toimii sama periaate kuin VR:llä nykyään, eli liput ovat halvempia, mitä aiemmin ne ostaa. Samana tai seuraavana päivänä lähtevään junaan ei juurikaan lippuja saa halvalla. Ranskassa juna on muuten melkein nopein kulkuväline maan sisällä liikkumisiin, sillä junamatka Etelä-Ranskan Montpellieristä Pariisiin, keskustasta keskustaan kesti kolme ja puoli tuntia. Lentokoneella sama väli taittui tunnissa, mutta kun mukaan laskee siirtymiset lentokentille kaupungin laidalle sekä lentokentällä kuluvan ajan, on juna kokonaisuudessaan nopeampi 🙂

  • Reply
   Noora
   27.4.2016 at 23:26

   Kiitos! Jännää tuo raja-asemilla vaihtaminen ja matkustusasiakirjojen tarkastamattomuus. Mä en muista, onko mulle koskaan sattunut junanvaihtoa niissä. Tosin reissussa on onneksi aina ollut tarvittavat matkustusasiakirjat mukana, niin ei niistä ole tarvinnut huolehtia 🙂 Sulla kyllä kävi onni onnettomuudessa! Varmasti aika monissa maissa on käytäntönä se, että netistä ja etukäteen ostettuna liput ovat edullisempia kuin juna-asemilta tai samana matkapäivänä. Belgia taisi olla yksi sellainen maa, jossa ei tuntunut nettitarjouksia olevan. Perusteena oli kai maan pienuus ja ilmeisesti myös heidän mielestään jo muutenkin edulliset hinnat 😀 Se muuten on jännä, miten lentämisen mieltää aina nopeimmaksi tavaksi päästä paikasta toiseen. Ja onhan se itse koneessa vietetty aika usein lyhyempi kuin vaikka junassa, mutta lentokentillä sitä aikaa kuluu taas tuhottomasti. Juna-asemalla voi hyvinkin olla paikalla vaikka viisi minuuttia ennen junan lähtöä, eikä ole mitään ongelmaa 🙂

 • Reply
  Riitta
  27.4.2018 at 17:30

  Kiitos, Noora, tästä jutusta vähän näin jälkikäteen. Juuri nyt pohdinnassa junamatkailu Euroopassa, ehkä. Tämä osui sopivasti silmiin, hyvä ja opettavainen kuvaus joka sopii juuri tähän ja juuri nyt.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   29.4.2018 at 20:41

   Kiitos Riitta mukavasta kommentista! Junamatkustus Euroopassa on ihan mahtavaa ja kiva kuulla, että tästä postauksesta on edelleen iloa.

 • Reply
  Ilkka
  1.12.2019 at 10:14

  Junamatkailu Euroopassa kiinnostaa ajatukseni paljonkin. Taitaa vaan olla sama juttu kuin useamman muunkin matkahaaveen kanssa, että on odotettava lasten varttumista ja tehtävä reissu puolison kanssa kaksin. Eivät lapset mitään pieniä ole, mutta liian rasittavaa luultavasti olisi silti junailla koko porukalla. Jo pelkästään se matkatavroiden määrä… Ehkä teemme sen sijaan ensi kesänä parin viikon automatkan ympäri Eurooppaa, jopa Espanjaan saakka.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.12.2019 at 21:35

   Junailussa on matkailumuotona varmasti puolensa. Itse kun junamatkailen joko yksin tai 1-2 kaverin kanssa ja yleensä vain kevein käsimatkatavaroin, niin junamatkailu sopii mulle mainiosti. Onneksi jokaiselle löytyy kuitenkin se oma tapa reissata ja ehkä perheen kesken automatka onkin helpompi toteuttaa 🙂

Leave a Reply