Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Matkavinkit

7+1 syytä ihastua Tukholmaan

Kuten olen varmasti jo useampaan kertaan ehtinyt blogissani mainita, niin Tukholma on yksi ehdottomista suosikkikaupungeistani. Rakastan kaupungin tunnelmaa, Tukholmassa on aina ainakin henkinen auringonpaiste. Lisäksi Tukholma on todella kaunis: vanhakaupunki, Gamla Stan, Södermalm, meri, sillat, puistot, kujat ja kadut. Kaikki kuin postikortti- tai Instagram-materiaalia.

Tukholma on tarpeeksi suuri, että se tarjoaa tekemistä ja näkemistä monelle päivälle. Mutta kuitenkin sen verran kompakti, että se on myös helposti käveltävissä. Ihmiset ovat ystävällisiä, meno on rentoa ja samoja kulmia ei koskaan haittaa koluta monettakaan kertaa.

Lisäksi kaupunki on ihanan lähellä! Lentomatka kestää alle tunnin, eikä parhaimmillaan verota lompakkoa montaa kymppiä enempää. Laivallakin pääsee. Siksi olenkin käynyt rakastamassa kaupunkia niin monesti, etten edes muista. Tässä omia suosikkipoimintojani kaupungin nähtävyyksien joukosta:

1. GAMLA STAN

Kirjoitin tovi sitten lähes rakkauskirjeen Gamla stanille. Se on yksi tunnelmallisimpia vanhoja kaupunkeja, missä olen ollut. Sitä on pakko päästä ihastelemaan lähes joka visiitillä, vaikka niillä mukulakivikujilla onkin varmasti jo monta muistijälkeä vierailuistani. Rakastan paikan lämpimiä värejä, kapeita katuja, persoonallisia yksityiskohtia ja välitöntä tunnelmaa. Sieltä löytyy myös Tukholman kapein kuja, Mårten Trotzigs Gränd, joka on alta metrin leveä.

P8162021

Vanhankaupungin tunnelmaa!

100_2978

Minä Mårten Trotzigs Grändin varjoissa. Olettaisin kuvasta menevän krediitit Ellille.

2. SÖDERMALM

Södermalm on vanhankaupungin naapurissa ja looginen jatke Gamla stanin ihastelun jälkeisille seikkailuille. Siinä missä Gamla stan on historiallinen ja tunnelmallinen, Södermalm on myös sitä mutta niiden lisäksi myös urbaani ja hip. Se on täynnä hauskoja pieniä kauppoja ja ravintoloita, kauniita taloja, somia katuja, katutaidetta ja lisää valloittavaa tunnelmaa.

Lämmin talovärimaailma jatkuu myös täällä, mutta Gamla stanin intiimiys ja salaperäisyys vaihtuu astetta väljemmäksi meiningiksi. Ehdottomasti päämäärättömän seikkailun, eksymisen, löytämisen ja ihastelemisen kaupunginosa!

IMG_9743

Södermalmin tunnelmaa

IMG_9759

IMG_9776

Ihan huippua katutaidetta!

3. NÄKÖALAPAIKAT

Tukholma on varmasti pullollaan erilaisia näköalapaikkoja, mutta mun omat suosikit löytyvät Södermalmilta. Kaupunginosan kauneutta vähättelemättä muu Tukholma sieltä ihasteltuna on sen verran huikea, että itse suosin siksi esimerkiksi Gamla stanin suuntaan antavia näköalapaikkoja.

Ehkä paras kolmesta Södermalmilta bongaamastani on Monteliusvägen, joka on enemmänkin tienpätkä kuin yksittäinen ulkonema tai torninhuippu, josta Tukholmaa ihailla. Toinen hyvä paikka on Katarinahissen, joka antaa hieman eri perspektiivin kuin Monteliusvägen, mutta jossa on enemmän estettä ja kaidetta kävijän haittana. Kolmas on Per Anders Fogelströms terrass, lähellä Fotografiskaa, mistä on oivat näkymät Gröna Lundin ja Skansenin suuntaan.

IMG_9734

IMG_9757

P3287959

4. KUNINKAANLINNA

Vaikka Tukholman Kungliga Slottet ei ulkonäöllä häikäisekään, on linnafanina silti pakko antaa pisteitä kaupungille siitä, että siellä sijaitsee linna. Ja varsin massiivinen sellainen! Linna on elämys jo ilman sisällä käyntiäkin. Sen kiertämiseen menee oma aikansa ja itseään voi vaikka huvittaa seuraamalla linnan ulkopuolella päivystäviä vahteja. Lisäksi linnan ulkopuolella patsastelevat leijonat ovat hienot.

IMG_3050

P8172091

IMG_3067

5. MERI

Tukholmassa meri on lähes joka puolella. Kaupunki koostuu useasta saaresta ja niiden väliä taitetaan siltoja pitkin. Jokainen näköalapaikka tarjoaakin myös oivia merellisiä näkymiä siinä missä katsauksia tukholmalaiseen arkkitehtuuriin.

Lisäksi Tukholman ympärillä on kaunis saaristo, josta saa hyvää esimakua esimerkiksi laivaristeilyllä kaupunkiin saapuessa. Saaristoon on yksi monista Tukholman ja lähialueiden kohteista, joihin haluaisin tutustua vielä paremmin!

IMG_9755

P3287965

6. ARKKITEHTUURI

Tukholma on täynnä kauniita rakennuksia! Eikä pelkästään kauniita muodollisesti vaan myös värillisesti. Kaupunki pursuaa historiaa ja upeita taloja ja muita rakennelmia. Mä en niinkään tarvitse reissuillani hirveästi aktiviteetteja.

Mä nautin siitä, että saan vaellella ympäriinsä ja nauttia kaikesta kauniista, mitä ympärillä on. Tukholma on siihen juuri oikea paikka. Yksi mun suosikkipaikoista Tukholmassa on vanhastakaupungista löytyvä Stortorget, jonka värikkäät, korkeat talot ihastuttavat mua kerta toisensa jälkeen!

IMG_9731

Stortorgetin ihania taloja!

IMG_9746

Saanko muuttaa tohon torniin!

P8172124

7. HERKUTTELU

Ravintoloiden suhteen en osaa kauheasti antaa hyviä vinkkejä. Syön elääkseni, joten nälän yllättäessä menen syömään mahdollisimman lähelle ja mahdollisimman edullisesti. Mutta herkuttelun jalon taidon sentään taidan omistaa! Stikkinikki taitaa tarjota parasta gelatoa Italian ulkopuolella.

Vanhassakaupungissa taas on Ben & Jerry’s -jäätelöpaikka. Hötorgetilla myydään ihania marjoja ja hedelmiä. Lisäksi hamstraan aina Ruotsista maailman parasta suklaapatukkaa, Ploppia.

IMG_3077

IMG_9762

8. MM 95!

Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa rakkaassa länsinaapurissamme. Tukholma raikasi Den glider inin sävelistä kun suomalaiset kisaturistit heittäytyivät villiksi ja remusivat ja kylpivät Sergelin torin suihkulähteessä. Jos ja kun haluat itsekin päästä vielä osaksi tästä juhlahumusta, tee pieni pyhiinvaellusmatka Tukholmaan ja Sergelin torille Den glider iniä hyräillen!

Mitkä on sun suosikkipaikkoja tai -asioita Tukholmassa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Hanna / Ranskatar reissaa
  14.4.2016 at 12:51

  Nää oli kaikki munkin lempipaikkoja, plus tykkään hirveästi Djurgårdenista ja Skansenista 🙂 Ja kesäaikaan Tukholman saaristo on ihan mahtava paikka, merenrantakalliot on ihan huippuja piknikpaikkoja 🙂 Ja tuo Stikkinikki, olin ihan unohtanut sen! Mutta sieltä saa kyllä todella hyvää jätskiä ja annokset on ihan tajuttoman isojakin vielä.

  • Reply
   Noora
   14.4.2016 at 17:38

   Kiva, että löytyi samoja suosikkeja! 🙂 Tukholmassa on kyllä paljon mahtavia juttuja ja kesällä sen kauneus vielä moninkertaistuu. StikkiNikki on kyllä aivan mahtava jäätelöpaikka. Ja tosiaan annokset on ihan hullun isoja. Käy kevyestä lounaasta parin pallon syönti 😉

 • Reply
  Matkailukonkareiden tuoreet vinkit trendikkääseen Tukholmaan
  4.12.2016 at 16:03

  […] >> Lue lisää Tukholmasta Kerran poistuin kotoa -blogista! […]

Leave a Reply