Kerran poistuin kotoa
Matkavinkit Pohjois-Amerikka

USA:an matkustaminen – mitä siinä pitää huomioida?

Vaikka maailmassa on monta hankalampaakin valtiota maahanpääsyn suhteen, ei USA:kaan kaikista helpoin ole. Sinne ei noin vaan marssita “Moro täsä mää nyt oon!” -asenteella, ainakaan jos oikeasti maahan haluaa päästä vaan sinne matkustaakseen pitää hieman pyöriä byrokratian rattaissa. Koska mulla on nyt muutama pyrähdys takana tuolla Amerikan Ihmemaassa, niin ajattelin jakaa vinkkini myös teidän muiden kanssa, sekä myös muistilistaksi itselleni siitä, mitä kaikkea tuo prosessi pitääkään sisällään. Varsinkin ensi kertaa maahan matkaavana kaikki voi tuntua hieman monimutkaiselta, ainakin paperilta luettua. Mutta ei niitä kiemuroita onneksi kovin paljoa tarvitse pelätä etukäteen.

Tässä vinkkejä siihen, mitä maahantuloprosessissa tulee huomoida:

P3107272

ENNEN MATKAA

Jos maassa aikoo viettää alle 90 päivää lomaillen, silloin maahan ei tarvitse hankkia viisumia. Riittää, että tekee ESTA-hakemuksen netissä. Hakemuksen voi tehdä myös suomeksi. Se on suotavaa tehdä viimeistään 72 tuntia ennen matkaa. ESTA on voimassa kaksi vuotta kerrallaan ellei oma passi vanhene ennen sitä ja sen hinta on 14 dollaria. Sitä täytellessä kannattaa pitää hollilla muun muassa passi ja majoitustiedot. Hakemusta on hieman turhauttavaa täyttää, sillä se on varsin byrokraattinen, mutta kyllä siitä selviää! Mulla ESTA-hakemus on aina mennyt läpi minuuteissa, mikä on ollut huojentavaa.

EDIT 1/2019: Nykyään ESTA täytyy tehdä vähintään 72 tuntia ennen matkaa. Sen myöntäminenkin tulee olemaan hieman hitaampaa, kuin ennen. Älä siis jätä ESTA:n tekoa viime tippaan!

Useimmat saapuvat maahan lentämällä ja Yhdysvaltoihin lentoja varatessa lentoyhtiölle tulee heti ilmoittaa oma nimi kokonaisuudessaan ja kuten se on passissa, sukupuoli ja syntymäaika. Näitä tietoja on ainakin mulla kysytty automaattisesti lentolippujen oston yhteydessä, joten tiedot menevät siitä perille yleensä ilman sen kummempaa säätöä.

Lentoyhtiöiden tulee myös antaa USA:n rajaviranomaisille ennakkoon tietyt matkustajatiedot, eli passin numero sekä muut tiedot ja ensimmäisen Yhdysvaltain majapaikan osoitteen. Näitä tietoja olen parhaani mukaan käynyt täydentämässä lentojeni varaussivuilla heti kun ne ovat selvillä. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, puutteelliset tiedot voivat pahimmillaan estää pääsyn maahan. Hyvä tietopaketti ESTA-asioista sekä näistä muista lentobyrokratioista löytyy esimerkiksi Finnairin sivuilta.

IMG_8667

LENNOLLA

Lennollakaan ei voi heittäytyä ihan edesvastuuttomaksi, edes maahantulobyrokratian suhteen. Lennon aikana jokaiselle matkustajalle (tai perheelle) jaetaan täytettäväksi maahantulolomake, joka on ainakin itselläni ollut aina vain englanniksi. Siihenkin pitää täyttää omat passitietonsa, ensimmäisen majapaikan yhteystiedot ja ilmoittaa onko esimerkiksi tuomassa mukanaan hedelmiä tai lihatuotteita. Tai oletko ollut tuhma rikollinen. Tätä lipuketta syynätään maahantulotarkastuksessa, joten täytä se jo lennolla. Muista ottaa lennolle mukaan kynä tätä varten!

HUOM! Ainakin osassa USA:n lentokenttiä maahantulokaavake on korvattu automaateilla, jotka kysyvät samoja asioita kuin maahantulokaavakkeet. Jos et saa koneessa kyseistä lomaketta, älä hätäile. Saavut kentälle, jossa sinut ohjataan automaateille hoitamaan samat asiat. Automaatti ottaa myös valokuvasi ja sormenjälkesi. Tämän jälkeen joudut vielä jonottamaan henkilökunnalle ja saat passiin leiman.

LENTOKENTÄLLÄ USA:SSA

Lentokentällä sitten jonottelet koneesta päästyäsi maahantulotarkastukseen. Jos olet kiireessä ja menossa jatkolennolle, yleensä saat ns. fast forward -passin, joilla prosessia saadaan hieman nopeutettua. Muuten saatat seistä jonossa jopa tunteja. Itselleni ei onneksi vielä näin huonoa säkää ole käynyt. Kerran olen ninjannut jonot pikapassin avulla ja kaksi muuta kertaa olen ihan muuten vain selvinnyt prosessista alle puolen tunnin jonotuksella.

Maahantuloviranomaisen kanssa juttelemaan päästyäsi hän haluaa nähdä passisi ja maahantulokaavakkeesi. Lisäksi hän ottaa sormenjälkesi ja valokuvasi (mikä on ihanaa pitkän lennon jälkeen!) ja kysyy muutaman kysymyksen, englanniksi tietenkin. Mitään kovin ihmeellistä multa ei ole koskaan kysytty. Perussetti on ollut mitä teen USA:ssa, olenko käynyt maassa aikaisemmin ja kauanko aion maassa viipyä. Kaveriltani Assilta taidettiin kerran kysyä onko hän Justin Bieber -fani. (Puoliksi siniset hiukset ilmeisesti indikoivat Bieber-faniutta siellä päin…)

Huomioi, että osa maahantulokaavakkeista ja henkilökunnan tekemistä haastatteluista on korvattu automaateilla, jotka kysyvät samoja asioita kuin lomakkeet. Automaateista enemmän yläpuolella, kohdassa LENNOLLA.

Kun olet selvinnyt hengissä tenttauksista ja muista ja saanut leiman passiisi, saat edetä seuraavalle etapille, laukunhakupisteelle. Vaikka matkustaisit pelkillä käsimatkatavaroilla, koukkaat silti tätä kautta. Tässä vaiheessa sulta halutaan vielä katsastaa maahantulokaavakettasi, joten pidä siitä huolta! Yleensä tässä vaiheessa saatat vielä saada utelua siitä, että onhan sulla kaikki tavarat varmasti mukana. Viimeksi rajamies ei millään uskonut, että kyllä, pärjään viikon Jenkkilässä pelkillä käsimatkatavaroilla. Hän kun veikkasi vierailuajakseni tuntia. Maahantulotenttauksia ei kannata liikaa jännittää. Perusenglannilla pärjää, ja tyypit ovat yleensä vain asiallisen tympeitä, ei oikeasti itkun partaalle saattavia rajahirviöitä.

IMG_9139

PALUU SUOMEEN

Suomeen palaaminen on taas paljon yksinkertaisempi prosessi. Mitään paluukaavakkeita ei tarvitse täytellä. Lentokenttämeininkikään ei paljoa eroa Suomen omasta. Toki isoilla kentillä kannattaa varautua pitkiin odotuksiin turvatarkastuksissa ja laukkujenjätössä. Palatessa passiani vilkaistiin pariin otteeseen ja kerran sain rajaviranomaiselta kehut siitä, että näytän niin mukavasti passikuvaltani. Mielestäni passikuvani on kategoriaa hyi, joten en jostai syystä ollut tästä kovin otettu…

IMG_8794

SAAPUMINEN KANADASTA AUTOLLA

Jos satut liikkumaan USA:ssa autolla ja retkeilet myös Kanadassa, maahanpaluuprosessi USA:an on sieltä paljon helpompi kuin intensiivinen lentokenttärumba. Rajalla ei tarvitse täytellä maahantulokaavakkeita vaan riittää, että ojentaa passin rajaviranomaiselle ja varautuu taas muutamiin kysymyksiin. Meiltä kysyttiin taas peruskysymyksiä, kuten missä oltiin, mitä oltiin tehty, mitä tehdään työksemme ja niin edelleen. Myös alkoholista, tupakasta ja ruuasta tentattiin. Yksi pullo olutta, pari parhaat päivänsä nähnyttä banaania ja matkaeväänä toiminut kanasalaatti eivät kumminkaan aiheuttaneet mitään toimenpiteitä.

TARKKAILE MAAHANTULOSÄÄNTÖJÄ – NE SAATTAVAT MUUTTUA!

Vaikka suurin osa tässäkin postauksessa esitetyistä asioita pitänee kutinsa vielä pitkään, kannattaa silti tarkistaa viimeisimmät maahantulokiemurat esimerkiksi lentoyhtiön sivuilta tai seurata vaikka ulkoministeriöiden tiedotuksia. USA:n maahantuloasioihinkin tuli nimittäin alkuvuodesta muutoksia. Lainaus icelandair.fi:n nettisivuilta:

Matkustajat viisumivapautusohjelman maista eivät voi enää hakea tai tulla hyväksytyksi Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman (VWP) piiriin, jos he ovat

 • matkustaneet tai oleskelleet Iranissa, Irakissa,Sudanissa tai Syyriassa 01.3.2011 jälkeen
  (poikkeuksena matkat diplomaattista tai sotilaallistarkoitusta varten)
 • tai ovat Iranin, Irakin, Sudanin tai Syyrian kansalaisia.

Vaikka USA:an matkustaminen onkin hieman monimutkaisempaa kuin vaikka Ruotsissa käynti, ei byrokratiaviidakkoa kannata silti kavahtaa. Kaikesta yleensä selviää, kun huomioi tarpeelliset asiat etukäteen ja on ajoissa liikkeellä.

//Jälkikirjoituksena suosittelen lukemaan myös postauksen kommentit. Siellä on hyviä vinkkejä lukijoilta muun muassa matkatavara-asioihin!

Toivottavasti tästä postauksesta on sinulle apua!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

127 Comments

 • Reply
  Mia / Elämää ja Matkoja
  22.3.2016 at 21:26

  Tämä oli hyvä tietopaketti ensikertaa tai pitkästä aikaa Jenkkeihin suuntaavalle!

  Nuo turvatarkastuksen ja maahantulomuodollisuuksien jonotukset tahtoo aina tympiä, maassa kuin maassa. Olisi aivan huippua, jos niihin voisi ostaa paikan pikajonoon. 🙂

  • Reply
   Noora
   23.3.2016 at 10:08

   Kiva kuulla, että tämä on hyödyllinen! Joo, ei nuo jonotukset kyllä mitään herkkua ole. Varsinkin pitkän lennon jälkeen, kun on jo ihan nuutunut ja nälkäinen ja haluaisi vaan syödä ja nukkua. Onneksi omalla kohdallani niitä kaikkein pisimpiä jonotuksia ei ole vielä ollut, mutta olisihan se aivan mahtavaa selvitä noista kaikista viidessä minuutissa 🙂

  • Reply
   Kaupoi
   2.1.2019 at 17:58

   Moikka vaan. Jouluna 2018 Losissa (LAX) ei maahantulokaavaketta edes vilkaistu..ensin piiitkä jonotus, sitten sähköinen kone (passin luku, valokuva ja sormenjäljet), lyhyempi jonotus virkailijalle – ei kysynyt mitään, sormenjäljet ja kasvokuva aikuisilta ja siinä se.

   • Reply
    Noora | Kerran poistuin kotoa
    3.1.2019 at 18:50

    Hyvä kun mainitsit tästä! Olen itsekin noihin maahantuloautomaatteihin törmännyt USA:an saapuessa, mutta en ole muistanut päivittää asiaa tähän postaukseen. Teenkin sen saman tien, ne tuntuvat olevan käytössä jo varsin monella kentällä.

 • Reply
  Vintagella
  23.3.2016 at 08:41

  Hyvä tiivistys. Lisäisin vielä sen, että matkalaukkua ei kannata turhaan laittaa lukkoon, koska TSA hajottaa sen lukon laukun tutkiessaan. Mulla ei ollut edes lukko käytössä, mutta silti se oli murrettu ja laukkuun ilmestynyt “Terkut TSA:lta” -lappu.. 😀

  • Reply
   Noora
   23.3.2016 at 10:21

   Kiitos, kiva kuulla! Hyvä tieto myös toi laukkujen lukitseminen, tai sen tekemättä jättäminen! Itse en yleensä matkalaukkuani lukitse eikä siinä edes lukkoa ole (harvoin muutenkaan reissaan matkalaukun kanssa), mutta monelle varmasti todella tärkeä tieto 🙂

  • Reply
   Anu
   9.1.2019 at 14:54

   Mulla murrettiin myös lukko ja sisällä oli viesti nesteiden pakkaamisesta oikein. Ööh… nesteet oli pakattu matkalaukkuun eikä käsimatkatavariohin. Ensi viikolla uudelleen matkaan ja lukko jää tällä kertaa auki.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  23.3.2016 at 16:04

  Tässä yhteydessä olisi ehkä oleellista mainita se, että jatkolennoille tavarat ei mene suoraan USA:han päin matkustaessa. Eli ne täytyy ottaa sieltä matkatavarahihnalta mukaan tulin läpi ja sitten ne jätetään uudestaan jatkolentojen matkatavaran jättöhihnalle. Se on kentistä riippumatta kuitenkin ennen uutta käsimatkatavaroiden turvatarkastusta. Esim. JFK:lla kolme viikkoa sitten Finskin laskeutumisesta meni 2 h, kun oli (maahantulo-, laukunhaku, tulli, laukunjättö ja uusi turvatarkastus) jälleen odottamassa jatkolentoa takaisin samassa terminaalissa. Lyhemmällä pomppuajalla olisi saanut pikapassin.

  Lasten kanssa on hyvä huomioida se, että mitään erityiskohtelua lapsiperheet ei saa. Toisin kuin Helsingissä, niin matkarattaat saa ainakin AA:lla usein viedä portille ja saa koneiden portilla pois. Mikäli ei saa, niin kannattaa miettiä miten saa muksut viihtymään pitkissä jonoissa ja kuinka jaksaa kantaa muksut&käsimatkatavarat pitkiäkin matkoja.

  P.s. Paljonhan myynnissä on niitä lentokentille sopivia TSA-lukollisia laukkoja, jotka voi huoletta laittaa lukkoon. Kenttävirkailijoilla on yleisavaimet, millä saa ne tarvittaessa auki. Itse en muunlaisia laukkuja nykypäivänä edes ostaisi, jos vähänkin enemmän reissaa.

  Jenkit on maana monipuolinen ja siksi erinomainen matkakohde!

  • Reply
   Noora
   23.3.2016 at 20:58

   Kiitos pitkästä ja mainiosta kommentista! Tuo matkatavarajuttu on todella hyvä lisä. Mä oon kerran suhannut jatkolennolle Jenkeissä ja samalla se oli eka kertani maassa, joten muistikuvat siitä rumbasta on vähän hatarat. JFK:n läpi ninjaaminen 45 minuutissa oli kyllä oma taitotajinsa, niin eipä tuossa kirjoitellessa enää muistunut mieleen, mitä niille ruumalaukuille tapahtuikaan 😀

  • Reply
   Marianne
   14.2.2017 at 13:41

   Heippa!

   Itse olen matkustamassa nyt kevään puolella Floridaan, välilasku paikkana Oslon lentokenttä.
   Amerikkalainen ystäväni kertoi, ettei minun tarvitsisi itse laukkua Norjan päässä ottaa hihnalta ja vielä toiseen koneeseen mukaan.. Että ne siirtyisi automaattisesti mukaan jatkolennolle..
   Mutta onko kuitenkin näin, että minun se siirto tarvitsee tehdä itse?! 😀
   Matkustan ensimmäistä kertaa muutoinkin yksin, joten kaikki lisävinkit ovat enemmän kuin tervetulleita 🙂

   / M

   • Reply
    Noora | Kerran poistuin kotoa
    14.2.2017 at 16:02

    Hei!

    Ystäväsi on oikeassa. Euroopassa konetta vaihtaessa laukkuja ei tarvitse itse siirtää koneesta toiseen. Laukku tarvitsee siirtää itse ainoastaan, jos välilaskusi tapahtuu USA:ssa. Toki voit vielä mielenrauhan takaamiseksi varmistaa asian lentokentällä, kun jätät matkatavarasi 🙂 En tiedä osaanko tämän postauksen lisäksi antaa kovin paljoa lisävinkkejä. Tärkeintä mielestäni on, että sulla on Esta tehtynä, muistat ottaa koneeseen mukaan USA:n ensimmäisen majapaikkasi yhteystiedot ja kynän, sillä saat koneessa maahantulolapun täytettäväksi. Itse olen matkustanut USA:an pari kertaa yksin, tosin aina käsimatkatavaroin, mutta en kyllä yllä olevaan postaukseen keksi mitään tähdennettävää. Mielenrauhaa toki itselle aina tuo se, että on muistanut hoitaa etukäteen kaikki nuo byrokratia-asiat. Maahantulokuulustelua ei tarvitse jännittää. Se on aina ollut varsin yksinkertainen. Lähinnä kysytään miksi olen maassa (lomalla), kauanko aion olla, mitä tehdä ym. Eli Floridaan laskeutuessasi ensin menet maahantulotarkastukseen, sitten haet laukkusi ja sitten esität vielä laukun haun jälkeen laukkualueelta poistuessasi maahantulokaavakkeen takaisin saamasi osan henkilökunnalle. Sitten oletkin onnellisesti maassa 🙂

    Toki jos vielä jotain kysyttävää tulee, niin kysy ihmeessä! Mukavaa matkaa 🙂

    • Reply
     Marianne
     22.2.2017 at 16:04

     Oi kiitos ja kiitos paljon vastauksestasi! :):) Esta minulla onkin jo tehtynä ja matkalaukku pyydettynä lainaan kaverilta.. ;D Saattaa olla, että palaan vielä asiaan paremmalla ajalla ennen matkaa, jos/kun iskee viime hetken panikointia tms.

     / M

     • Noora | Kerran poistuin kotoa
      22.2.2017 at 21:53

      Ole hyvä, kiva jos mun vastauksesta oli hyötyä 🙂 Sulla on sitten jo hommat hyvin kasassa, Esta ja matkalaukku onkin aika oleellisia reissuun lähdettäessä 😉 Palaile ihmeessä vielä, jos kysyttävää tai ihmeteltävää tulee. Autan mielelläni, jos suinkin osaan!

     • Annf
      22.12.2023 at 22:54

      .onko pakkonolla luottokortti ‘.käykö pelkkä käteinen tuhma luottotiedoton

 • Reply
  Anna / Muuttolintu
  25.3.2016 at 07:36

  Hyvä tietää noista lukoista. Itsellä kun on pehmeä matkalaukku, ja oon miettinyt viime aikoina, että pitäis ostaa lukko ettei vetoketjut vahingossa avaudu, niin on nimittäin joskus käynyt…
  Maahantuloprosessit on piinavia monessa muussakin paikassa, kuten Ausseissa tai Intiassa. Intiassa otetaan myös sormenjäljet ja valokuva on otettu monessa paikassa, mikä ei todellakaan oo jees pitkän lennon jälkeen 🙂 Itse asiassa ekalla Jenkkilän reissulla vähän aikaa sitten (Havaijilla, eihän se aitoa Jenkkilää ole), olin yllättynyt miten vaivatonta maahantulo oli. Mutta se taitaakin olla niitä pienempiä lentokenttiä…

  • Reply
   Noora
   25.3.2016 at 22:16

   Joo tähän on onneksi tullut vielä hyviä lisävinkkejä! Ei tuollaisia lukkoasioita tulisi ajatelleeksikaan, ennen kun sitten napsahtaa omalle kohdalle! Australiassa en ole vielä käynyt, mutta olen katsonut sitä jotain tv-ohjelmaa sieltä lentokentältä/rajalta ja sen perusteella sekin näyttää aika rumba olevan. Ymmärrän kyllä, miksi se kuva halutaan rajalla ottaa, mutta sillä hetkellä sitä räpsyn ottamista en kyllä arvosta 😀 Varmaan Jenkeissä riippuu hyvin paljon lentokentästä, miten jouhevasti hommat toimii. Tosin viimeksikin lensin JFK:lle ja koko rumba oli ohi alle puolessa tunnissa ilman pikapassia!

   • Reply
    Anne
    22.12.2023 at 22:54

    .onko pakkonolla luottokortti ‘.käykö pelkkä käteinen tuhma luottotiedoton

 • Reply
  Tero
  6.7.2016 at 00:29

  Muutama huomio vielä lentokenttäasioista, vaikka tämä keskustelu näyttää päättyneen jo… Jos haluaa nopeuttaa lentokenttäprosessia niin älkää tuoko mitään ruokaa, koska ne voivat mennä lisätarkastuksen kautta jos passintarkastaja kokee tarpeelliseksi laittaa maahantulolappuun siitä puumerkin. (ns kuivatuotteet yms ovat ok mutta itse tyhmänä kerran jonotin tarkastuksiin banaanien takia, ja ne lentivätkin roskiin siellä). Tarkastus kyllä muuten ihan asiallinen, Toisaalta olen kerran myös JFKlla päässyt eteenpäin ilman lisätarkastuksia, vaikka olikin ruokaa mukana ja S-Marketin banaanit koomisesti päätyivät Hollywoodin asti uhkaamaan USAn maataloutta 😀 . Tuntien jonotus terminaalissa ollee melko radikaalin pitkä, yleensä alle tunnissa selviää ulos. Byrokratiasta huolimatta virkailijat ovat olleet ihan asiallisia (ainakin itselleni) joka kerta.
  Ja jos on connection niin laittakaa naama hätääntyneeksi ja menkää opastavan virkailijan luo siinä vaiheessa kun olette passintarkastusjonojen luo kävelleet koneesta, niin hyvällä tuurilla pääsette jo lähes suoraan passintarkastustiskille (itselle käynyt näin) tai hyvin minimaaliseen jonoon odottamaan. JFKlla opastavia tyyppejä onneksi on muutenkin joka kulmassa niin vaihtoyhteydestä selviää vaikka aika olisi tiukalla ja asema tuntuisi kaoottiselta. Itse asiassa omasta mielestäni aika selkeätkin opasteet monilla isoilla asemilla. Niin ja tupakoitsijoille: USAn lentoasemilla ei ole tupakointipaikkoja joten vain aseman ulkona voi sauhutella 😀

  • Reply
   Noora
   6.7.2016 at 22:23

   Kyllä näitä keskusteluja on aina hyvä elvyttää ja tuoda esille lisää hyviä pointteja! Kiitos siis pitkästä kommentista 🙂 Tuo ruoka on kyllä sellainen juttu, etten ole koskaan sen kanssa viitsinyt lähteä kikkailemaan. Eväät olen syönyt koneessa ja jos jotain on jäänyt, niin sinne ne olen jättänyt. En ole halunnut tuhlata aikaani tuohon ruokarumbaan. Ja näemmä ihan hyvä, etten ole! Saahan sitä ruokaa sieltäkin ostettua. Haha, varmasti suuri uhka USA:lle olleet nuo banaanit 😀 Tuo on muuten hyvä huomio, että noilla nurkilla virkailijat ovat asiallisia. Viimeksi kävin Venäjällä, jota yrmympää rajahenkilöstöä en muista kohdanneeni, mutta USA:ssa väki on aina ystävällistä. Viimeksikin sain mukavalta passia tarkastaneelta naiselta vinkkejä lentokentän rauhallisista sopukoista, sillä edessä oli pitkä koneenvaihto. Noilla vaihtoyhteyksillä homma mielestäni pelaa varsin hyvin. Jos on kiire, niin saa etuilla. Kunhan ei ole niin suomalainen, ettei uskalla tehdä kiireestään numeroa 😀 Viime reissullani kun ihan vain jonottelin maahan pääsyä, kävi henkilökuntaa säännöllisesti huhuilemassa jengiä jatkolennoille, jotka olivat lähtemässä pian. Onneksi ymmärrystä riittää henkilökunnan puolelta sille, että jonoissa kestää ja että pelastetaan sieltä ne, joilla on eniten kiire.

 • Reply
  Sanna
  19.2.2017 at 20:11

  Tässä on tullut paljon aivan loistavia vinkkejä! Itsellä on ensi kesänä tulossa reissu Virginiaan ja vaikka on ennenkin tullut käytyä Jenkkilässä niin nyt on ensimmäistä kertaa koneen vaihto siellä päässä. Itseä mietityttää juuri tuo vaihtoaika. Eli kuinka lyhyt vaihtoaika on sellainen että seuraavaan koneeseen ehtii vielä hyvin? Minulla on suuret määrät ruokaa mukana kun menen tervehtimään suomalaista sukulaista ja tulen jäämään siihen tullin tarkasteltavaksi (ennenkin olen siinä ollut). Riittäisikö esim. puolitoista tuntia?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   20.2.2017 at 12:17

   Kiva kuulla, että tästä postauksesta on ollut iloa! Mä en ole koskaan matkustanut ruuan kanssa, joten en osaa sanoa, kuinka paljon se lisää prosessin pituutta. Mutta mä en kyllä välttämättä lähtisi noin lyhyellä vaihtoajalla liikkelle. Toki jatkolennoille menevät saavat toisinaan “etuiluoikeuksia”, mutta silti maahantulotarkastus, laukkujen hakeminen ja seuraavalle lennolle lähettäminenkin vievät paljon aikaa. Itse varaisin vähintään 2-3 tuntia aikaa. Mutta jos menet 1,5 tunnilla, niin pidä huoli siitä, että et jumiudu jonoihin. Jos ei muuta, niin pyydä kenttähenkilökunnalta apua jatkolennolle ehtimiseen. Välillä jonoissa jopa huudellaan seuraaville lennoille lähtijöitä. Mutta jos sulla on mahdollisuutta vaikuttaa vaihdon pituuteen, niin sanoisin että varaa mieluummin reilusti aikaa, jopa 3-4 tuntia, niin ei tarvitse panikoida 🙂

   • Reply
    Sanna
    21.2.2017 at 17:24

    Päädyin hieman reilun kolmen tunnin vaihtoon Newarkissa, eiköhän se riitä 🙂 Saavat tullimiehet rauhassa ihmetellä sillipurkkeja ja ruisleipää 😀

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     21.2.2017 at 19:36

     Luulisin kolmen tunnin vaihdon riittävän hyvin 🙂 Ja jos lento on myöhässä tai muuta vastaavaa, niin vinkkaa reilusti kenttähenkilökunnalle siitä, että jatkolennolle on kiire, niin pääset varmasti vähän ohittelemaan! Haha, siinäpä riittää ruuissa ihmeteltävää. Ota toki vähän maistiaisiakin mukaan 😉

    • Reply
     DJ
     17.3.2017 at 22:18

     Lentoyhtiöt vaativat USA:n vaihdoissa (siis kun saavut sinne kansainvälisellä lennolla ja jatkat sisäisellä) pääsääntöisesti vähintään 2h vaihtoajan ja jos tuossa ajassa et sitten pääse jatkolennolle, reitittää lenotyhtiö sinut uudella lennolla perille. Mikäli otat lyhyemmän vaihtoajan ja myöhästyt jatkolennolta joudut itse hommaamaan uuden jatkolennon.

     • Noora | Kerran poistuin kotoa
      20.3.2017 at 10:38

      Tuollaisesta käytännöstä en olekaan ennen kuullut. Hyvä kuitenkin pitää tuo mielessä. Tosin aiempien kokemusten perusteella nykyään jo automaattisesti etsii tarpeeksi pitkän välilaskun.

 • Reply
  Juha
  5.4.2017 at 01:20

  Pitääkö väite paikkansa että Usa:han ei kannata edes reissata jos ei omista Luottokorttia?Itselläni on luottotiedot menneet joten ainoa vaihtoehto olisi raha.Olen vain kuullut juttuja että hotellia/hostellia ei saa rahalla.Miten liikkuminen sitten siellä jos haluaa vaikka NYC:stä mennä Bostoniin,Chicagoon?Onko juna parempi kuin Bussi?Kiitos etukäteen.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.4.2017 at 19:52

   Moi! Sä pistit vaikeita kysymyksiä. Itse olen onnekas luottokortin omistaja, joten mun ei ole ikinä tarvinnut miettiä USA:ssa matkustamista luottokortittomalta kannalta. Sanoisin kumminkin, että ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Mä olen ainakin maksanut USA:ssa majoituksia käteisellä. Viime reissulla hostellissamme oli vikaa maksukorttikoneen kanssa, joten käteinen oli sillä hetkellä ainoa vaihtoehto. Kannattaa varaussivujen/majapaikkojen omien sivujen tiedoista tutkia heille käyvät maksuvälineet. Esimerkiksi booking.comissa ja hostelworld.comissa nämä ovat yleensä mainittu majoituspaikan tiedoissa. Ei USA vielä niin korttiehdoton maa ole, etteikö käteisellä pärjää.

   Toinen mahdollinen ongelma majoitusten kanssa on varausta tehdessä joko ennakkomaksun veloitus (hostelworld) tai varauksen varmistus (booking), joissa yleensä kysytään luottokortin tietoja. Kumpikin sivu näyttää hyväksyvän vaihtoehdoksi myös debit-kortin. Lisäksi booking.com näytti erikseen mainostavan, että sieltä pitäisi löytyä alati kasvava määrä majapaikkoja, joita varatessa ei tarvitsisi olla luottokorttia.

   Junilla en ole valitettavasti vielä USA:ssa paljoakaan matkustanut. Oikeastaan vaan paikallisjunalla. Ymmärtääkseni junat ovat ihan luotettavia, liput vaan tuppaavat olemaan kalliimpia kuin bussiliput. Ja entistä kalliimpia lippuluukulta kuin etukäteen ostettuna. Busseilla olen sitävastoin matkustanut paljon, Onnibusin amerikkalaisella versiolla Megabusilla. Siinäkin liput yleensä pitää ostaa etukäteen netistä ja ne olen ostanut luottokortilla. Voi olla että debit-kortti käy myös, mutta en ole kokeillut. Bussifirma Greyhoundilla näyttäisi ainakin debit-kortti olevan nettikaupassa käypä maksuvaihtoehto.

   Toki lippujenoston voi tehdä vasta paikan päältä. Hinnat ovat varmasti vähän korkeammat, mutta lippuluukuilla maksuvälineeksi pitäisi käydä myös käteisen. Kaiken kaikkiaan uskon USA:n reissun onnistuvan myös ilman luottokorttia. Ehkä asioiden suhteen pitää nähdä vähän enemmän vaivaa, että löytää niitä luottokortittomia vaihtoehtoja, mutta mitenkään mahdottomana ajatuksena en sitä näe 🙂

   En tiedä kuinka hyvin osasin vastata kysymyksiisi, mutta toivottavasti tästä oli edes jotain apua!

  • Reply
   KK
   8.8.2017 at 09:58

   Huomioon kannattaa kuitenkin ottaa se, että kaikissa liikkeissä ei käy Debit-kortti vaikka sitä ei erikseen mainosteta. Losissa olin isäni kanssa Best Buyssa, kun hänen Debit/Credit-kortti ei toiminut ja minun oli maksettava luottokortillani. Toki tässä tapauksessa oli kyse ns. elektroniikkaliikkeestä ja olisi voinut iskeä myös 300$ edestä käteistä. Mutta varsinkin kalliimpia ostoksia tehdessä kannattaa varmistaa, ottavatko käteistä tai toimiihan pelkkä Debit-kortti.

   • Reply
    Noora | Kerran poistuin kotoa
    9.8.2017 at 21:17

    Olen huomannut saman, ja joskus kortinlukulaitteessa debit-kortti pitää valita luottokorttina, että maksu menee läpi. Hieman erilaiset korttikäytännöt siis siellä suunnassa. Onneksi käteinen yleensä aina toimii, jos kortti ei ole vaihtoehto. Siihen en ole vielä USA:ssa törmännyt, ettei käteinen olisi jossain käynyt.

 • Reply
  Matti
  1.5.2017 at 10:43

  Hyviä kommentteja nämä kaikki. Yksi asia vain tuli mielleen mitä en yllä huomannut. Maasta pois lähtiessä se lappu, millä tulit maahan kannattaa näyttää myös poistuissa. Aina sitä ei muisteta kysyä. Nimittäin kävi kerran niin yhdelle kaverille (ei ole peitenimi itselle), että seuraavan kerran maahan tullessaan virkailijahemmo alkoi ihmettelemään miten voit tulla maahan, kun et ole vielä lähtenyt pois. Aiheutti sitten jonkin verran enempi keskustelua. Tämä kokemus on tuolta kymmenen vuoden takaa, niin saattaa olla turha kommentti. Systeemit on saattaneet ehtiä muuttumaan.

  Ja noista maahantulopaikoista. NY eli JFK on tai ainakin oli oman kokemuksen mukaan hankalin paikka tulla maahan. Johtuu ehkä ihmismäärästä, mutta saattaa olla vielä pikkaisen Ellisin saaren perintöä mukana kans. Ja Finskillä nykin kautta Dallasiin matkustaissa kyllä saa varautua yöpymään lentokenttähotellissa, osumatarkkuus ehkä jotain 50%, tai oli ainakin ennen.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.5.2017 at 14:31

   Vaikka viime käynnistäni USA:an onkin vain puolisen vuotta, niin aika on silti hämärtänyt omia muistikuviani maahantuloprosessin suhteen. Mutta vahvasti silti muistelisin, että tuo koneessa täytettäväksi saatava maahantulolomake annetaan maahantulovirkailijan haltuun sen jälkeen kun poistuu laukkualueelta. Eikä niin, että se jäisi omaan talteen siihen asti, kun poistuu maasta. En ainakaan ole koskaan maasta poistuessani joutunut mitään lippusia kellekään antamaan, tai mitenkään muuten itseäni “uloskirjaamaan”. Olen joskus palannut maahan vielä edellisessä maahantulossa saamani passin leiman voimassaolon puitteissa, siis niin, että olen ollut parin kuukauden ajan Suomessa, eikä tästäkään ole tullut mitään sanomista tai ihmettelyä, vaan aina olen päässyt maahan ilman ongelmia. Olen itse käynyt ensimmäisen kerran USA:ssa vasta 2014, joten käytännöistä sitä ennen en valitettavasti osaa sanoa mitään.

   • Reply
    Matti
    2.5.2017 at 09:40

    No, asiat sielläkin saattavat muuttua. Niinkuin sanottu, saattoi olla turha kommentti, kun en ole muutamaan vuoteen siellä pyörähtänyt. Minun viimeisimmästä reissusta on suunnilleen 6 , ensimmäisestä 35 vuotta ja siinä välissä joitakin kymmeniä kertoja ja pari vuotta asumistakin.

    Tai sitten se oli Kiina 🙂

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     3.5.2017 at 11:01

     Ei mikään kommentti ole turha kommentti 🙂 Varmasti siitä oli hyötyä ainakin niille, jotka ovat muinoin reissanneet USA:ssa mutta eivät hetkeen aikaan. Heillekin on varmasti uutta käytäntöjen mahdollinen muuttuminen. Tai sitten niille, joilla tuppaa menemään USA ja Kiina sekaisin 😉

 • Reply
  Linus
  23.5.2017 at 12:44

  Sul on ihan suht juntti kirjoitustyyli ja asenne. Ihme kun olet päässyt jostain ppopopopopohjanmaalta ylipäätään pois

 • Reply
  Sonja
  31.5.2017 at 22:30

  Moikka!

  En tiiä onko oikea paikka kysyä, mutta kokeillaan 😀
  Olin toukokuussa Jenkeissä vajaa pari viikkoa (5.5-16.5). Sain silloin passiini sen 3kk leiman, joka on siis voimassa 5.5-5.8. Nyt haluisin mennä sinne uudestaan heinäkuussa, niin onko sulla tietoa tai tiedätkö ketään joka olisi mennyt näin lyhyen ajan sisällä Jenkkeihin uudestaan? Että mitä ne siinä Immigrationissa kysyy, kun passissa on jo leima (ja se on siis vielä voimassa) ja sormenjäljet otettiin edellisellä kerralla.

  Mua stressaa ihan kauheesti se tilanne, ja täällä koitan ettiä josko jollain olisi kokemusta millanen se tilanne on sellaiselle henkilölle, jolla on jo leima ja joka tulee noin lyhyen ajan päästä takasin. 😀 että kyseleekö ne siinä pidempään, kun tuut uudestaan sinne vai kattooko ne vaan että leima on ok ja antaa suurinpiirtein mennä?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.5.2017 at 22:58

   Moi!
   Nyt osuit aivan oikeaan paikkaan, olen tehnyt aivan saman jutun! Viime vuonna kävin Jenkeissä niin, että menin sinne ensin reiluksi viikoksi maaliskuussa (ja kävin siinä välissä myös autolla Kanadan puolella, mistä palasin vielä USA:an ennen kotiinlähtöä). Sitten palasin maahan reilun parin kuukauden päästä toukokuussa, ja olin siellä pari päivää, ennen kuin lensin Peruun. Ei ollut mitään ongelmia maahan pääsyssä, vaikka edellisen maahanpääsyn leima oli vielä “voimassa”. Riitti että ESTA oli voimassa, mitään eivät ihmetelleet eivätkä tentanneet kuin ihan peruskysymyksiä ja ottivat taas sormenjäljet. Perussa olin 1,5 viikkoa jonka jälkeen lensin sieltä taas USA:an, ennen kotiinpaluuta. Eli mulla oli periaatteessa kaksi “voimassa olevaa leimaa” passissa, kun menin maahan kolmannen kerran. Mutta edelleenkään ei ollut mitään ongelmia. Kukaan ei ihmetellyt mitään, riitti taas että oli maahantuloasiat kunnossa. Tämän jälkeen kävin viime vuonna vielä lokakuussa Jenkeissä. Toki aiemmin samana vuonna saadut leimat olivat vanhentuneet, mutta neljä kertaa kävin silti siellä noin puolen vuoden aikana. Neljännelläkään kerralla ei tullut mitään ihmettelyjä siitä, kuinka ramppaan maassa jatkuvasti 😀

   Eli rohkeasti vaan menoksi, kaiken pitäisi sujua ilman kommelluksia, kunhan sulla vaan on ESTA voimassa 🙂

   • Reply
    Sonja
    1.6.2017 at 23:16

    Hei ihan mahtavaa!! 😀 kiitos! En tiiä minkä takia mä stressaan tosta niin paljon mutta tää tieto helpotti!

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     2.6.2017 at 23:09

     Ole hyvä, kiva että pystyin olemaan avuksi 🙂 Ymmärrän kyllä miksi tällaisia asioita helposti stressaa. Olisihan se kurjaa että upottaa lentoihin paljon rahaa, istuu monta tuntia koneessa ja sitten ei pääsisikään maahan. Hyvää reissua!

 • Reply
  Amy
  26.6.2017 at 22:14

  Kiitos hyödyllisestä info-paketista!
  Jäi vielä mietityttämään, että kun tuossa kaavakkeessa mikä täytetään lentokoneessa, kysytään maita missä on ollut ennen USA:an tuloa, niin täytyykö siihen laittaa ihan kaikki? Ei ihan ehkä mahtuisi, jos olisi vaikka 50 maata jo takana 😀
  Ja ilmeisesti ei haittaisi, jos olisi käynyt Arabiemiraateissa, ainakaan sitä ei mainita tuossa uudessa maahantuloasia-muutoksessa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.6.2017 at 22:46

   Kiitos, mukavaa kuulla että tästä on hyötyä!
   Mä olen tulkinnut tuon kysymyksen niin, että siinä kysyttäisiin maita, joissa on sillä (lento)matkalla käynyt ennen USA:an tuloa. Eli esimerkiksi jos olen lentänyt suorilla lennoilla Suomesta, olen laittanut pelkästään Suomen. Jos taas olen vaihtanut konetta vaikka Tukholmassa, olen laittanut Suomen ja Ruotsin. Eikä tästä ole koskaan sanomista tai ihmettelyä tullut. Mulla kun maita on takana jo päälle 40, niin vaikka mulla onkin kovin pieni käsiala, en koskaan ole koko matkustushistoriaani alkanut lappuun rustata 😀

   Arabiemiraattien ei pitäisi olla “haitallinen” maa. Niin kauan kuin sitä ei ole missään kieltolistoissa mainittu, sen pitäisi kaikella logiikalla olla sallittu. Yle taisi hetki sitten uutisoida suomalaisesta perheestä, jossa perheen äidiltä oli ESTA-hakemus hylätty, kun lennot oli jo ostettu, eikä hän enää ehtinyt hankkia viisumia USA:an. Itse olisin nykyään sen verran varovainen, että hankkisin ESTA:n ennen lentoja, jos sitä ei jo ennestään ole. Se kun on voimassa kaksi vuotta, niin ei reissu ainakaan kaatuisi siihen 🙂

 • Reply
  Amy
  8.7.2017 at 23:55

  ^ Kiitos paljon vastauksesta! 🙂

 • Reply
  Eeva Keski-Orvola
  11.7.2017 at 11:59

  Mummo ja ukki lähdössä New Yorkiin 13-vuotiaan teinin kanssa puolentoista viikon kuluttua. Meillä on aikaisemmat estat ja niiden voimassaolosta on otettu vahvistukset. Teinillä ekakertalaisena tietenkin tätä matkaa varten hankittu. Nyt panikoin Saimaan saaressa sitä, että meillä vanhuksilla on estoissa tietenkin anomisaikoina annetut osoitteet ja pojalla tulevan hotellin tiedot. Ei kai meidän vanhusten nyt kannata uusia estoja hankkia? En muista millään, että olisimme täyttäneet koneessa mitään lomakkeita, mistä perillä olo osoite näkyisi. ( Todennäköisesti olemme, koska pari kertaa olemme eri paikoissa USA käyneet ja poiskin päässeet.) Finnairille olemme kaikki antaneet viranomaisilmoitukset tätä reissua varten. Ihan tosi kiva päästä nuoren kanssa reissulle ja katsella paikkoja nuorilla silmillä. Sitä vaan toivoo, että kaikki kävisi mahdollisimman sujuvasti varsinkin virallisissa asioissa. Siispä olisiko jotain “rauhoittavaa” tarjota? Kiitos!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.7.2017 at 17:36

   Hei! Toivottavasti kykenen tarjoamaan rauhoittavia. Mulla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa estaa, niin en voi tätä asiaa sataprosenttisesti tarkistaa, mutta näin olen ainakin vuosi-pari sitten toiminut: esta-hakemuksen tietoja pystyy päivittämään. Olen reissannut samalla estalla useita eri kertoja USA:an ja siellä eri kohteisiin. Olen aina ennen lähtöä muokannut hakemustietoihini senkertaisen reissun ensimmäisen osoitteen. Estaa pääsee muokkaamaan osoitteessa https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ ja etusivulta valitsee check existing application (tai suomeksi tarkista olemassa oleva hakemus). Jos ei muista esta-hakemuksensa numeroa, sinne pääsee myös syöttämällä passin numeron, syntymäajan, sukunimen, etunimen sekä kansalaisuuden. Näillä tiedoilla olen päässyt muokkaamaan voimassa olevaa esta-hakemustani, enkä ole joutunut hakemaan uutta vain tietoja päivittääkseni.

   Tietenkin jos passin tiedot ovat muuttuneet siitä, kun esta on hankittu, sitten se tulee uusia. Mutta jos tiedot ovat pysyneet samana ja haluaa muokata vain osoitetta, pitäisi se onnistua tuolla edellä mainitulla tavalla. Ensimmäisen määränpään osoitetta kysytään myös koneessa täytettävässä maahantulolomakkeessa, joten se on hyvä olla jossain ylhäällä myös lennon ajan!

   Toivottavasti osasin auttaa ja rauhoittaa ja tiedossa on onnistunut reissu 🙂

 • Reply
  Mummo
  12.7.2017 at 14:02

  Kiitos Noora nopeasta vastauksesta?Nyt on vanhusten osoitteet muutettu. Yllättävän käyttökelpoinen on tuo estan anomusnumero. Se kannattaa teipata jääkaapin oveen. Numeron käyttäminen muutoksissa on helpompaa kuin ilman sitä. Saimaan saaressa on rauhoituttu?. Hyvää kesän jatkoa ja loistavia reissuja!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   12.7.2017 at 21:09

   Ei mitään, on aina mahtavaa kun voin olla avuksi 🙂 Hyvä, että osoitteiden muutos onnistui. Estan numero on kyllä hyvä olla tallessa, mutta onneksi hakemuksen päivitys onnistuu myös ilman sitä. Hyvää kesän jatkoa ja loistavia reissuja myös sinne 🙂

 • Reply
  Aurora
  22.7.2017 at 21:53

  Moikka!

  Vaikka tämän kirjoittamisesta on jo hetki aikaa niin näköjään olet vielä avoinna vastailemaan kysymyksiin, joten tässä tulisi yksi: minä ja ystäväni olemme syksyllä lähdössä viikoksi New Yorkiin (ensikertalaisia Jenkeissä molemmat), ja hän oli kuullut että USAssa kannattaa kantaa mukana kahta luottokorttia. Itse omistan yhden MasterCardin sekä Visa Electronin, ja jälkimmäistä kuulemma ei lasketa. Onko sinulla kokeneen kommenttia asiaan? Tuntuu vähän hölmöltä hakea toinen luottokortti seisomaan tyhjän panttina lompakossa kun Masteriakin käytän oikeastaan vain matkojen ja hotellien varaamiseen.

  Kiitos informatiivisesta artikkelista!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.7.2017 at 11:50

   Moi! Kysymyksiä saa edelleen esittää, vaikka postaus onkin jo tovi sitten kirjoitettu. Vastailen näihin mielelläni, jos vain osaan.

   Itse en ole koskaan ollut USA:ssa tilanteessa, että kahdelle luottokortille olisi tarvetta. itse en edes omista kuin yhden luottokortin. Vaikka USA:lla onkin maine korttimaksumaana, se ei aivan pidä paikkaansa. Olen aina vaihtanut jo Suomessa jonkin verran dollareita (reissun pituudesta riippuen noin 100-200 euron edestä) ja siellä maksanut vuorotellen käteisellä ja korteilla. Mulla itselläni on siis erilliset debit- ja credit-kortit ja aina jompi kumpi on toiminut, jos toisen kanssa onkin ollut jotain häikkää. Kaverillani taas on ollut myös electron, ja kyllä sekin on toiminut.

   Mielestäni siis käteinen ja ylipäätään kaksi maksukorttia on riittävä yhdistelmä. Korteilla voi nostaa lisää käteistä, jos sitä tarvitsee. Yleensä korttimaksuni debitillä ja ilmeisesti myös electronilla on kompastunut USA:ssa siihen, että valitsee korttityypiksi debit (siis jos esimerkiksi korttimaksulaite kysyy, onko kyseessä debit, tai electron, joka on rinnastettavissa debitin toimintaan, vai luottokortti). Näissä kannattaa aina vastata, että kortti on credit, sillä tuo debit-vaihtoehto tarkoittaa ymmärrykseni mukaan jotain USA:n omaa debit-korttia, joka toimii eri tavalla kuin meidän debit tai electron. Vähän hankalalta kuulostava selitys, mutta kannattaa siis väittää korttilaittelle, että electron on luottokortti 😀

   Ihanaa reissua New Yorkiin, se on yksi lempikaupungeistani! 🙂

 • Reply
  Leni
  7.8.2017 at 11:00

  Hei!

  Onko sulla aina lentoyhtiöt kyselleet noi tiedot passinnumerosta, ensimmäisestä majapaikasta jne? Olen itse lähdössä Jenkkeihin vaihtoon (eli mulla on viisumi) alle viikon päästä ja nyt tätä lukiessani hokasin, että varattuani lennot SuperSaverilta, multa ei kysytty mitään noista. Nyt kirjauduin Icelandairin sivuille (jonka lennot siis ostin), ja sielläkään ei kysytä näitä tietoja. Laitoin sinne nyt sähköpostia, mutta entä jos sieltä vastataan, että kaikki on ok. Kannattaako uskoa?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   7.8.2017 at 11:34

   Hei! Mielestäni nämä asiat riippuvat hieman lentoyhtiöstä. Yleensä näitä kyllä kysytään, mutta joskus osoitteita ja muita on multa muistaakseni kysytty vasta kun olen tehnyt check-iniä lennolle.

   Oletko löytänyt Iceland airin tämän tietosivun? http://www.icelandair.fi/information/before-you-go/apis-esta/ Mielestäni siinä oli varsin hyvin kerrottu noista kaikista tarvittavista tiedoista ja siitä koska ja minne ne tulisi syöttää. En itse ole koskaan lentänyt Icelandilla USA:an, mutta hyvin samantapaisilta ohjeet vaikuttivat kuin muillakin yhtiöillä! Toki jos sieltä suunnasta ovat sitä mieltä, että kaikki on ok, niin uskoisin kyllä tietoja, mutta yrittäisin itse vielä tuon sivun avulla tarkistaa kaiken mahdollisen ja päivittää niitä mitä pystyy!

   Toivottavasti tästä oli sulle apua 🙂

 • Reply
  Ritva Vasala
  9.11.2017 at 22:09

  Olen lähdössä Miamiin joulun viettoon. Voiko maahan viedä alkoholia? Mitkä ovat vientimäärät viineille ja väkevälle alkoholille? Kannattaako taxfree-hintaista juomia viedä maahan? Neuvoista kiitollinen:)

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.11.2017 at 21:24

   Hei! Nyt pistit valitettavasti niin pahan kysymyksen, etten osaa tähän vastata. En ole koskaan vienyt alkoholia USA:an, joten en tiedä, miten tässä tapauksessa kannattaa menetellä. Yritin tsekata asiaa USA:n tullisivuilta, mutta sieltä sain käsityksen, että tuontiluvat ja määrät riippuvat siitä osavaltiosta, minne on menossa. Lainaus nettisivuilta: “In addition to U.S. laws, the laws of the state in which you first arrive in the United States will govern the amount of alcohol you may bring with you, and whether you need a license. If you plan to bring alcoholic beverages with you, before you depart, you should contact the state’s applicable alcoholic beverage control board to determine what you need to do to comply with that state’s laws and regulations.” https://www.cbp.gov/travel/us-citizens/know-before-you-go/prohibited-and-restricted-items Eli ilmeisesti johonkin floridalaisiin viranomaisiin tulisi olla yhteydessä, mutta mitään tahon osoitetta en osaa antaa.

 • Reply
  Teija Lindman
  10.11.2017 at 10:28

  Olen menossa New Yorkiin parin viikon päästä. kysyisin että siellä on maahantulotarkastuksessa se lyhyempi jono mihin voi mennä jos on käynyt samalla estalla jo aiemmin. tiedätkö voiko siihen jonoon mennä jos on sama passi jolla olen käynyt jo kaksi kertaa mutta nyt on uusi esta?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.11.2017 at 21:29

   Itse olen muistaakseni marssinut joskus tuollaiseen jonoon, joko pelkällä uudella estalla tai sitten uudella estalla ja passilla. Siinä asioitiin automaatilla, joka ei automaattisesti hyväksynyt maahantuloani, mutta sitten pääsin jonottamaan henkilölle, joka maahantuloluvan myönsi. Eli jonoon vaan, jos sinne ohjataan. Voi olla, että joudut jonottamaan myös toiselle luukulle, mutta ei se ainakaan maahanpääsyä estä. Lentokenttien henkilökunta on onneksi yleensä varsin avulias, joten heiltä voi vielä kysyä apua, jos ei ole varma, minne kannattaa mennä.

 • Reply
  temelio
  13.11.2017 at 13:25

  Itseä kiinnostaisi ensi vuonna lähteä vegasissa käymään. En ole lentokoneella aiemmin matkustanut. Englannin taito on ok, mutta eniten jännittää noista lennoista ja turvaselvityksistä selviäminen. Ja tarkoitus olisi olla noin viikko jos sinne asti pääsee ja käydä testaamassa muutamia autoja. Myöskään itsellä ei ole luottokorttia, mutta ilmeisesti käteisellä pärjää, jos esimerkiksi tapahtumat mihin osallistun maksan etukäteen jne. Tarviiko hotelleissa jotain takuumaksua? ja jos tarvii niin käykö käteinen jne.
  Toivottavasti saisin kerättyä rohkeutta ja lähdettyä ensi vuoden puolella

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.11.2017 at 20:30

   Lähde ihmeessä Vegasiin, varmasti olet iloinen lähdettyäsi, että päätit toteuttaa unelmasi! Lentokoneella matkustaminen on loppujen lopuksi varsin helppoa. Lisäksi lentokenttien ja -koneiden henkilökunta kohtaa varmasti päivittäin ihmisiä, jotka eivät ole ennen lentäneet ja ovat siksi vähän sormi suussa. Mutta näissä tapauksissa ei kannata heittäytyä suomalaiseksi, joka vain pyörii ympäriinsä hölmönä, vaan kysyy ihan rohkeasti apua! Sillä siitä selviää, jos muuten ei ole ihan varma mitä kuuluisi tehdä seuraavaksi.

   Käteisellä pärjää kyllä, ja jos on esimerkiksi joku maksukortti (vaikka debit), jolla maksaa menoja ja tarvittaessa vaikka nostaa rahaa, niin sekin on hyvä lisä, muttei mikään pakollinen. Netissä voi onneksi melkein kaikki tapahtumat sun muut maksaa jo ennakkoon. Hotellitkin pystyy vähän paikasta riippuen varaamaan ilman luottokorttia. Joissain hotelleissa, ihan maailmanlaajuisesti, saatetaan pyytää paikan päällä luottokorttia esimerkiksi minibaarin käytön takia. Mutta jos korttia ei ole, he saattavat lukita minibaarin. Mutta tuskin tuollaiset pikkuasiat matkaa kaatavat. Minibaarithan ovat pelkkää rahan tuhlausta 🙂 Muuten uskoisin kaiken oleellisen hoituvan hotellissa myös käteisellä. Toki jos jostain asiasta on epäselvyyttä, kannattaa lukea tietoja valitsemastaan majapaikasta sekä hotellin omilta nettisivuilta että myös eri varaussivustoilta, joissa on saatettu eritellä eri tavalla eri palveluita. Ja jos joku seikka herättää edelleen ihmetystä, niin lähetä hotelliin vielä sähköpostia.

   Varmasti saat kerättyä rohkeutta. Jos ei muuta, niin yllätä itsesi ostamalla lennot – sen jälkeen on melkein pakko lähteä!

 • Reply
  Tanja
  26.11.2017 at 12:54

  Usassa alkoholi on niin paljon halvempaa, ettei sitä täältä kannata viedä. Paitsi Salmari.. kun sitä ei saa tai en ainakaan ole vielä löytänyt. Harmiksi väkeviä ei saa Suomeen tuoda kuin sen litran tai miedonpaa 2 ja viinit päälle.

 • Reply
  Sanna
  17.12.2017 at 19:15

  Hieno bloggaus, kiitos paljon vinkeistä sekä alkuperäisessä postauksessa että kommenteissa. 🙂
  Itselläni on suunnitelmissa matkustaa Yhdysvaltoihin ensi kesänä, ja viettää siellä n. 3 viikkoa kesäkuussa. Onko vinkkejä maan sisäisten lentojen varaamisesta? Suunnitelmissa on muutama päivä Nykissä, sieltä Wisconsiniin ystävän luo ja lopuksi vielä länsirannikkoa katsastamaan. Kannattaako lentoja varata jo täältä Suomesta vai ehtiikö sen tehdä sitten paikan päällä (lähinnä tuolta Wisconsinista eteenpäin)? Ja, onko kokemuksia T-mobilen turistiliittymästä kännykkään? Noin pitkällä reissulla olen harkinnut sellaisen hankkimista…

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   18.12.2017 at 22:15

   Kiitos, on aina mukava kuulla, että tästä on hyötyä jollekin 🙂

   Mä en ole vielä kauheasti lentänyt USA:n sisäisiä lentoja (siis sellaisia, mitkä olisin ostanut erikseen Suomesta USA:an tulevien lentojen lisäksi), nyt juuri ostin lennot Los Angeles-Portland ja Portland-San Francisco toukokuulle. Näin mututuntumalla sanoisin, että maan sisäisiä lentoja, kuten kaikkia muitakin lentoja, kannattaa olla hankkimassa hyvissä ajoin. USA on niin iso maa, että paikalliset lentävät todella paljon maan sisäisiä lentoja ja siihen päälle kaikki turistit. Edullisemmin varmasti pääset, mitä aiemmin lentosi ostat. Jos jätät lentojen ostamisen viime hetkiin, voi haluamasi lennot olla todella kalliit tai jopa myyty loppuun. Toki jos rahalla ja lennon ajankohdalla ei ole niin suurta väliä, ei lentoa liene pakko ostaa kovin paljon etukäteen.

   T-mobilesta ei ole vielä kokemuksia. Sen verran lyhyitä reissuja olen aiemmin tehnyt, että olen pärjännyt wifeillä ja kaverin asunnon netillä. Luultavasti olen hankkimassa sellaisen itsekin tuolloin toukokuussa, kun tarkoitus on myös olla maassa kolme viikkoa. Silloin saattaisin tietää asiasta enemmän, mutta en valitettavasti vielä 🙂

   • Reply
    Sanna
    18.12.2017 at 22:31

    Oijoi, vähän oli toiveissa, että josko ei kaikki siirtymäpäiviä tarvisi “laittaa lukkoon” jo nyt talvella, kun ei vielä tiedä, miten paljon innostuu missakin olemaan… 🙂 Mutta kiitos vastauksesta, tammikuussa oli tarkoitus aloittaa lentojen varailu, joten täytynee alkaa tutkimaan tarkemmin USA:n sisäisiäkin lentoja. Onko sinulla (tai muilla lukijoilla täällä) suosituksia, mitä lentoyhtiö(i)tä kannattaa käyttää?
    Ja, koska olen kuukautta myöhemmin matkaamassa, niin hyvin ehtii vielä toukokuussa lukemaan kommenttia/vinkkiä tuosta T-Mobilesta… 😀 Itselläni kun on vain yksi ystävä vierailtavana, muuten olen hotellimajoituksissa…

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     20.12.2017 at 10:09

     Ei kaikkia siirtymiä välttämättä vielä talvella tarvitse lyödä lukkoon jos ei halua. Lennot USA:an toki kannattaa ostaa jo tuossa vaiheessa, jos ja kun hyviä tarjouksia löytyy. Maan sisäiset lennot voi varmasti ostaa vaikka pariakin kuukautta ennen. Itse ostin nyt jo omani, koska tiesin päivämäärät ja pääsin siten mielestäni varsin kohtuullisella hintalapulla, eli noin 165 eurolla 🙂

     USA:n sisäisiä lentoja löytyy hyvin esimerkiksi Momondon lentohausta, josta löysin omani. Siellähän pystyy valitsemaan myös usean kohteen lennot, eli esimerkiksi mä laitoin lentohakuun reitit Los Angeles-Portland ja Portland-San Francisco samaan hakuun, koska tarkoitus on ottaa bussi San Franciscosta takaisin Losiin. Tuota kannattaa hyödyntää, eikä pelkästään katsella eri yhtiön kotisivujen kautta.

     • Sanna
      7.7.2018 at 23:56

      Hei vielä.
      Mahtavat 3 viikkoa USA:ssa meni vilauksessa (pienistä ruokavalio-ongelmista huolimatta), ja vielä jäi monta kohdetta to-do-listalle… 😀
      Mutta sitä halusin mainostaa, että jos joku on menossa pidemmäksi aikaa USA:an, suosittelen todella lämpimästi sitä T-mobilen ‘touristplan’iä. Itse tein niin, että eka aamuna kävelimme lähimpään T-mobilen liikkeeseen, ja kun kiltisti vaihdoin järjestelmäkieleksi englannin, myyjä huolehti kaikki asetusten säädöt yms. kohdilleen niin että ei tarvinnut itsellä huolehtia mistään. Puhelimessani on paikka kahdelle sim-kortille, joten suomalainen liittymäkin välitti tekstarit (ja puhelinmyyjän puhelun aamuyöllä kolmen aikaan, grrr) ihan normaalisti, dataliikenne kulki T-mobilen kautta. Hintaa tuli veroineen 33$ = 28€. Ainoa yksityiskohta, joka kannattaa huomioida tässä paketissa, että vaikka mainostavat rajatonta tiedonsiirtoa, vain ekat 2Gt tulee 4G-nopeudella, sen jälkeen vauhti tippuu toooodella hitaaksi. Mutta itselläni tuo määrä riitti paremmin kuin hyvin sähköposteihin, satunnaisiin googletuksiin kaupungilla, kartankäyttöön yms, vain kuvien synkronointi jäi hotellin wifille. 🙂 Ja voimassa on siis 21 päivää, jatkotäydennystä ei kai saatavilla. Mutta jos itse vielä pääsen sinne toiste, tod.näk. otan saman palvelun vaikka lyhyemmällekin ajalle, koska halvemmaksi se tulee kuin suomalaisen liittymän kautta toimiminen. 😀

     • Noora | Kerran poistuin kotoa
      8.7.2018 at 15:14

      Kiva kuulla sun kokemuksia tuosta T Mobilen liittymästä! Itsekin hankin sen kolmeksi viikoksi toukokuussa, mutta koska samalla reissulla tapahtui niin paljon muutakin mielenkiintoista, jäi mulla liittymään liittyvistä asioista hieman hatara muistikuva, enkä siksi ole saanut aiheesta postausta aikaiseksi. Pitää ehkä yrittää kirjoittaa asioita muistiin seuraavaksi kun tuota liittymää USA:ssa käytän (varmasti hankin sen uudelleen, ainakin vähän pidemmälle reissulle) ja viimeistään sitten kirjoitella aiheesta postausta.

      Samansuuntaisia kokemuksia mulle jäi liittymän hankinnasta ja käytöstä. Sen käyttöön saaminen oli helppoa ja palvelu liikkeessä ystävällistä. Mullakin oli siis tuo edullisin liittymävaihtoehto, kaveri otti kalliimman, rajattomalla 4G:llä olevan, ja sekin tuntui toimivan mainiosti. 🙂

 • Reply
  Emma
  14.1.2018 at 16:23

  Hei! Kiitos postauksesta, oli tosi informatiivinen 🙂 Mulla olis muutama kysymys, mitä ei oo vielä tullutkaan… Ostin siis itse juuri liput USAan ja icelandairin lennot ensi kesäksi. Sitä rupesin näin jälkikäteen miettimään, että kirjoitin vain etunimeni ja sukunimeni, en toisia nimiäni. Osaatko yhtään sanoa tuleeko tästä ongelmia? Tai kun muistini mukaan lentolipuissa ne muutkin nimet yleensä näkyvät…Toinen kysymys liittyy näihin ääkkösiin sukunimessä, kun kirjoitin varaukseen ne ä:nä ja lippuun systeemi oli vaihtanut ne a:ksi. Toisaalta passissa alhaallahan ne ovat ae:nä. Nyt tässä stressailen, että pääseekö noilla lipuilla ja tiedoilla matkaan…

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.1.2018 at 11:06

   Moi! Kiva, että säkin olet löytänyt tästä postauksesta hyötyä 🙂 Mä en ihan tarkkaan muista, onko mulla joskus jäänyt lipputietoihin antamatta toinen nimi. Luultavasti on, sillä jotkut varaussivustot käskevät antaa vain etu- ja sukunimen. Lisäksi mullakin on sukunimessä ä, enkä ikinä tiedä miten sivustot sen ymmärtävät. Että muuttavatko ne sen automaattisesti a:ksi, pitävätkö ä:nä vai pitääkö itse osata laittaa ae. Ongelmia ei koskaan ole tullut. Toki voit vielä katsoa lennon varaustiedoista, pystyskö lisäämään/muuttamaan nimiä siellä tai miten siellä on asiaa mahdollisesti ohjeistettu.

 • Reply
  Susanna
  18.1.2018 at 23:04

  Hei!
  Osaatko sanoa, kyselläänkö yhdessä matkustavalta perheeltä yhdessä vai erikseen asioita maahantullessa? Minkähän ikäisiltä lapsilta kysellään henkilökohtaisesti, kun meillä vasta teini alkaa osata sen verran englantia, että osaisi jotain helppoa sanoa, pienemmät ei osaa vaikka koululaisia ovatkin. Toiseksi kyselytilanteessa lapset kyllä pelästyy, jos heidät erotetaan vanhemmista…

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   19.1.2018 at 09:18

   Hei! Tuo maahantulolappu, joka koneessa annetaan täytettäväksi, on perhekohtainen. Eli voitte täyttää vain yhden sellaisen koko perheenne (vanhemmat ja lapset) osalta ja samoin mennä maahantulotarkastukseen koko poppoona. Ainakin näin olen kuullut koneessa sanottavan ja nähnyt kentällä toimittavan. Itse olen matkustanut USA:an ainoastaan yksin tai kaverien kanssa, jolloin aina on täytetty omat maahantulokortit jokaiselle ja menty yksin haastatteluun.

   • Reply
    Lirbl
    14.4.2018 at 16:28

    Vähän samaa mietin kuin Susanna, avomieheni ei nimittäin puhu englantia juuri ollenkaan. Mutta ei kai virkailijoilla ole muuta mahdollisuutta siinä tilanteessa kuin ottaa minut tulkkaamaan. Näin voisin kuvitella.

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     15.4.2018 at 03:38

     Näin kuvittelisin myös. Perheet ja pariskunnat kun menevät maahantulotarkastukseen yhteisellä lomakkeella, niin luulisi mahdollisen toiselta tulevan tulkkausavun olevan siinä tilanteessa aivan sallittua.

     • Taru Lahtinen-Setälä
      15.4.2018 at 23:01

      Omasta kokemuksestani voin kertoa, että olen kolme kertaa käynyt jenkkilässä äitini ja mieheni kanssa. Heistä kumpikaan ei puhu eikä juuri edes ymmärrä englantia. Olemme kaikki menneet yhdessä siihen maahantulo haastatteluun, eikä asiassa ole ollut mitään ongelmia.

     • Noora | Kerran poistuin kotoa
      23.4.2018 at 04:06

      Kiva että kommentoit oman kokemuksesi pohjalta ja varmistit oletukseni! Itse kun tosiaan olen matkustanut aina yksin tai kaverin kanssa, niin olen tuohon kuulusteluun mennyt joka kerta yksin ja vain havainnoinut muiden ihmisten toimintaa.

 • Reply
  Susanna
  20.1.2018 at 11:29

  Ok. Kiitos vastauksesta.

 • Reply
  Taru Laine
  1.2.2018 at 19:21

  Ihanaa et joku on aiheesta kirjoittanut! Just tätä mä tarttin ku tota oon just vähä jännittäny tota menoo sinne ku ekaa kertaa oon sinne menossa, ainut ongelma on et enkku ei oo mikää paras no mut enköhän pärjää kunha ei vaikeita kysele 😉

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.2.2018 at 05:57

   Ihanaa, juuri tämän takia kirjoitin tästä postauksen. Ei sinne menoa kannata jännittää. Ainakin kaikki henkilökunta lentokentillä ja maahantulotarkastuksissa, joiden kanssa olen ollut tekemisissä, on ollut mukavia. Eli jos joku mietityttää, niin kannattaa rohkeasti kysyä. Ja sanoa jos ei jotain ymmärrä. Siellä auttamiskulttuuri on aivan eri lukemissa kuin Suomessa 🙂 Kivaa reissua sulle!

 • Reply
  Kirsti
  10.2.2018 at 16:47

  Hei!
  Olemme menossa mieheni kanssa elokuussa kolmeksi viikoksi USA:han ja nyt kysyisin ESTA:sta. ESTA on jo anottu ja lupa saatu. Nyt on kuitenkin meikäläiselle on jäänyt epäselväksi millä tavalla tämä tämä lupa esitetään, anomuksen numerolla, paperilla vai miten?
  Olemme käyneet USA:ssa aikaisemmin viisi kertaa, mutta viimeisin käynti oli vuonna 2005 ja silloin kyseistä ESTA:aa tarvittu.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   11.2.2018 at 08:06

   Hei!
   Estaa ei mitenkään tarvitse erikseen esittää rajalla, kun lupa on saatu. He näkevät sen koneelta. Jos haluat, voit toki tulostaa mukaan tiedot hyväksytystä Esta-hakemuksesta, mutta tämä ei ole mitenkään välttämätöntä.

 • Reply
  Nelli
  30.3.2018 at 21:46

  Heippa! Palasin 2 viikkoa sitten Yhdysvalloista poikaystäväni luota Texasista. Olin siellä reilun kuukauden (13.2-16.3), minulla oli vain Esta. Nyt olisin palaamassa takaisi kesä/heinäkuussa, mutta tälläkertaa viipyisin sen maksimi 90 päivää (tai ehkä vähän alle), haluaisin viettää enemmän aikaa hänen kanssaan, nähdä ystäviäni, sekä ehkä tehdö vapaaehtoistyötä eläinten hyväksi. Pelkään, että rajalla tulee ongelmia, kuten kuulusteluja miksi palaan maahan jo nyt ja näin pitkäksi aikaa. Kuulin, että minut voidaan viedä erilliseen huoneeseen ja joutua sitten tiukkaan kuulusteluun (yritetään varmistaa se, että pyrin pääsemään maahan pelkkänä turistina, ilman että käyttäisin Estaa väärin yrittämällä asua Yhdysvalloissa). Mitä luulet, olenko palaamassa maahan liian aikaisin ja liian pitkäksi aikaa? :s

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2018 at 21:07

   Moi!
   Vaikka olenkin käynyt USA:ssa välillä aika tiheästi, samalla ESTA:lla ja periaatteessa edellisen maahanpääsyn tuoman 90 päivän oleskelun ollessa edelleen voimassa, olen käynyt USA:ssa vain 1-2 viikon pätkiä kerralla. Koskaan en kuitenkaan ole kohdannut ongelmia sen suhteen, että olen matkustellut maassa aiemminkin.

   Jos aiot olla tuon maksimissaan 90 päivän ajan, mielestäni asiassa ei sinänsä pitäisi tulla vielä ongelmia. Toki mahdollisiin kuulusteluihin kannattaa aina varautua, oli sitten menossa maahan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Noin pitkälle reissulle ehkä kannattaisi ottaa mukaan todisteita esimerkiksi varallisuudestaan (paljonko tilillä on rahaa, miten aikoo kustantaa maassaolonsa noin pitkällä reissulla jos ei aio tehdä töitä ym.) ja muutenkin etukäteen tehdä konkreettisia suunnitelmia siitä, mitä maassa ollessaan aikoo tehdä. Ei tietenkään mitään päiväkohtaisia nähtävyyskierroksia kannata suunnitella, mutta mitä paremmin osaat esittää sen, miksi olet maahan tulossa ja mitä aiot siellä tehdä, sitä vakuuttavampi olet.

   Tämän paremmin en valitettavasti osaa asiassa auttaa, mutta toivottavasti tästä oli edes jotain apua. Lähtisin kyllä sinuna käymään siellä uudelleen. Ei mahdollista kuulustelua kannata pelätä, jos on rehellisissä asioissa maahan suuntaamassa 🙂

 • Reply
  Lirbl
  14.4.2018 at 16:33

  Kysynpä vielä tätä asiaa, jos osaisit vastata. Meillä on paluumatkalla 7h pysähdys Newarkissa. Mietimme, että olisi kiva käydä siinä pikku mutka Manhattanilla. Mitä olet mieltä, kannattaako? Jos matkatavaratkin täytyy itse siirtää lennolta toiselle ja turvatarkastuksissa menee aikaa, onkohan tuo seitsemän tuntiakin liian tiukka jos siinä meinaa käydä kaupungissa… Sen verran tutkiskelin, että ilmeisesti Newarkin lentokentältä pääsee suht ripeästi puoleen tuntiin Manhattanille. Tämä postaus itsessään ja kommenteissa on kyllä vastannut moneen mieltä askarruttavaan kysymykseen, joten kiitos siitä! 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.4.2018 at 03:47

   Tuo aika on vähän siinä ja siinä. Jos lennätte USA:n sisältä Newarkiin, ei teidän tarvitse jonotella maahantulotarkastukseen, joten se säästää jonkin verran aikaa. Newarkista Manhattanille ja takaisin pääsee tosiaan jopa puolessa tunnissa, mutta kannattaa huomioida, ettei keskelläkään päivää noita junia mene joka välissä. Itse kerran vähän oletin niin, ja jouduin muistaakseni odottamaan Newarkissa ainakin 40 minuuttia seuraavaa junaa kun edellinen meni nenän edestä. Ainakin kannattaa tarkistaa junien aikataulut etukäteen, jos haluaa sinne suunnata! Sanoisin, että pariksi tunniksi tuossa saattaisi ehtiä, mutta lentokentillä toimimiseen USA:ssa on syytä varata paljon enemmän aikaa kuin vaikka Euroopassa, joten se voi verottaa yllättävän paljon aikaa pois tuosta seitsemästä tunnista. Manhattanilla etäisyydet ovat yllättävän pitkiä ja jalan liikkuminen hidasta, joten paljoa siinä ei ehdi nähdä. Mutta toki jonkun täsmäiskun ehtii jonnekin kivaan paikkaan tehdä jos hyvin käy!

   Kiva kuulla, että olet löytänyt vastauksia tästä postauksesta. Juuri sitä varten tämän aikanaan raapustelinkin 🙂 Mukavaa matkaa!

   • Reply
    Lirbl
    15.4.2018 at 11:57

    Kiitos nopeasta vastauksesta! Tämän suuntaista itsekin uumoilin. Katsotaan, uskalletaanko ottaa riski ja käydä vaikka ihmettelemässä yksi nähtävyys. Pitää tehdä paljon taustatyötä. 🙂

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     23.4.2018 at 03:04

     Kiva jos olin avuksi! Toivottavasti pääsette ihmettelemään edes jotain nähtävyyttä, New York on niin upea paikka 🙂

 • Reply
  Ny calling
  15.4.2018 at 13:55

  Moikka!
  Mulla on vahingossa ESTASSA myös toinen nimi, mikä jännittää. Mun mielestä oon selvittänyt asian niin, että etunimi on pakollinen ja toista ei tarvitse, mutta ei sitä poistaa tarvisi, kun lentolipuissa ja passissa se näkyy. Olenkohan lirissä?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.4.2018 at 03:58

   Hei! Pahoittelen, että vastaamisessa on kestänyt. Olen ollut reissun päällä ilman nettiä. Mutta sanoisin ettei tuo asia haittaa mitään. Jos ja kun nimesi ESTAssa on samassa muodossa kuin passissa, niin en näe asiassa mitään ongelmaa. Uskoisin, että toinen nimi ei ole pakollinen kohta siksi, että kaikilla ihmisillä ei ole toista nimeä. Jättäisin nimen sinne ja olisi huoletta. Niin kauan kuin nimitiedot ovat samat kuin passissa, en näe mitään syytä paniikkiin 🙂

 • Reply
  Haemaelaeinen
  30.5.2018 at 10:27

  Noista ääkkösistä sen verran, että esta-hakemuksessa on ainakin minun kokemukseni mukaan tosi tärkeää, että nimi kirjoitetaan “niin kuin se passissa on”, mutta ei nimirivillä vaan siellä alareunassa. Eli ä on ae ja ö oe. Minulle on ainakin painotettu, että lipussa, estassa ja passissa pitää nimi olla täsmälleen samalla tavalla kirjoitettu. Olen kuullut, että tästä olisi joku joutunut vaikeuksiin.

  Isäni varasi minulle kerran USA: sisäisen matkan matkatoimistossa, ja virkailija kirjoitti sukunimeni väärin. Tästä seurasi kaikenlaista hässäkkää lentoasemalla, mutta kun kerron asiasta ensimmäiselle virkailijalle, hän osoitti minut erikoisturvatarkastukseen, ja pääsin lopulta normaalisti matkaan. Kannattaa siis aina avata suunsa, jos on jotain epäselvää.

 • Reply
  Siki
  20.6.2018 at 15:19

  Moikka. Pitäkö olla paluulippu varattu jos halaua usa matkusta. Tai onko ok että varan lipun Amerikassa. Ajattelin että palan sitten ku rahat loppunut. Etukäteen vaike arvioita kauanko riittää.
  Kiitos

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.6.2018 at 22:23

   Moi! Jos haluaa matkusaa Estalla, pitää olla paluulippu. Ei välttämättä takaisin kotimaahan, mutta ainakin pois maasta. Estan sivuilla sanotaan, että hakemuksen voi jättää jos “You have a return or onward ticket”. En tiedä, miten näitä kontrolloidaan, mutta voisin luulla, että et pääse välttämättä edes lennolle Amerikkaan, jos et voi todistaa, että sinulla on myös paluulippu pois maasta. Jos et tiedä, kauanko haluat viettää aikaa maassa, kannattaa katsoa, jos lentoyhtiöt tarjoavat lentolippuja, joissa paluupäivää voi vaihtaa. Ilman paluulippua en lähtisi matkaan ollenkaan.

 • Reply
  HENNI
  18.7.2018 at 13:24

  Hei ja kiitos ihanan informatiivisesta tekstistä! Seuraa tyhmä kysymys… Olen menossa Madisoniin Chicagon kautta reiluksi viikoksi. Aloin miettiä, että tarvitaanko Jenkkilässä minkäänlaisia terveystodistuksia tai rokotuspassia? Niistä ei lue oikein missään tai sitten en ole osannut etsiä oikeista paikoista.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   20.7.2018 at 22:21

   Moi ja kiitos kommentista! USA:an pääsemiseen ei ole mitään terveystodistus- tai rokotusvaatimuksia, ainakaan Suomesta sinne matkatessa. Eli ei muuta kuin matkaan 🙂

 • Reply
  Marja Vaan
  22.7.2018 at 20:30

  Olipa mielenkiintoista luettavaa ja paljon hyviä vinkkejä, jotka painetaan mieleen. Ollaan syyskuun lopussa lähdössä ensimmäistä kertaa jenkkeihin; Denveriin ja New Yorkiin, molempiin viikoksi + matkustus päivät. Lennämme Helsingistä Denveriin ja välilasku Chicagossa, missä sitten ilmeisesti hoidamme laukut itse jatkolennolle. Finnairin virkailija käski tiedustella asiaa vielä Suomesta lähtiessämme, että onnistuuko laukkujen meno suoraan Denveriin, mutta varaudumme tuohon omatoimiseen siirtoon. Onneksi on reilusti (4,5h) vaihtoaikaa. Meillä on ESTAt, passit, vakuutukset hoidettu ja maahantulokaavakkeeseen tutustuttu, eli varsinainen byrokratia “pitäisi” olla tiedossa, mutta muutama kysymys olisi teille, jotka siellä jo olette käyneet. Eli adapteri tarvitaan sähkölaitteita/latureita varten, mutta sehän ei muunna jännitettä, eli miten sujuu kännyköiden ja kameroiden lataus? En myöskään aio hankkia paikan päältä toista korttia puhelimeeni (en muuten edes tiedä, meneekö puhelimeeni kaksi korttia :-0 ) eli pystyyhän siellä vastaamaan ja soittamaan ihan ilman muutoksia? Ainakin puhelinoperaattori ei maininnut mitään tarvittavista muutoksista, kun asiaa tiedustelin…. Hinnat toki ovat aika “suolaiset”, mutta WhatsApp- ja mese viestit varmaan maksuttomia?….Vai ovatko?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.7.2018 at 21:26

   Ihanaa, jos tästä löytyi hyviä vinkkejä!
   Kyllä, laukut kannattaa varautua hoitamaan itse jatkolennolle välilaskupaikassa. Viimeksi kun lensin USA:an Ecuadorista, Quiton lentokentän virkailija sanoi mulle, että laukku menisi suoraan Los Angelesiin asti, vaikka mulla oli välilasku Miamissa. Onneksi en uskonut häntä vaan menin Miamissa katsomaan, oliko laukkuni ilmestynyt laukkukaruselliin ja olihan se. Onneksi olin aiemminkin matkustanut USA:ssa ja tiesin käydä siirtämässä itse laukkuni lennolta toiselle, sillä lentokentällä sain väärää tietoa. 4,5 tuntia on varmasti riittävä aika teille.

   Mulla ei ole ollut ongelmia kännykän tai kameran latauksessa USA:ssa. Adapterina on ollut ainakin Clas Ohlsonista löytyvä monen maan adapteri, joka on aina toiminut moitteettomasti. Lisäksi mukana on kulkenut myös USA:sta ostettu kahden USB-paikan pistoke USA-kiinnityksellä, joka on myös toiminut aina. Puheluja en ole koskaan USA:ssa soitellut tai vastaanottanut, mutta puhelut kyllä tulevat perille suomalaiseen liittymään. Ainakin joku puhelinmyyjä on joskus yritellyt soitella kun siellä olen reissaillut, mutta en ole vastannut. Tekstareita olen lähettänyt ja vastaanottanut onnistuneesti. Jos nettiä käyttää wifillä eikä mobiilidatalla, ei WhatsAppista tai Mesestä tule kustannuksia. Ilmaista wifiä tuntuu varsinkin New Yorkissa olevan kiitettävästi tarjolla. Mukavaa reissua! 🙂

   • Reply
    Marja Vaan
    25.7.2018 at 11:00

    Tätä minä vähän uumoilinkin, mutta ajattelin varmistaa kuitenkin ennen siellä käyneiltä 🙂 Ei vastailla kyllä mekään siellä muihin puheluihin, kuin oman perheen, jos niillä niin akuuttia tulee, että pitää soittaa. WhatsApp/Mese toimii pääasialisina viestintä välineinä kuitenkin. Mulla kun työ- ja oma puhelinnumero on sama, niin suosikki-ryhmä-asetuksilla saa onneksi valittua, että vain suosikkien numerot hälyttää. Toi USB-pistoke oli hyvä vinkki, sillä saa mm. varavirtalähteen ym. ladattua. Et sitten ole huomannut latausajoissa mitään eroa Suomen päähän? Kun tuo jännite on niin paljon alhaisempi.

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     27.7.2018 at 21:49

     Aina on hyvä varmistaa, niin asiat sujuu paremmin perillä! En muista huomanneeni latausajoissa mitään sen suurempia eroja Suomeen verrattuna. Tosin monesti olen kyllä ladannut laitteita yöllä, jolloin ei niin tule kiinnitettyä huomiota siihen, kuinka nopeasti ne latautuvat 🙂

 • Reply
  Marja Vaan
  29.7.2018 at 16:20

  “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, vai miten se sanalasku meni 😉 Kiitos taas 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   29.7.2018 at 18:44

   Näinhän se menee 😉 Ole hyvä, ja aina saa kysellä, jos kysyttävää tulee. Näistä sun kysymyksistä innostuneena mietin, josko pitäisi kasata joku USA:ssa matkustamisen tietopaketti, siis koskien juuri vaikka näitä puhelin- ja sähköasioita sekä maksukortti- ja valuuttajuttuja, mitä paljon kysellään!

 • Reply
  mitä jos...
  31.7.2018 at 21:45

  Mitä käytännössä tapahtuu jos Yhdysvalloissa lentokentällä haastattelua tekevä ja passia tarkistava viranomainen syystä tai toisesta estää pääsyn maahan? Vaikka olisi ESTa tehtynä ja hyväksyttynä, se ei vielä tarkoita että matkustaja automaattisesti pääsee siitä eteenpäin viettämään suunnittelemaansa lomaa. Jos on ostettuna meno ja paluulippu, mutta paluulento lähtee esim.viikon päästä menolennosta niin ei siinä viikkoa lentokentälläkään voi olla. Millä lennolla ja millä aikataululla sitten henkilö palautetaan maahan? Jos vaikka on tullut Suomesta Yhdysvaltoihin Finnairin koneella, pitääkö käännytetyn ostaa lippu heti seuraavalle Finnairin lennolle joka lentää Suomeen ja jossa on tilaa? Vai joutuuko siinä tilanteessa jonnekin “säilöön” ja sitten ajan x jälkeen palautetaan vaan jollain seuraavalla mahdollisella lennolla lähtömaahan? Tämä tilanne on varmaan aika harvinainen, mutta mahdollinen.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.8.2018 at 20:53

   Tähän en osaa itse vastata. Olen onneksi aina päässyt maahan. Ehkä täältä löytyy joku asiasta enemmän tietävä?

 • Reply
  APUA
  9.8.2018 at 21:22

  Hei!
  Olen menossa Usaan Minneapolikseen ensimmäistä kertaa ja mietityttää muutama asia, johon toivottavasti osaat vastata! Vaihto tapahtuu Frankfurtissa, joten ymmärsinkö oikein että Euroopassa tapahtuvissa vaihdoissa matkalaukut menevät suoraan seuraavaan koneeseen ilman että itse pitää siirtää niitä? Tiedätkö toimiiko visa electron -pankkikortti vai pitääkö vaihtaa rahaa käteiseksi? Mitä vakuutuksia kannattaa ottaa? Olen aikalailla ensikertalainen matkailussa. Kiitos jo etukäteen! 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.8.2018 at 21:47

   Moi! Hyvään aikaan ehdit kysyä, kohta olen lähdössä useamman päivän vaellukselle ja nettipimentoon.

   Kyllä, Frankfurtissa laukkujen pitäisi siirtyä USA:an menevään koneeseen ilman, että niitä tarvitsee itse siirrellä. Ainoastaan jos olisit ostanut erikseen lennot Suomesta Frankfurtiin ja sieltä USA:an, pitäisi tuo siirto tehdä itse. Mutta niin kauan kun lennot ovat samalla lipulla (eli Suomesta USA:an samalla kertaa ostetut) ei laukuista tarvitse yleensä huolehtia, jos koneenvaihto on Euroopassa. Toki voit asian vielä varmistaa lentokentällä, kun olet jättämässä laukkuasi, niin asia ei jää huolettamaan 🙂

   Mitä muistan kavereiden Visa Electron -kokemuksia, niin se on toiminut vähän vaihtelevasti. Käteistä on aina hyvä olla muutamasata dollaria, ihan varmuuden vuoksi. Joskus muistaakseni korttimaksulaitteesta pitää valita, että Electron on credit (eli luottokortti), jotta se osaa ottaa maksun. Sama juttu on ollut myös debit-korteilla. Paikallisilla on ilmeisesti joku oma debit-korttinsa, joka ei ole sama asia kuin suomalainen debit (tai electron).

   Vakuutuksina mulla on ollut ihan perus matka- ja matkatavaravakuutukset.

   Kivaa reissua! 🙂

 • Reply
  APUA
  10.8.2018 at 13:34

  Hei! Kiitos nopeasta vastauksesta ja avusta! Lähetin ESTA- hakemuksen ja siinä sanotiin että “lupa vireillä” ja että päätöstä ei pystytty tekemään välittömästi… Alkoi huolettaa mikä meni vikaan! Hakemus ei hyväksynyt ä joten käytin a esim. kotikaupunkini nimessä… Oliko se ok? Mistä saan tietää menikö hakemus loppujen lopuksi läpi vai ei? Mitä teen jos en saa hakemusta läpi jostakin syystä?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.8.2018 at 21:33

   Moi taas! Ehdin tässä välissä jäädä päivien nettipimentoon, mutta ehkä olet saanut ongelman ratkaistua. ESTAa pystyy seuraamaan netissä sen hakusivuilla, sieltä näkee hakemuksen tilan ja ESTAn viimeisen voimassaolopäivän. Sinne pääsee kirjautumaan antamillaan tiedolla tai hakemusnumerolla. Jos ESTAa ei jostain syystä hyväksyttäisi, voisi sitten koettaa hakea USA:an viisumia. Toivottavasti ongelma on jo ehtinyt ratketa!

 • Reply
  Hannu Naumanen
  27.8.2018 at 08:04

  Hei !
  Olen kerran käynyt Usassa ongelmitta 2014.
  Nyt olisin menossa keväällä 2019 menossa koulutusalan seminaarin puhujaksi Iraniin.
  Syksyllä 2019 olisin menossa taas Usaan .
  Onko maahan pääsyssä mitä ongelmia , kun passissani löytyy Iranin leimoja ?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.9.2018 at 16:15

   Hei!
   Pahoittelen, että vastaamisessa on kestänyt. Ainakin jossain vaiheessa Iran muodosti esteen USA:an matkustamisessa sähköisen matkustusluvan eli Estan avulla. Jos näin on edelleen, näissä tilanteissa voi ymmärtääkseni hakea viisumia.

 • Reply
  Juha-Matti
  4.9.2018 at 16:44

  Menee vähän ohi aiheen, mutta onkohan kukaan täältä koskaan käynyt urheilupeleissä jenkeissä, esim. NHL, NFL tai NBA? Olen itse menossa marraskuussa Los Angelesiin ja ticketmasterin kautta ostin kaksi e-lippua NHL-peliin, mutta ticketmasterilta tulleen sähköpostin mukaan tarvitsen Flash seat -tilin lippujen lunastamiseen ja moista tiliä en pystynyt luomaan, koska siellä ei hyväksytty mun puhelinnumeroa eikä kotimaaksi ollut valittavissa kuin USA tai Canada. Olenko kusessa, vai saako e-liput paikan päällä lunastettua esim. paperilipuiksi tjsp?

 • Reply
  Sofie
  26.11.2018 at 11:14

  Hei! Toivottavasti tämä kysymys tulee perille tänne vaikka hiukan myöhässä keskustelun ajankohdasta 😀

  Eli olen lähdössä ekaa kertaa yhdysvaltoihin! Lennän helsigistä lontoon kautta floridaan. Viettäisin siellä hetken aikaa ja sitten lentäisin texasiin josta paluu kotia? Tarvitsenko mitään erikoislupia vai saako usan sisällä lennellä miten haluaa jos päätänkin käydä muualla 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   26.11.2018 at 22:45

   Kyllä tähän keskusteluun saa aina uusia kysymyksiä laittaa, jos jotain askarruttavaa löytyy 🙂

   Et tarvitse Estan (tai mahdollisen viisumin) lisäksi mitään muuta, maan sisäisen lentelyn mahdollistavaa lupaa tai dokumenttia. Olen monesti lentänyt USA:ssa maan sisäisiä lentoja, ja passi pitää tietenkin olla mukana. Lentojen suhteen ei ole koskaan ollut mitään ihmeellistä vaan aina on päässyt koneeseen ongelmitta. Ei kun seikkailemaan 😀

 • Reply
  Sofie
  27.11.2018 at 14:03

  Hei kiitos nopeasta vastauksesta! Annan palaa vielä muutaman kysymyksen ku jännittää nii paljo tää yksin jenkkeihin meno! 😀
  Mulla ois lento miamin kautta dallasiin ja vaihtoaika ois 2.5h, riittääkö?? Rupes pelottaa et missaan koneen jos jonottelu kerta on

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.11.2018 at 21:28

   Haha, toki saa kysellä 😀 Ei sitä kannata liikaa jännittää. Toki ymmärrän, että se on vähän erilaista kuin vaikka Euroopassa matkustelu, mutta USA:ssa lentokenttähenkilökunta on varsin avuliasta ja tietää, että maahantulosysteemit ja muut saattavat tuntua hämmentäviltä. Uskon, että tuo vaihtoaika riittää hyvin. Lentokentän päässä yleensä osataan myös hoitaa asioita, jos vaihdolla on kiire. Olen itse kerran saanut ns. fast forward -passin, jolla pääsi vähän luvan kanssa etuilemaan noissa tarkistusjonoissa. Ja jos tuntuu, että kiire tulee silti, niin kannattaa huomauttaa asiasta henkilökunnalle, niin he voivat yrittää tehdä lisäjärjestelyjä. Itsellä taisi viimeksi Miamin kautta lentäessä mennä noihin noin 1,5 tuntia. 🙂

 • Reply
  Meria
  3.12.2018 at 08:01

  Hei ! Onko sulla tietoa Usan lääkemääräyksistä ? Jos on ns kolmiolääkkeitä pitääkö niistä olla joku erityinen paperi tai lääkärintodistus. 6.12 olen lähdössä ja moni asia jännässä. Kiitos jos ehdit vastata !

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.12.2018 at 21:57

   Hei! Itse en ole koskaan kolmiolääkkeiden kanssa reissannut. Mutta mitä olen kuullut juttuja ja katsellut esimerkiksi eri maiden rajavartioihin/ -valvontaan keskittyviä ohjelmia, niin tuollaisista lääkkeistä kannattaa olla mukana resepti. Itse selviää paljon vähemmällä vaivalla, jos pelaa varman päälle. Varmaan ainakin apteekeista saa matkalle mukaan kelpaavan dokumentin tai osataan neuvoa, miten lääkkeiden kanssa toimia.

 • Reply
  USAhan herkkuja halajava
  16.12.2018 at 18:41

  Hei,
  saanko ilman, että kerron että minulla ”tullattavaa” eli luvalla ns. , viedä ruumassa karjalanpiirakoita USA:han , itsetehtyjä vieläpä? 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   16.12.2018 at 21:44

   Hei! Uskoisin, että karjalanpiirakat, varsinkin itsetehdyt on syytä tullata. Siellä ollaan varsin tarkkoja tiettyjen ruoka-aineiden tuomisesta. Itse en koskaan ole karkkia kummempaa edes yrittänyt viedä, ja käsitykseni perustuu lähinnä siihen, mitä olen nähnyt aihetta käsittelevissä TV-ohjelmissa (eri maiden rajavartiointiin liittyvissä). Mutta niissä varsinkin tuotteisiin, jotka eivät ole kaupallisesti (eli ruokatehtaassa tm.) tehtyjä, niihin tunnutaan suhtautuvan hyvin tarkasti. Säästät itsesi mahdollisesti suurelta vaivalta, jos ilmoitat suoraan, että olet viemässä ruokaa. Jos karjalanpiirakoissa katsotaan olevan jotain, mitä maahan ei ole sallittua viedä ja jos yrität viedä niitä salaa, saatat saada tuntuvan sakon. Tässä vielä englanniksi aiheesta: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/3619/kw/bringing%20food%20to%20us

 • Reply
  Netta
  7.6.2019 at 18:20

  Hei!
  Olemme lähdössä perheen kanssa USA:han ja artikkeli osoittautui erittäin hyödylliseksi. Haluaisinkin vielä jakaa vinkin matkalaukkujen lukkoja varten. Kuulimme siis Amerikan sukulaisiltamme, että matkalaukut kannattaa laittaa vetoketjun lisäksi kiinni nippusiteellä. Tarkastajat voivat tällöin vaivatta katkaista laittamasi nippusiteen ja tarkastuksen jälkeen he laittavat uuden ehjän tilalle. Näin säästytään rikkinäisiltä lukoilta 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   9.6.2019 at 15:05

   Hei! Kiva kuulla, että tästä postauksesta on ollut sulle iloa. Toivottavasti teille tulee mahtava reissu USA:an.

   Tuosta nippusidevinkistä en ole kuullutkaan, tosin itse en edes omista tällä hetkellä matkalaukkua ja laukun kanssa muutenkin on tullut reissattua todella vähän. Toivottavasti vinkki tavoittaa tätä kautta mahdollisimman monet 🙂

 • Reply
  Kimmo
  26.6.2019 at 16:10

  Hei ja kiitos hyödyllisestä sivustosta. Mulla olis kysyttävää sellaisesta, että mulla uuden passin saaminen menee ihan viimetinkaan ennen reissua. Eli perjantaina saan passin ja lento jenkkilään lähtee sunnuntaina, sekä on perillä. Tämähän tarkoittaa sitä, että voin täyttää ESTA:n vasta sitten kun olen saanut sen passin. Kun eikö siinä hakemuksessa kysytä passin numeroa yms.? Eli se 72h menee hyvin niukille. Jos saapuessani perille ESTA ei olekkaan vielä valmis niin mitä tapahtuu, odotanko lentokentällä niin kauan ennen kuin se on hyväksytty?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.7.2019 at 19:57

   Moi! Pahoittelen, jos vastaukseni tulee liian myöhään, en ole viime aikoina ehtinyt käydä täällä blogissa kovin usein. Ihan sataprosenttisen varma en ole, mutta ymmärtääkseni koneeseen ei päästetä, jos ESTA ei ole koneeseen noustessa voimassa. Toivottavasti kaikki on kuitenkin mennyt kohdallasi hyvin!

 • Reply
  Kimmo
  26.6.2019 at 16:24

  Siis lento on perillä maanantaina.

 • Reply
  Teemu
  8.9.2019 at 21:48

  Lensin vuoden 2018 lokakuussa Helsingistä Finnairilla New Yorkiin eikä silloin tarvinnut enää mitään lappusia lennolla täyttää eikä niiden perään myöskään kyselty passintarkastuksessa. Kysymys kuuluukin, että tarvitseekohan niille yllä mainituille samaa asiaa ajaville automaateillekaan sitten oikeasti mennä vai voiko vaan mennä suoraan passintarkastukseen? Tällä kertaa kiinnostaa erityisesti LAX minne suuntaan jouluna ja jossa tiedän automaatteja olevan.

  Luottokorteista sen verran, että Jenkeissä tehdään paljon korttihuijauksia. Sen takia kortti saatetaan mitätöidä aika herkästi. Itselleni kävi näin tuolla New Yorkin matkalla vaikka käytin korttia vain neljästi ja joka kerta ”luotettavassa paikassa”, eikä kortilla näkynyt mitään epäilyttäviä tapahtumia. Toinen kortti ja reilusti käteistä mukaan siis.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   19.9.2019 at 21:26

   Pahoittelut, että vastailen näin myöhässä. On ollut hieman kiireitä. Mä en missään tapauksessa lähtisi pyrkimään USA:ssa suoraan passintarkastukseen ilman käyntiä noilla automaateilla. Kyllä niillä koneella jaettavilla lappusilla tai niitä korvaavilla automaateilla on syynsä olla olemassa. Jos automaatilla on mennyt kaikki ok, itse passintarkastus onkin yleensä hyvin nopea. Mutta joskus käy niin, että automaatilla tulee syystä tai toisesta ongelmia (jo vaikka sormenjälkien ottamisen kanssa) tai ilmoitat, onko sulla mukana jotain kiellettyä tai joka pitää tullata, joten se ei mikään läpihuutojuttu ole. Miksi niillä olisi lappusia tai automaatteja, jos niillä ei olisi mitään väliö?

 • Reply
  Jatta
  3.1.2020 at 20:16

  Ihan kaikkia en jaksanut lukea, mutta muutama juttu: Keväällä 2019 kävin Miamissa, silloin ei mitään lappuja täytelty.
  Joissakin maissa hotellin varaus käy kun laittaa luottokortin numerot nollilla.
  Asiakirjoihin laitan aina kaikki nimet kuten ne on passissa, ei tule ongelmia. Kone herjaa jos se ei hyväksy ääkkösiä, jossain voi laittaa A:n Ä:n tilalle, jossain AE:n.
  Ja kun haette netissä ESTAn, olkaa tarkkoina, että sivu on aito, siellä on hämmästyttävän aidon näköisiä sivuja jotka eivät tuo samaa lopputulosta ja siellä voidaan rahastaa useita kymppejä estasta.

  • Reply
   Jatta
   3.1.2020 at 20:17

   Ja siis tällä hetkellä aito esta maksaa 14 €.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.1.2020 at 19:28

   Kiitos hyvistä vinkeistä! Varsinkin noita Estaan liittyviä huijaussivustoja taitaa riittää, joten kannattaa olla tarkkana.

 • Reply
  ELLEN
  25.2.2020 at 10:54

  Moi. Olen lähdössä Floridaan pidemmälle reissulle. Ensimmäisen viikon jälkeen on tarkoitus lentää Ecuadoriin, olla siellä kaksi viikkoa ja sitten takaisin Floridaan vielä kolmeksi viikoksi. Onko Estaa haettaessa/päivitettäessä jotenkin ilmoitettava että olemme myös muualla matkan aikana? Tai maahantulohaastattelussa mainittava asiasta? Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.3.2020 at 21:42

   Moi! Pahoittelen, että vastaamisessa on kestänyt. En jostain syystä huomannut kommenttiasi. Estaa hakiessa ei asiaa tarvitse mitenkään erityisesti huomioida. Ensimmäisellä kerralla vain menet maahan Estalla ja laitat siihen ensimmäisen osoitteesi USA:ssa. Kun olet käynyt Ecuadorissa ja suuntaamassa takaisin USA:an, muista päivittää Estaan toisen etappisi ensimmäinen osoitteesi maassa, jos se on eri kuin ensimmäisen viikkosi jälkeen.

   Olen itsekin tehnyt samantapaisen reissun. Ensin lensin muutamaksi päiväksi USA:an, sitten vietin 1,5 viikkoa Perussa, josta palasin USA:n kautta kotiin. Mitään ongelmia asian kanssa ei ollut. Heitä oikeastaan kiinnostaa vain se, että olet sillä hetkellä tulossa USA:an ajaksi x, eikä mielestäni mitenkään erityisesti se, että olet menossa pian uudestaan.

 • Reply
  Juhani
  20.6.2020 at 00:15

  Minkähänlainen rumba odottaa minua Usa:ssa jos haluan lähteä toteuttamaan unelmaani, eli JFK:n jälkeen n.8 suurkaupunkia , suuntana länsirannikko,? Reissussa n. kuukausi , mukana pelkkä rinkka ja enhän välttämättä etukäteen edes osaa heille ( New Yorkiin saapuessa) ilmoittaa kaikkia tulevia majapaikkoja!?!? Olin ajatellut liikkua kaupunkien välejä pelkästään Amtrak junilla. Vai osaisko joku neuvoa mikä ois turvallinen tapa liikkua siellä? En voi vuokrata autoa, ei ajokorttia, Paljon kannattaa varata matkaan rahaa?

Leave a Reply