Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Tukholman Gamla stan – pakko päästä joka kerta!

Tukholma on ihan mun suosikkikaupunkeja maailmassa. Vielä tammikuussa olisin väittänyt the ultimate suosikkikaupungikseni, mutta sitten kävin helmikuussa Roomassa, ja ykköspaikka meni jakoon. Mutta eipä mielestäni huonot kaupungit ykkössuosikkini paikasta kilpaile!

Tukholmassa olen käynyt varmasti enemmän kertoja, kuin kymmenellä sormellani pystyn laskemaan – niin ihana se on. Ja visiittejä yhteen ehdottomista Tukholman suosikkipaikoistani, Gamla staniin, on kertynyt varmasti lähes yhtä komea määrä. Olen käynyt siellä monta kertaa, mutta hingun sinne aina vain uudelleen. Lumoudun sen tunnelmasta, pienistä kujista, taloista jotka kaikissa lämpimissä sävyissä välittävät lämpöään myös satunnaiseen kulkijaan.

P3287860

P3287865

P3287868

Pääsiäisenä vietin taas kerran aikaa Tukholmassa. Nyt vain yhden päivän verran, mutta kyllä siinäkin ehti jo imeä kaupungin energiaa itseensä riittämiin. Tälläkin kertaa lähdimme kaupungissa käymässä olleen Assin kanssa vaeltelemaan pitkin Gamla stanin mukulakivikatuja.

Oma erityismotivaattorini oli uudehkon objektiivini testaaminen kaupunkikuvauksessa. Kiinteän polttovälin objektiivi kun tuo aina omat haasteensa, mutta Gamla stan tuttuna kohteena oli hyvä testipaikka sille, sillä kuvia sieltä riittää jo aiemmilta reissuilta – ei haittaa, jos huomaakin objektiivin toimivan paremmin muunlaisessa kuvauksessa.

P3287884

P3287870

Satojen vuosien historiaa Gamla Stanissa

Olen varmasti kyllästymiseen asti toitottanut blogissani rakkautta historiaan. Ei siis ihme, että jalkani kantavat mua salakavalasti Gamla stanin suuntaan jatkuvasti. Sehän on se paikka, josta koko Tukholman kaupunki on ottanut alkupisteensä. Satojen vuosien takainen historia on taas käsinkosketeltavan lähellä!

P3287872

P3287874

P3287880

Vanhakaupunki on täynnä lumoavia yksityiskohtia

Siinä missä vanhankaupungin kujilla kiertely itsessään on jo elämys, on kaupunginosa täynnä myös pieniä ja suuria yksityiskohtia: torneja, patsaita, puita. Unohdettujen vaatteiden pienoiskokoelma. Instagramiin täydellisesti sopiva kahvilan pöytäryhmä. Sadevesikouru tarrakuorrutuksella. Rakennusten kyljistä esiin pilkistäviä kelloja ja lyhtyjä.

P3287861

P3287891

Gamla Stan on aina erilainen

Vaikka olen nähnyt nuo samat kulmat monta kertaa, on jokainen käyntikerta silti uusi ja erilainen. Jokainen vuodenaika luo Gamla staniin oman tunnelmansa. Aamun ensitunnit maalaavat pitkät varjonsa ihan eri tavalla kuin keskipäivän aurinko. Synkkyyttä huokuva taivas taas muuttaa paikan tunnelman jälleen kerran kertaheitolla. Eikä siitä katujen ja kujien risteymästä ehkä koskaan muotoudu kahdesti ihan samaa kierrosta. Gamla stanissa mä olen aina onnellinen.

P3287888

P3287895

P3287900

Muita Gamla stanin faneja? Tai onko sulla joku tietty kaupunki tai kohde, johon jatkuvasti palaat?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Hanna / Ranskatar reissaa
  30.3.2016 at 15:10

  Täällä kanssa yksi Gamla Staniin (ja Tukholmaan) rakastunut! Nuo kapeat kujat ja vanhat rakennukset luovat kyllä kivan tunnelman ja kujilla samoillessa löytyy aina helmiä. Esimerkiksi ihan ylikiva kahvila Under Kastanjen, joka on ihan Kuninkaanlinnan lähettyvillä 🙂

  • Reply
   Noora
   30.3.2016 at 20:34

   Jes, kivaa löytää muita hurahtaneita 🙂 Tuolta kujien mutkista ja varsilta löytyy kyllä vaikka mitä. Niin paljon söpöjä kauppoja, kahviloita ja kaikkea, että varmasti mulla on vielä monta löytöä tekemättä! Pitää pistää toi nimi mieleen, jos sinne joku kerta eksyisi. Ja nimenomaan eksyisi, ei tuolla mennä kartta kädessä päämäärähakuisesti 🙂

 • Reply
  Tanja
  30.3.2016 at 15:25

  Mun ekasta (ja ainoasta) Tukholman käynnistä on aikaa yli 10 vuotta. Koska rahat on vähissä, ei tänä vuonna voi reissata kauas ellei töitä löydy. Joten Tukholmaan on ajatuksena suunnata jossain vaiheessa tänä vuonna 🙂 Gamla Stania odotan erityisesti, siellä en ole tainnut käydä koskaan.

  • Reply
   Noora
   30.3.2016 at 20:37

   Oi, Tukholma-puutos tulee siis korjata pikimmiten! Onneksi lähistöltä löytyy näitä näin ihania kohteita. Vaikka Tukholmassa onkin paljon ihanaa nähtävää, niin Gamla stan on ihan måste. Lisäksi sen sijainti on niin keskeinen, että paljon saa tehdä siellä käymisen välttääkseen 🙂 Lisäksi, jos lähiseutumatkailu on agendana, niin suosittelen lämpimästi myös Kööpenhamina-Malmö -komboa, jos sitä et ole aiemmin testannut. Kaksi todella kivaa kaupunkia ihanan lähellä toisiaan!

 • Reply
  sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  30.3.2016 at 17:43

  Tukholma on kyllä korkealla minunkin suosikkilistassa. Vanha kaupunki on ihana ja kaupungin merellisyys plussaa. Ja lisäksi sinne on helppo mennä.

  • Reply
   Noora
   30.3.2016 at 20:39

   Kyllä, Tukholmasta löytyy niin paljon hyviä puolia ja voin allekirjoittaa nuo kaikki mainitsemasi! Suunnitelmissa olisi vielä kesäaikaan tehdä toinen piipahdus tälle vuodelle.

 • Reply
  sonjanette | FIFTYFIFTY
  30.3.2016 at 18:13

  Mä olen aina reissannut Tukholmassa sellaisella suppealla shoppailureseptillä, että Vanha kaupunki on jäänyt ihan liian vähälle huomiolle. https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/02/28/1-ruotsi-ei-se-kohde-vaan-se-seura/ Vaikka siis olen käynyt kaupungissa monituisia kertoja, en oikeastaan tunne sitä yhtään! Unelmoinkin tekeväni jossain vaiheessa sinne ihan ihka oikean tutustumismatkan, jossa pääosaa näyttelee itse kaupunki, ei sen kauppavalikoima.

  • Reply
   Noora
   30.3.2016 at 20:42

   Mä olin ennen myös shoppailupainotteinen Tukholman kävijä. Toki silloinkin varsinkin vanhakaupunki oli myös usein käyntilistalla, mutta ne kaupat taisi kiinnostaa eniten. Onneksi suuri osa ellei jopa kaikki niistä kiinnostavista ketjuista on nykyään Suomessakin, niin voi keskittyä olennaiseen 🙂 Suosittelen kyllä tutustumaan Tukholmaan ihan kunnolla. Sillä on niin paljon annettavaa! Tarkoitus olisi vielä saada kohtapuolin pihalle toinen postaus Tukholmasta, ja esitellä siinä omia suosikkipaikkojani ja -asioitani sieltä. Pysyhän siis kuulolla, jos kiinnostaa 🙂

 • Reply
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  30.3.2016 at 19:28

  Kävin tammikuussa ihan ensimmäistä kertaa Tukholmassa ja ai että, sydänhän sinne jäi ja etenkin tuo Gamla Stan on niin ihana. Pakkohan sinne on vielä päästä, onneksi on lähellä! 🙂

  • Reply
   Noora
   30.3.2016 at 20:44

   Se on hienoa, että jo tammikuinen Tukholma onnistui sun sydämen viemään 🙂 Varmasti huumaantuisit kaupungista varsinkin kesäaikaan, silloinhan kaikki on kauneimmillaan 🙂 Sepä se, onneksi Tukholma on ihanan lähellä ja vielä edullisten yhteyksien päässä!

 • Reply
  Maria
  31.3.2016 at 13:30

  Oj Gamla Stan <3 Tukholma oli elämäni ensimmäisen matkan kohde ja sinne on tullut palattua monen monta kertaa. Opiskeluaikoina oli ihan parhautta kun kaveri oli Siljalla töissä niin pääsi äkkilähdöillä superhalvasti risteilylle ja ainahan ne askeleet vei Gamla Staniin 😀 Ny pari vuotta sitten olin jopa yötä Gamla Stanin Scandicissa ja kun ilta pimeni lähdin vielä kummituskävelylle noille kapeille kujille. Oli onnistunut reissu!

  • Reply
   Noora
   31.3.2016 at 17:10

   Oi, aika luksusta tuollainen kaveri! 😀 Kummituskävely kiinnostaisi muakin. Varmasti antaa taas uutta perspektiiviä Gamla staniin. Pitää joskus ehtiä taas olla vähintään pari päivää kaupungissa, niin tuollaiseenkin ehtisi mukaan 🙂 Kiitti hyvästä vinkistä!

Leave a Reply