Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet Luontokohteet

IGTT: Luonnon mestariteoksia ihmettelemässä

Mä olen huomannut viime vuosina kehittyneeni matkailijana huimasti. Mun intressit shoppailupainotteisista kaupunkilomista ovat heilahtaneet hitaassa mutta varmassa kaaressa toiseen suuntaan, lähes ääripäähän. Luontomatkailuun.

Luonto on parhaimmillaan päätähuumaavan kaunista, mykistävää ja absurdia. Se luo kontrasteja, värejä ja yhdistelmiä, joita ei voisi pahimmassa sienitripissä olevan maisemasuunnittelijankaan kuvittelevan keksiä. Se yllättää, se hätkäyttää. Se saa haukkomaan henkeään ja joskus jopa tuo kyyneleen silmäkulmaan. Ihan jo siitä onnesta, että maailmassa on olemassa niin huikeaa kauneutta.

Kun mietin, mitä asioita itse luonnosta kaipaan ja haluan, nousee muutama asia selkeästi yli muiden. Vuoret on mulle se ehdoton ykkösjuttu. Mikään ei tunnu maailmassa voittavan niiden majesteettisuutta ja mahtia. Mutta kaikessa ponnekkuudessaan ne myös rauhoittavat.

Toinen lähes pomminvarma sydämen läpäyttäjä on vesi. Meret, järvet, lammikot, vesiputoukset. Sitä on niin monennäköistä, -kokoista ja -äänistä. Ja -väristä! Myös kaikki luonnon överit ilmentymät kiehtovat mua. Islanti on kyllä luonnonihmettelijän aarreaitta. Siellä on yhdellä pienellä läntillä suunnilleen kaikki mahdollinen luonnonkauneus. Ja yllättävyys.

VUORET

https://www.instagram.com/p/8IhIVviGG9/

https://www.instagram.com/p/6voJ8miGNn/

Voisin matkustella loppuelämäni pelkästään vuoria ihaillen, enkä uskoisi kyllästyväni. Vaikka olen vuoria jo jonkin verran päässyt näkemään, kyllä edelleen upean vuorimaiseman edessä mun sydän jättää pari iskua välistä. Ei vaan ole kauniimpaa!

Suosikkivuoreni löytyvät Sveitsistä ja Islannista, mutta voi kuinka erilaisia vuorimaita nuo ovatkaan. Siinä missä Sveitsin omat ovat kuin täydellisiä oppikirjaesimerkkejä siitä, kuinka jylhiä ja kauniita vuoret ovatkaan, ovat Islannin omat toisesta maailmasta. Ne ovat äkkivääriä ja kujeilevia. Vuoria, mutta silti jotain niin erilaista kuin missään muualla näkemäni. Niiden muodot ja värit ovat anarkistisempia. Islantilaisia. Juuri siihen maahan täydellisesti sopivia.

https://www.instagram.com/p/pEIZayCGIC/

https://www.instagram.com/p/otm7atCGPw/

VESI

https://www.instagram.com/p/YQJBUICGIW/

https://www.instagram.com/p/j1_-60iGFW/

Vesi yhdistettynä vuoriin on niitä luontoelämyksiä, jotka hipovat täydellisyyttä. Onneksi vesi pystyy kampittamaan itsensä ykkössijoille myös ilman vetoapua vuorilta. Vedessä on oma tunnelmansa, oli se sitten parissatuhannessa metrissä järvenä vuoren kupeessa, jokena halkomassa kaupunkia tai syöksymässä alas vuorenrinnettä. Veden liikkeitä voisi tuijotella tuntikausia kyllästymättä. Se ei ole koskaan samanlaista. Tuntuu välillä, että vedessä voi nähdä koko sateenkaaren kirjon ja vähän enemmän.

https://www.instagram.com/p/6qEim9CGAO/

https://www.instagram.com/p/6yELwuCGGv/

LUONTO ON SYÖNYT SIENIÄ -KOHTEET

https://www.instagram.com/p/6vnEbkCGLM/

https://www.instagram.com/p/6vmTCkiGJc/

Siniharmaan sävyissä maassa kuplivia rikkialtaita? Kraatterin näköisiä epäkraattereita? Tuhkan mustaksi värjäämää jäätä? Puna-viherraidoitetut kraatterijärven seinämät? No mikä ettei! En yhtään ihmettele, miksi kaikki luonto goes överit -kohdan kuvat ovat Islannista. Ainakin itselläni koko se viikon reissailu pitkin poikin saarta oli yhtä ihmettelyn ja äimistelyn karkeloa. Miten nuo kaikki värit, paikat ja asiat voivat olla olemassa? Voittaa ihmisarkkitehtuurin saavutukset ihan 1 000 000 – 0!

https://www.instagram.com/p/8IgPd8iGFL/

https://www.instagram.com/p/6k9axaCGOQ/

Toivon voivani jatkossakin tehdä entistä enemmän luontomatkailuun painottuvia reissuja. Onneksi kohta on tiedossa mm. road trip USA:sta Kanadaan ja takaisin, minkä varrelle mahtuu kuulemma parikin eri vuoristoa. Lisäksi luonnonpuistot kiinnostavat mua suuresti, vesiputouksia, vuoristojärviä ja hassuja puita haluan nähdä vielä paljon. Haluan myös löytää lisää övereitä luontokohteita, jotka pistävät epäilemään omia silmiään. Haluan vaeltaa. Haluan nähdä maailman kauneuden, sen joka on kätketty luontoon!

Löytyykö teiltä samoja luontosuosikkeja?

Lue myös nämä:


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Rimma + LauraTravellover ja Muru Mou. Itsehän olen Instagramissa nimimerkillä @hallanvaara.

You Might Also Like...

38 Comments

 • Reply
  sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi
  3.3.2016 at 07:39

  Ihan mielettömiä varsinkin nuo Islannin kuvat! Suosikki ehkä Námafjall Hverir. Meillä on ollut suunnitelmissa käydä kesällä Islannissa road tripillä, saa nähdä toteutuuko se vai keksitäänkö jotain ihan muuta! 😀

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 18:15

   Kiitos! Islannista olen varmasti sanonut jo aiemminkin, mutta sieltä ei voi ottaa huonoa kuvaa 🙂 Tuo Námafjall Hverir on kyllä yksi ehdottomia lemppareitani koko Islannissa. Se paikka on niin överi, ettei sitä voi kuin ihailla 😀 Suosittelen ehdottomasti Islantia kesäreissulle. Me road trippailtiin siellä viime elokuussa viikko, ja oli kyllä yksi parhaista reissuista ikinä. Vähintään viikko (mieluummin miljoona) kannattaa sinne sitten varata 🙂

 • Reply
  Jenna / With huge passion for life
  3.3.2016 at 10:07

  Voi vitsi, miten upeita kuvia! 🙂 Islanti on niin koukuttava. Vuorien ihasteluun ei voi kyllästyä!

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 18:17

   Kiitos! 🙂 Islanti kyllä on. Mulla on alituinen kaipuu sinne, pakko päästä uudestaan! Vuoriin ei tosiaan voi kyllästyä, ne vaan joka kerta onnistuu ihastuttamaan.

 • Reply
  Ansku BCN
  3.3.2016 at 10:31

  Upeita kuvia, mahtavia maisemia <3! Islanti oli suunnitelmissa tälle kesälle, mutta Amerikka voitti ja reissu Islantiin saa vielä hetken odottaa. Näitä kuvia katsoessa vähän harmittaa päätöksemme… 🙂

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 18:19

   Kiitos! 🙂 Voi ei minkä teitte 😀 No ei, Amerikka on varmasti myös aivan ihana kohde. Mutta ensi kerralla yhdistätte siihen vähintään pitkän stopoverin Islannissa 😉 Ja onneksi Islantiin pääsee myöhemminkin. Sinne nimittäin kannattaa mennä 🙂

 • Reply
  Martina
  3.3.2016 at 12:43

  Upeita kuvia upeista maisemista! En luokittele itseäni varsinaisesti luontomatkailijaksi, mutta kyllä vaan upeat maisemat saavat minunkin sydämeni sykähtämään. Merellä on aina ollut minulle suuri merkitys ja merimaisemassa sielu lepää ihan eri tavalla kuin missään muualla. Vuoret kiinnostavat myös kovasti ja tällä postauksella sait minut haaveilemaan reissusta Sveitsiin. 🙂

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 18:25

   Kiitos! En mäkään välttämättä mitään luontomatkaajan stereotypioita täytä, mutta onneksi jokainen saa matkata tavallaan 🙂 Onhan sitä luontoa myös kaupungeissa, niissäkin mua eniten vetävät puoleensa puistot, joet ja vastaavat. Meri on kyllä todella kaunis ympäristö. Merimaisema, jossa horisontti on ääretön on jollain tavalla pelottava, mutta on siinä myös oma rauhoittava elementtinsä. Itse olen rannikolta kotoisin ja sisämaassa nyt asuessani kaipaan merta toisinaan. Hyvä, että sain sut haaveilemaan Sveitsistä, se nimittäin on yksi suosikkimaistani! 🙂

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  3.3.2016 at 13:28

  Aivan mahtavia Islanti-kuvia! Kuvailit osuvasti Islannin kujeilevia vuoria, siellä kivien ja kallioiden seassahan ne menninkäiset eli piilokansa myös asuu 🙂

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 18:26

   Kiitos! Islanti tosiaan on erittäin valokuvauksellinen. Toisin kuin esimerkiksi minä 😀 Niinhän se menee, Islannin piilokansan paikkoja nuo kujeilevat vuoret ovat. Eikä syyttä. Itsekin voisin sinne muuttaa jonnekin koloon onnellisesti asumaan 🙂

 • Reply
  Maarit Johanna
  3.3.2016 at 13:38

  Islanti, vuonot ja vuoret taitaa olla munkin lempparijuttuja luontomatkailussa <3 Ihan upeita kuvia! Eniten harmittaa, kun ei kunnon vuoristoja Suomesta löydy, eikä oikein niitä vuonojakaan.
  Onneksi aina pääsee Islantiin <3

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 18:29

   Me kyllä ollaan niin samiksia! Vuonoista mulla on vielä valitettavan vähän kokemuksia, mutta odotan joskus pääseväni kiertelemään esim. Norjaa enemmänkin, niin saan vihdoin kunnon vuonohuumaa 🙂 Kiitos, paljon omia suosikkikuvianikin on tässä postauksessa! Totta, vaikka Suomessakin on paljon erilaista ja kaunista luontoa, niin vuorten puute varsinkin harmittaa mua ihan oikeasti. Vuonotkin olisi kivoja. Mutta onneksi Islanti pelastaa aina, eikä sinne ole edes pitkä matka <3

 • Reply
  Heidi / Auringon alla
  3.3.2016 at 18:14

  Mun luontosuosikkeja on vesistöjen lisäksi aavikot 🙂 Ihmettelen aina, kuinka kaunista hiekka voi olla! Toistaiseksi en ole vielä koskaan yöpynyt aavikolla, se voisi olla kaunein kokemus kaikista 🙂

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 18:31

   Aavikoista mulla ei ole vielä omia kokemuksia, mutta voin vain kuvitella niiden kauneutta 🙂 Aavikolla yöpyminen olisi varmasti huikea kokemus. Tähtitaivaan alla ja kaikkea. Nyt sait mutkin innostumaan asiasta!

 • Reply
  Katja
  3.3.2016 at 19:04

  Vuoret! <3 Niihin ei kyllä vaan koskaan kyllästy. Ja toinen heikkous on kyllä vesiputoukset ja meri. Ne äänet ja rentouttava vaikutus on vaan ihan omanlaisiaan.

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 21:20

   Vuoret todellakin <3 Se on kyllä jännää, että vaikka vesi olisi ihan eri muodoissa (tyyni meri tai vauhko vesiputous), niin molemmilla on yleensä loppujen lopuksi sama, rauhoittava vaikutus. 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3.3.2016 at 20:56

  Jos pidit tuon viimeisen järven ympäristön väreistä, niin suosittelen kesämatkaa Huippuvuorille ja siellä veneretkeä. Rannat ovat siellä(kin) niin upeita niin monessa vihreän sävyssä – ja sitten jäätikön reunassa sinisen sävyissä!
  Kuvia mm. meidän blogissa hakusanalla Huippuvuoret ja ainakin Pää Pilvissä -blogissa viime kesältä.

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 21:24

   Huippuvuoret on kyllä ollut jo tovin haaveissa, mutta nyt entistä vahvempana, jos siellä kerran noin upeaa on! Ei ehkä aika ja budjetti vielä tulevana kesänä sinne asti veny, mutta lähivuosina tulen sinne ehdottomasti lähtemään. Maaritin blogissa olenkin jo käynyt Huippuvuorten postauksia kuolaamassa, mutta hyvä tietää mistä suunnasta saan lisäinspiraatiota 🙂 Kiitos siis vinkeistä!

 • Reply
  Annika | Travellover
  3.3.2016 at 21:04

  Kyllä vain, vuoret! Myös meri puhuttelee minua, ja jos ovat yhdessä, ehkä vielä parempi. Toisaalta olen erityisesti matkustanut päästäkseni aavikolle. Mutta en minäkään ole luonnosta aina ollut kiinnostunut. En ehkä vieläkään varsinaisesti luonnosta, maisemista enemmän. Ehkä samalla tavalla kuin vaikka kirjamaku, myös matkailumaku kokemuksen myötä laajenee? Haluaa nähdä uutta ja erilaista?

  • Reply
   Noora
   3.3.2016 at 21:28

   Vuoret ja meri tuntuu kyllä olevan monelle luontoyhdistelmä parhaimmillaan. Enkä toisaalta ihmettele miksi: siinä yhdistyy kaksi huikeaa luonnon vastakohtaa ja suurta mahtia. Aavikot mulla on vielä kokematta, mutta moni on niitä hehkuttanut niin paljon viime aikoina ja tässäkin postauksessa, että mun on kohta ihan pakko päästä! Mullakin varmasti luontoinnostus on alkanut maisemien fanittamisesta, esteetikkona rakastan kaikkea kaunista. Mutta kyllä se itse luontokin, vaikka se olisi ihan “tavallista” tuntuu koko ajan entistä tärkeämmältä. En nyt ehkä olisi onneni kukkuloilla, jos eräjormailisin viikon kaatosateessa kuramaastossa, mutta normiolosuhteissa se on hyvää vastapainoa hektiselle arjelle. Toki bonusta on se, jos siitä saa Instagram-matskua 😉

 • Reply
  Mirje / Kotona kaikkialla
  4.3.2016 at 06:50

  Oi ihana Islanti! Se kyllä lumoaa, vaikkei luonnosta muuten kiinnostunut olisikaan. Minäkin olen heilahtanut kaupunkilomailijasta luontomatkailijaksi ja Islannin roadtripillä oli varmasti vahva vaikutuksensa asiaan 🙂

  • Reply
   Noora
   4.3.2016 at 15:35

   Islanti on kyllä niin ihana ja lumoava kun vaan voi olla. Kaikki ihmiset pitäisi ehkä lähettää Islantiin road trippailemaan ja maailma saattaisi olla vähän parempi paikka 😀

 • Reply
  Maria
  4.3.2016 at 09:22

  Oi sulla on upeita luontokuvia! Ja vuoret, voisin tuijotella niitä koko ajan, aivan samalla tavalla kuin mertakin. Mutta sitten toisaalta rakastan metsän tuoksua 🙂 Luontomatkailu on alkanut itseänikin kiinnoostamaan enemmän kuin ennen ja hyvä niin. Kaapit tursuaa jo tavaraa niin ei niitä shoppailulomia enää samalla tavalla tule harrastettua.

  • Reply
   Noora
   4.3.2016 at 15:39

   Kiitos! Luontoa on kyllä viime aikoina ollut kaikkein antoisinta kuvata 🙂 Metsän tuoksu on kyllä myös huumaava. Samoin meren. Sitä aina välillä kaipaan täällä sisämaassa. Onneksi rannikolle pääsee tarvittaessa nopsaan! Sama täällä, kaapeista löytyy edelleen liikaa kaikkea, vaikka karsimisoperaatiota olenkin yrittänyt viime aikoina harrastaa. Valokuvat alkaa olla se paras matkamuisto ihan konkreettisten muistojen lisäksi, mitä reissuilta voi tuoda. Ja hyvä niin 🙂

 • Reply
  katareissaa
  5.3.2016 at 18:23

  Uusi-Seelanti ja Australia on tällä hetkellä mun suosikit luontokohteista, mut oon tainnut aiemmin jo sullekin todeta, että Islantiin on päästävä! Jos ois useempi viikko käytettävissä kesällä, niin voisin vaikka liftata saaren ympäri ja ottaa retkeilyvarusteet mukaan 🙂

  • Reply
   Noora
   5.3.2016 at 21:47

   Mullakin varmasti molemmat nousisi omilla listoilla piikkipaikoille, kun vaan niihin pääsisin lähtemään. Toivottavasti ainakin Uuden-Seelannin kohdalta tilanne korjautuu ensi vuonna 🙂 Sun on kyllä päästävä Islantiin, varmasti rakastuisit maahan! Islannissa on nykyään aika paljon liftareita, mutta jos yksin lähtee, niin ainakin suht varmasti siellä saisi kyydin. Tollainen kiireetön aikataulu olisi kyllä niin bueno Islannin kiertelyyn 🙂

 • Reply
  Ansku
  5.3.2016 at 22:21

  Ymmärrän! Minä aloitin reissaamisen aurinkorannalla makoillen, ilman mitään aktiviteettia. Pikkuhiljaa pieni seikkailullisuus alkoi nostaa päätään ja nyt paras reissu on sellainen jossa – on toki myös aurinkoa ja hiekkarantaa – mutta myös näkee mahdollisimman paljon.

  • Reply
   Noora
   6.3.2016 at 10:23

   Monet tykkää aurinkorannoista. Itse siedän niitä ehkä pari tuntia kerrallaan, vaikka toki lämmöstä tykkäänkin. Mua juuri ahdistaa niissä tuo, että kun haluaa nähdä paljon niin rannalta käsin se harvoin on mahdollista. Mutta onneksi kullakin on mahdollisuus kehittyä matkaajana! Ja jos ei nyt kokonaan luopua omista mukavista tavoistaan niin ainakin tuoda siihen rinnalle muutakin 🙂

 • Reply
  marikaw
  7.3.2016 at 21:34

  Mä en pysty valita näistä parasta kuvaa koska kaikki on ihan törkeen upeita! 😀 Vesi ja vuoret todellakin. Toi Sveitsin alppimaisema on kyllä ihan huikee.

  • Reply
   Noora
   8.3.2016 at 16:46

   Voi apua, mä täällä ihan punastelen! Mutta kiitos 🙂 Sveitsi on kyllä niin huikea. Arvaa vaan, kuinka kaunista tuolla(kin) oli livenä!

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  7.3.2016 at 23:29

  Niin mahtavia kuvia! Etenkin tuo Islannin jäätikköjärvikuva… Ahh! Minä en kestä nähdä enää yhtäkään kuvaa Islannista, muuten varaan lennot sinne heti!

  • Reply
   Noora
   8.3.2016 at 16:54

   Oi kiitos! Tuo jäätikköjärvikuva on kyllä yksi omia suosikkeja, niin kuvana kuin paikkanakin 🙂 Hahaa, spämmään siis Insta-tilini täyteen Islannin lateposteja, koska kaikkien on pakko mennä Islantiin 😉

 • Reply
  Heli
  13.3.2016 at 21:19

  Vuoret, vesistö ja luonto on myös lähellä sydäntäni. Ihania kuvia ja kertomuksia!

  • Reply
   Noora
   14.3.2016 at 00:48

   Kiitos, kiva kuulla 🙂 Luonto on kyllä ihan parasta, mitä matkailu voi tarjota.

 • Reply
  Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi
  14.3.2016 at 09:47

  Ihan melkein kuin omasta kynästäni! En voisi ikinä kyllästyä vuoriin ja turkooseihin järviin <3 Ihania muistoja ja kauniita kuvia!

  • Reply
   Noora
   15.3.2016 at 01:43

   Hienoa löytää muitakin luontosamiksia 🙂 Kiitos!

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  23.9.2016 at 16:44

  Voi että miten ihania Islanti-kuvia! Olen nyt urakalla lukenut Islanti-postauksia ja boogie woogie -tanssini vaan yltyy, vaikka omaan reissuuni on melkein vuosi vielä aikaa. Mutta onpahan hyvää aikaa suunnitella. Monta paikan nimeä olen postauksistasi jo kirjannut ylös. Luulen, että 10 päivää Islannissa ei riitä sitten yhtään mihinkään… Ja niitä varamuistikortteja täytynee hommata lisää., silläluulenpa, että Islannissa jos missä on helppo saada överikuvaustartunta.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.9.2016 at 21:12

   Kiitos paljon! Vuosi menee yllättävän äkkiä, kun on mitä odottaa ja suunnitella. Kiva jos postauksista on löytynyt kiinnostavia paikkoja ja vinkkejä! 10 päivää on jo aivan hyvä. Ei mikään määrä päiviä ole varmastikaan tarpeeksi, mutta kyllä kymmenessä päivässä ehtii jo vakuuttua siitä, että Islanti on ihan huikea ja sinne pitää päästä takaisin vaikka kuinka monta kertaa. Voi kun mullakin olisi jo uusi reissu sinne tiedossa…

Leave a Reply