Kerran poistuin kotoa
Bussilla ja junalla Pohdinnat Suomi

VR “laski” hintoja – minä en vakuuttunut

Vedin viime viikolla julkisesti herneitä nenään oltuani tavattoman kyllästynyt siihen, että en vain pääse junalla mielestäni järkevään hintaan käymään viikonloppuisin kotikulmillani Vaasassa. VR:n hinnoittelupolitiikkaa olin harmitellut jo pitkään ja viimeinen niitti oli VR:n joustavan alennusprosentin käyttöönotto, joka oli muistaakseni 45-55 prosenttia, reitin päivämäärästä ja kellonajasta riippuen. Minkä jälkeen en KOSKAAN tuntunut löytävän viikonloppureissuilleni Vaasaan tarpeeksi edullisia lippuja. Edes opiskelijana.

Mielestäni lähes 50 euroa moisesta lystistä oli liikaa. Lipunostossa kikkailemalla (esim. etsimällä erikseen lippuja välille Tampere-Seinäjoki ja Seinäjoki-Vaasa tai kulkemalla osan matkasta bussilla) hintaa saattoi hilata hieman edullisemmaksi, mutta se taas yleensä taas näkyi matka-ajassa. Postaukseni sai huomiota VR:n viestintäpäällikköä myöten, joka kävi kommentoimassa ja käskemässä seuraamaan tiedotusta: VR:ltä kajahtaisi kohta hyviä uutisia.

Ne uutiset saapuivat eilen – suhteellisen hyvällä ajoituksella siis. Se tosin onkin mielestäni lähes ainoa hyvä asia tässä. Edelleenkin ajattelen nyt tässä kritisoinnissa eniten omaa napaani, sillä suurin murheenkryynini on nimenomaan tuo Tampere-Vaasa -väli.

Ensivilkaisulla olin varovaisen toiveikas: hinnat näyttivät tulleen alaspäin ja hinnoittelu oli säännönmukaisempaa. Hintavaihtelut eri vuorojen välillä eivät olleet samanlaista sillisalaattia kuin ennen. Klikkailin ostoskoriin satunnaiset viikonloppuliput ja niiden loppusumma alkoi kolmosella. Edistystä siihen lähes 50 euron pottiin, jota VR ilman lippukikkailua ennen tarjosi. Sitten aloin tutkia asiaa hieman syvemmin ja huomasinkin useita kompastuskiviä.

VR “HALPUUTTI”, MIKÄ MUUTTUI?

Ensinnäkin VR kertoo uudistaneensa lipputyyppejään. Niitä on yksinkertaistettu, jotta asiakkailla olisi helpompi hahmottaa tarjontaa. Tarjolla on perus- ja säästölippua yksittäisille matkoille. Niitä voi halutessaan lisämaksulla muokata omien tarpeidensa mukaisiksi.

Myynnissä on edelleen myös sarja- ja kausilippuja. Kuulostaa simppeliltä. Ensimmäinen asia, mikä sai mut pöyristymään oli alennuksiin oikeutettujen lipputyyppien alennusprosenttien viilaaminen epäedullisemmaksi. Lainaus VR:n nettisivuilta:

Lapset, opiskelijat, eläkeläiset

4–16-vuotiaat lapset ja nuoret saavat 40 %, opiskelijat 30 %, eläkeläiset ja yli 65-vuotiaat 20 % sekä varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet vapaa-ajan matkoilla 30 % alennusta

Anteeksi nyt vaan, mutta kulkevatko VR ja Suomen hallitus jossain käsikynkässä, jossa riistetään opiskelijoilta ja eläkeläisiltä heidän viimeisetkin pennoset? Ennenhän opiskelija-alennus VR:llä oli 50% aikuisen lipun hinnasta, sitten se muistaakseni muuttui “joustavaan” alennusprosenttiin, joka tarkoitti ainakin mulle vain lipun hintojen nousua. Jos olisin halunnut matkustaa Vaasaan tiistaiaamuna, olisin varmasti hyötynyt uudistuksesta, mutta harvemmin mulla oli tällaista tilaisuutta.

MILTÄ LIPPU-UUDISTUS NÄYTTÄÄ?

Suppean, yhden hengen otantaan ja vain yhdelle reitille perustuvien tutkimusteni perusteella uskallan väittää seuraavaa. VR:n lippuhintojen lasku palvelee ensikädessä aikuisia, joilla ei ole mitään alennuskortteja. Suurimmat muutokset tuntuvat kohdistuneen vähemmän liikennöityihin ja arkipäivien vuoroihin.

Lisäksi säästölippu on edullisempi kuin opiskelijalippu. Säästölipun kompastuskivi kuitenkin on se, että niitä on myynnissä vain tietty määrä per juna, eikä satunnaisotantani mukaan edes kaikkiin viikonlopun junavuoroihin näytä näitä (enää jos ollenkaan) saavan. Eli aikuiset ilman alennuskortteja, opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet kilpailevat siis kaikki tästä pienestä alennuserästä ja jos niitä lippuja ei onnistu itselleen nappaamaan, tarvitsee maksaa enemmän.

Keskitän edelleen näkökulmani Tampere-Vaasa -reitille, jota siis olen tutkaillut. Olin jo luvannut viime viikolla mennä käymään Vaasassa kuunvaihteessa, joten sain varsin validin syyn heti tutkailla ja arvioida VR:n lippu-uudistusta.

Odotukseni siis olivat suuret, mutta mitä kauemmin tuijottelin VR:n lippuhaun antamia tuloksia, sitä vihaisemmaksi tulin. VR mainosti rehvakkaasti laskeneensa kaukoliikenteen lippuja neljänneksellä. Harmi vaan, että en sitä itse konkreettisesti huomannut.

Kuten aikaisemmin sanoin, opiskelijahintainen lippu viikonloppuretkelle oli lähes 50e. Tarkoittaen yhdensuuntaisen lipun hinnan heiluneen 20-25 euron välissä. Hieman edullisemmin olisin päässyt, jos olisin halunnut lyhentää jo lyhyttä visiittiäni ja saapua yön viimeisellä junalla ja poistua maanantaiaamuna ennen kukonlaulua.

Mitä sitten kohtasin kun eilen menin ostamaan lippua? Juniin, joiden aikataulut sopivat omiini, ei näyttänyt olevan (enää jos ollenkaan) säästölippuja jäljellä. No, eihän siinä, ajattelin ensin, opiskelija-alennuksella sitten. Väärin. Opiskelijahinta mulle sopiviin junayhteyksiin oli 22 euroa. Suunta. KAKSIKYMMENTÄKAKSI EUROA.

Missä tässä näkyy se VR:n mainostama neljänneksen hinnanalennus? Ei missään! Korkeintaan pari euroa on tultu alaspäin niistä päivän kalleimmista junavuoroista. Mutta jo ennen uudistustakin tuon välin lippuhinnat juoksivat aivan samoissa lukemissa. Tunsin itseni petetyksi ja olin eilen todella vihainen ja katkera. Tässä ilmeisesti lopputulos siitä, kun hintoja “lasketaan” mutta myös opiskelija-alennusta viilataan: jos en pysty saamaan säästölippua, ei opiskelijahintaan ole tullut mitään alennusta.

Johtopäätökseni: pitäkää tunkkinne VR, etsin jatkossakin vaihtoehtoisia kulkutapoja. Ei mua tällä uudistuksella vedätetä.

Jos haluat lukea myös muita kuin “Jee kaikki saavat lippunsa jatkossa halvemmalla” -hehkutuksia, suosittelen lukemaan myös nämä:

AAMULEHTI: Kommentti: Oliko VR:n lippuale kuitenkaan niin hyvä juttu?

HELSINGIN SANOMAT: VR laskee hintoja pysyvästi – halpabussi on silti edullisempi

ILTALEHTI: VR:n hintauudistus voi tulla lapsiperheille aiempaa kalliimmaksi

YLE: VR:n halpuutus ei näy pohjoisen junissa

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Heli
  17.2.2016 at 13:13

  Tuota kirosin itekkin. Ensinnäkin se, että vr mainosti ennen niin pirun paljon “osta ennakkoon ja säästä!” ja nyt vihdoin kun tuun käymään taas suomessa niin lennot makso 161e ja junaliput 122e. Nyt kun vr muutti hintoja oisin saanut mun liput halvemmalla nyt ostaessa kuin ne ennakkoon ostetut. Huomautin vr:n twitterissä asiasta niin ne jankkas vaan sieltä takaisin että ennakkolippu on nyt poistunut. Joo mutta mun pointti nyt olikin se, että niiden oma mainos käski ostaa ennakkoon ja nyt niiden lippujen hinnat on alemmat kuin mitä ennakkolippujen, ja tottakai vr vieny palautus ja vaihto oikeuden ennakkolipuissa eli en voi edes saada vaihdettu niitä halvempiin. Ja mitä vastaa asiakaspalvelija. Ennakkolippu on nyt poistunut käytöstä. MITÄ? Jos sanon, että ei ole ihan oikeudenmukaista jos on ostanut vaikka edellispäivänä ennakkolipun ja seuraavana päivänä vr tiputtaakin hintoja niin nainen vastaa, että ennakkolippu on nyt poistunut. Onneksi harvemmin käyn suomessa ja käytän junia.

  • Reply
   Noora
   17.2.2016 at 20:53

   Joo, asiakaspalvelu on kyllä myös yksi asia, jonka kanssa olisi parantamisen varaa. Monesti olen VR:lle lähettänyt rakentavaa palautetta netin kautta, ja saanut vastaukseksi vain standardin copypaste-vastauksen. Aivan kuin mun palautetta ei edes oltaisi luettu… Samalta kuulostaa sun meininki. Hurja hinta kyllä tuo 122e, minnepäin tahansa Suomessa olet sillä summalla matkalla. Varsinkin suhteessa noihin lentoihisi. Ja onhan se epäreilua, että lipuista (varsinkin jos lipputyyppi muuttuu eikä sitä ole enää olemassa) ei voi saada rahojaan takaisin. Varmasti et mielelläsi tuollaista summaa junalipuista maksanut!

 • Reply
  Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
  17.2.2016 at 13:27

  en ole edes yrittänyt pysyä perässä VR:n ajatuksenjuoksussa moneen vuoteen. Joillain reiteillä olivat liput kallistuneetkin (?!)

  Sinänsä liikuttava tuo VR:n lupaus lipputyyppien yksinkertaistamisesta. Onkohan heillä itsellään mitään käsitystä kuinka paljon yksinkertaistamista jo koko helvetin nettikauppa vaatisi? Kahdella korkeakoulututkinnolla ja keskimääräistä korkeammalla älykkyydelläkään varustettuna en ole koskaan selviytynyt tuon sirkuksen loppuun saakka ilman hapenottokyvyn ja itsehillinnän pettämistä.

  Samoilla linjoilla olen minäkin – ilolla olen toivovttanut tervetulleeksi OnniBusin. VR:ään en koske ennenkuin on ihan pakko. Eli kun sinne asemalle voi luistella sen vuoksi, että helvetti on jäätynyt…

  • Reply
   Noora
   17.2.2016 at 20:57

   Joo, vähän samoilla fiiliksillä. Ei voi ymmärtää mitä siellä päässä mietitään. Tämäkin “lasku” tuntuu olevan samaa vanhaa sitä itseään vain uudessa paketissa. Tietyt liput ovat jo pitkään olleet edullisia, kiitos eri tarjousten. Mutta ei tässä todellakaan kaikkien lippujen hinnat laskeneet kuten uutinen antaa ymmärtää. Huijaukselta haiskahtaa. Tuo nettikauppa on kyllä aikamoinen sillisalaatti. Tosin nettikaupan uudistuksen jälkeen se oli vielä paljon hirveämpi. Hieman siis pisteitä kotiin siitä, ettei se ole enää alkuaikojen kammotus. Mutta silti yksinkertaistamisen varaa olisi. Jatkan innolla kehityksen (ja oman verenpaineeni) seuraamista…

 • Reply
  sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  17.2.2016 at 16:25

  Minä kaiholla muistelen aikoja, jolloin se opiskelija alennus oli sen 50 % ja matkan sai keskeyttää pyytämällä konnarilta leima lippuun. Eli jos oli vaikka matkalla Tampereelta Ouluun niin pystyi pysähtymään vaikka päiväksi Seinäjoelle sillä Tre Oulu lipulla. Mä en kauheasti jaksanut intoilla tästä hintojen alennuksessa kun ajattelin että joku koira tähän on haudattu. Valitettavasti.

  • Reply
   Noora
   17.2.2016 at 20:59

   Noita kunnon opiskelija-alennuksia jään mäkin tippa silmäkulmassa kaipaamaan. Tuollaista matkan keskeytyshommaa en muista kuulleeni, kuulostaa kyllä varsin näppärältä! Tuntuu että mitä korkeammalle lippujen hinnat ovat kivunneet, sitä enemmän ehdot ja joustot ovat kiristyneet. Ei saa perua, ei saa vaihtaa, ei saa mitään. Ennen ei ollut pakko edes ostaa paikkalippua. Sitten siihenkin pakotettiin ja siinäkin rytäkässä lippujen hinta taas mukavasti nousi. Mitähän seuraavaksi…

 • Reply
  Hekate
  18.2.2016 at 17:16

  Hyvät ihmiset, onneksi on olemassa Onnibus. Sehän liikkuu vielä tuolla Vaasa-Tampere linjalla, joten ei ole mitään syytä, miksi käyttää VR:n kiskurihintaisia palveluita.

  • Reply
   Noora
   18.2.2016 at 21:33

   Kyllä, Onnibus on pelastanut paljon. Mutta kuten jo tuossa aiemmassa postauksessani totesin, tuolla reitillä sen aikataulut on valitettavan harvoin mulle sopivat.

 • Reply
  Heli
  13.3.2016 at 21:33

  Hienoa kun otat kantaa monia harmittavaan asiaan!

  • Reply
   Noora
   14.3.2016 at 00:53

   Kiva kuulla! Epäkohtiin tarttuminen on mielestäni tärkeää.

Leave a Reply