Kerran poistuin kotoa
Bussilla ja junalla Pohdinnat Suomi

VR ja lippuhinnoittelun järjettömyys

Mua on pidemmän aikaa harmittanut Suomessa matkustamisen kalleus. Autottomana julkinen liikenne on usein ainoa vaihtoehtoni liikkua kaupunkien välillä, ja onneksi Tampereelta pääseekin varsin näppärästi sinne minne kulloinkin on tarve. Valittavana on junaa ja eri bussiyhtiöitä. Suurin osa kotimaanmatkoistani suuntautuu pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Jyväskylään sekä entiseen kotikaupunkiini Vaasaan.

Kolmeen ensimmäiseen mentäessä penniä ei yleensä tarvitse venyttää, vaan sopivan hintaisia lippuja löytyy lähes mihin tahansa aikaan ja haluamalleen kulkuneuvolle. Jos ei muuta niin ainakin opiskelijahintaan. Mutta Vaasa näyttää olevan mulle ikuinen murheenkryyni.

Olisi kivaa käydä moikkaamassa äitiä ja siskoa usein, mutta koska lomapäiväni yleensä tykkään tuhlata ulkomaanreissuihin, käyntiaikani rajoittuu viikonloppuihin. Ja siinä törmäänkin ylitsepääsemättömään ongelmaan: VR:n kiskurihintoihin.

Näyttökuva 2016-2-9 kello 17.28.57

Pidän junamatkustelusta yleisesti todella paljon. Se on nopeampaa kuin bussimatkailu, junakyyti on yleensä mukavan tasaista sekä junat mukavia. Linja-autoissa kärsin usein matkapahoinvoinnista (jota olen onneksi onnistunut aika paljon kitkemään matkapahoinvointirannekkeilla), mutta junassa näitä ongelmia mulla ei ole. Lisäksi juna on myös varsin ekologinen vaihtoehto.

Haluaisinkin matkustaa junalla myös Vaasaan, sen mukavuuden ja helppouden vuoksi. Bussikyyti Vaasaan vie Tampereelta neljä tuntia, junalla matka yleensä hurahtaa 2,5 tunnissa. Mutta sitten tulee vastaan se seinä, joka usein estää mua menemästä, aivan liian kallis hinta.

Näyttökuva 2016-2-9 kello 17.30.29

Ellen halua olla määränpäässäni vasta hyvin myöhään illalla ja lyhentää jo muutenkin lyhyttä visiittiäni hyvin aikaisella paluumatkalla, liput Vaasaan ja takaisin ovat lähes 50 euroa. Opiskelijalta. Aikuiselta ilman ennakkolippua noin 85-90 euroa. Olen tuolla hinnalla lentänyt jo ulkomaille…

Harvemmin tarjouksia olen tuolle välille onnistunut löytämään. Edes Tampere-Seinäjoki -välille. Mielestäni tuo on jo aivan absurdi hinta parin tunnin kotimaassa tapahtuvasta matkasta.

Onneksi mulla ei ole yleensä Vaasaa kauemmas tarvetta matkustaa, en edes halua ajatella millaisia kulueriä mulle aiheuttaisi viikonloppupyrähdykset täältä esimerkiksi Ouluun tai Rovaniemelle. Ainakaan ilman lipputarjouksia. Mielestäni on surullista, että mulle mieluisin matkantekoväline on hinnoitellut itsensä niin kalliiksi, etten halua moisia summia matkoista maksaa. Ihan jo periaatteesta.

Näyttökuva 2016-2-9 kello 17.29.22

VR Groupin nettisivuilta löytyy viime vuoden lopulta uutinen, jossa luvataan lippujen hintoisin laskua tämän vuoden alkupuolella. Ainakaan vielä en ole tätä hintamuutosta huomannut. Saattaa toki olla, että joissain reiteissä on tapahtunut edistystä hintojen suhteen, mutta ei ainakaan näemmä kokonaisvaltaista sellaista.

Olin elätellyt toiveita Onnibussin avattua reitin Vaasan ja Tampereen välillä myös junalippujen hintojen reagoivan tähän, mutta muutosta en ole huomannut. Onnibusia suosisin mieluummin hintojen perusteella, ne ovat vielä kohtuullisia. Valitettavasti heidän aikataulunsa eivät vain mene usein yksiin omieni kanssa.

Näyttökuva 2016-2-9 kello 17.31.37

En varmastikaan ole ainoa, joka tuskailee kalliiden kotimaanmatkojen kanssa. Ja olen kuitenkin siinä onnellisessa asemassa, että mulla on silti mahdollisuus valita eri kulkuneuvojen ja useiden päivittäisten lähtöjen kanssa. Monella paikkakunnalla tilanne on varmasti vielä paljon huonommin.

Mutta olen silti harmissani siitä, että ympäristöystävällinen junamatkustelu on hinnoitellut itsensä aika monen matkustajan ulottumattomiin. On surullista, että yleensä jo yhdellekin ihmiselle oma auto on junaa halvempi matkantekoväline.

Onko teillä vastaavia kokemuksia Suomessa matkustamisen kalleudesta?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Maarit Johanna
  11.2.2016 at 14:07

  Voi kyllä. Tämä on niiiin ikuinen ärsytyksen ja v*tutuksen kohde. Kirjoitin ihan järjettömän paljon huomiota saaneen postauksen marraskuussa ja minua haastateltiin aiheesta myös radioon. Linkki postaukseen tässä: https://www.rantapallo.fi/paapilvissa/2015/11/08/helsinki-keskeisyys-arsyttaa-lappilaista-matkustajaa/
  Vaikka käsittelenkin lappilaisen näkökulmasta asiaa, voi todellakin sanoa, että onhan se helsinkiläisellekin ärsyttävää yrittää matkustaa mihin vain Suomessa kun on niin pirun kallista ja hankalaa…

  • Reply
   Noora
   11.2.2016 at 17:15

   Mulla on toi sun postaus mennyt aikanaan ohi silmien, mutta hyvä kun linkkasit! Tuollaiset asiat sietääkin saada huomiota. Varmasti siellä suunnalla tilanne on paljon huonompi kuin täällä, mutta ei se etelämmässäkään aina helppoa ole. Suomessa matkustaminen on kyllä aivan liian kallista ja näemmä usein myös todella hankalaa. Mulla on vielä se onni, että voin reilussa parissa tunnissa rykäistä täältä bussilla koska tahansa ja junallakin suuren osan päivästä Helsinki-Vantaalle. Mutta jo esimerkiksi Vaasassa asuvalla siskollani on noita yhteys- ja hintaongelmia enemmänkin. Eikä Vaasa edes niin kaukana vielä pääkaupunkiseudusta ole. Mutta kiva kuulla, etten ole ainoa asiasta ärsyyntynyt. Matkustaisin kotimaassa paljon enemmän, ellei varsinkin junamatkustusta olisi tehty monelta osin aivan liian kalliiksi.

 • Reply
  sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa
  11.2.2016 at 18:27

  Siis niin samaa mieltä. Tykkään junamatkustamisesta, mutta se todella on ärsyttävän kallista. Tuttavani oli myös jokin aika sitten menossa Tampereelta Tervajoelle (pieni asema Seinäjoen ja Vaasan välissä) lippu Helsingistä Vaasaan samalla vuorolla olisi ollut edullisempi kuin tuo väli. Ihan Käsittämätöntä hinnoittelua : (

  • Reply
   Noora
   11.2.2016 at 22:24

   Kuulostaa kyllä varsin absurdilta hinnoittelulta :< Junaa olisi mukavaa suosia enemmänkin, mutta näillä hinnoitteluilla jää kyllä aika monta matkaa tekemättä. Muutosta parempaan suuntaan odotellessa…

  • Reply
   TTT
   12.2.2016 at 12:12

   Helsinki-Vaasa-lipulla on täysin luvallista matkustaa myös Tampereelta Tervajoelle.

   • Reply
    Noora
    12.2.2016 at 16:01

    Näinhän se on! Moni matkustaja, varsinkin vähän junalla kulkeva, ei valitettavasti vain taida tietää asiasta.

 • Reply
  Hanna
  12.2.2016 at 00:44

  Tampere-Vaasa -väli on muuten kallistunut mun opiskeluaikana ihan järkyttävästi! Itsekin mielelläni suosisin junaa, mutta nyt kun mies ei enää opiskele on auto vain niin paljon halvempi kulkuväline, varsinkin kun Onnibussin aikataulut ovat mitä ovat. Yleensä ostetaan sarjalippuja, sillä viikonloppuvuorot ovat niillä usein halvempia. Välillä niistä on hyviäkin tarjouksia, ainakin Seinäjoelle asti, josta lippu Vaasaan suuntaan ei enää kamalasti maksa. Tällä hetkellä eniten kuitenkin ärsyttää, että VR vähensi Seinäjoki-Vaasa -välin vuoroja aika radikaalisti ja kun itse jäisin pois väliasemalla, jonne ennenkään kaikki junat eivät pysähtyneet, ei yhteyksiä Tampereelta ole enää kuin se joku kolme päivässä.

  • Reply
   Noora
   12.2.2016 at 15:56

   Se kyllä on! Itse muutin pois Vaasasta tänne Tampereelle reilu 10 vuotta sitten, ja kauhulla tuijottelen lippujen hintoja entiseen verrattuna. Myös Vaasasta kotoisin oleva kaverini, joka myös nykyään asuu täällä, on huomannut että auto on jo kahdellekin hyvin paljon edullisempi ja kätevämpi vaihtoehto. Mikä on kyllä niin älytöntä. Mäkin olen joskus löytänyt sopivan edullisen sarjalipputarjouksen, mutta eipä niitäkään aina tunnu olevan. Tuo minkä kerran hyödynsin, maksoi 99 euroa opiskelijalle, jolloin sain mielestäni hyvin rahoille vastinetta. Lisää tällaisia! Mua nuo harvennetut junavuorot eivät onneksi ole vielä paljoa haitanneet, mutta voin kyllä kuvitella, kuinka paljon harmia niistä on pienempien asemien käyttäjille. Toivottavasti tämä on se pohjanoteerausvaihe, josta suunta olisi ainoastaan ylöspäin…

 • Reply
  Mika Heijari viestintäpäällikkö VR Group
  12.2.2016 at 07:31

  Huoli junalippujen hinnoista on kuultu ja otettu vakavasti. VR:n lupaus laskea hintoja on tosissaan annettu. Uutisia uusista – selvästi alemmista hinnoista tulossa, toivottavasti jo piankin. Kannattaa seurata VR:n kanavia: vr.fi, Twitter @VRuutiset, Facebook Yhteisellä matkalla

  • Reply
   Noora
   12.2.2016 at 15:58

   Seuraan kyllä, sen lupaan. Tämä lippuhintojen järkeväksi saanti on tullut mulle jo sydämenasiaksi! Kaunopuheista ja tyhjistä lupauksista on aika siirtyä jo tekoihin. Toivottavasti nyt on niiden aika.

 • Reply
  Raimom
  12.2.2016 at 12:07

  Kiitos tästä kirjoituksesta, samaa olen pohtinut VRstä että on hinnoitellut itsensä ulos alan ytimestä matkustuksesta, vaikka pitäisi olla olla alan ammattilainen, taitavat elää jossakin Helsingin lähiliikennekuplassa.

  • Reply
   Noora
   12.2.2016 at 16:00

   Kiitos Raimom! Mukava huomata, etten ole yksin tämän asian kanssa 🙂 Helppohan se on koko ajan hintoja nostaa ties minkä tekosyyn varjolla ja sitten ihmetellä huuli pyöreänä, miksi matkustajat siirtyvät käyttämään muita matkustusvaihtoehtoja. Se, että juna on ympäristöystävällinen ei riitä, jos hintalappu on liian korkea.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  12.2.2016 at 21:30

  Minä myös harmittelen junien kalleutta. Nyt äitiyslomalla olen muutaman kerran käynyt Islan, 10 kk, kanssa kahdestaan Jyväskylässä vanhempieni luona. Juna on silloin ainoa vaihtoehto, kun bussissa en jaksa paikallaan istuen viihdyttää vauvaa yksin, ja autossa vauva ei viihdy niin pitkää matkaa yksin takapenkillä istuen. Huoh. VR:lle on siis rahani menneet :/

  • Reply
   Noora
   13.2.2016 at 09:17

   Juna on kyllä varmasti kahdestaan pienen lapsen kanssa helpoin kulkuväline. Siellä riittää tilaa ja on helpompi liikkua ympäriinsä. Toivotaan, että VR nyt oikeasti toteuttaa kauniit sanansa ja laskee lippujen hintoja, niin säkin pääsisit matkustamaan edullisemmin! Isla on muuten kaunis nimi 🙂

Leave a Reply