Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Rooma, sä veit mun sydämen!

Kaikki tiet vievät Roomaan, sanotaan. Niin vei vihdoin mun tienikin. Aivan liian lyhyt oli ensikohtaamisemme, mutta ehkäpä sitäkin intensiivisempi.

Yleensä yritän olla kohdistamatta liikaa odotuksia mahdollisesti upeita kohteita kohtaan, sitä kun helposti rysähtää karusti ja korkealta, kun odotukset eivät vastaakaan reaalitettia. Roomaakin olin kohteena varjellut ties kuinka pitkään. Etsinyt täydellistä aikaa kaupungille. Aina miettinyt, että sitten kun… Kunnes viime vuoden lopulla heittelin töissä lomapäivärulettia alkuvuodelle ja Rooma näyttäytyi aikataulun ja lentohintojen puolesta enemmän kuin sopivana.

Toisena vaihtoehtona pallottelin Wieniä, sinne löytyi lennot hyvin samoin kriteerein. Kunnes siinä kohteiden välillä arpoessani Facebook-feediini hyppäsi Momondon päivitys, joka vinkkasi jotain Roomaan liittyvää. Sen selkeämpää merkkiä en tarvinnut päätökseni tueksi, vaan ostin lennot Roomaan. Mun täydellinen hetkeni olkoon nyt!

P2056407

P2066588

Rooma on historiafanin unelmakohde!

Enkä mä pettynyt. Palasin tänään töihin ehkä hieman väsyneenä hullusta kolmen päivän kävelyrumbasta, mutta myös niin leveä hymy naamalla ja sydän onnesta pakahtuen! Mä olin löytänyt täydellisen onnelani, suosikkikaupunkini. Mua täydellisesti kuvastavan paikan.

Sydämeni sykkii historialle sekä estetiikalle, ja Roomahan on kuin molempien asioiden ilotulitus. Olen vieläkin ymmyrkäisenä kaikesta näkemästäni enkä pysty kunnolla sisäistämään, kuinka paljon upeutta yksi kaupunki pitääkään sisällään.

Ensinäkemältä Rooma hieman hämmensi. Terminin juna-asemalta ulos astuessani näin heti ensimmäisenä kasan turistiravintoloita, ties mitä höpöä ja turhaketta kauppaavia vipeltäjiä sekä ihan tavallisia kerrostaloja. Missä kaikki ne historialliset paikat ja rauniot olivat? Mutta kun malttoi antaa askeltensa kantaa, Rooma alkoi tarjota maistiaisia tulevasta.

P2056322

P2066518

Ensimmäisen kirkon kohdalla kasvoi jo tunne siitä, että ehkä tämä kaupunki onkin kaiken vouhotuksen arvoinen. Hieman myöhemmin, kun matkatavarat oli jätetty hostellin huomaan ja kunnon valloitusseikkailu alkanut, kadun toisessa päässä turisteja iloisesti tervehtinyt Colosseum pisti jo vähän polvia tärisemään.

Kyllähän kaikki olivat toitottaneet siitä, ettei sen suuruutta pysty hahmottamaan, ennen kuin sen koko lävähtää päin naamaa, mutta ei sitä uskonut ennen kuin itse kokeili. Aika monta kertaa taisinkin sanoa mukana olleelle Assille kuinka uskomatonta onkaan, että monet niistä rakennuksista ovat olleet siellä jo 2000 vuotta sitten. Ihan järjettömän monta elinikää. Oli siinä pienellä ihmisellä ihmettelyn aihetta.

P2066681

P2077103

Mä taisin menettää sydämeni lähes kaikelle näkemälleni. Hulppeille riemukaarille, veistoksellisille suihkulähteille, niin prameille kirkoille, etten vastaavia ole missään nähnyt. Raunioille, jotka ovat olleet elämän keskus parituhatta vuotta sitten. Joka puolelta pilkistäville rakennuksille, jotka kilpailevat maailman upeimman tittelistä. Obeliskeille, hassunmallisille puille, jäätelölle. Kaupungin tietynlaiselle boheemille rähjäisyydelle. Ne kaikki vaan oli niin mua. En muista missään kaupungissa ollut niin onnessani kaikesta siitä, mitä joka paikassa näin. Niin kaunista, niin mahtipontista, niin mieletöntä. Niin mua.

P2066572

P2077045

Kolmen päivän intensiivisestä kiertelystä jäi onneksi käteen muutakin kuin noin 60 käveltyä kilometriä. Postausaiheita pyörii päässä ihan urakalla, ja toki myös Vatikaani ansaitsee oman mainintansa. Onko muuten sekin taas ihan hullua, että maailman kauneimman kaupungin sisällä sijaitsee ehkä maailman hämmentävimpiin kuuluva valtio. Näihin paneudun seuraavaksi enemmän, nyt vain halusin tulla jakamaan onneni ja rakkauteni teidän kanssa!

Mitä fiiliksiä teille on jäänyt Roomasta? Onko muita auttamattomasti rakastuneita, vai onko kaupunki onnistunut jättämään muunlaisia tuntemuksia?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  9.2.2016 at 14:36

  Rooma on kyllä mielenkiintoinen ja ihan kiva kaupunki. Olin siellä marraskuussa 2010, ei siis mikään maailman paras aika käynnille. Lähes koko viikko tuli vettä, mutta ainakin nähtävyydet tuli hyvin haltuun. Olin lukion historian ryhmän kanssa, joten kierreltiin kaikki historialliset paikat ja yhtenä päivänä käytiin myös Ostia Antican historiallisessa satamakaupungissa. Ei Roomasta tullut mun suosikkia, mutta voisin sinne kyllä uudestaan lähteä, erityisesti Rooman kevät kiinnostaisi koska silloin ei olisi vielä liian kuuma 🙂

  • Reply
   Noora
   9.2.2016 at 18:07

   Marraskuu ei tosiaan ehkä ole ihan paras aika visiitille. Meille ei onneksi sattunut sadepäiviä kohdalle, kaksi päivää paistoi aurinko ja viimeinen päivä oli pilvinen. Mutta varsin keväinen ja ihana sää oli 🙂 Viikossa varmasti ehti nähdä Roomaa ihan kunnolla, pitää joskus itsekin yrittää löytää pidempi aika kaupungille. Suosittelen Roomaa kyllä ehdottomasti keväällä. Tai ainakin voin jo tämän helmikuisen kokemukseni perusteella veikata, että maalis-huhtikuussakin on varsin mukavaa. Nytkin puut olivat jo vihreitä ja muutenkin kaikkialla oli kaunista. Ja noin 15 asteen lämmössä oli mukavaa kierrellä!

 • Reply
  katareissaa
  9.2.2016 at 22:37

  Tää postaus ei ainakaan yhtään helpota mun Italia-kuumetta! Oon haikaillut Roomasta jo pidemmän aikaa, mutta oon kuullut, että siellä on niin paljon remontteja/kunnostuksia meneillään, että parempi odottaa. Mut sun kertoman perusteella vaikuttaa varsin buenolta 🙂

  • Reply
   Noora
   10.2.2016 at 09:06

   Haha, ei tän ollutkaan tarkoitus helpottaa 😉 Nyt en kyllä ainakaan muista mitään suurempia remontteja tai muita siellä nähneeni. Ainoastaan Colosseumista yksi osa oli hieman rakennustelineiden alla, mutta muuten nähtävyyksistä pystyi nauttimaan varsin esteettömästi. Että ei kun äkkilähtöä sinne suunnalle 🙂

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  10.2.2016 at 21:19

  Näin Italian ystävänä on mukava lukea tällaista hehkutusta! Sen on maailma ja interrail opettanut, ettei yhtään kaupunkia kannata arvostella pelkkien rautatieaseman kulmien perusteella 🙂 Itselläni on hyviä muistoja Roomasta erityisesti tammikuulta. Huhtikuussa voi hyvällä tuurilla olla täydellinen sää, mutta tungoksen määrä nousee jo huomattavasti. Silloin on toki hyvä muistaa, että nähtävää riittää muuallakin kuin kuuluisimpien nähtävyyksien ympärillä.

  • Reply
   Noora
   11.2.2016 at 08:05

   Haa, arvasin että sä saattaisit ilahtua tästä! Ja niinhän se kyllä menee, ettei kaupunkia tarvitsisi rautatieaseman tienoiden perusteella tuomita. Varsinkin Budapest oli muutama vuosi sitten aika järkytys, kun heti oli vastassa iso kuoppa ja rakennustyömaa… Mutta jotenkin kaikki mulle heti -asenteella ja innolla sitä vaan odotti ihmeitä 😀 Rooma on varmasti kyllä mahtava lähes mihin vuodenaikaan tahansa. Seuraavaksi haluaisin kokeilla vähän myöhempää kevättä tai sitten syksyä 🙂

Leave a Reply