Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Mitä vinkkejä bloggaamiseen sain Matkamessuilta?

Taannoisessa postauksessani Matkamessuista, niiden antiin ja kokemukseen vihjaisin siitä, että yrittäisin jossain vaiheessa pukea ajatuksiani oman blogin kehittämiseen messuilta saamastani annista. Messujen jälkeen oli kumminkin taas vastassa varsin hektinen arki, ja messuannin analysointi hautautui salakavalasti kaiken muun kiireen alle.

Nyt kun olen sattumoisin itse hautautunut peitto- ja nenäliinaröykkiön alle parantelemaan flunssaani, ajattelin yrittää summata ajatuksiani. Voi olla, että olen liian tee- ja muissa troppihuuruissa ja pääni on fiksujen ajatusten sijaan täynnä ainoastaan flunssaeritteitä, mutta kokeillaan!

Kaikkea Matkamessujen ammattilaisannista en ehtinyt ammentaa, näiden aivoitusten pohjana onkin lähinnä torstain Matkailun trendit ja tulevaisuus -paneelin mietteet, sunnuntain Mitkä ovat vuoden 2016 nousevat kohteet ja matkatrendit -haastattelu sekä lauantain Suomalaisten matkabloggaajien yleisöprofiili – kenelle matkabloggaaja kiroittaa – analyysin muistiinpanot.

IMG_8122

Ensinnäkin musta tuntuu siltä, että matkabloggaaminen on hienoa tasapainoilua omana itsenä pysymisen ja silti itsensä kehittämisen välillä. Kuka tahansa bloggaaja, matkabloggari tai muusta aiheesta kirjoittava, jonka blogiteksti on julkista, varmasti tahtoo blogilleen lukijoita. Niin minäkin.

On kivaa, etten ihan tyhjille katsomoille juttujani näpyttele. Se, että joku muukin kuin oma äiti säälistä haluaa blogiasi lukea, tarkoittanee kumminkin sitä, että sisällössä täytyy olla jotain kiinnostavaa mutta silti persoonallista.

Päällimmäisin asia mitä mulle jäi tuosta matkabloggaajien yleisöprofiili -esityksestä mieleen oli bloggaajan aitous. Sen takana olenkin itse yrittänyt seistä. En ole halunnut tuottaa blogiin vain loputonta kehujen virtaa tai neutraaleja kokemuksia.

Mulle matkailu on elämyksiä ja kokemuksia niin hyvässä kuin pahassa, ja haluan jatkossakin tuoda blogissani esiin molempia laitoja. Lisäksi haluan kirjoittaa juuri niistä asioista, paikoista ja nähtävyyksistä, jotka mua kiinnostavat.

Moni etsii blogeista esimerkiksi hotelliarvosteluja, mutta ne eivät ole mun juttu. En siis ala kirjoitella niitä väkisin vain toiveena saada lukijoita. Eiköhän niistä jokainen huomaisi, ettei mua varsinaisesti kyseinen homma nappaa.

IMG_8125

Sekä matkabloggaajien yleisöprofiilista että matkailun trendit -paneelista mulle taas jäi mieleen some. Käytä somea, siellä kaikki ovat. Noin kärjistäen. Olenkin jo jonkun verran yrittänyt aktivoida blogiani myös itselleni luonteviksi katsomissani some-kanavissa.

Työssäni olen myös paljon tekemisissä somen kanssa, ja jostain koulutuspäivästä muistan sen viisauden, että someihin pitää panostaa. Jokaiseen tulisi tuottaa erilaista sisältöä ja jokaisen käyttöön tulisi myös panostaa. Tässä lienee sama kuin itseään kiinnostamattomien juttujen kirjoittamisessa. Seuraaja huomaa kyllä, jos somekanavan pyörittäminen on pakkopullaa. Kaikkiin ei kannata rynniä heti, mutta kannattaa silti olla aktiivinen itselleen luontevissa somekanavissa.

Virtuaalimatkailu on varmasti luonteva jatke someen. Se oli matkailun trendit -paneelissa heti ensimmäisenä kohtana. Esimerkiksi hieman huoltakin herättänyt Periscope-sovellus on varmasti oikein käytettynä verraton lisäkanava omien matkatunnelmien välittämiseen. Itsekin voisin tätä tai ylipäätään videoiden tekemistä kokeilla enemmän.

En ole luonteva minkäänlaisen kameran edessä, mutta voivathan videot keskittyä myös muuhun kuin oman pärstän ikuistamiseen ja vaivaantuneeseen höpinään. Tässäkin vain pitää löytää se oma luonteva tapa toteuttaa asiaa!

IMG_8194

Lisäksi on toki hyvä, jos blogissa sattuu olemaan esillä ajankohtaisia matkakohteita. En toki tarkoita, että bloggaajan tulisi seurata kieli pitkällä tulevan vuoden trendikohteita, ja matkustaa sitten vain bloggaamassa näistä. Mutta jos omat intressit sopivat yhteen jonkun kiinnostavan nousevan kohteen kanssa, kannattaa sinne varmasti mennä!

Varsinkaan suomeksi ei ole heti saatavilla matkaoppaita trendikohteista, joten siinä on bloggaajalla sauma iskeä ja tarjota aitoja elämyksiä ja kokemuksia kohteista, joista muut vasta haaveilevat.

Mitä sitten itse olen ajatellut omaa blogiani kehittää tämän pohjalta? Suurin päämääräni on edelleen pitää blogini aitona ja omannäköisenä. Kirjoittaa niistä kohteista, jotka mua aidosti kiinnostavat. Ja jos matkaan sattuu hutikohteita, tuon esille rohkeasti näkemykseni siitä, miksei kohde mua miellyttänyt. Ei mun tarvitse uskotella kellekään, että matkustaminen on vain unelmakohteita ja 24/7 auvoa.

Yritän tarttua kiinnostaviin uutuuskohteisiin, jos ne ovat mulle mieluisia kohteita. Ja toki tuoda esille myös kohteita, jotka eivät vielä ole niin paljoa kiinnostusta herättäneet. Jonkunlaisia videoita voisin yrittää tuottaa. En tosin tiedä vielä, mikä kanava mulle olisi näppärin niiden kannalta. Lisäksi yritän tuoda esille myös matkailua sivuavia kiinnostuksenkohteita myös jatkossa. Juurikin vaikka matkakirjojen, hyvien tarvikevinkkien ja vaikka matkailuun sopivan kosmetiikan kautta.

Mitä mietteitä bloggaamisen suhteen Matkamessut teissä herätti? Tai mitä sä toivot hyvältä matkablogilta?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Mari K.
  3.2.2016 at 08:58

  Hyvä matkablogi pyörii ihmisten ja fiilisten ympärillä! Siis varmasti on paljon niitä ihmisiä, jotka jaksaa lukea ravintola-arvosteluja ja vertailla hotelleja bloggausten perusteella, mutta henkilökohtaisesti mua ei esimerkiksi kiinnosta minkä hintaisia hampurilaisia sai paikasta X tai oliko se hotelli nyt kolmen vai neljän tähden paikka.
  Sen sijaan minä luen mielelläni ihmisistä ja heidän kodeista ja kaupungille eksymisestä tai aamufiilistelyistä.

  Mutta hei, jokaiselle jotain 🙂

  • Reply
   Noora
   3.2.2016 at 10:57

   Kyllä, ihmiset taitavat blogin tehdä ennen kaikkea. itse ainakin luen mieluummin blogeja, joista tekijän/tekijöiden mielipiteet paistavat selkeästi läpi ja myös selviää, millaisia tyyppejä blogin takana on. Nuo hinta- ja yöpymisasiat varmasti jakavat lukijoita. Monelle niistä on hyötyä, itselle ne ovat lähinnä irrelevantteja. Toki sellaiset laajemmat rahaa käyttöä koskevat postaukset, kuten vaikka X kuukautta kestänyt reissu kohteessa Y, voivat olla mulle hyödyllisiä. Auttaa vähän hahmottamaan omaa rahankäyttöään. Ehkä se on sellaista spontaaniuden, omien juttujen ja sen mystisen jonkin yhdistelmää, joka tekee hyvän blogin. Niin ja toki se, että kaikki pitävät blogista 😉 Kiitos mielipiteistäsi!

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  3.2.2016 at 12:44

  Kiva yhteenveto bloggaamisen vinkeistä 🙂
  Aitous jäi myös mun mieleen päällimäisenä, samoin se, että omista kokemuksista ja kohteista pitää kirjoittaa rehellisesti. Ja jos jostain paikasta ei pitänyt, ei sitä kannata peitellä. Jokin aika sitten kirjoitin Lontoosta ja siitä, miten kaupunki ei oikein tehnyt vaikutusta (https://www.rantapallo.fi/curious0girl/2015/10/29/ensikertalaisen-mietteita-lontoosta/).
  Mä oon muutamia hostelliarvosteluja/hostellivinnkejä kirjoittelut, ja varmasti myös tulevaisuudessa tulen niitä kirjoittelemaan. Oon kuitenkin päättänyt etten joka hostellista rupea juttua kirjoittamaan, mutta joistain aina välillä 🙂

  • Reply
   Noora
   3.2.2016 at 22:13

   Hyvä, jos tämä yhteenveto kuulosti susta järkevältä! Tätä kirjoittaessa tuli vähän samanlainen fiilis kuin monen kouluhomman. Tietää mitä pitäisi sanoa, muttei ole varma onnistuuko siinä 😀 Aitous on kyllä varmasti yksi tärkeimmistä tekijöistä. Kyllä sen haistaa myös ihan kirjoitetusta tekstistä, jos sen takana ei seiso. Lontoostakin on varmasti hyvä tuoda esiin eriävä näkemyksensä. Mä taas pidän Lontoosta paljon, mutta on virkistävää lukea myös eriäviä mielipiteitä. Hostellivinkkejä saa mun mielestä kirjoitella, jos ne tuntuvat itselleen sopivilta. En tyrmää sitä, ettenkö ikinä itsekään vinkkaisi mitään majoitusta, jos tarpeeksi oman näköinen sattuu kohdalle. Mutta mua ei vain kiinnosta alkaa analysoida jotain perushotellin halpishuonetta, jonka olen varannut tasan nukkuimistarkoitukseen 🙂

Leave a Reply