Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Matkamessujen jälkipuinti – mistä lopulta inspiroiduin?

Myönnän hullaantuneeni Matkamessuilla aivan liikaa. Matkailuinspiraatioita pursusi joka tuutista – niin lähelle kuin kauas, kuumaan kuin kylmään, luontoon ja kaupunkeihin. Lähdin messuille vailla sen suurepia tavoitteita mistään tietystä kohteesta, ja ehkä tämä olikin kompastuskiveni. Vailla selkeää päämäärää tiedontarpeestani antauduin kaiken kiinnostavan vietäväksi.

Esitteitä ja inspiraatioita jo ennestään käydyistä kohteista kuin niiden ulkopuoleltakin tarttui mukaan aivan järkyttävä pino. Kotiin päästyäni tein inventaarion hulluudestani ja pistin heti pois ne muutamat, jotka eivät enää messuympäristön ulkopuolella sykähdyttäneet. Innostuspinoon jäi silti esite poikineen parempaa aikaa odottamaan.

Nyt kun olen ollut flunssan lannistamana pari päivää, olen vihdoin löytänyt aikaa perehtyä esiteröykkiön antiin paremmin. Ei yksikään esite lentänyt enää kaaressa roskiin, mutta osa innosti mua akuutimmin kuin loput. Mistä kohteista ja minkätyyppisestä materiaalista sitten huumaannuin ensikädessä?

P2036231

Esitteitä mulla löytyy varmaan jokaisesta maanosasta. Akuuteimmin inspiroituisin tällä hetkellä Karibiasta, jo ajatus siitä että saisi pimeyden, kylmyyden ja räkäpaperikasan sijaan viihtyä lämmössä ja auringossa, huikeanvärisen veden äärellä olisi enemmän kuin tarpeen. Mutta jos sivuutetaan nyt tällaiset lähinnä säästä johtuvat mielihalut, niin inspiraation ensikierros oli yllättävän Eurooppa-painotteinen.

Mut on helppo lumota suurilla, kauniilla kuvilla ja persoonallisilla kohdevalinnoilla. Varsinkin Euroopasta, jonne on niin helppo lähteä lyhyemmällekin reissulle, haluan jotain erikoisempaa kuin pelkän pintapuolisen maa- tai kaupunkiesittelyn. Euroopan ulkopuolelta riitti enemmän mielenkiitoisten maiden esillenosto.

P2036237

Kaikkein eniten huomasin sydämeni sykkineen yllättäen Tsekin esiteannille. Mukaan tarttuivat niin Czech mountains kuin Castles and chateaux -esitteet. Varsinkin jälkimmäistä pitää hehkuttaa. Lähes sadan sivun edestä tsekkiläisiä linnoja! Mun blogia vähääkään enemmän seuranneet voivat ymmärtää mun innon. Tää on vähän kuin aikuisviihdettä jollekin, oon niin mielissäni. Voisiko joku muukin maa napata kiinni tästä ideasta? Plussaa vielä siitä, että esitteen lopussa kaikki linnat on laitettu kartalle.

Toinen suuri kumarrus Euroopan suuntaan lähtee Slovenialle. Kahmin niiden standilta varmasti lähes jokaisen esitteen ja olin mielissäni niiden painotuksista. Oli muutakin kuin vain maan yleiskattausta tai kaupunkikarttaa. Slovenia on mulle potentiaalinen ensi kesän lomakohde, joten Hiking in Slovenia -esite tuli mainioksi inspiraatioksi. Muutenkin Slovenian historiallisista rakennuksista oli hyvin tietoa tarjolla.

P2036244

Kypros oli myös panostanut historialliseen antiin erittäin loistavasti. 10 000 years of history and civilisation -esite oli hyvin kattava ja inspiroiva paketti Kyproksesta. Olen käynyt Kyproksella 5-vuotiaana ja jonkin aikaa mulla on ollut fiilis siitä, että sinne pitäisi mennä takaisin. Nyt olen entistä vakuuttuneempi siitä, että pitää!

Portoa ja Pohjois-Portugalia koskeva esite oli varsin pieni, mutta sinne oli vangittu olennaisin mua innostamaan. Kauniita maisemia, värikkäitä taloja sekä vanhoja rakennuksia. Suuri yllättäjä oli Romania, josta luulin poimineeni mukaan pelkän maan kartan. Kääntöpuolelta kumminkin paljastui niin herkullinen kauniiden, vanhojen rakennusten kavalkadi, ettei paremmasta väliä!

P2036248

Kaukokohteista esiin nousi kaksi yllättäjää. Japani on aina kiinnostanut mua jonkin verran, muttei koskaan niin paljoa, että sinne olisi ollut akuutti tarve lähteä. Mutta siinä missä nyt tuijotin kuvia upeista talvimaisemista, huikeista tulivuorista, kraatterijärvestä ja muista luonnon ihmeistä, siirtyi Japani akuuttilistalla aika monta pykälää ylemmäs.

En tiedä, johtuuko tämä viimeinen innostumisen kohde akuutista Karibia-haikailustani vai yksinkertaisesti sen upeudesta, Seychellit nappasivat viimeisen paikan Innosta Nooraa heti kaikkialle -listalta. Enkä hengästyttäviä luontokuvia katsellessani voi syyttää heitä. Olisiko jossain tarjolla vaikka lottovoittoja, niin voisin lopettaa näiden esitteiden päälle kuolaamisen?

Summa summarum. Tutuimmista ja läheisimmistä maista innostuin, kun niistä oli osattu poimia esille mua kiinnostavia kohteita, kuten historiaa ja luontoa. Oli esitelty muutakin kuin maan pääkaupunki ja sen tunnetuimmat nähtävyydet, jotka ovat yleensä jo muutenkin tuttuja. Enkä edelleenkään pääse yli siitä Tsekin linnat -neronleimauksesta! Voisin tarjoutua jollekin maalle vastaavan esitteen tekijäksi, toki tarvitsen mahdollisuuden tutustua kaikkiin kohteisiin paikan päällä 😉

Japanista oli taas osattu nostaa esiin mulle tuntemattomampaa puolta, sitä mikä alkaa suurkaupunkien ja temppeleiden jälkeen. Seychellien esitteeseen taas oli mielestäni panostettu paljon. Se oli täynnä kauniita, värikkäitä ja suuria kuvia. Olen hyvin visuaalinen ihminen ja inspiraatio mun kohdallani lähtee lähes poikkeuksetta kauniista kuvista. Tietoa ehdin etsiä sitten myöhemminkin.

Joko teillä on esitepinot kahlattuna? Mistä te piditte eniten esitteiden suhteen? 

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Outi
  6.2.2016 at 15:21

  Tänään juurikin pinosin omia esitteitäni ja huokailin, että kunpa ehtisi niitä käymään läpi. Erityisesti kuumottaa pino Lapin esitteitä, sillä se pohjonen kummittelee kokoajan mielessä. Ja Islanti tietysti, josta haaveilen jatkuvasti 🙂

  • Reply
   Noora
   6.2.2016 at 22:11

   Uskon kyllä, että lähes kenen tahansa messukävijän esitepinon ruotiminen on aikamoinen urakka! Islanti on kyllä niin ihana, että siitä kannattaa haaveilla. Ja sitten toteuttaa ne haaveet 🙂

Leave a Reply