Kerran poistuin kotoa
Aasia Kaupunkilomat Pohdinnat

Mitä jäi Dubaista käteen luonnon ja historian ystävälle?

Ennen Dubain-reissua mulla ei ollut kovinkaan suuria odotuksia kaupunkia kohtaan. Olin kyllä jo jonkin aikaa halunnut käydä siellä, mutta oikeastaan vain todetakseni, onko paikka oikeasti niin överi ja absurdi kuin annetaan ymmärtää.

Koska mulle matkakohteissa mieluisimpia asioita ovat upea luonto (ei ihmisen muovaama sellainen) sekä historia, arvasin ettei Dubai tulisi sen suhteen tarjoamaan suuria. Päällimmäisimpänä fiiliksenä käteen jäikin reissusta hieman puolivillainen olo. Nautin kaupungin lämmöstä ja auringonpaisteesta, mutta en oikein syttynyt monelle muulle, mitä kaupungilla on tarjota.

IMG_7276

IMG_7290

Dubai yritti aivan liikaa olla jotain upeaa

Maailman suurin/korkein/karvaisin/rumin jne. -asioiden kyllästämä, tekemällä tehty kaupunki, jonka perusanti tuntuu perustuvan yltäkylläisyydelle, pintaliidolle sekä kulutushysterialle ei ollut ihan niitä omimpia juttuja. Toki välillä on kivaa shoppailla, mutta sitäkin harrastan kohtuudella. Yleensä mieluummin matkustan nekin rahat kuin poltan satasia vaate- ja ties mihin kauppoihin.

Rakennukset, jotka kilpailevat överiydessään toinen toistaan loistokkaampina, alkavat menettää hohtonsa kun niitä on kolmetoista tusinassa. Kaupunki osoittaa mitä kaikkea ihminen pystyykään tekemään. Mutta päällimmäiseksi kysymykseksi kuitenkin jäi “onko tuo kaikki silti pakko tehdä?”.

IMG_7306

PC036032

Rahalla saa paljon, mutta tunnelmaa ei voi ostaa

Mulle, kuten varmasti monelle muullekin, on helpointa käsitellä näkemäänsä ja kokemaansa uutta vertaamalla sitä jo aiemmin tuntemaansa. Dubaissakaan en voinut tältä välttyä. Aika monta pilvenpiirtäjää, korkeimman rakennuksen tittelistä kilpailevaa pytinkiä, suihkulähdettä ja ihmisten hulluja aivoituksia, jotka jäljittelevät luontoa, on tullut nähtyä ennenkin.

Jos Dubai olisi ollut ensikosketukseni huikean futuristiseen arkkitehtuuriin, olisin ehkä ollut vaikuttuneempi. Ehkä. Siinä kuitenkin ties minkä valoshown turvin tuikkivia pilvenpiirtäjiä ja tanssivia suihkulähteitä katsellessani päällimmäisenä ajatuksena pyöri päässäni älytön luonnonvarojen tuhlaus. Tiedän, sitä on myös jatkuva lentelyni maailmalla. En ole toista parempi.

IMG_7317

IMG_7327

Päiväsaikaan Dubai on valju

Kaupunki ei vakuuttanut mua varsinkaan päiväsaikaan. Paitsi sillä lämmöllä ja päivänpaisteella. Kaupunki oli harmaa: beige hiekka ja metallihehkuiset pilvenpiirtäjät eivät henkineet miellyttävyyttä. Pimeys pelasti taas hieman. Se toinen puoli musta, joka ei naputtanut mielessään kilowattitunteja kaupungin sähkölaskuun, yritti nauttia siitä visuaalisesta annista joka oli sähkön, veden ja ties minkä avulla katsojan iloksi luotu.

Pimeällä kaupunki sai värit, voisin sanoa, vaikka se kuulostaakin hullulta. Ja pakko myöntää, että maailman (toistaiseksi) korkein rakennus Burj Khalifa oli varsin vaikuttava ilmestys. En esimerkiksi syttynyt yhtään Kuala Lumpurin kaksoistorneille, mutta tässä överi oli jo niin överiä että se toimi.

IMG_7284

IMG_7299

Bur Dubai oli riisuttu kimallukselta

Ja olihan Dubaissa myös se kiehtovampikin puoli. Se aitoa elämää henkinyt, jossa maali rapistui talon julkisivuista, pyykit kuivuivat parvekkeella kaikkien nähtävillä, kulkukissat lymysivät nurkissa makupaloja ja joka oli täynnä väriä, ääniä ja tavallisia ihmisiä.

Ihastuin Bur Dubain kaupunginosaan eniten kaikesta Dubaissa näkemästäni sen aidomman fiiliksen takia. Räkäisen näköiset intialaista ruokaa tarjoavat ravintolat, kaupungin historian jäänteet sekä basaarimeininki upposivat muhun enemmän kuin siloteltu pintaliito. Bur Dubaista onkin tulossa ihan oma postauksensa.

IMG_7241

IMG_7283

En sano, ettenkö lähtisi Dubaihin toiste. Varmasti voisin mennä auringon ja lämmön perässä uudelleenkin. Ehkä kuitenkin laajentaisin matkakenttääni muualle Emiraatteihin, vuoristoa ja aavikkoa ihastelemaan. Tai ehkä Omanin puolelle. Ei Dubai kamala ollut, se vain ei ollut se mun juttu. Onneksi kaiken ei tarvitsekaan olla.

Muita, jotka eivät ihan lämmenneet Dubaille?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  sarooa
  10.12.2015 at 16:30

  EN ole käynyt Dubaissa, mutta voisin kuvitella reaktioni olevan samanlainen – minulla ei ole mitään intressejä käydä ko. paikassa, muuta kun ehkä just toteamassa, että ei oo mun juttu. Jotenkin ahdistaa ajatellakkin koko paikkaa ja pinnallisuutta ja rahanmenoa. Ja silti se on ihan huippusuosittu kohde – nytkin pystyn mainitsemaan suoralta kädeltä 5-10 kaveria, jotka ovat lyhyen ajan sisällä käyneet/käymässä/lähdössä paikkaan. Hmmm.

  • Reply
   Noora
   10.12.2015 at 20:55

   Kiitos mielenkiintoisesta kommentista! Ehkä Dubai on huippusuosittu edullisten lentojen, lämpimän sään sekä maan helppouden takia. Helpompihan se on tuonne lähteä talvea pakoon kuin esimerkiksi Karibialle, mutta on kohteena silti eksoottisempi kuin vaikka Kanaria. Toisaalta siis ymmärrän sen, miksi sinne mennään. Mutta toisaalta myös ymmärrän sen, ettei se todellakaan ole kaikkien juttu. Ehkä jos pitää shoppailusta ja rantaelämästä, paikka on täydellinen. Mutta itse kaipaan reissuiltani jotain muutakin. Onneksi nämä ovat makuasioita, ja maailmalta löytyy muitakin kohteita 🙂

 • Reply
  Iira
  10.12.2015 at 17:02

  Kävin vuosi sitten Dubaissa ja Abu Dhabissa ja meillä oli tosi kiva loma 🙂 Jälkeenpäin oli sellainen fiilis, että nuo paikat on nyt nähty, eikä erityistä kaipuuta jäänyt. Ainut syy palaamiseen tällä hetkellä olisi ystäväni, joka asuu Abu Dhabissa. Molemmat kaupungit ovat övereitä, ja se kaikki luksus oli jopa häkellyttävää. Taidettiin asua 3 tähden hotellissa, mutta palvelu oli silti aivan erinomaista, sitä on kyllä ikävä. Oli kyllä kiva nähdä tuokin osa maailmaa, vähän erilainen kohde ja nekin ovat aina tervetulleita mun listalle.

  • Reply
   Noora
   10.12.2015 at 20:59

   Kiva, että sulla on ollut sinne hyvä reissu! 🙂 Ei mullakaan huono ollut, en tullut paha maku suussa kotiin. Ymmärsin jo etukäteen Dubain sekä Abu Dhabin (sinne tuli tehtyä lyhyt päiväreissu) reaaliteetit ja sen, että tuskin niistä hullaannun. Mutta näemmä se breikki Suomen ankeasta säästä sujuu ei-niin-omanlaisessa kohteessakin. Mekin yövyttiin hotellissa, joka oli edullinen, eikä ilmeisesti ollut saanut kaikkein parhaimpia arvosteluja. Mutta silti palvelu oli huippuluokkaa. Olen monessa paikassa yöpynyt paljon kaameammissa murjuissa vähintään samalla hinnalla.

 • Reply
  katareissaa
  10.12.2015 at 21:38

  Kiva postaus! 🙂 Kävin ite pari vuotta sitten Dubaissa ja aikalailla samanlaisia fiiliksiä. Jotenkin feikkiä ja se kulutuksen määrä ahdistaa. Mutta toisaalta loma tarjosi juurikin aurinkoa, paon Suomen pimeydestä ja kokonaisuudessaan reissu oli erittäin onnistunut. Vaikka sytyn enemmän ns. aidoista matkakohteista, niin veikkaan, että tulee Dubaihin varmaan jossain vaiheessa lähdettyä uudestaankin. Erityisesti kiinnostaisi päästä tutustumaan muihin emiraatteihin 🙂

  • Reply
   Noora
   10.12.2015 at 22:17

   Kiitos! 🙂 Kivaa kuulla, että muillekin on jäänyt Dubaista samanlaisia fiiliksiä. Ei mullekaan tosiaan jäänyt mitään huonoa fiilistä reissusta, ja itsekin voisin lähteä toistekin. Varsinkin jos edulliset lennot sinne jatkuvat. Dubai on siitä helppo, että vaikka lentää kauas, aikaero ei ole niin murskaava kuin jonnekin USA:an tai vaikka Karibialle, tai kauemmas Aasiaankin lennettäessä. Puolta reissua ei mene jetlageissa kärvistelemiseen. Dubaista olisi kuitenkin helppo jatkaa matkaansa juuri muualle Emiraatteihin tai vaikka sinne Omaniin, niin eiköhän siellä voisi samalla vaivalla ehkä toistekin käydä, tarpeen tullen 😉

 • Reply
  Täällänyt
  14.12.2015 at 06:52

  Dubai on pannut Versailles:n aiheuttamaa ähkyä hieman perspektiiviin. Ei nykyihminen taida olla sen kummempi, kuin Ludvig 14. aikainen. Vaikuttavaa joka tapauksessa, niin rakennukset kuin kauppakeskuksetkin.
  Ja ruoka täällä ei ole ollut hyvää, se on ollut suorastaan erinomaista. Makuasia tietysti…

  Eilen kävimme al Mamzar:ssa rannalla. Hienoa oli, mutta ranta ja meri, ei siis mitään uutta. Rannalta otimme taksin ja ajoimme Heritage & Diving Villageen, joka oli restaurointityön vuoksi suljettu. Hieman harmitti, sillä dubaiculturen sivuilla ei ollut asiasta mitään mainintaa.
  Anyway, tallustelimme tunnelia myöten Deiraan ja “eksyimme” sinne. Tähän mennessä parasta antia pyöriä pienillä kujilla. Elämisen tuoksuja ja ääniä. Ja Gold Souk…

  • Reply
   Noora
   14.12.2015 at 11:38

   Hyviä pointteja! Itse rakastan historiallisia rakennuksia ja niiden mahtipontisuutta. Toki sekin oli aikansa elostelua, mutta niissä rakennuksissa oli mielestäni enemmän persoonaa kuin nykyrakennelmissa. Tosin ehkä nykyiset maailmanennätysrakennelmat tuntuvat sadan vuoden päästä “viehättäviltä ja sympaattisilta”. Ken tietää… Itsekin pidin eniten siitä, että sai pyöriä laitakaupungin pikku kujilla eksymässä ja löytämässä. Onneksi Dubailla on tarjota tämäkin puoli 🙂

Leave a Reply