Kerran poistuin kotoa
Vuosikatsaus

Matkailuvuosi 2015 – minne kaikkialle tieni vei?

Näin vuoden lähestyessä loppuaan ja tämän vuoden viimeisenkin reissun oltua ja mentyä on varmasti ihan hyvä katsella mitä kaikkea tämä vuosi pitikään sisällään. Blogini raapustamisen aloitin vasta kesäkuun lopulla, joten bittimaailmaan dokumentoimattomia matkatarinoita löytyy plakkarista siinä missä niitäkin, joita on ehtinyt jo blogin puolella fiilistellä.

Olin valmistautunut etukäteen varsin niukkaan reissuvuoteen, ainakin lomapäivien määrän suhteen. Yhteensä kolmen viikon kesäloma ja satunnaiset muualle ripotelleet vähäiset päivät eivät luoneet etukäteen mielikuvaa reissurikkaasta vuodesta.

Salakavalasti pääsi kuitenkin käymään hieman toisin. Tänä vuonna löysin itseni kahdeksalta eri reissulta, yhdestätoista eri maasta joista peräti seitsemän oli ennalta käymättömiä, sekä yhdestä uudesta maanosasta – Aasiasta – jossa vierailinkin sitten tänä vuonna kolmeen eri otteeseen. Tässä kuitenkin hieman tarkemmin siitä missä tuli käytyä, koska ja miksi:

TAMMIKUU: USA & Jamaika

Tämä vuosi alkoi varsin mahtipontisesti paolla Suomen inhottavasta talvesta. 1,5 viikon reissu piti sisällään ensin viiden päivän Jenkkilä-osuuden, jossa tuli seikkailtua New Yorkissa vuorokauden verran, sitten suunnattua muutamaksi päiväksi kaverin luo Rhode Islandiin, josta teimme päiväretkiä Bostoniin sekä pitkin tuota piskuista osavaltiota käyden muun muassa Newportissa, joka henki uusienglantilaista tunnelmaa parhaimmillaan sekä Swan Pointin hautausmaalla H. P. Lovecraftin haudalla.

Matka jatkui Fort Lauderdaleen, josta vielä hyppäsimme viideksi päiväksi Karibianristeilijän kyytiin 70 000 Tons of Metal -risteilylle. USA oli vielä siinä vaiheessa tammikuuta pohjoisosistaan  lumeton ja leuto, hurjat talvimyrskyt alkoivat heti kun poistuimme väljemmille vesille.

Karibialla oli taas ihanan lämmintä, juuri sitä mitä Suomesta oli lähtenytkin hakemaan. Jamaikalla tuli käytyä päiväretkellä, mukaan mahtui mm. snorklaamista ja vesiputouskiipeilyä. Tämä oli toinen visiittini Karibialle, mutta ei varmastikaan viimeinen! Tämä oli täydellinen tapa aloittaa vuosi.

P1202792

Newport, Rhode Island

IMG_4097

Dunn’s river falls, Ocho Rios, Jamaika

HELMIKUU: Norja

Jos vuosi alkoi lämpimissä tunnelmissa, jatkumo oli astetta viileämpi. Kaverini houkutteli mua lähtemään seuraksi Bergeniin metallifestareille (onneksi sisä-sellaisille), mukaan lähtisi myös kaverin mies kaverineen. Sanoin kyllä ennen kuin edes tiesin saanko vapaata töistä tai mitä bändejä festareilla olisi.

Olin jotenkin olettanut, että helmikuinen Norja olisi jäätävän arktinen paikka, mutta länsirannikolla nököttävä Bergen ei ollutkaan mikään pakkaspainajainen. Onneksi en ollut käynyt ostamassa kasaa pilkkihaalareita tai merinovillakerrastoja reissua varten…

Bergen hurmasi mut kertaheitolla tunnelmallaan ja olemuksellaan. Tituleerasinkin jo paikkaa Norjan Pispalaksi vuorenrinteillä kohoavien karkkiaskien näköisten ja -väristen puutalojen ansiosta. Noustuamme kaupunkia ympäröiville vuorille näköalatasanteen vierestä löytyi mieletön peikkometsä! Se oli täynnä peikkopatsaita, varoituskylttejä noidista ja niin edelleen. Kansanperinteet kunniaan. Täällä haluan ehdottomasti käydä uudestaan, kesäaikaan.

P2202939

TOUKOKUU: Kreikka, Singapore & Malesia

Toukokuuhun mahtui reiluun kahteen viikkon kaksi eri reissua, joiden välillä kävin vuorokauden ajan kotona kääntymässä ja vaihtamassa matkatavaroita toisiin. Ensin teimme siskoni kanssa neljän päivän reissun Kreikkaan, Ateenaan ja Aeginan saarelle. Suunnitelmissa oli ollut pidempikin reissu kahdestaan, mutta erinäisten esteiden takia jouduimme typistämään suunnitelmiamme.

Ateenan taisimme valita kohteeksi ihan sen takia, ettei kumpikaan meistä ollut siellä aiemmin käynyt ja paikka kiinnosti molempia. Valinta oli hyvä, toukokuussa oli jo ihanan lämmintä ja tällainen historiafani sai uppoutua antiikin ihmeisiin, joita oli viljelty pitkin kaupunkia. Voi kun olisi voinut tehdä aikahypyn parituhatta vuotta taaksepäin!

IMG_4708

Ihan vain siksi, että löysin julkaisemattoman pönötyskuvan itsestäni!

Toinen toukokuinen reissuni olikin sitten ensimmäinen kunnon reissuni omin päin ja ensikosketukseni Aasiaan. Singaporessa kiehtoi sen omituisuus pienenä modernin järjestyksen länttinä kaiken aasialaisen kaaoksen keskellä. Malesia taas valikoitui toiseksi kohteeksi logistisista syistä sekä hieman varman päälle pelaten suht turvallisena (no kyllä hieman jännitti matkailla siellä yksin) ja järkevänä maana.

Singaporesta viehätyin valtavasti, sen futurismi oli niin kornia että se oli jo ihanaa! Malesiasta näin oikeastaan vain Kuala Lumpurin ja Batu Caves. KL ei ollut mun juttuni. Kaoottinen, kävelijäepäystävällinen ja jotenki vain ei yhtään mua. Kiva käydä, mutta toiste tuskin menen kuin korkeintaan läpikulkumatkalle. Muu Malesia jäi silti vielä houkuttelemaan.

P5173437

Gardens by the Bay, Singapore

IMG_5016

Merdeka Square, Kuala Lumpur

ELOKUU: Islanti, Tanska & Ruotsi

Elokuu oli hyvin pohjoismainen kahden reissun kuukausi. Ensimmäisenä suunta oli viikoksi Islantiin ja voi kun se oli rakkautta joka sekunti! En ole koskaan nähnyt yhtä kaunista, villiä ja yllätyksellistä maata kuin Islanti. Pala mun sydämestäni jäi sinne.

Viikon aikana kierrettiin autolla koko saari, tukikohtina toimivat Reykjavik, Akureyri sekä Djupivogur. Paljon mieletöntä luontoa ja henkeäsalpaavia maisemia tuli nähtyä, mutta niin paljon jäi vielä myös kokematta. Uudestaan on pakko päästä vielä monta kertaa.

P8194187

Olipas hankalaa yrittää tiivistää Islanti yhteen kuvaan…

Elokuun lopussa viikonloppu vierähti Köpiksessä ja Malmössä. Tarkoitus oli tehdä retki pelkästään Kööpenhaminaan, mutta intouduimme kaverini kanssa tekemään spontaanin suklaanhakureissun Ruotsin puolelle! Kööpenhamina täytti odotukset kesäisenä ja hipsterinä, Malmöa en taas osannut odottaa, mutta se ylitti kaikki odotukseni. En voi sille mitään, Ruotsi on ihana maa.

IMG_5935

Rosenborgin linna, Kööpenhamina

IMG_5831

Puss till Malmö <3

MARRASKUU: Turkki

Bongattiin Assin kanssa Lentodiileistä joku viikonlopputarjous Istanbuliin, sisältäen lennot ja yöpymisen. Ajankohdat ei oikein natsanneet omiin aikatauluihin, mutta huokeita lentoja löytyi ilman majoitustarjoustakin, joten Istanbul kutsui vihdoin. Olin haaveillut tuosta mystisestä historiaa huokuvasta kaupungista jo kauan eikä se pettänyt odotuksia.

Vaikka aluksi kaupungin äänet ja ihmisten sosiaalisuus löivät vasten väsyneen matkaajan kasvoja, nautin myös olostani valtavasti. Hagia Sofia on kauneimpia ja mahtipontisimpia rakennuksia, mitä olen koskaan päässyt todistamaan. Muutenkin kaupungin pitkä historia ympäröi kulkijaansa joka puolella. Reissun kruunasi laivamatka Aasian puolelle Bosporin hehkuessa kultaisena.

PB085921

Basilica Cistern, Istanbul

JOULUKUU: Arabiemiirikunnat

Reissu, jonka varasin ollessani reissun päällä! Ensimmäinen kerta sillekin. Ollessamme Islannissa Assin kanssa, Norwegian alkoi mainostaa uutta suoraa reittiään Helsingistä Dubaihin. Ja koska hinnat eivät päätä huimanneet, mekin pohdiskelimme mennäkö vai eikö. Yhtenä yönä Reykjavikissa ollessamme heräsin siihen kun Assi tökki mua kylkeen ja huikkasi, että varataan lennot. Ja niin varattiin, vaikka paika netti toki takkusi juuri silloin ihan liikaa.

Dubai ja Adu Dhabi tuli koettua pitkän viikonlopun merkeissä ja vaikka kumpikaan kaupunki ei mua sen erityisemmin sykähdyttänyt, oli ihanaa päästä pois Suomen harmaudesta. Taattua aurinkoa ja lämpöä, ei sitä ihminen onneksi aina muuta kaipaa.

PC046063

Dubai Creek

Siinä yllättävän rikas reissuvuoteni. Uutena maanosana tuli siis kuvioihin Aasia, jonne päädyin kolmesti: Singaporen & Malesian viisiitilläni, Istanbulissa Aasian puolella käydessäni (no kyllä se lasketaan!) sekä Arabiemiraattien reissulla. Ennestään käymättömiä maita olivat Jamaika, Kreikka, Singapore, Malesia, Islanti, Turkki sekä Arabiemiirikunnat.

Reissun päällä tuli oltua noin 40 päivää, tähän on laskettu mukaan myös matkustuspäivät. Kestoltaan pisimmät reissuni olivat USA & Jamaika sekä Singapore & Malesia, kumpikin 1,5 viikkoa. Lyhyin oli reilun parin päivän piipahdus Köpikseen ja Malmöön. Paljon tuli koettua, mielettömiä kohteita nähtyä, upeisiin ihmisiin tutustuttua ja niin paljon rahaa poltettua, etten edes uskalla laskea. Mutta jokaisen sentin arvoista kaikki tämä oli!

Miltäs reissuvuoteni näytti? Entä löytyikö sulta samoja kohteita?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Maria
  16.12.2015 at 13:54

  Kiva postaus, mahtui vuoteen monta kohdettakin 🙂 Muutama tuttu listalla vilahtikin, mutta myös monta jotka odottavat vielä vuoroaan. Tällä hetkellä matkakuume on aika korkealla ja kovasti mietin minne sitä seuraavaksi lähtisi. Jonnekin lämpimään vaiko paikkaan missä varmasti on lunta… vaikeita valintoja 😉

  • Reply
   Noora
   16.12.2015 at 20:33

   Kiitos! Yllättävän monesta sitä tosiaan itsensä löysi 🙂 Vasta tällainen kokoaminen saa paremmin hahmottamaan sen, mitä onkaan tullut tehtyä 😀 Vuosi kumminkin on pitkä aika, niin pitkin sitä ne reissut vaan tulevat ja menevät. Itse liputtaisin tällä hetkellä auringon puolesta, Karibia olisi pop. Mutta toisaalta jos siitä lumesta oikeasti pitää, niin sitten on hieman hankalampaa 😉

 • Reply
  Marimente
  19.12.2015 at 15:53

  Sulla on ollut ihan mieletön reissuvuosi! Istanbul on edelleen yksi mun lempparikaupungeista ja lähtisin sinne takasin mielellään koska vaan! Ja tykkäsin etenkin kohdasta “reissu, jonka varasin reissun päällä”, hehee. On hyvä olla lennot varattuna ennen edelliseltäkään reissulta palaamista 🙂

  • Reply
   Noora
   19.12.2015 at 20:17

   Kiitos, ja niin kyllä on ollut! Tästä on aika hankalaa pistää paremmaksi, mutta aina toki pitää yrittää 🙂 Istanbuliin kyllä itsekin lähtisin uudestaan, niin paljon kaikkea jäi näkemättä. Joo, aina pitää olla reissuja plakkarissa, niin kotiinpaluu ihanalta matkalta ei tunnu niin pahalta 😉

Leave a Reply