Kerran poistuin kotoa
Matkavinkit

Passin uusiminen netissä ja suohirviökuvan uhka

Havahduin viime yönä siihen, että mun tulisi uusia passini heti eikä kohta. Olin elänyt siinä uskossa, että toukokuussa vanhentuva passini tarvitsisi uusia vasta ennen maaliskuun USA:n ja Kanadan reissua. Huomasin kuitenkin matikkapääni pettäneen pahasti (eipä ole ensi kerta, olen päässälaskussa yhtä hyvä kuin käpylehmä) ja tarvitsisin uuden passin ennen ensi kuun Dubain reissua. Ei siis muuta kuin netistä selvittämään passin uusinnan kiemuroita.

Tarkista helposti, voitko uusia passisi netissä

Poliisin nettisivuilta  selvisi, että voisin hoitaa passin uusimisen ilman tuskastuttavaa visiittiä itse laitokselle. Viime kerralla passia hankkiessani olin silti pystynyt varaamaan ajan netistä, ja näin välttynyt kuulemani mukaan jopa tuntien raastavalta jonotukselta.

Passin voi uusia sähköisesti, jos edellistä passia varten otetut sormenjäljet ja allekirjoitus ovat enintään kuusi vuotta vanhoja, nimesi ei ole muuttunut ja sinulla on tarvittavan tuore (enintään 6 kuukautta vanha) passikuva itsestäsi.

Aloita passin uusiminen passikuvassa käymällä

Täytin edellämainitut ehdot, kun juoksin vielä tänään otattamaan uuden passikuvan. Aloitin uusimisprosessin siis käymällä passikuvassa. Kuvattavana ollessaan kannattaa mainita, että haluaa kuvansa sähköisenä. Kuvaamo lähettää passikuvan poliisin valokuvapalvelimelle ja sen jälkeen sinulle tekstiviestillä koodin, jolla pääset passikuvasi kuvapalvelusta lataamaan.

Sain viestin ehkä 15 minuuttia kuvaamossa käynnin jälkeen, joten toiminta oli hyvin nopeaa. Tosin alkuiltapäivästä kuvaamossa ei ollut ruuhkaa ja pääsin saman tien kameran eteen.

Passin uusiminen tapahtuu poliisin sähköisessä asiointipalvelussa

Kun olet saanut tekstarilla koodisi, voit edetä poliisin sähköiseen asiointipalveluun. Siellä valitsee mitä asiaa, tässä tapauksessa passiasiaa, menee hoitamaan, sen jälkeen palveluun tunnistaudutaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Hakemuksen täyttö on varsin simppeliä, jos omat tiedot löytyvät järjestelmästä. Kuvan lataaminen palveluun sujui myös ongelmitta. Saamani koodi toimi ja kuva latautui hakemukseen ilman mitään kikkailuja. Hakemussivuilla sai myös valita, halusinko passini normaalina, pikapassina tai expressinä. Koska normaali passi riitti mun tarpeisiin, valitsin sen.

Hakemuksen täyttö oli sujuvaa ja nopeaa

Hakemuksen täyttö sujui parissa minuutissa, koska kaikki tarvittavat tiedot löytyivät poliisin tietokannasta, eikä niiden kanssa tullut ongelmia. Palvelu oli hyvin selkeä. Lopussa sain valita, miltä R-kioskilta passini noudan. Hakemus tarjosi automaattisesti kotiani lähinnä ollutta noutopaikkaa. Lisäksi passihakemus maksetaan hakemuksen jätettyään. Normaalin passin hinnaksi tuli 44 euroa. Sivujen kautta pystyy vielä seuraamaan hakemuksensa tilaa.

Se olikin sitten uusimisen helppo osuus. Piinaavamman haasteen tarjosi uuden passikuvan hankkiminen. Mulla on siedettävä kuva itsestäni nykyisessä passissani, mutta olin varma, ettei sama vahinko tule toistumaan.

Lisäksi olin haaveillut, että ennen uuden passikuvan otattamista olisin ehtinyt käydä puhdistavassa joogaretriitissä ja kosmetologilla. Olisin nukkunut silmäpussini kadoksiin ja juonut tarpeeksi vettä. Olisin säteillyt kosmista hyvää ja näyttänyt heleältä ja raikkaalta.

No, saahan sitä haaveilla. Tulevassa passissani rajaviranomaisia tuijottaa murhanhimoisen näköinen suohirviö. Joka valitettavasti taitaa vastata sitä norminaamaa. Mutta olisi kiva, jos näin ei olisi taas kerran käynyt…

Onko passin sähköinen uusiminen jo tuttua? Entä löytyykö kohtalotovereita muista passikuvissaan loistavista?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Elli
  13.11.2015 at 15:30

  No voi hevonen, mähän en sitten pystykään hakemaan uutta passia sähköisesti ku edellinen passi oli kymmenvuotinen 🙁 Missä kävit ottamassa hurmaavan kuvas ja paljonko maksoi?

  • Reply
   Noora
   13.11.2015 at 15:50

   Voi pylperö tosiaan! Kannattaa silti tsekkailla niitä ajanvarauksia poliisilaitokselle, siinä säästää edes aikaa (toivottavasti). Kävin kuvan ottamassa Fotomaxissa, Kauppakatu 5 on osoite. Siinä ennen Suomalaista kirjakauppaa. Paikkaa voin suositella. Palvelu oli tosi ystävällistä ja hinta oli 15e 🙂

  • Reply
   Anna
   2.10.2016 at 18:47

   Passikuvia ottavista paikoista ja niiden hinnoista on hyvä vertailu sivulla https://epassikuva.fi/ 🙂

Leave a Reply