Kerran poistuin kotoa
Suunnitelmat

Orlando, Peru, Lund ja Ystad – yhden reissun suunnittelusta

Käsi pystyyn, kuka teistä on suunnitellut reissua otsikossa mainituin kohtein? Joo, en minäkään olisi nostanut käpälääni ennen kuin huomasin näin käyneen. Olemme amerikkalaisen kaverin kanssa jo jonkin aikaa puhuneet siitä, että ensi kesänä pitäisi lähteä yhdessä jonnekin reissuun. Kohteita pallottelimme niin Aasiasta, Karibian saarilta kuin Pohjois-Afrikastakin, kunnes sain kuningasidean Perusta!

Valinta oli helppo myydä Adamille, sillä hän tykkää suomen kielestä ja maa, jonka nimi ja pääkaupungin nimi tarkoittavat suomeksi asioita, toinen varsin vielä varsin ällöttävää sellaista, oli napakymppi valinta. Karttoja selailemalla löysin Perusta vielä myöhemmin myös Paita-nimisen kaupungin (vaiko kylän), mutta valitettavasti sinne asti kulkumme ei ensi kesänä taida suunnata.

IMG_7107

Hyvin suunniteltu on puoliksi reissattu!

Rakastan reissujen suunnittelua, tykkään ratkaista ongelmia ja löytää näppärimmät vaihtoehdot. Sainkin tähän hommaan hyvin vapaat kädet. Adamilta tuli ainoastaan maksimissaan kahden viikon reissun kesto ehdoksi. Muuten matkailulliset intressimme olivat hyvin yhteneväisiä. Mutta vaikka lentoaikataulujen, muun logistiikan sun muun oleellisen suunnittelu on jo varsin tuttua, haasteen siihen heitti puolimatkasta mukaan liittyvä reissukaveri.

Kun aloimme suunnitella Perun reissua, huomasin nopeasti että se on se ja sama, lennänkö Suomesta suoraan yksin Peruun, satunnaisten lennonvaihtojen kautta. Vai suuntaanko ensin kulkuni Jenkkeihin, ja saan edes puolet matkasta nauttia ei niin ylhäisestä yksinäisyydestä. Lentohinnat olisivat suurin piirtein samoja kummalla tavoin tahansa, ja toisaalta on kivaa katkaista pitkä lentomatka hetkeksi.

No, lentäminen Suomesta USAn kautta Peruun ei vielä tuntunut kovin hankalalta. Edes kahden ihmisen aikatauluja ajatellen. Täältä saa edullisia lentoja esimerkiksi New Yorkiin ja Floridaan, josta kummastakin olisi helppoa jatkaa matkaa etelämmäs. Adam taas on töissä lentoyhtiössä, joten hänen on hyvin helppoa siirtää itsensä lokaatioon X, sinne minne mulla olisi helpointa ja halvinta lentää.

Mutta harvoin asiat ovat näin yksinkertaisia. Tai harvoin pidän asiat yksinkertaisina. Yritän aina hyödyntää määränpäitäni varsin tehokkaasti ja esimerkiksi päiväretkien tekeminen lyhyillä viikonloppureissuillakaan ei ole mulle vierasta. Niinpä kukaan tuskin yllättyy, kun keksin lisämutkia matkaan.

IMG_1661-2

Neljä maata samaan reissuun – koska miksi tyytyä vain yhteen!

Olen suuri Harry Potter -fani, käynyt kolmesti King’s Crossin laituri 9 3/4:llä ja kerran Lontoon liepeillä Warner Brosin studiolla huokailemassa leffojen lavasteille. Sinne pitäisikin päästä uudelleen asap! Floridan Orlandossahan on myös yksi Potter-fanin mekka, The Wizarding World of Harry Potter, jonne olen myös hinkunut. Hyvät harrastukset kolmekymppiselle…

Olen kuitenkin täynnä inhoa Floridaa kohtaan, enkä ole kokenut suurta halua matkustaa sinne vain tuon teemapuiston takia. Sinne kun ei olisi kovin järkevää lentää Suomesta vain parin päivän takia (sen enemmän aikaa osavaltiossa en halua viettää), ainakaan jos ei jatkaisi matkaansa sieltä muualle. Mutta mehän jatkaisimme, jos lentäisimme Fort Lauderdalesta Limaan! Onneksi myös Adamia kiinnostaa tuolla käynti, niin sekin sopi suunnitelmaamme kuin nakutettu.
IMG_3679

Norwegian onneksi lentää Orlandoon, joten monen kohteen reittisompailu ei loppujen lopuksi olekaan niin suuri ongelma. Tarkoituksena olisi siis aloittaa matka lentämällä Suomesta Orlandoon, käydä fanityttöilemässä ja -poikailemassa, jatkaa bussilla Fort Lauderdaleen ja napata sieltä suora lento Limaan.

Perusta takaisin olisi tarkoitus lentää taas Fort  Lauderdaleen. Harkitsin jo lentoja Peruun suoraan Orlandosta, mutta sieltä ei suoria lentoja, ainakaan edullisia sellaisia, näyttänyt lähtevän, ja sieltä napatut lennot olisivat nekin kiertäneet FLL:n kautta. Tämä kohta suunnitelmasta tosin elää vielä hiukan, mutta aikaahan tässä on suunnitella!

Eihän takaisin kotiin mikään kiire ole!

Fort Lauderdalesta ajattelin ensin lentää takaisin Suomeen, mutta sitten katselin aikatauluhahmotelmaamme ja tulin toisiin ajatuksiin. Olisin suunnitelmamme mukaan ollut takaisin Suomessa torstaina tai perjantaina, ja siinähän olisi mennyt aivan turhaan hyvää reissuaikaa viikonlopun kotona nyhjätessä (lomastapalautumispäiviä ei tueta…).

Mulle sopivimmassa paluulennossa olisi muutenkin ollut pitkähkö koneenvaihto Kööpenhaminassa, joten miksen tekisi siitä vielä paria päivää pidempää! Tällä hetkellä suunnitelmissani olisi jatkaa siitä pariksi päiväksi eteläiseen Ruotsiin. Otsikossa mainitut Lund ja Ystad näyttäisivät googlen kuvahaun perusteella potentiaalisilta kohteilta. Mutta olen pyöritellyt vaihtoehtoina myös Tanskan Roskildea. Jos sulla on heittää jotain hyviä kohteita tunnin-parin bussi/junamatkan päässä Köpiksestä, niin otan niitä ilolla vastaan. 🙂

ystad-532003_1920

Tässä siis hyvä esimerkki siitä, miten mun kanssa reissatessani matkasuunnitelmat voivat räjähtää käsiin. Viattomasta Perun reissusta muuntautuikin useamman kohteen pariviikkoinen kesäseikkailu, ja reitti jota en ehkä olisi arvannut toteuttavani. Mutta nyt olen tästä alustavasta suunnitelmasta jo varsin innoissani.

Pian pitäisi vielä klikkailla lentoja ostoskoriin, ja viedä suunnitelmat askelta lähemmäksi toteutusta. Niin ja suunnitella myös sitä, mitä Perussa tekisimme. Kohteita on jo aika paljon mietittynä, mutta suuri maa ja rajalliset sielläolopäivät vaatinevat jonkinlaisia ennakkosuunnitelmia, että aika tulee käytettyä mahdollisimman hyvin. Seuraava postaukseni koskeekin siis varmasti sitä, miten olemme ajatelleet tehdä Perusta päiväretken Boliviaan…

Onko teillä kokemuksia siitä, että viaton pienen mittakaava reissusuunnittelu onkin yhtäkkiä lähtenyt käsistä?

Vesileimalliset kuvat omiani, loput lainattu pixabay.comista.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Iira
  24.11.2015 at 17:13

  Mä oon käynyt tuolla Harry Potter-maailmassa – oli kuin olisin astunut suoraan niihin elokuviin sisään! Tykkäsin tosi paljon, jonoja vaan oli harmittavan paljon melkein joka paikkaan. Saako ihan mielenkiinnosta kysyä mikä Floridassa ei innosta? 🙂 ei se munkaan suosikkiosavaltio ole, mutta meillä oli ihan kiva reissu kun oltiin siellä, käytiin Miami, Keysit, Tampa, Clearwater, Orlando, Jacksonville ja Daytona Beach läpi.

  • Reply
   Noora
   24.11.2015 at 20:40

   Ihanaa kuulla kommentteja tuosta Potter-maailmasta! Mulla on todella suuret odotukset sitä kohtaan, mutta ilmeisesti myös aiheelliset sellaiset 🙂 Jonoja kyllä varmasti onkin, mutta menee sinne koko päiväksi niin ainakin jotain ehtii nähdä 😀 Toki saa kysyä, Floridassa oon käynyt kerran Miamissa/Miami Beachilla ja kerran Fort Lauderdalessa. Matkailijana olen hyvin pitkälti upean luonnon (pelkkä ranta ei riitä) sekä historian fani. Florida taas kaikessa pinnallisuudessaan ei tarjonnut kumpaakaan näistä. En tykkää juosta baareissa, en lämpene kulttuurille, joka pyörii juhlimisen ympärillä enkä viihdy paikoissa, joista ns. puuttuu sielu. Olihan siellä ihanan lämmintä, mutta valitettavasti pelkkä lämpö ja ranta eivät mulle riittäneet. On ollut suunitelmissa tehdä aiheeseen liittyen jonkinlaista postausta, jos vaan joskus ehtisi…

Leave a Reply