Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Basilica Cistern – visiitti istanbulilaiseen vesisäiliöön

Jos naapurin Esko rakentaisi takapihalleen vesisäiliön ja pyytäisi reilu 6 euroa siitä hyvästä, että pääsisit paikkaa ihastelemaan, luultavasti skippaisit moisen hullutuksen. Mutta kun muinaiset bysanttilaiset rakentavat 500-luvulla varsin näyttävän maanalaisen vesisäiliön, saatatkin huomata seisovasi lippujonossa. Näin kävi myös meille.

Jos olisin ilman ennakkotietoa selaillut Istanbulin matkaoppaita, tuskin olisin kiinnittänyt Basilica Cisterniin huomiota. Ainakaan positiivista sellaista. Kuka nyt kosteaan ja homeiseen vesisammioon haluaa mennä huvikseen ja vielä maksaa siitä? Kiitos mielipiteen kääntämisestä kiinnostuksen suuntaan menee tällä kertaa Dan Brownille, joka tenhoavalla kuvailullaan ja historian yksityiskohdat haltuunottaneena sai mut innostumaan tästä paikasta Infernoa lukiessani, eikä suotta!

PB085903

PB085911

PB085926

Mikä ihmeen Basilica Cistern?

Eikä Basilica Cistern (tunnetaan myös nimellä Yerebatan Sarayi) mikä tahansa homeinen vesisammio ole. Se on kuin maanalainen palatsi, jota koristaa yli 300 pylvästä. Hämärretty tila, jota valaisevat lähinnä vain punahehkuiset lamput ja peilinä toimiva vesi luovat paikkaan hyvin maagisen tunnelman.

Jos pystyt unohtamaan ympärillä tungeksivat ihmiset ja niskaan hyppivät koululaiset, on paikka jopa omalla tavallaan harras. Tasaiset pylväsrivistöt sekä valon ja veden leikki ovat hyvin taidokas yhdistelmä upeaa arkkitehtuuria ja jotain pientä ekstraa, josta on hankala saada kiinni. Paikka on hyvin ainutlaatuinen. Sitä fiilistä ei voi selittää, se täytyy kokea.

PB085913

PB085923

PB085925

Tännekään emme joutuneet jonottamaan pitkään, ehkä minuutin-pari. Paikka löytyy Hagia Sofian välittömästä läheisyydestä kadun toiselta puolelta. Lystistä veloitettiin 20 liiraa, eli noin 6,5 euroa. Ei opiskelija- tai muita alennuksia.

Pylväsmeri ja Medusa-pylväät

Heti meidän jälkeemme paikalle pyyhälsi hyvin tehokkaasti läsnäolonsa tiettäväksi tehnyt lapsiryhmä, jonka olemassaolo unohtui kuitenkin pian, kun vaelsi pylväiden välisiä käytäviä pidemmälle vesisäiliön uumeniin. Perälle asti kannattaa kulkunsa suunnata, siellä kävijää odottaa erikoisen paikan erityinen erikoisuus, kaksi Medusa-pylvästä, joista toisen pää on ylösalaisin, toisen taas vaakatasossa. Tarkkaa tietoa päiden alkuperästä tai tarkoituksesta ei ole, mutta näkemisen arvoiset nuo pylväsjalustat silti ovat.

IMG_7002-2

IMG_7006-2

Paikan kiertämiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Itse ainakin nautin siitä, että välillä sai vain jäädä tuijottamaan jopa hieman aavemaiseen näkymään. Lisäksi paikka ei ole mikään pieni nurkkaus, vaan sen koko on noin 138 x 65 metriä ja se vetää sisäänsä lähes 100 miljoonaa litraa vettä!

Jos paikassa ajatteli kuvata enemmänkin, kannattaa huomioida että tripodien ja vastaavien vieminen paikkaan maksaa muutamia liiroja lisää. Paikan kävelyreittejä kiertävät kuitenkin ohuehkot kaiteet, jotka riittivät ainakin mikrojärkkärin tukemiseen kuvaustilanteissa. Lisätietoa paikasta, sen historiasta ja lisää kuvia löytyy esimerkiksi paikan kotisivuilta.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply