Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Ryanair ja Tampere – ollako vai eikö olla?

Tamperelaisena olen seurannut mielenkiinnolla viimeaikaista Ryanairin debaattia siitä, mitä tehdä Tampereen lentojen kanssa. Ensimmäiset huolestuttavat myrskyn merkit taisivat olla keväällä kantautuneet uutiset siitä, että Ryanair keskeyttää syksyllä kaikki lentonsa Tampereelle. Yhtiö ilmoitti tällöin syyksi konepulan.

Tämän uutisen luettuani tuli tunne siitä, että tämä kaikki on lopun alkua, vaikkakin uutisessa kohotettiin lentomatkustajien mieliä alustavalla lupauksella palauttaa ensi vuoden kesälle vähintään kaikki tämän vuoden kesäkauden reitit lentoon.

Katoaako Ryanairin lentoliikenne Tampereelta?

Olen kuitenkin vuosien aikana todistanut Tampere-Pirkkalan lentojen hidasta hupenemista. Parhaimpina vuosina täältä tuntui pääsevän vaikka minne: Ryanairilla yksistään oli reittejä monen käden sormilla laskettaviin kohteisiin ja hinnat olivat oikeasti edullisia.

Myös Air Balticilla pääsi Tampereelta matkaan. Sekin on tosin tainnut lakkauttaa Tampereen lentonsa jo pari vuotta sitten. Varmasti muitakin vähin äänin maisemista hävinneitä lentoyhtiöitä on. Harmi vaan, etten itse noina halpalentoyhtiöiden kukoistuksen vuosina ollut vielä niin innokas reissaaja kuin nyt, ja monta potentiaalista reittiä ja tarjousta jäi varmasti käyttämättä. Nyt taitaa olla myöhäistä katua.

Minne Tampereelta jatkossa pääsee?

Ryanairin tauko jättää jälkeensä myös toistaiseksi tyhjän terminaalin. En ole hetkeen lentänyt Tampereelta minnekään, supistuneen lentotarjonnan vuoksi, viimeisin lento taisi olla vuosi sitten syksyllä Lontooseen. Ehdin kuitenkin jo huomata suuret parannukset Tampere-Pirkkalan viihtyvyydessä.

Ennenhän paikkaa kutsuttiin lähinnä nimellä “lato”, joka kyllä kuvasikin paikan esteettistä antia varsin osuvasti. Viimeisimmällä visiitilläni kenttää pystyi kuitenkin tituleeraamaan jopa viihtyisäksi.

Tänään kuitenkin kantautui ilmoille uusia uutisia Ryanairin aikeista Tampereen suhteen. Se jatkaa liikennöintiä Tampereelta ensi kesänä, mutta vain kahden kohteen voimin aiemman seitsemän sijaan. Tässä siis lässähti se lupaus siitä, että lentoliikenteeseen palataan vähintään saman reittivalikoiman voimin. Se olisi kyllä ollutkin hyvin suuri yllätys.

Myönnän yllättyneeni jo tästäkin paluusta. Olin jo aivan varma, ettei Rynskiä enää näillä nurkilla nähtäisi. Ja voihan olla, että näin kohta käykin ja Tampereen lennot lakaistaan vähin äänin maton alle. Tänään siis uutisoitiin myös siitä, että Ryanair haikailee liikennöivänsä jatkossa Tampereen sijaan Helsingistä.

Ymmärrän toki, että bisnes on bisnestä, ja Helsingissä matkustajamäärät ovat varmasti suurempia kuin Tampereella. Mutta ymmärtääkseni suuret lentokentät ovat suhteessa kalliimpia matkustajille. Näin ymmärsin ainakin uutisesta, jossa puitiin Norwegianin aikeita aloittaa entistä halvempia lentoja USAan.

Siinä juuri sanottiin, että lentojen edullisuus perustuu siihen, että niillä käytettäisiin vähemmän suosittuja kenttiä. Jos Ryanair keskittäisi lentonsa Helsinki-Vantaalle, mitä hinnoille tapahtuisi? Tosin täydemmät koneet saattavat toimia hintakompensaattorina.

En varmastikaan miettisi asiaa yhtä suurella innolla, ellei lentotoiminnan hiipuminen koskettaisi kotikaupunkini kenttää. Lentäähän täältä tälläkin hetkellä muutamaan kohteeseen, mutta ei se ole sama asia, jos lähes koko maailma on avoinna takapihallasi.

Eihän Tampereelta Helsinki-Vantaalle ole mikään ylivoimainen matka, reilu pari tuntia bussilla. Mutta hieman silti harmittaa mahdollisuuksien kaventuminen. Ja on varmasti monia, joille Tampereen kenttä on ollut helpommin saavutettavissa kuin Helsingin.

Toivoisin Ryanairilta paluuta vanhoihin hyviin aikoihin, tai jotain muuta innokasta yhtiötä täyttämään valitettavan ankeaksi hiipunutta Tampereen lentotarjontaa. Mutta ehkä nämä jäävätkin vain haaveiksi…

Onko muita, joita Tampereen lentotarjonnan hupeneminen harmittaa? Tai miten te näette tämän asian?

kuvat osoitteesta pixabay.com

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply