Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Matkavinkit

Pieni hyvä tietää -postaus Islannista

Ajattelin näin Islanti-postausteni lopuksi koota ajatuksiani, havaintojani sekä huomioitani tällaiseen toivottavasti hyödyllisiä neuvoja jakavaan postaukseen. Viikko Islannissa ei tokikaan tehnyt musta maan syväluotaavaa asiantuntijaa, mutta jotain siinäkin aikana ehti jo pistää merkille ja oppia. Joten pistetään hyvä kiertämään.

Yleistä Islannista

 • Islannissa pärjää hyvin englannilla. Kaikki tuntuvat puhuvan sitä, ja vielä varsin sujuvasti.
 • Ilmainen wifi löytyy lähes joka puolelta: bensa-asemilta, kahviloista, ravintoloista jne. Taisimme reissun aikana osua yhdelle bensa-asemalle, jossa ei päässyt nettiin. Ja jos paikassa X ei olekaan wifiä, varmasti kymmenessä viereisessä liikkeessä on.
 • Islannissa sää todella vaihtuu sen sata kertaa päivän aikana. Yhtenä hetkenä värjöttelet vaakatasossa piiskaavassa jäisessä tihkusateessa, seuraavassa hetkessä aurinko lämmittää pilvettömältä taivaalta. Ja kaikkea siltä väliltä. Monesti hyvin ankeana ja sateisena valjennut aamu kääntyi todella kauniiksi päiväksi. Ja rumaksi iltapäiväksi. Ja kuulaaksi illaksi.
 • Edelliseen kohtaan viitaten suosi kerrospukeutumista. Koska ensiksi tarvitset sadevaatteita ja parit pitkätkalsarit ja seuraavaksi tarkenetkin pelkällä t-paidalla, niin ohuita kerroksia on helppo lisätä ja vähentää sen mukaan kun on tarve.
 • Kaupunkien keskustojen ruokakaupat olivat suomalaisella mittapuulla hassusti auki: ne saattoivat avata ovensa vasta lähellä puoltapäivää ja sulkea jo esimerkiksi 18.30 arkena. Hieman keskusta-alueen ulkopuolella kaupat tuntuivat olevan auki paremmin. Kannattaa siis tarkistaa aukiolot!
 • 8 gigan muistikortti kamerassa oli mulla liian vähän. Varaudu joko siirtämään kuvia pois kamerasta tai usealla muistikortilla.
IMG_5107-2

Kiemurtelevat, kapeat rannikkotiet ovat sateella aika kuumottavia paikkoja

IMG_5725

Mutta kohta onkin taas pouta!

Tien päällä

 • Islannissa suunnistaminen kaikkialla on helppoa. Teitä on vähän ja ne ovat hyvin merkittyjä. Vuokra-autoissa on yleensä apuna navigaattori. Sen lisäksi voi varmistaa perille löytämisen esimerkiksi offlinena toimivalla kartta-appsilla. Maps.me testattiin hyväksi!
 • Ajoväylät sen sijaan ovat varsin kapeita. Edes saarta kiertävällä Ring roadilla, ykköstiellä, ei ole kunnon tienpiennarta.
 • Tien varressa ajavia pyöräilijöitä saa väistellä toisinaan. Myös lampaita ja hevosia näkee paljon teiden varsilla. Lampaita kannattaa erityisesti varoa, ne tuppaavat sinkoilemaan heille epäedulliseen suuntaan auton nähdessään.
 • Nopeusrajoitus on maksimissaan 90 km/h. Tosin usein et pysty ajamaan edes tätä nopeutta. Nopeasti vaihtuvat sääolot sekä mutkittelevat tiet hidastavat usein ajoa.
 • Varaa siis hyvin aikaa mihin tahansa matkaan, lyhyeltäkin tuntuvaan sellaiseen. Kartalla lyhyt matka voi venyä helposti parin tunnin mittaiseksi ajoksi. Jopa ilman kuvaustaukoja.
 • Varsinkin Islannin harvaan asutuimmilla alueilla bensa-asemia ja ruokakauppoja on todella harvassa. Tankkaa siis itsesi sekä ajopelisi aina kuin voit. Sekä pidä vessataukoja myös aina mahdollisuuden tullen. Puuttomassa maisemassa ei niin vain juosta lähimetsään kyykkypissalle.
 • Päällystämättömiä teitä kannattaa varoa. Kaikilla vuokra-autoilla ei esimerkiksi kaikille teille saa mennä. Lisäksi törmäsimme erääseen reissaajakaksikkoon, joiden auto oli juuttunut soratiellä peruuttaessa tienpenkalle niin, että hinausta tarvittiin. Ole tarkkana siinä missä ajat!
 • Monet sillat periferisemmässä Islannissa ovat vain yhden kaistan levyisiä. Tarkkaile siis vastaantulevaa liikennettä ja valmistaudu peruuttamaan. Myös ainakin yksi samalla taktiikalla toimiva maantietunneli tuli koettua.
 • Islannissa TUULEE. Varo tuulta joka kerta, kun avaat auton ovet. Mikään vakuutus ei kata tuulen mukaan lähteneitä auton ovia.

Assin blogista voi käydä tsekkaamassa vielä lisävinkkejä autoilusta sekä auton vuokrauksesta.

IMG_5411-2

Islannissa tuulee. Ja on lampaita. Ja aina hyvä aika ottaa selfieitä lampaiden kanssa!

IMG_5524

Valuutta-asiat

 • Rahaa ei kannata vaihtaa kotimaan päässä. Kruunun kurssi tuntuu edelleen elävän sen verran vinhasti, että vähiten huonon kurssin rahoillesi saat vaihtamalla ne vasta paikan päällä.
 • Toisaalta rahaa ei välttämättä tarvitse vaihtaa lainkaan. Itse en koskenut kertaakaan koko viikon aikana islantilaiseen valuuttaan, en osaa sanoa miltä heidän oravannahankorvikkeet näyttävät. Kortilla voi maksaa siis lähes kaikkialla. Ainoastaan Kerið-kraatterijärvellä taisi tarvita maksaa käteisellä, siellä tosin kävi myös eurot.
 • Edelliseen kohtaan liittyen on hyvä huomata, että suuri osa Islannin luonnonihmeistä on maksuttomia. Yllä mainittu Kerið oli ainoa maksullinen luontonähtävyys, jonka kokemisesta tuli maksaa. Maksu oli vain 2 euroa, joten sekään ei liikaa kevennä matkaajan kukkaroa.
 • Puhelimeen kannattaa ladata valuuttamuunnin, jos Islannin kruunun hämmentävä kurssi ei luonnistu suoraan päässälaskulla muuntumaan. Itse käytin XE currency -appsia, joka toimi todella hyvin. Eikä tarvitse nettiyhteyttä toimiakseen.
 • Islanti on hintava maa, mutta ei suomalaiselle ylitsepääsemätön. Pankkien romahdus on varmasti tasannut maan hintatasoa sen huimimmista ajoista. Kahvi ei maksa 40 euroa. Mikään (ulkona syöminen, ruokakauppojen tai muiden kauppojen hinnat) ei ollut erityisen paljon kalliimpaa tai halvempaa kuin Suomessa.

No, tästä postauksesta taisikin tulla enemmän kuin pieni. Mutta toivottavasti tästä on hyötyä, jos esimerkiksi suunnittelet matkaa Islantiin!  Jos jostain aiheesta heräsi vielä kysyttävää, vastailen mielelläni.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Maarit Johanna
  4.10.2015 at 11:15

  Kiitos tästä 🙂 Taidan lähettää linkin äidilleni kun ollaan viikon päästä tuonne uudelleen lähdössä :p

  • Reply
   Noora
   4.10.2015 at 12:20

   Jee, kiva jos tämä on oikeasti hyödyksi jollekin 🙂 Ihanaa reissua! (Ihan vain vähän kateellisena toivotan :D)

 • Reply
  Anni
  3.8.2016 at 09:29

  Näistä sun Islannin kirjoituksista on ollut kyllä iloa omaa matkaa suunnitellessa.
  Olen myös tuijotellut sun kuvia huokaillen ja haaveillen <3 Enää kolme viikkoa!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.8.2016 at 09:43

   Jes, mahtavaa kuulla 🙂 Ja itsekin myönnän Islanti-kuvia (omia ja muiden) tuijottavani edelleen huokaillen ja haaveillen. Niin pakko päästä joskus uudestaan! Jee, kolme viikkoa menee nopsaan. Elokuu oli ainakin meille hyvä aika reissailla siellä suunnalla 🙂

Leave a Reply