Kerran poistuin kotoa
Yleinen

LP:n Best in Travel -kirjat – vuoden parhaat kohdevinkit?

En tiedä, olenko mä joku luonnonoikku tai tilastollinen poikkeama, mutta mä oikeasti pidän työstäni kirjastotätinä. Aivan älyttömän paljon, vieläpä! Ja kohta parin kuukauden ajan olen saanut taas yhden syyn pitää siitä entistä enemmän. Meillä heitettiin kokoelmavastuut uusiksi, tarkoittaen siis sitä, että meillä jokaisella on oma osa-alue kirjaston kokoelmissa, josta pidetään huolta. Tsekkaillaan aineiston kuntoa, järjestellään niitä hyllyyn ja niin edelleen.

Ja tiedättekö minkä onnen tuo muutos toi mun vastuulle? 4-luokan! Ai, eikö tämä vielä aiheuta teissä suurta onnittelutulvaa. Jos nyt tarkennetaan mitä tuo luokka pitää sisällään, niin kirjastotermein sen kantava teema on maantiede, matkat, kansantiede. Eli suomeksi sanottuna ihan hillitön kasa matkakirjoja. Joita pääsen hypistelemään viitenä päivänä viikossa! Tokihan niihin on aikaisemminkin työssä törmännyt lähes päivittäin, mutta nyt nuo kullanmurut ovat erittäin hellässä huomassa, ja aiheuttamassa mulle taas entistä enemmän matkainspiraatioita.

Tästä innostuneena palaankin nyt pitkästä aikaa matkakirjavinkkien pariin. Ja voinen luvata, että näitä tulee jatkossa näkymään suht paljon. En nimittäin myönnä raahanneeni kotiin puolta kirjastoa…

Yhtenä ensimmäisistä löydöistä, johon haluan paneutua enemmän, ovat Lonely Planetin Best in Travel -kirjat. Näitä olen saanut hyppysiini kolme, vuodet 2012, 2014 ja 2015. Tulevan vuoden kirja näyttää ilmestyvän aina edellisen vuoden loppupuolella, joten pian ilmoille taitaa tulla vuoden 2016 opus.

Nimensä mukaisesti kirjat vinkkaavat tulevan matkailuvuoden trendejä, kohteita ja kokemuksia. Sinänsä suoraan en itse myönnä (tai ainakaan tiedosta) matkustavani minkään tietyn trendin perässä, mutta epätrendikkäämmillekin matkakohdeintoilijoille kirjoista löytyy paljon ammennettavaa.

IMG_6377_2-2

Kirjat on jaettu neljään eri teemaan: Top 10 maat, alueet, kaupungit sekä matkailulistat (travel lists, onko parempaa suomennosta?). Kaikki kyseisten teemojen huippukohteet on pilkottu parin aukeaman pituisiin osiin, mukana on kuvia, kohdefaktaa sekä myös hieman erikoisempia vinkkejä. Monien kohteiden loppuun on lisätty Most bizarre sight -vinkki, joka ainakin omalla kohdallani toimii varsin hyvänä lisähoukuttimena.

Valitut kohteet on poimittu eri puolilta maapalloa, joten jokaiselle luulisi top kymppi -listoilta jotain mielenkiintoista löytyvän. Itse huomasin Singaporen olevan yksi tämän vuoden suositelluista kohdemaista, ja vielä ensimmäisellä sijalla. Olen siis tietämättäni ratsastanut matkailutrendin aallonharjalla!

IMG_6378_2-2

Kaikkein parasta antia itselleni edustavat kyseisten kirjojen top 10 -alueet sekä eri teemojen pohjalta kerätyt matkailulistat. Toki maiden ja kaupunkien listoiltakin tekee hyviä löytöjä, sillä kohdepoiminnat ovat monipuolisia, mutta mielestäni nuo kaksi muuta teemaa ottavat laajemmin haltuun jotain tiettyä kiinnostavaa osaa maasta, tai useastakin maasta saman teeman alle.

Koska itse olen huomannut entistä enemmän suuntaavan matkailumielenkiintoani kaupunkien sijasta luontoon, laajempia alueita kattavat vinkit tuntuvat toimivan omalla kohdallani enemmän kuin hyvin, eikä niiden hienoutta ehkä äkkää pelkästään googlen kuvahaun tai satunnaisen kaupunkioppaan antia selaamalla.

Esimerkiksi Belizen Toledon alue (Toledo district) luoline ja pyramideineen, Intian Sikkimin huikeat vuoristomaisemat sekä Kiinan Hunanin upeat kansallispuistomaisemat olisivat luultavasti jääneet multa bongaamatta ilman näitä vinkkejä.

IMG_6381_2-2

Matkalistoista inspiroiduin suuresti. Jokaisesta kirjasta löytyy sen vuoden Best value destinations -lista, mutta muuten listat vaihtelevat kirjojen myötä eri teemoin. Jos siis haluaa kiertää maailmaa tietyn teeman tai tietyntyyppisten nähtävyyksien perässä, näistä listoista kannattaa ammentaa.

Omia suosikkejani ovat esimerkiksi Kymmenen futuristista paikkaa (mm. Tokio, McMurdon asema Antarktiksella sekä Singapore), Kymmenen paikkaa, joissa tunnet itsesi pieneksi (mm. Rub’ al-Khalin autiomaa, Pakistanin Concordia), Kymmenen paikkaa joissa todistaa maailmanloppua ja kaikista eniten sisäistä fantasiakirjallisuuden ystävääni lämmittänyt Kymmenen paikkaa, joista löytää Keski-Maa!

Tokihan Uusi-Seelanti on tuon tittelin aika hyvin itselleen ominut, mutta kirjan vinkkien perusteella samaa henkeä voi löytää esimerkiksi Guatemalasta Pacayan tulivuorelta, Ranskan Rocamadourin kunnasta, jossa pitäisi olla silkkaa Minas Tirithin henkeä sekä Etelä-Afrikasta Drakensbergin vuoristosta. Voin myöntää, että googlen kuvahaku sauhusi varsinkin Keski-Maa-vinkkien kohdalla hyvin pahasti ja olin jo melkein varaamassa matkoja kaikkialle…

Ovatko Lonely Planetin Best in Travel -kirjat teille tuttuja? Entä innostavatko tällaisiin kirjoihin kootut matkakohdevinkit?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply