Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Luontokohteet Road trip

Mývatn – kappale kauneinta Islantia

Ennen reissuamme Islantiin olin ladannut ehkä kaikkein eniten odotuksia koko matkan suhteen Mývatn-järven ympäristöön. Siellä tuntui olevan kaikkea: Hveririn avaruusmaisemat, joista kirjoitin jo erikseen viime postauksessani, Hverfjallin kraatteri, Dimmuborgirin laavakentät, pseudokraattereita, vesiputouksia hieman ronskimman kivenheiton päässä ja vaikka kuinka paljon muuta kaikkea, josta en edes etukäteen tiennyt tai muistanut kuulleeni.

Olinkin onnesta soikeana, kun ehdimme tehdä kahtena eri päivänä visiitit tuon järven ympäristön ihmemaahan. Nähtävää oli niin paljon, että näköaisti meinasi räjähtää joka puolelta sinkoilevan visuaalisen ilotulituksen määrästä.

P8224590

Dimmuborgirin synkät laavakentät

Hveririn lisäksi olin ehkä kaikista eniten odottanut Dimmuborgirin laavakenttiä. Toki niissä kiehtoi se, miten laava on onnistunut muovaamaan itseään mitä mystisimmiksi muodoiksi ja onkaloiksi, mutta jo paikan nimi veti vahvasti puoleensa. Norjalainen blackmetalbändi Dimmu Borgirhan on napannut nimensä juurikin tämän paikan mukaan.

Vaikken itse olekaan mikään tr00 siperianhuskynaama ja uhraa vuohia ties mille pahuuksille joka sunnuntai kello 16.30, niin onhan paikassa käynti nyt silti varsin katu-uskottavaa. Sen lisäksi se oli myös varsin antoisaa. Onkaloita, aukkoja ja muodostelmia riitti pienen kylän verran. Alueella olisi saanut menemään vaikka monta tuntia luonnon mestarillista linnoitusta ihastellessa. Islannistahan nimi kääntyykin mustaksi linnaksi tai linnoitukseksi, eikä syyttä.

P8224635

IMG_5230

IMG_5213

Hverfjallin kraatteri

Dimmuborgirin kupeessa taas sijaitsee Hverfjallin kraatteri, joka toimii oivasti synkkänä maisemaparina Dimmuborgirille. Tuo massiivinen kraatteri nousee yli 400 metriin ja kraatterin halkaisija on kilometrin verran.

Kraatterin päälle kannattaa ehdottomasti nousta ihailemaan maisemia. Sieltä näkyy Dimmuborgirin lisäksi toinen toistaan upeampia maisemia ja maastoa, jonka sävyt ovat kuin jonkin anarkistisen maisemamaalarin oppikirjasta: more is more. Jos asuisin Mývatnin lähistöllä, saattaisi heittää päivän lenkin kraatterin laen ympäri, maaperän lenkkeilytoimivuus tuli testattua!

P8224592

Ylös on pitkä matka

IMG_5208

IMG_5212

Nyppylöitä oli vähintään kaikissa mahdollisissa sävyissä

Grjótagján kylpyluolat

Mývatnin seudun synkempää arkkitehtuuria edustavat myös Grjótagján kylpyluolat, joille eksyimme ihan vahingossa paluumatkalla Hveriristä Reykjahlíðiin. Tien varressa oli jokin nähtävyyttä tarkoittanut tienviitta, jota seuraamalla löysimme luolille.

Luolissa on siis kuumia lähteitä, joissa islantilaiset ovat ennen käyneet kylpemässä. Tulivuoret kuitenkin menivät pilaamaan kaiken, ja niiden toiminnan ansiosta luolien vesi nousi yli mukavuusrajojen, mikä taas johti kylpytouhujen loppumiseen.

Vesi on hiljalleen viilenemässä, mutta kylpypuuhia ei paikassa silti suositella. Luolat ovat suhteellisen pieniä ja niihin laskeudutaan varsin jyrkkää kivikkoa pitkin. Itse en viihtynyt luolien sisällä kovinkaan pitkään, vaikken ahtaanpaikankammoinen olekaan. Myös täällä, kuten Þingvellirissä, näkee mannerlaattojen erkanemisesta aiheutuvat maan repeämät hyvin selvästi. Luolissa on kuulemma myös kuvattu Game of Thronesia.

P8224762

P8224776

P8224770

Toisen luolan sisäänkäynti

IMG_5280

Mývatnin pseudokraatterit

Hieman pehmeämpää maisemaa tarjosivat vuorostaan järven kupeesta löytyvät pseudokraatterit. Jos ymmärrän oikein, pseudokraatterit eroavat tavallisista kraattereista siinä, että niistä ei ole koskaan purkautunut laavaa, ne vain yrittävät uskotella ihmisille niin olemalla kraatterin muotoisia.

Joka tapauksessa Mývatnin kraatteri-wannabet olivat mukavaa katseltavaa. Osuimme sinne osaan järveä harvinaisena aurinkoisena päivänä, jolloin seutu pääsi oikeuksiinsa. Niin pääsivät myös alueen kärpäset – niitä oli paikalla enemmän kuin Suomessa järviä.

Ötökkävapaiden kuvien saaminen olikin hiemaan haasteellista. Ensin piti huitoa kädellä ympäriinsä kuin hullu, sitten räpsätä äkkiä kuva ja toivoa sen olevan mahdollisimman onnistunut sekä ötökätön sekä toistaa toimenpide niin monesti, että sai itsensä mielestä ikuistettua kaikkein olennaisimman. Ei ole helppoa olla bloggaaja 😉

P8234812

P8234816

IMG_5326

P8234860

Vesiputoukset Goðafoss ja Dettifoss

Mývatnin lähellä on vielä pari vesiputousta, Goðafoss noin 50 kilometrin päässä Akureyrin suuntaan, sekä Dettifoss noin 80 kilometriä järvestä itään. Goðafoss ei enää muutaman aina jollain tavalla paremman vesiputouksen jälkeen ihan hirveästi sykähdyttänyt. Kaunis se oli silti, mutta harmiksemme osuimme sinne mitä sateisimmalla säällä.

Dettifoss taas pauhasi niin suurin voimin, että se pyyhki taas lattiaa pienemmillä vedensuihkuttimilla. Tosin Dettifossinkin parasta antia oli mielestäni se reitti, josta vesimassat jatkoivat ryöpytyksen jälkeen matkaansa. En tiedä mikä mystinen kauneus noissa paikoissa mua viehättää, mutta ne ovat mielestäni vesiputousten paras osa!

IMG_5191

Goðafoss

IMG_5194

IMG_5420

Dettifoss

IMG_5421

IMG_5424

Lisäksi Mývatnin ympäristöön mahtuu vielä paljon muutakin. Tulitikkuaskin kokoisilta näyttäviä taloja vuorten juurella, järvi jonka vesi hohti turkoosina, hämmästyttäviä kivimuodostelmia muuallakin kuin Dimmuborgirissa, kaunista järvimaisemaa riippumatta siitä missä kohtaa Mývatnia kiertää, erimuotoisia ja -värisiä vuoria, maata pitkin kasvanut puu sekä paljon muuta.

Kaikista Islannissa käymistäni kohteista Mývatn oli kaikkein monipuolisin alue. Suosittelen sitä siis ehdottomasti päiväretken tai parinkin arvoiseksi kohteeksi. Koska kävimme kiertelemässä siellä kahtena eri päivänä, en osaa sanoa, olisimmeko ehtineet nähdä päivässä kaiken sen, mitä siellä oli tarjolla. Ehkä, jos vesiputoukset, joihin kertyy molempiin matkaa järveltä ja vieläpä eri suuntiin, jättää pois laskuista. Mutta kuten Islannissa aina on syytä, niin tähänkin kannattaa varata enemmän aikaa kuin vähemmän!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Susanna
  15.9.2015 at 21:08

  Kauniit maisemat on kyllä!

  • Reply
   Noora
   15.9.2015 at 22:27

   Islanti kyllä on aivan oma maailmansa! Kiitos kommentista 🙂

Leave a Reply