Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

Miksi joistain nähtävyyksistä tulee supersuosittuja?

Mun piti kirjoittaa postaus viikonloppureissustani Kööpenhaminaan. Siinä kun pohdin, mistä alkaa, niin mulle jäi alitajuntaan kummittelemaan pari juttua viikonlopulta. Olen käynyt Kööpenhaminassa aiemminkin, samoin kuin monessa muussa kaupungissa, joissa on niin sanottuja pakollisiksi nähtävyyksiksi muodostuneita rakennuksia, patsaita ja muita.

Viikonloppuna ehdimme reissukaverini kanssa pohtia sitä, mikä tekee näistä nähtävyyksistä niin suosittuja. Huomasin, että kysymys pyörii päässäni edelleen niin, että palaan varsinaiseen Kööpenhaminan-visiittiini seuraavaksi, mutta nyt äimistelen hetken tätä ilmiötä.

Kööpenhaminassa turistihypetysilmiö korostui mielestäni erityisesti Nyhavnissa sekä Pienen merenneidon patsaalla. Molemmissa myönnän siis itsekin käyneeni reissuni aikana: Nyhavn oli hostellimme vieressä, joten sinne ajautui lähes väkisin. Pieni merenneito taas sijaitsi paluumatkalla Kastelletista. Mua patsasta ihmettelemään veti lähinnä ne suuret ihmismassat, jotka patsasta toljottivat. Turisti siis kävi ällistelemässä turisteja!

Pienellä merenneidolla turistien meno sai jopa koomisia piirteitä, kun jengi jonotti päästäkseen ottamaan tai otattamaan selfien patsaan kanssa. Patsaan luona koukkasi myös useita turistiveneitä, joista matkustajat räpsivät kuvia patsaasta. Tilannetta seuratessani kaikkein huvittavinta oli se, että nuo veneiden kyydissä olleet ihmiset näkivät patsaan vaan takaapäin. Siellä on nyt matkakuvasulkeisissa esitteillä monta merenneidon takapuolikuvaa!

IMG_6119

Merenneitoa oli moikkaamassa väkeä kuin pipoa

Nyhavnissa olisin itse varmasti viihtynyt pitkän tovin ihastelemassa värikkäitä taloja, jos paikassa olisi ollut vähemmän hälinää, tungoksessa kahlaavia ihmisiä sekä selfieilijöitä. Talot itsessäänhän ovat varsin kauniit. Vastarannalta niiden ihasteleminen sai kumminkin riittää. Hulluna velloneeseen ihmishuumaan en halunnut astua varpaallakaan.

Mua jotenkin suretti se, että kauniiden talojen alakerrat näyttivät kaikki muuttuneen ravintoloiksi tai muuten turisteja palveleviksi kiinteistöiksi. Samaa ilmiötä olen toki murehtinut myös esimerkiksi Trogirin ja Tukholman vanhan kaupunkien pienten kujien varrella seikkaillessani.

Enkä toki kiellä, ettenkö itsekin olisi syyllistynyt turistihysteriaan. On nähtävyyksiä, jotka haluan nähdä. Ne ovat vaikuttavia, kiehtovia, jännittäviä. Mutta olen huomannut, etten enää “kerää” nähtävyyksiä. Jokaisesta ei ole pakko saada viittätoista ruutua kameran muistikortille. Eikä varsinkaan niin, että oma pärstä kekkuloi viemässä suuren osan kuva-alasta.

Enemmän huomaan nauttivani nykyään vaeltelusta ympäri kaupunkia, rakastan hauskojen yksityiskohtien bongaamista enemmän kuin ihmisruuhkassa puristumista. Sivukujilta tekee kivoja löytöjä siinä missä niiltä matkaoppaiden hehkuttamilta “pakollisilta” paikoiltakin.

IMG_5891

Poista näkymästä kaikki aurinkovarjot ja ihmiset, ja sitten on nättiä!

Mutta miksi jengi sitten jonottaa saadakseen itsensä ikuistetuksi Pienen merenneidon kanssa?

Onhan patsaalla historiaa, ja kun merenneitoselfien postaa someen, kaikki tietävät sinun käyneen Kööpenhaminassa. Mutta jos haluaa kuvauttaa itsensä puolialastoman naisen kanssa, se käy helpomminkin. Kööpenhamina kun on täynnä nakupatsaita! Sieltä vain valitsemaan oma, originellimpi suosikkinsa.

Itse siis en patsaasta suuremmin vaikuttunut. Nyhavnista olisin, jos sitä ei olisi valjastettu turistien temmellyskentäksi. Ne värikkäät talot, jotka olivat kuin keksipurkit rivissä, olivat kauniita. Ymmärrän myös toki sen, että se mikä kiinnostaa turisteja, sillä kannattaa tehdä rahaa. Ja siksi sinnekin on tehty turistihoukutuksia poikineen.

Itse vain haluaisin nähdä kaupunkeja aidoimmillaan. Ei Tukholman vanhankaupungin talojakaan rakennettu sitä varten, että niiden alimmat kerrokset tungettaisiin myöhemmin täyteen geneeristä turistiroskaa. Eihän?

IMG_6149

Yksi väsynyt matkustaja ja ei-merenneidollinen patsaskuva

Ernuilupatsasvaihtoehto numero kaksi

Ernuilupatsasvaihtoehto numero kaksi

Tässä varmasti eksyin jo otsikon aiheesta yleiseen vaahtoamiseen ja ihmettelyyn. Enkä nyt siis yritä ymmärtää aihetta pelkästään siltä pohjalta, että miksi Kööpenhaminan tietyt nähtävyydet keräävät turisteja kuin kärpäspaperi kärpäsiä. Se nyt vain ajankohtaisuutensa takia antoi hyvän esimerkin ja syytä pohdiskella asiaa yleisemminkin.

Enkä kyllä ehkä tullut sen viisaammaksi senkään suhteen, miksi ihmiset hullaantuvat tiettyjen kaupunkien tietyistä paikoista tai rakennelmista enemmän kuin muista. Toki ihmisluonto on ihmeellinen asia, ja tässähän todistin itsekin molemmat kyseenalaistamani nähtävyydet käyneeni katsomassa. Tosin sitä en myönnä, että olisin selfiekepin kanssa ollut jonottamassa kaverikuvaa Pienen merenneidon kanssa!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Jenni / Globe Called Home
  1.9.2015 at 23:50

  Mäkin olen miettinyt välillä samaa ja todennut, että ernuilu yleensä kannattaa. Siis kyllähän on hyvä tietää, mikä on merenneitopatsas, ja ehkä jopa käydä katsomassa jos Kööpenhaminassa vierailee, mutta tarviiko sen kanssa selfietä on jo ihan eri asia… Tosi usein kivoimmat kaupungit on niitä pieniä, joista turistit eivät ole kuulleetkaan.

  • Reply
   Noora
   2.9.2015 at 10:18

   Niinpä! Hyvä tietää kaupungin historiaa sun muuta, mutta ainakin sen voi kyseenalaistaa pitääkö koko loman juosta orjallisesti ns. pakolliselta nähtävyydeltä toiselle, vai voisiko vaikka itse miettiä mikä kiinnostaa. Olen itsekin huomannut haikailevani enemmän pienempien, vähemmän turistoituneiden kaupunkien perään, ainakin tällä hetkellä. Kyllästyttää kaikki huutelijat, tyrkyttäjät ja muut.

 • Reply
  Helen
  2.9.2015 at 21:21

  En ole käynyt Kööpenhaminassa, mutta haaveissa on. Ja kun haaveeni joskus toteutan, menen katsomaan Pieni merenneito -patsasta. 🙂 Siinä kiehtoisi H.C. Andersenin satu. Menisin myös katsomaan Ruma ankanpoikanen -patsasta, jos sellainen vain olisi. 😀 Kirjoituksestasi tuli mieleen muuten Eiffel-torni, joka piti purkaa maailmannäyttelyn jälkeen, vaan pystyyn se jäi ja siitä tuli supersuosittu!

  • Reply
   Noora
   3.9.2015 at 16:00

   Mene ihmeessä Kööpenhaminaan, ja käy toki katsomassa myös Pientä merenneitoa! 🙂 Varmasti se on hieno kokemus niille, joille se merkitsee muutakin kuin vain pakollista nähtävyyttä. Epäilen kyllä, että suuri osa sen ympärillä hysteerisinä parveilleista tyypeistä halusi nähdä patsaan vain siksi, että se on kuuluisa. Köpiksessähän on myös H.C. Andersenin hauta, Assistens Kirkegårdilla, jos et tiennyt. Kaunis hautausmaa muutenkin tutustua. Ehkä sivuan tätä joskus tulevassa Köpis-postauksessani. Ja Eiffel-torni tuli kyllä mullakin mieleen tekstiäni kirjoitellessani.

Leave a Reply