Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Luontokohteet Road trip

Islannin Golden Circle – turistimainettaan parempi kierros

Kun ennen reissua tutkin Islannin nähtävyysantia, laitoin Golden Circlen mielessäni lähinnä “no jos muutakaan ei keksi” -kategoriaan. Sinne, johon tuskin maassa käydessään tarvitsisi turvautua kieriskellessään tekemisen runsaudenpulassa.

Mutta koska en ollut matkassa yksin, ja autoa en ajanut, tuli heti reissun toisena päivänä idea tsekata mikä tuon kierroksen anti on. No, mukisematta matkaan, ja osoittamaan taas yksi Islanti-ennakkoluulo vääräksi (edellisessä postauksessani olin jo tehnyt samaa ennakkoluulojen karistelua Islannin suurimpien kaupunkien kohdalla).

IMG_4782

Yksi suosikkimaisemiani koko reissun ajalta, Gullfoss-vesiputous juuri tästä perspektiivistä

Mikä ihmeen Golden Circle?

Golden Circle, tai Kultainen kierros, pitää sisällään kolme päänähtävyyttä, Þingvellirin, jossa Islannin parlamentti on kokoontunut 900-luvulta asti, ja jossa Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat erkanevat toisistaan, Haukadalurin, jossa sijaitsee kuumia lähteitä ja myös kuuluisa Geysir sekä Gullfoss-vesiputouksen. Matkan varrella on myös paljon muuta pysähtymisen arvoista. Kaikkein suurimmaksi suosikiksi mulle taisi näistä nousta kraatterijärvi Kerið.

Näppärä päiväretkikohde Reykjavikista

Golden Circle on näppärä retkikohde erityisesti Reykjavikista, sillä se sijaitsee lyhyen ajomatkan päästä kaupungista. Sieltä mekin retkelle suuntasimme. Jossain kierrosta mainostettiin puolipäiväretkeksi, mitä se varmasti onkin, jos taittaa matkaa esimerkiksi retkibussin mukana. Kahden innokkaan valokuvaajan (mun lisäkseni matkassahan oli mukana Global Afterpartyn Assi [plus Assin äiti, mutta me kaksi oltiin aina ne hullut kameroiden kanssa]) suorittamana retki kuitenkin venyi koko päivän kestäneeksi…

IMG_4642

Automatkoilla ei tarvinnut tylsistyä, maisemat olivat myös varsinaisten kohteiden välillä sarjassa bueno

Aloita retki Thingvallavatn-järven pohjoispuolelta

Me aloitettiin retki Thingvallavatn-järven pohjoispuolitse, mikä jostain googleteltuna oli suositeltava suunta aloittaa kierros. Päivä oli meidän ensimmäinen kunnon retkipäivä Islannissa, edellinen päivä oltiin käytetty vain maahan saapumiseen ja Reykjavikin ihmettelyyn. Joten myönnän että heti kun auto suunnisti kaupunkialueen ulkopuolelle, istuin lähinnä nenä kiinni ikkunassa ja huokailin onnesta. Vuoria! Vettä! Hassun muotoista maastoa! Lampaita! Kaikki oli niin uutta, kaunista ja jännittävää.

Pikainen pysähdys Þingvellirissä

Pari maisemanihailutaukoa taisi mahtua matkaan ennen varsinaista ensimmäistä pysähdystä Þingvellirissä. Mutta ensimmäinen varsinainen kierroksen päänähtävyyskään ei jättänyt kylmäksi. Paikan kallioissa on selvästi näkymässä mannerlaattojen hidas liike. Huimia repeämiä löytyi joka puolelta.

IMG_4622

IMG_4627

Haukaldurin geysirit

Þingvelliristä lyhen ajomatkan päässä sijaitsi kierroksen seuraava päänähtävyys Haukadalur. Siellä turistien viihdyttämisestä vastaa Strokkur, joka sinkauttelee iloisesti vettä ilmaan Geysirin katsottua suihkuttamishommat niin last seasoniksi.

Strokkur onkin varsin viihdyttävä, niin viihdyttävä että jengiä on siellä ihan ringiksi asti kamerat kädessä odottamassa täydellistä liipasinsormen painannan hetkeä. Mikä ei ole mikään mahdoton tehtävä, Strokkur moikkaa odottajia 4-8 minuutin välein.

P8194074

Täydellisen ajoituksen metsästyksen lopputulos

Vaikka Strokkurin kanssa olikin metkaa leikkiä aikansa lännen nopeinta kamerasankaria, paikan lähitienoot olivat mulle silti vielä suurempi mielenkiinnon kohde. Luonto loisti lähes kaikissa mahdollisissa väreissä, huomiosta kisailivat vuorimaiseman, kuumien lähteiden ja väri-ilotuksen lisäksi myös paikan korkean nyppylän takaa paljastunut pittoreski jokivarsimaisema. Kukkulan päälle kiipeäminen siis kannattaa, Strokkurin suihkuttelutkin näyttävät korkeammasta perspektiivistä taas aivan erilaisilta.

IMG_4749

P8194049

P8194084

P8194089

Tuonne päälle kipuamista suosittelen!

IMG_4716

…kapuaminen kun palkitaan näillä maisemilla

Gullfoss – massiivinen vesiputous

Kierroksen kolmas kiintotähti, Gullfoss, taas on lyhyen matkan päässä Haukadalurista. Vaikka tiesin jo etukäteen odottaa suurta vesiputousta, löi kierroksen tämä etappi silti ällikällä. Putous oli vielä paljon isompi kuin olisin osannut kuvitella. Ja se virtaavan veden määrä. Ja pauhu. Ja sumuverot! Putousta kun tiirasi kohtisuoraan parinsadan metrin päässä itse tyrskeestä, onnistui kastelemaan kameransa, jos ei varonut. Niin suuria voimia putoukseen kätkeytyy.

P8194160

P8194196

IMG_4754

Tämä kuva siksi, koska olen täpinöissäni tuosta hailakasta sateenkaaresta, jonka onnistuin ikuistamaan!

Kraatterijärvi Kerið

Kolmen koplan lisäksi mahdutimme retkipäiväämme siis vielä kraatterijärvi Keriðin. Kerið löytyy Thingvallavatnin eteläpuolelta menevän tien varrelta. Suosittelenkin kierämään koko kierroksen, jos aikaa riittää, sillä matkan varrelle mahduu edelleen huikaisevaa luontoa päänähtävyyksien ohella. Muistan nimenneeni tuon reitin varrelta noin 37 eri suosikkivuorta, jotka halusin viedä kaikki kotiin! Kuka keksisi kompaktin tavan sijoittaa vuoriston 30m²:n asuntoon?

P8194135

Lisää täydellisiä matkanvarsimaisemia. Tätä(kin) piti pysähtyä kuvaamaan!

Kerið ei ole mikään pieni lammikko. Se on lähes 300 metriä pitkä ja melkein parisataa metriä leveä. Sen kiertämiseen ilman kameraakin kuluu hyvä tovi. Vesi on mielettömän turkoosia, ja kalderan punaisen ja vihreän sävyissä loistavat seinämät ovat uskomaton yhdistelmä sekä kokemus. Kerið oli muistaakseni ainoa käymistämme Islannin nähtävyyksistä, joiden näkemisestä piti maksaa. Maksu oli parin euron luokkaa sekä menee hyvään tarkoitukseen, ei siis mitään riistohinnoittelua.

P8194216

P8194235

P8194210

Vaikka en olisi siis välttämättä lähtenyt retken kohteista katsomaan omaehtoisesti kuin Keriðiä, ylitti kierros odotukseni. Vaikka turisteja oli jokaista nähtävyyttä katselemassa, ei missään silti tarvinnut jonottaa tai taistella hyvistä näkymistä.

Mielestäni kierros kannattaa tehdä juuri meidän tekemässä järjestyksessä siksi, että jokainen nähtävyys löi aina hieman laudalta edellisen. Mutta nämä ovat toki makuasioita.

Ja suosittelen siis varaamaan kierrosta varten jopa koko päivän. Ainakin jos siellä ruudun takana olette yhtä innokkaita valokuvaajia/joka paikkaan kiipijöitä/kaikkea matkan varrelle osunuttakin fiilistelemään jäävää sakkia/muuten vain höntyilyä vierastavia. En vaihtaisi tätä kokemusta pois, maisemat olivat huikeita, luonnon väriloisto absurdia ja Islannin luonnon monimuotoisuus pääsi todellakin oikeuksiinsa.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Tiia/reisereise
  9.9.2015 at 09:29

  Ihania kuvia! Olitko Islannissa siis elokuussa?

  • Reply
   Noora
   9.9.2015 at 09:58

   Kiitos! 🙂 Elokuussa kyllä, elokuun puolivälin jälkeen. Oli oikein mainio aika käydä.

   • Reply
    Tiia/reisereise
    11.9.2015 at 09:38

    Kiva kuulla, koska tuo taitaa olla ajankohta, kun itse (toivottavasti) pääsen maahan. 🙂 Joudun kyllä varmaan menemään opastetulle retkelle, koska ajokorttia en omista.

    • Reply
     Noora
     11.9.2015 at 10:42

     Toivottavasti pääset! Islanti todellakin on kokemisen arvoinen. Toki opastettu retki hävinnee itse laadituille aikatauluille, mutta jos retkien kestossa on yhtään eroa, suosittelen koettamaan löytämään mahdollisimman pitkäkestoisia sellaisia. Islannissa ajaminen kuitenkin on aika hidasta, joten lyhyisiinkin matkoihin saattaa mennä yllättävän pitkä aika, jopa ilman spontaaneja kuvaustaukoja 😀 Ajankohdasta en tosiaan moitteen sijaa löydä. Islannin kesä taisi olla hieman tavallista viileämpi, mutta vaikka olenkin yleisesti lämmön ystävä, seikkaillessa ja tutkiessa ympäristöä viileä sää on ystävällisempi siinä mielessä.

Leave a Reply