Kerran poistuin kotoa
Aasia Kaupunkilomat Pohdinnat

Ristiriitainen Kuala Lumpur

Visiteerasin Malesian pääkaupunkia Kuala Lumpuria kolmen päivän ajan toukokuisella Aasian piipahduksellani. Kaupunki valikoitui Singaporen lisäksi kohteekseni lähinnä siksi, että sinne pääsi näppärästi Singaporesta, ja koska suurkaupungissa ajattelin varmasti pärjääväni.

Mitään suuria into(kirjoitin ensin inho…)himoja KL:n suhteen mulla ei ole koskaan ollut, mutta etukäteistutkailulla kaupunki vaikutti olevan OK, minkä lisäksi Batu Caves veti mua puoleensa joten sillä päätös sinetöityi.

Kulutuskulttuuri kohtaa perinteisemmän kulttuurin

Kulutuskulttuuri kohtaa perinteisemmän kulttuurin

Ensivaikutelmissa Kuala Lumpur oli kaoottinen

Ensivaikutelma kaupungista oli varsin kaoottinen, ainakin kun vertailukohtana oli Singapore, jossa kaikki tuntui olevan prikulleen järjestyksessä. Tosin sitä osasinkin odottaa. Singapore oli varmasti hyvä ja pehmeä lasku ensikosketuksekseni Aasiaan, mutta arvasin että Malesia antaisi autenttisemman kuvan Kaakkois-Aasian meiningeistä.

Kaupunkeja tai maita ei tietenkään saisi ikinä verrata toisiinsa, sillä jokainen paikka on omanlaisensa. Pieni ihminen ei kuitenkaan itselleen mitään mahda, vaan itsekin sorruin moiseen. Siinä missä Singaporen futuristisuus ja pilvenpiirtäjät ihastuttivat mua, KL:n samanmoinen meininki jätti vain aika lailla kylmäksi. Esimerkiksi Petronas Towers, tuo kaupungin tunnettu maamerkki, ei herättänyt mitään intohimoja. Lähinnä tyydyin ihastelemaan torneja iltavalaistuksesta ja/tai hyvän etäisyyden päästä.

KL10

Näkymät paikallisjuna-asemalta. Nuhjua riittää loiston kupeessa.

Kuala Lumpur ei soveltunut kävelijälle

En pitänyt myöskään siitä, että KL ei mielestäni ollut kovin kävelijäystävällinen. Pääsihän toki kaupunginosien sisällä vaeltelemaan, mutta varsinaisia kävelyteitä oli aika harvakseltaan ja liikenne tuntui sen verran hasardilta, etten kauheasti päässyt toteuttamaan itseäni suosikkijuttuni, ympäriinsä vaeltelun, tiimoilta kovinkaan paljoa.

Pisin kävelyreissu tuli tehtyä, kun kävelimme paikallisjuna-asemalta KL Towerille. Siinäkin noin parin kilometrin matkalla tuntui välillä kävelevänsä autojen tukkeena.

Ihana Merdeka Squaer

Suosikkipaikkani käveleskellä, nauttia näkymistä ja ihmisistä oli Merdeka square, Itsenäisyyden aukio. Siellä riitti näkemistä, tekemistä sekä vehreyttä. Kauniilla säällä siellä oli mukava vain olla ja nauttia elämästä pitkät tovit. Merdekaa reunustaa rakennus poikineen, massiivisimpana niistä Sultan Abdul Samad -rakennus, jossa toimii nykyisin ainakin museo. Lisäksi aukiolle näyvät myös kaikki kaupungin kuuluisat tornit, joten jos laiskottaa, niin käy Merdekalla katsomassa kaikki samalla vaivalla!

KL3

Kaikki tornit yhes koos!

KL7

Sultan Abdul Samad -rakennus kavereineen

Aukion suihkulähde

Aukion suihkulähde

KL Tower tarjoaa hulppeat näköalat

Koska olen viehättynyt paikkoihin, joista näkee kerralla mahdollisimman paljon kaupunkia, kävin syytämässä rahojani KL Towerin näköalapaikkaan. Päätös lähteä sinne kävi hieman spontaanisti. Oli sadepäivän ilta, olin kastunut rankkasateessa aiemmin päivällä ja tarkoituksena oli enää lähteä hakemaan iltapalaa.

Kuinkas ollakaan, törmäsin kaupungilla taas Batu Caves -reissulla tutustumaani Alinaan, joka oli tornille menossa. Päätin sitten itsekin lähteä mukaan, ja tietenkin niin kovalla innolla, että kamerani jäi hostellille. No, oli sentään kännykkä mukana…

KL Tower ei mitään halpaa lystiä ole. Olin kumminkin onnistunut elämään muuten KL:ssa sen verran edullisesti, että jotain kalliimpaa pitää sielläkin kokea. En tiedä vedätettiinkö tyhmiä turisteja, mutta meille sanottiin ettei pelkkää näköalatasanteelle oikeuttavaa lippua voi ostaa, vaan pitää ostaa lippu sinne plus johonkin aktiviteettiin.

Jälkeenpäin tornin nettisivuja selaillessa huomasin kyllä siellä maininnan pelkästä näköalatasannelipusta. No, päätimme ottaa halvimman mahdollisen lisäaktiviteetin – akvaarion. Siitä kyllä ei jäänyt käteen mitään. Akvaario oli kierretty muutamassa minuutissa. Ellet ole kalaisien asioiden ylin ystävä, en suosittele ainakaan tuota kombi-rahastus-lippua.

Öinen Kuala Lumpur oli vaikuttava näky

KL Towerissa on mahdollisuus ihailla kaupunkimaisemia joko observation deckilta tai open deckilta, joista ensimmäinen on edullisempi ja näkymän edessä on ikkunat. Köyhät hipit valitsivat halvemman vaihtoehdon. Eikä näkymissä ollut lainkaan valittamista, päin vastoin.

Olimme ihailemassa näkymiä pimeän laskeuduttua, ja vaikka junalla KL:iin saapuessani olin jo ymmärtänyt kaupungin olevan suuri, vasta ylhäältä katsottuna joka puolelle silmänkantamattomiin jatkuva valomeri sai ymmärtämään kaupungin koon entistä paremmin.

Valokuvien ottaminen tosin oli ikkunoiden heijastuksien takia hankalaa (paikan sisäkaarta kiersi ties mitä baaria ja kauppaa, joiden valot tietenkin lankesivat ikkunaruutuihin), mutta sai sieltä sentään muutaman kelvollisen otoksen räpsittyä!

KL4

Tällaisia näkymiä sai ikuistettua, kun löysi vähiten huonon kuvauspaikan.

Enemmän huonosta kulmasta sai kuvaansa mukaan myös ysäridiscon!

Enemmän huonosta kulmasta sai kuvaansa mukaan myös ysäridiscon!

Huonetoverini suositteli mulle myös paikallisia museoista, eritoten Islamic Arts Museumia ja National Museum of Malaysiaa. Pidän museoista, ja paikat kuulostivat todella mielenkiintoisilta. En loppujen lopuksi raaskinut käydä kummassakaan, sillä tuota yhtä sadekuuroa lukuun ottamatta sää oli ihanan aurinkoinen, enkä siksi kauheasti viitsinyt sitä sisätiloissa kuluttaa.

KL9

KL:n kääntöpuoli.

En osaa sanoa menisinkö uudestaa Kuala Lumpuriin. Tällä hetkellä ehkä kallistuisin ein puoleen, mutta sitä ei koskaan tiedä miten mieli muuttuu. En missään tapauksessa kadu käyntiäni. Kaupungissa riitti hieman negatiivista tunnelmaa aiheuttaneiden asioiden lisäksi myös paljon näettävää ja koettavaa.

Malesiaan varmasti palaan vielä, jos mahdollisuus tulee. Olisin nytkin halunnut tehdä Kuala Lumpurista muitakin päiväretkiä kuin Batu Cavesin vierailun. Aikani kaupungissa oli vain muihin turhan lyhyt. Cameron Highlands olisi ollut To visit -listallani, jos visiittini olisi ollut yhtään pidempi. Mutta aina pitää jättää jotain myös seuraavaa kertaa varten!

Onko Kuala Lumpur ihastuttanut vai vihastuttanut teitä? Vai onko teillekin jäänyt kaupungista ristiriitaisia tunnelmia?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  14.8.2015 at 07:54

  Kävin Kuala Lumpurissa viime vuonna, heinäkuun loppupuolella. Yhteensä vietin kaupungissa viisi päivää, välillä kävin Batu Cavessa ja Cameron Highland -vuoristossa.
  Minusta KL oli ihan ok paikka, mutta en varmaan menisi sinne enää uudestaan. Tulin Kuala Lumpuriin bussilla Singaporesta, vietin vaan esin pari yötä Melakassa. Melakasta pidin huomattavasti enemmän kuin Kuala Lumpurista.

  • Reply
   Noora
   14.8.2015 at 08:20

   Musta tuntuu näin jälkeenpäin, että olisin ehkä nauttinut enemmän Melakasta ja juurikin tuosta Cameron Highlandista. Mutta toisaalta eihän sitä tiedä pitääkö jostain paikasta vaiko ei ennen kuin siellä käy 🙂

 • Reply
  Sari | Pakkasesta Paratiisiin
  14.8.2015 at 11:20

  Ristiriitaisuus on kyllä päällimmäinen fiilis itselläkin. Tänä vuonna tuli käytyä KL:ssä neljä kertaa, osa kerroista ihastutti, osan jälkeen olin sitä mieltä, etten enää tule takaisin. Tuo välimatkojen pituus itseäkin harmitti, toki monorail ja paikallisjunat toimii tosi hyvin mutta aikaa niissäkin saa kulumaan. Siinä mielessä vielä varmaan pitäisi kerran KL:ään suunnata, kun Batu Caves on edelleen näkemättä…

  • Reply
   Noora
   14.8.2015 at 15:39

   Hienoa kuulla, että muillekin on jäänyt ristiriitaisia tuntemuksia kaupungista. Pääsihän siellä hyvin paikasta toiseen niillä junilla sun muilla, mutta jotain siitä jäi puuttumaan kun ei päässyt pidempiä matkoja talsimaan. Ehkä se löytämisen riemu… Batu Cavesien takia suosittelen silti vielä yhtä visiittiä, ne olivat oman KL-visiittini kohokohta!

 • Reply
  Laura
  14.8.2015 at 11:37

  Hieman samanlaisia fiiliksiä itsellänikin on kaupungista. Kuala Lumpurissa on tullut vierailtua muutamaankin kertaan vuosien varrella, viimeisestä kerrasta nyt jo 6 vuotta. Koskaan en ole kaupunkiin varsinaisesti ihastunut ja päälimmäisenä mielikuvaksi on jäänyt vain likainen ja sekava suurkaupunki, joka herättää enemmän negatiivisia kuin positiivisia ajatuksia, vaikka en varsinaisesti osaa sanoa miksi. Vaikka mielestäni esimerkiksi Hanoi ja Bangkok ovat molemmat huomattavasti likaisempia ja sekavampia kaupunkeja, pidän niistä silti enemmän kuin KL:stä. Singapore taas on aivan eri maailmasta, eikä siitä oikein mielestäni voi samana päivänä puhuakaan. Tarkoituksena olisi vuoden vaihteessa taas piipahtaa KL:ssä, mielenkiinnolla odotan, muuttuuko se mielipide ollenkaan vai toteanko viimein että ei tarvitse sielä enää käydä.

  • Reply
   Noora
   14.8.2015 at 15:42

   Olet osannut sanoa hyvin sen, mitä juuri itsekin yritin sanoiksi pukea: sekava ja määrittelemättömällä tavalla ei-niin-kiva. Muakaan ei varsinaisesti se likaisuus haitannut, tai en ainakaan osunut paikkoihin joissa se olisi suorastaan ällöttänyt. Sekavuuskaan ei ihan ylivoimaista ollut, mutta ei myöskään ihastuttanut. Joskus on hieman kivaa eksyä ja löytää mutta ei KL:ssä.

 • Reply
  Liisa
  15.8.2015 at 20:14

  Tasan noin kävi minullekin. Singaporen siisteydestä Kuala Lumpurin kaaokseen, ero oli kyllä melkoinen. Kävelyteiden puutteenkin voin täysin allekirjoittaa – halusimme käydä KL:n lintupuistossa, ja loikimme sinne ihan kirjaimellisesti moottoriteitä pitkin, kun mitään muuta reittiä ei millään löytynyt (pisteenä iin päälle ankkalauma hyökkäsi puistossa kimppuumme ja näykki nilkkojamme.. :D).

  • Reply
   Noora
   16.8.2015 at 11:17

   Joo, tuo autoteillä käveleminen tuli kyllä tutuksi. Viimeisenä päivänä skippailin pari ei-niin-tärkeää kohdetta siksi, koska en tajunnut miten niihin pääsisi jalan ilman hasardia autojen lomassa seikkailua, aina kun ei julkisillakaan jaksanut posottaa… Ja voi ei, ankkojen brutaali hyökkäys kuulostaa kyllä pisteeltä iin päälle, ilmeisesti kukaan KL:ssa ei perusta jalankulkijoista 😀

Leave a Reply