Olen kotoisin Vaasasta, ja vaikka ajelehdin elämän mukana reilu kymmenen vuotta sitten sieltä pois, vierailen Vaasassa silti useita kertoja vuodessa. Vaikka tunneskaalani Vaasaa kohtaan ei olekaan täynnä punaisia sydämiä, löytyy kaupungista myös niitä asioita, jotka edelleen mua sykähdyttävät. Kuten historiaa. Monelle tulee varmasti Vaasasta mieleen ensimmäisenä meri, saaristo, Wasalandia sekä Tropiclandia. Mutta Vaasasta löytyy myös paljon muuta. Paikkoja ja rakennuksia, jotka henkivät menneitä vuosisatoja.
Vaasalla on pitkä historia
Vaasan kaupunki on perustettu yli 400 vuotta sitten. Vuonna 1852 Vaasan kaupunki paloi. Silloisesta kaupungista jäi jäljelle vain muutama rakennus. Nuo rakennukset, sekä muutaman palossa tuhoutuneen rakennuksen rauniot ovat kuitenkin edelleen siellä, nykyisen Vanhan Vaasan kaupunginosassa.
Tein viime viikonloppuna Vaasassa käydessäni nostalgisen muisteluretken mua kiehtoviin paikkoihin, ja nyt nappaan teidätkin mukaan tutustumaan Vaasan ehkä hieman tuntemattomampaan puoleen.
Vanhan Vaasan rauniot
Aloitin kierrokseni mielestäni kaikkein mielenkiintoisimmasta paikasta, raunioista, kuten paikkaa yleensä pelkistetysti kutsutaan. Vanhan Vaasan rauniot muodostuvat Vaasan palossa tuhoutuneista Pyhän Marian kirkosta, kellotapulista sekä triviaalikoulusta.
Kaksi ensimmäistä ovat vielä raunioiksi varsin hyvin kasassa, triviaalikoulusta jäljellä on enää lähinnä kivijalkaa. Varsinkin Pyhän Marian kirkon raunioissa kannattaa viettää muutama tovi, ne ovat täynnä hauskoja yksityiskohtia. Itse vaeltelin siellä pitkän tovin nostalgiahuuruissa, ja muistin monet sopet ja yksityiskohdat, jotka varsinkin nuorempana olivat kovin jännittäviä.
Vanhan Vaasan museo
Raunioilta suuntasin seuraavaksi kohti Vanhan Vaasan valleja. Matkan varrelle osuu yksi harvoista Vaasan palossa säilyneistä taloista, Wasastjernan talo, jossa toimii Vanhan Vaasan museo.
Tällä kertaa en ehtinyt tutustua museon antiin, mutta olen käynyt siellä aiemmin ja voin lämpimästi suositella käyntiä. Saimme silloin siskoni kanssa loistavan henkilökohtaisen opastuskierroksen! Museo kuvaa vaasalaista porvarillista asumista Vaasan palon aikaan. Museosta löytyy myös pienoismalli Vaasasta ennen sen paloa. Myös museon pihapiiri on ihastuttava, varsinkin aurinkoisena kesäpäivänä.
Vanhan Vaasan vallit
Lyhyen matkan päässä museosta sijaitsevat siis vallit. Varsinainen polku valleille saattaa olla varsin huomaamaton, se kuitenkin sijaitsee vastapäätä Mustasaaren kirkkoa, joka varmasti on helpommin silmäänpistävä rakennus.
Valleilla on ollut 1300-luvulla rakennettu Korsholman linna, josta ei valitettavasti ole jäänyt mitään fyysistä muistoa jälkipolville. Vallien nähtävyytenä toimivatkin upeat maisemat sekä mäennyppylän huipulle pystytetty risti entisaikojen ristiretkeläisten muistoksi.
Mustasaaren kirkko
Valleja vastapäätä sijaitsee Mustasaaren kirkko, joka toimi ennen Vaasan paloa Hovioikeudentalona. Tämäkin siis säästyi Vaasan palossa. Kirkon vieressä ei valitettavasti enää ole Fritz Jakobssonin taidepuistoa, jossa kävin pienenä monen monta kertaa ihastelemassa eksoottisia kasveja, kala-altaita ja enkä hieman Liisa Ihmemaassa -henkistä tunnelmaa, ainakin ala-asteikäiselle vipeltäjälle.
Tai villiintynyt puistoalue ja lähes umpeenkasvanut sisäänkäynti vielä ovat siellä, mutta parin vuosikymmenen takainen loisto on poissa. Mustasaaren kirkon ja vallien välillä on Hovioikeudenpuistikko, jonka valtavat lehmukset ovat nekin selvinneet Vaasan palosta! Puiden siimeksessä kulkiessaan tuntee itsensä varsin pieneksi.
Asemapuisto ja Vanhan Vaasan entinen juna-asema
Muistelukierrokseni päätin Asemapuistoon, joka sijaitsee raunioiden takana junaradan varrella. Asemapuistossa on sijainnut Vanhan Vaasan juna-asema, jossa junat pysähtelivät vielä ainakin parikymmentä vuotta sitten. Sittemmin varsinainen asemarakennus on tuhoutunut, mutta muita rakennuksia, ainakin ilmeisesti vanha saunarakennus, on edelleen jäljellä.
Autioituneet ja graffitien kyllästämät rakennukset toivat hauskaa kontrastia auringossa kylpeneeseen puistikkoon. Asemapuiston vaiheita kertasin yhdessä seikkailuun puolimatkassa mukaan liittyneen äitini kanssa. Hän tuntee vaasalaisena paikan historiaa paljon paremmin kuin minä ja oli mukavaa kuunnella hänen kertomuksiaan paikoista ja ihmisistä jotka ovat esimerkiksi olleet aikoinaan töissä vanhalla asemalla. Kyllä kannatti käydä verestämässä muistojaan!
Toivottavasti blogitekstini sytytti teissä kipinän lähteä tutustumaan tarkemmin historialliseen Vaasaan!
Jos kaipaat lisää luettavaa kohteista, Vaasan kaupungin sivuilta löytyy lisää infoa, karttaa sekä kulkuohjeita paikkoihin. Tsekkaa myös Vanhan Vaasan museon nettisivut.
Lue myös nämä:
- Satumaisen kaunis Merenkurkun saaristo
- Pieniä retkiä Vaasasta: kivisiltoja, merimaisemia ja historiaa
- Minun Suomeni – rakkaimmat paikat ja muistot
Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:
FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU
2 Comments
Maria
31.7.2015 at 10:50Kaverini muutti Vaasaan (tai hiukan sen ulkopuolelle) pari vuotta sitten ja kun teen pikaisen visiitin Vaasaan häntä tapaamaan ajattelen aina että pitäisi jäädä pitemmäksi aikaa tutustumaan kaupunkiin myös. Varsinkin nuo rauniot ovat kiehtoneet kun ohi ollaan menty joten täytyy ensi kerralla ottaa vähän enemmän aikaa koluta ne läpi. Kiva postaus! 😀
Noora
31.7.2015 at 11:34Kiitos paljon kommentista! 🙂
Suosittelen ehdottomasti tutustumista, rauniot on kiehtova paikka. Ja oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa. Hyvänä talvena paikka toimii myös pulkkamäkenä 😀